גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוששים מסין: ארה"ב מעכבת שוב את מכירת ה־F-35 לאיחוד האמירויות

וושינגטון מבקשת ערובות לכך שמכירת נשק בשווי 23 מיליארד דולר לאיחוד האמירויות תרחיב את הביטחון ושיתוף הפעולה הטכנולוגי עם סין

נשיא סין שי ג'ינפינ ונסיך הכתר של האמירויות מוחמד בן זיאד / צילום: Reuters, Andy Wong
נשיא סין שי ג'ינפינ ונסיך הכתר של האמירויות מוחמד בן זיאד / צילום: Reuters, Andy Wong

סוכנויות הביון האמריקאיות צפו בעת האחרונה בשני מטוסים השייכים לצבא הסיני נוחתים בשדה תעופה באיחוד האמירויות הערביות ומורידים מתא המטען ארגזים של חומר שלא ברור מהו, כך לדברי גורמים אמריקאים.

טיסות המשא האלה, וסימנים אחרים לתחילתו של שיתוף פעולה ביטחוני בין בייג'ינג ואיחוד האמירויות, בת ברית חשובה של ארה"ב במפרץ, הטרידו את האמריקאים והולידו אי ודאות לגבי עסקה של עשרות מיליארדי דולרים של כלי נשק מתקדמים לאיחוד האמירויות.

ממשל ביידן אמר באפריל כי יתקדם עם המכירה בשווי 23 מיליארד דולר, הכוללת כ־50 מטוסי F-35, שמונה עשרה כטב"מים תוקפים וכלי נשק מתקדמים, עסקאות שכולן אושרו עוד בזמן הקדנציה של הנשיא הקודם דונלד טראמפ.

אך סימנים לכך שהקשרים בין אבו דאבי ובייג'ינג מתחזקים, מציבים סימן שאלה על עתיד המכירה, כך אמרו הגורמים האמריקאים, וביקשו ערובות לגבי כלי הנשק, כולל ערובה שהאמירויות לא תרשה לסינים או לגורמים אחרים לקבל גישה לטכנולוגיית כלי הנשק המתקדמת ביותר של ארה"ב.

"העברת ה־F-35, היהלום שבכתר של ארסנל הנשק של אמריקה - רומזת על מידה של מונוגמיה עם וושינגטון מצד האמירויות", אמר דיוויד שנקר, שניהל את הנושא כשהיה מזכיר המדינה של הנשיא לשעבר טראמפ לנושאים הקשורים במזרח הקרוב. "נחוצה עבודה נוספת לפני שניתן יהיה להעביר את המערכות הללו", אמר.

ה־F-35, מטוס הקרב המתקדם ביותר שמייצרת ארה"ב, לא צפוי להימסר לאיחוד האמירויות הערביות לפני 2027. בכירים במדינת הזעירה ציינו את שיתוף הפעולה הוותיק שלהם עם וושינגטון בכל הנוגע לחששות האמריקאים מהעת האחרונה.

"לאיחוד האמירויות הערביות רקורד ארוך וממושך של הגנה על טכנולוגיה צבאית אמריקאית, גם בקואליציות בהן נלחמנו לצד צבא ארה"ב וגם בתוך איחוד האמירויות הערביות, שם יש מגוון רחב של נכסים צבאיים אמריקאים רגישים המוצבים במקום כבר שנים רבות", אמר יוסף עותייבה, השגריר של האמירויות לארה"ב.

בכירים סינים לא הגיבו לבקשת תגובה. פקידים סינים הצביעו על תוכניות להעמיק את האמון ולהרחיב את התקשורת ושיתוף הפעולה עם איחוד האמירויות הערביות.

דוח של הפנטגון משנת 2020 לגבי השאיפות הצבאיות של סין קבע שאיחוד האמירויות הערביות הייתה אחת המדינות שסין "צפויה מאוד לשקול כבר ולתכנן כאתר למתקנים לוגיסטיים צבאיים מחוץ לגבולותיה". כמה בכירים במערכת הביטחון אומרים שהם מאמינים שסין מקווה לבנות באיחוד האמירויות בסיס ימי, ודוחות מודיעין מצביעים על כך שבייג'ינג דנה בשליחת כמה מאות אנשי צבא למדינת המפרץ.

על אף ההחלטה להתקדם עם מכירת ה־F-35 והכטב"מים, בכירים בממשל ביידן אומרים שהם עדיין מבקשים לשאת ולתת בתנאי העסקה מול ממשל איחוד האמירויות. לדברי בכירים בממשל החדש בארה"ב, נמצאו ליקויים בתנאי ההסכם בין ארה"ב לאמירויות שהושג על ידי טראמפ. "הגישה הכללית באיחוד האמירויות היא שאם הם קונים ציוד צבאי מממשלה אחרת, זו החלטה שלהם איך ומתי להשתמש בו", אמר בכיר אמריקאי שעוקב אחרי הנושא מקרוב.

אבל בשיחות עם האמירויות, אמר הבכיר, וושינגטון הציגה בקשות בשלושה תחומים: יש לשמור על היתרון הצבאי היחסי של ישראל; איחוד האמירויות חייבת לוודא שמדינות שלישיות, בעיקר סין, לא יקבלו גישה ל־F-35 ולטכנולוגיית הכתב"מים; ויהיה צמצום של השימוש בנשק בתימן ולוב, אזורי מלחמה בהם פעלו כוחות מהאמירויות.

פקיד אחר אמר שארה"ב הבהירה לאמירתים שלהרשות לסין לבנות בסיס צבאי באיחוד האמירויות הצבאיות יחסל בפועל את עסקת הנשק. הבעיה, אמר הפקיד, היא שוושינגטון ואבו דאבי עשויות לא להסכים על מה נחשב ל"בסיס צבאי".

בכירים אמריקאים הביעו חששות לגבי הפעילויות הצבאיות והביטחוניות של סין במפרץ - היא משתפת פעולה גם עם ערב הסעודית על עבודות גרעיניות אזרחיות - הרומזות לכך שלבייג'ינג שאיפות ארוכות טווח באזור.

כחלק מהמעבר של מוקד הביטחון האמריקאי מהמזרח התיכון לסין, הממשל הורה לפנטגון להסיר מהאזור כמה יכולות צבאיות אמריקאיות, ועצר מכירה לערב הסעודית של טילים מונחים מדויקים שהממלכה השתמשה בהם במערכה האווירית שלה בתימן. מפקדים בצבא ארה"ב אמרו שנוכחות אמריקאית מוקטנת באזור עשויה להיתפש על ידי יריבותיה של ארה"ב כריק שניתן למלא.

חששות לגבי שיתוף הפעולה הצבאי בין איחוד האמירויות וסין היו גבוהים בסדר העדיפויות אצל חברי משלחת של פקידים בכירים מהבית הלבן, ממחלקת המדינה וממשרד ההגנה האמריקאים, שביקרו באיחוד האמירויות ובמדינות אחרות באזור מוקדם יותר החודש, כך אמרו בכירים. חברי המשלחת סירבו להגיב.

"יש לנו דיאלוג ביטחוני מקיף עם איחוד האמירויות, בו אנו יכולים להעלות כל חשש על כל נושא, ואנו עושים זאת. זו הדרך בה נגן על אינטרס הביטחון האמריקאי בכל התחומים", אמרה דוברת של הפנטגון, ג'סיקה מקנלטי, בהודעה.

בכירים אמריקאים רואים באיחוד האמירויות שותפה ביטחונית מוערכת; המדינה עבדה לצד וושינגטון ובנות בריתה במלחמה נגד אל קאעדה וטרוריסטים של המדינה האיסלמית ושלחה כוחות לאפגניסטן. איחוד האמירויות הייתה אחת המדינות שחתמו על הסכמי אברהם, אשר כוננו יחסים בינה לבין מדינת ישראל.

הקשרים הסיניים לחצי האי ערב התחילו עוד בימי דרך המשי, כשהאזור היה חלק מנתיב המסחר הזה. נשיא סין וסגנו ביקרו במדינה ב־2018.

חברת הטלפוניה הסינית וואווי (Huawei) הרחיבה את ההשקעה שלה באזור במטרה להפוך לספקית הדור החמישי המובילה במדינה, וממשלת איחוד האמירויות גם עשתה הסכם עם החברה הסינית הממשלתית Sinopharm להפצת חיסון הקורונה שלה.

במאמר שכתב במרץ שגריר סין לאיחוד האמירויות הערביות לקידום היחסים בין המדינות, ציין השגריר ניאן ג'אן ש"בעשור האחרון, סין שלחה 31 ציים, 100 ספינות ו־26 אלף קצינים וחיילים למימי מפרץ עדן מול החוף של סומליה על מנת לבצע משימות ליווי".

הקשרים הגוברים בין סין לאיחוד האמירויות בנושאי מסחר, טכנולוגיה והשקעות באים בזמן שארה"ב משנה את עמדת הצבא שלה, אמר שנקר, העובד כיום במכון וושינגטון למדיניות המזרח הקרוב. "בגלל שאינם בטוחים לגבי וושינגטון, נראה שבאיחוד האמירויות הערביות מפצלים את ההימור, ומקווים לטפח קשרי ביטחון גם עם וושינגטון וגם עם בייג'ינג".

עוד כתבות

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

הבורסות באירופה עולות; פלנטיר צוללת ב-15% במסחר המוקדם בוול סטריט


מדד פוטסי עולה ב-1% ● מדד הקוספי הדרום קוריאני זינק בכ-2%; לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג ירד ב-0.5% ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

כך מתכנן יגאל דמרי להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; מדד הבנקים עולה ב-1.7%, אודיוקודס צוללת ב-15%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5%

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"