גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרלוס גוהן, שתקוע בביירות, אומר שהוא מוכן לשאלות חוקריו הצרפתיים

המנהל הבכיר לשעבר בתעשיית הרכב צפוי להיפגש עם חוקרים צרפתיים בזמן שהלחץ המשפטי עליו עולה בכל העולם

קרלוס גוהן / צילום: Associated Press, Hussein Malla
קרלוס גוהן / צילום: Associated Press, Hussein Malla

קרלוס גוהן, הבכיר לשעבר בתעשיית הרכב שנמלט מדין, אומר שהוא מאושר מחייו בלבנון ומוכן לאתגר הבא - התמודדות עם צוות חוקרים צרפתים המתכננים לחקור אותו בשבוע הבא לגבי תשלומים שביצע כשהיה מנהל יצרנית המכוניות רנו.

בסוף 2019 גוהן נמלט ממשפט ביפן כשהוא מוחבא בתוך תיק של כלי נגינה, לאחר שהואשם בהתנהגות פיננסית פסולה בעת שהיה מנכ"ל ניסאן. בריאיון, אמר שהוא מתכונן לפגישה עם החוקרים הצרפתיים ויושב שעות עם עורכי דינו בהכנות. "אני מצפה לזה", אמר כשהוא יושב על כיסא עתיק מגולף עץ במלון בוטיק בבירה הלבנונית. "הייתי רוצה שיבואו הרבה יותר מוקדם".

כשמרכז הכובד של הסיכון המשפטי עבור גוהן נע מיפן לצרפת, המנהל הנמלט בן 67 מכחיש שפעל לא כשורה בניסאן או ברנו. הוא גם אמר שהוא לא מתחרט על השנה וחצי שבילה תקוע בבית נעוריו בלבנון. חוץ מלעבוד על ההגנה המשפטית שלו, גוהן בילה יום אחד בשבוע בניהול קורס עסקים באוניברסיטה מקומית. הוא הולך לטיולים עם חברים בהרים סביב ביירות ומשחק ברידג' באינטרנט.

גוהן טוען כבר זמן רב שברח מיפן כי לא חשב שיוכל לקבל שם משפט הוגן אחרי שנעצר ב־2018. כעת הוא אומר שהוא כבר לא בטוח שיקבל שימוע הוגן גם בצרפת. במסגרת החקירה, הרשויות הצרפתיות חילטו מיליוני דולרים בנכסים שהיו בידי גוהן ואשתו.

"נראה", אמר בנוגע לטיפולו בידי מערכת המשפט הצרפתית. "אני אשפוט על פי העובדות". הוא כינה את הצעד של צרפת להקפיא את נכסיו שיטה "להחליש את ההגנה שלי". הרשויות בצרפת אומרות שהחילוטים פרופורציונליים לאישומים בגינם נפתחה החקירה.

מתמודד עם יותר מ-24 חקירות

ההימלטות של גוהן מטוקיו חיסלה סיכוי למשפט ביפן, שם גוהן מואשם בכך שניצל לרעה את מעמדו כשהיה יו"ר ניסאן להפקת רווח פרטי וזמם להסתיר חלק מחבילת השכר שלו, האשמה שהוא כופר בה.

ללבנון יש מדיניות של אי־הסגרה של אזרחיה למדינות אחרות, כך שהמשפט של גוהן ביפן נכנס להשהיה עד להודעה חדשה. אבל סדרה של פעולות משפטיות שקרו בעקבותיו בכל העולם תופסת תאוצה. צרפת חוקרת האם גוהן ניצל לרעה את מעמדו כשהיה מנהל רנו כשערך שתי מסיבות בארמון וורסאי, ארמון הפאר של המלך לואי ה־14.

צרפת חוקרת גם אם גוהן העביר מיליוני דולרים מקרנות החברה דרך מפיצים של ניסאן ורנו בעומאן ומשם לחברות בהן הוא שולט. ניסאן ורנו מייצרות מכוניות ביחד במסגרת הסכם שגוהן הוביל עד שנעצר.

גוהן הכחיש שפעל שלא כשורה לגבי המסיבות בוורסאי, ואמר שהן היו בעיה של יחסי ציבור יותר מאשר עניין משפטי. הוא אמר שהתשלומים למפיץ בעומאן היו תמריצים לגיטימיים.

בינתיים, בית משפט בהולנד הורה לגוהן בשבוע שעבר לשלם כ־6 מיליון דולר במשכורת שקיבל במסגרת יוזמה משותפת של ניסאן ומיצובישי, חברה שלישית בהסכם. בית המשפט קבע שהשכר אינו מוצדק. גוהן - שיזם את התביעה - אמר שיערער, ושחייבים לו כסף.

בסך הכל, עורכי דינו של גוהן אומרים שהוא מתמודד עם יותר מ־24 מקרים או חקירות שהחלו בעקבות ההאשמות נגדו ביפן והעזיבה שלו את ניסאן ורנו, וכן ההימלטות שלו מיפן. גוהן לא יכול לצאת מלבנון. אינטרפול הוציאה נגדו מה שמכונה התראה אדומה, והודיעה לכוחות משטרה ומשמר הגבול ברחבי העולם שהוא מבוקש בידי יפן. הרשויות בלבנון מחזיקות בדרכון הלבנוני שלו.

גוהן, שברשותו גם אזרחות צרפתית ואזרחות ברזילאית, חי פעם בחוג הסילון. הוא היה בא באופן קבוע למפגש מנהיגי העולם בדאבוס, שווייץ. הוא נסע המון בין בתים בברזיל, צרפת ויפן ובין מפעלי רנו וניסאן בכל העולם.

בראיון, אמר שהוא לא מתחרט על ההימלטות מיפן ועל הוויתור על חיים אלה. "הפסדתי את החיים השניים שלי, אבל הרווחתי את החופש שלי", אמר גוהן. הוא אמר שהחופש שווה את ההשלכות המשפטיות והכספיות, בהתחשב בכך שהוא מתמודד עם משפט שעשוי להימשך שנים ועם אישומים שבצדם איום בכליאה אולי לשארית חייו.

"הייתי מת ביפן. הייתי גמור", אמר. יפן אומרת שלו היה נשאר במדינה היה מקבל משפט הוגן.

שלושה מקורבים אחרים של גוהן עדיין נמצאים ביפן ומתמודדים עם אישומים הקשורים למעצרו ובריחתו. המשפט נגד שני אמריקאים המואשמים בכך שתכננו את הבריחה כמו מהסרטים של גוהן יתחיל בחודש הבא. העוזר האישי לשעבר של גוהן בניסאן, גרג קלי, עומד למשפט כעת על כך שלכאורה עזר לגוהן להסתיר חלק מחבילת השכר שלו. קלי נלחם בהאשמות.

"אני מסתכל על המסכן הזה גרג קלי, שנרקב ביפן", אמר גוהן. הוא אמר שהוא וקלי נרדפו באופן לא הוגן וציין את המשפט המתמשך עד אין קץ כעוד סיבה המצדיקה את החלטתו להימלט.

נכסים במיליוני דולרים הוקפאו

גוהן מבקר במשרד עורך הדין שלו פעמיים בשבוע. יש לו חדר קטן שם הצופה על בית ספר והוא מנהל שיחות ועידה עם עורכי דינו בכל העולם.

החקירה הצרפתית היא מוקד חדש יחסית. סרז' טורנר, שהחל את הקריירה שלו בעיסוק בפשע מאורגן בקורסיקה, מוביל אותה. אחת החקירות האחרונות של טורנר הובילה לגזר דין של חמש שנות מאסר נגד ראש ממשלת צרפת לשעבר פרנסואה פילון, שהורשע בהתנהלות פיננסית לא חוקית. פילון מערער.

טורנר היה גם מעורב במקרה שהוביל להרשעה ולקנס בגובה מיליארדי דולרים נגד הבנק השוויצרי UBS Group לגבי העלמת מס. הבנק אמר בזמנו שיערער על ההחלטה.

גוהן אמר שהצוות המשפטי שלו בצרפת, בהובלת ז'אן טמאלה ממשרד עורכי הדין היוקרתי King & Spalding ועורך הדין הפריזאי הנודע ז'אן־איב לה ברון, יושבים איתו לפגישות של חמש שעות כל פעם בהכנות למשפט.

בינתיים, הקפיאו רשויות צרפת דירה בשווי 7 מיליון דולר בבעלות אשתו לשעבר, ויותר מ־10 מיליון אירו (כ־12.2 מיליון דולר), מחשבון בנק בלוקסמבורג שכולל מניות של רנו ושל חברת החשמל הצרפתית Engie SA בין היתר.

נכסים אלה לא יופשרו עד שהחקירות בצרפת ייסגרו. הרשויות בצרפת הרשו לגוהן להמשיך לקבל פנסיה במימון המדינה, המגיעה לכ־7,000 אירו (כ־8,500 דולר) בחודש.

עוד מקרה משפטי מתחיל לקרום עור וגידים יותר קרוב לבית. גוהן נאבק בבית המשפט בלבנון על מנת להמשיך לגור באחוזה היסטורית בצבע ורוד שנקנתה ושופצה בכסף של ניסאן. גוהן, שגר בבית מאז שהגיע ללבנון, אמר שהבית הובטח לו כחלק מחבילת הפרישה. ניסאן אמרה שהיא בעלת הנכס החוקית, ויצרנית הרכב מנסה לפנות את גוהן מהאחוזה.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, ארית מזנקת ב-4.5%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

נגמ''ש ישראלי בדרכו לסוריה / צילום: Reuters, Avi Ohayon

בפעם השנייה בתוך שבוע: צה"ל עצר בדרום סוריה חוליית טרור שהופעלה ע"י כוח קודס האיראני

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?