גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סין וארה"ב מתווכחות על מקור נגיף הקורונה

וושינגטון מבקשת מחקרים חדשים לגבי איפה, מתי ואיך החלה המגפה, בעוד בייג'ינג אומרת שהחוקרים צריכים כעת להתמקד במדינות אחרות

הכנס השנתי של גוף מקבלי ההחלטות בארגון הבריאות העולמי. נציגים מכ-200 מדינות השתתפו
הכנס השנתי של גוף מקבלי ההחלטות בארגון הבריאות העולמי. נציגים מכ-200 מדינות השתתפו

ארה"ב וסין הציגו עמדות מנוגדות ביותר לגבי איך לעקוב אחרי שורשי מגפת הקורונה, ובוושינגטון מבקשים סבב נוסף של מחקר על ידי חוקרים עצמאיים בינלאומיים.

בייג'ינג, בינתיים, הודיעה לכנס השנתי של גוף מקבלי ההחלטות בארגון הבריאות העולמי שהיא מחשיבה את החקירה שקרתה אצלה כסגורה ואמרה שתשומת הלב כעת צריכה להתמקד במדינות אחרות.

הדעות המנוגדות האלה, שבוטאו במהלך פגישה של בערך 200 ממשלות, קשות ליישוב ומדגימות את המתחים הפוליטיים הפוגעים במאמץ לאתר את מקור הנגיף, שהחל להתפשט לראשונה בסין. תחת כללי הבריאות הבינלאומיים, סין הייתה צריכה לתת את הסכמתה לכך שמדענים בינלאומיים ייכנסו למדינה למחקר נוסף.

מוקדם יותר השנה, צוות חוקרים שקובצו במסגרת ארגון הבריאות העולמי נכנסו לסין לחודש כחלק מהמאמץ להבין את מקורות המגפה.

עם זאת, הצוות הוגבל ברובו לבחינת מחקר שנערך קודם לכן על ידי מדענים סיניים. כמה מחברי הצוות הביעו תסכול מכך שלא ניתנה להם גישה מלאה לנתונים בהם השתמשו המדענים הסינים כשהגיעו למסקנה שיש מעט עדויות לכך שאולי הקורונה הייתה בסין עוד לפני שדווחו המקרים הראשונים בתחילת דצמבר 2019.

במרץ, ארגון הבריאות העולמי המליץ על שלב שני, נוסף של החקירה, אבל הוא עוד לא התחיל.

ארגון הבריאות העולמי עורך את הכנס השנתי שלו - השני שנערך בזמן מגפת הקורונה, והראשון מאז שממשלו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הפך את החלטת הנשיא הקודם דונלד טראמפ לפרוש ממנו. כחלק מהפיוס עם הגוף הבינלאומי, פקידים אמריקאים מנסים לעצב את השלב הבא בחקירת הארגון לגבי מקורות המגפה.

"מטרת החקירה אינה להטיל אשמה, אלא להיות מחוברים למדע, למצוא את מקור הנגיף וההתפרצות, ולעזור לכולנו למנוע אסונות גלובליים מלקרות בעתיד", אמר ג'רמי קונינדיק, מנהל בפועל של קורונה בסוכנות האמריקאית לפיתוח בינלאומי, בנאום מקוון שנשא בפני האספה אתמול.

חקירה מעמיקה יותר לגבי מקורות המגפה היא "עדיפות קריטית עבורנו", אמר אנדי סלביט, יועץ בכיר בבית הלבן לתגובה לקורונה, בתדריך שנערך אמש. "אנו צריכים לרדת לעומק העניין ואנו צריכים תהליך שקוף לחלוטין מסין. אנחנו צריכים שארגון הבריאות העולמי יעזור לנו בנושא הזה. אנו לא חשים שכרגע יש לנו את זה".

אבל המאמצים האלה באים מול הדחיפה הסינית לכך שארגון הבריאות יחקור מדינות אחרות, בטענה שאולי המגפה התחילה ממקום אחר.

"שום דבר לא יקרה לפני שסין תגיד כן", אמר לורנס גוסטין, מנהל פקולטה במכון אוניל לבריאות לאומית ועולמית באוניברסיטת ג'ורג'טאון. "במסגרת החוק הבינלאומי אין לארגון הבריאות העולמי כוח להכריח את סין לציית".

הוא הוסיף: "בהתחשב ביחסים בין סין לארה"ב, ישנו סיכוי זניח שהסינים יצייתו לבקשות אמריקאיות לערוך חקירה מלאה ועצמאית".

אמירה נוספת המסבכת את העניינים הושמעה על ידי בכירים במערכת הבריאות הציבורית - כולל מזכ"ל ארגון הבריאות העולמי טדרוס אדהנום גברייזוס - ועל פיה יש צורך בחקירה מקיפה על מנת לוודא שהנגיף לא נולד בגלל טעות במעבדה.

אנתוני פאוצ'י, ראש מערכת הבריאות בארה"ב, נשאל ב-11 במאי בשימוע בסנאט אם יש סיכוי שנגיף הקורונה יצא ממעבדה בווהאן - מושבו של מכון ווהאן לוירולוגיה, שערך מחקרים מקיפים על נגיפי קורונה בעטלפים. הוא ענה ש"האפשרות בהחלט קיימת ואני לגמרי בעד חקירה מלאה לבדיקה אם זה מה שקרה".

סין מתנגדת בתוקף לרעיון שתקלה במעבדה מסוג כזה יכולה להסביר את המגפה. משרד החוץ הסיני ושגרירות סין בג'נבה לא הגיבו לבקשות תגובה.

סין אמרה ששיתפה פעולה באופן מלא עם צוות בהובלת ארגון הבריאות העולמי שבילה בווהאן ארבעה שבועות, ביקר במכון הוירולוגי וקבע שזליגה מהמעבדה שם היא "לא סבירה ברמה קיצונית". כעת ביקשה בייג'ינג מהצוות של ארגון הבריאות לחפש עדויות לכך שהנגיף התפשט עוד לפני המקרים הראשונים שנרשמו בווהאן בתחילת דצמבר 2019.

המדענים באופן כללי מסכימים שאין עדויות חזקות דיין להנחה לגבי דליפה ממעבדה, או לאפשרות העיקרית השנייה: שהנגיף עבר מחיות לבני אדם מחוץ למעבדה.

"כרגע, במחקר שכינס ארגון הבריאות למציאת מקור המחלה, סין השלימה את חלקה", אמר נציג סיני לדיפלומטים שנפגשו ביום שלישי, בשיחת ווידאו. "סין תומכת במדענים שיערכו מחקר מקורות עולמי לגבי מקור המחלה. אנו קוראים לכל הצדדים לאמץ גישה פתוחה ושקופה ולשתף פעולה עם ארגון הבריאות העולמי במחקר מקורות המחלה".

ארה"ב, בינתיים, הודיעה לדיפלומטים שעל ארגון הבריאות לפקח על סבב נוסף של מחקרים במסגרת כללים ה"מאפשרים למומחים בינלאומיים עצמאות להעריך במלואו את מקור הנגיף", אמר קסביאר בסרה, שר הבריאות והשירותים לציבור של ארה"ב.

ארה"ב לא אמרה באופן ישיר אם מחקר במעבדה אמור להיות חלק מהחקירה הזו.

עם זאת, נציג שדיבר בשם האיחוד האירופי אמר שהצוות בהובלת ארגון הבריאות צריך לחקור עד הסוף כל אחת מארבע ההנחות העיקריות שלו. בין אלה נמצאת חוץ מההשערה על זליגה ממעבדה גם רעיון שהעלתה סין, שהנגיף אולי עבר לבני אדם דרך מון קפוא.

הצוות בהובלת ארגון הבריאות העולמי הפיק סדרת המלצות לגבי איך צריך לערוך את השלב השני בחקירת מקור המגפה, לדוגמא על ידי בדיקת חיות בר, חיות משק, ובדיקות דם ארכיוניות כדי למצוא עדויות לקיומם של נוגדנים נגד נגיף הקורונה. במסגרת הקווים המנחים הללו, ארגון הבריאות לא יקיים את החקירות בעצמו; הן ייערכו על ידי חוקרים בסין או במקומות אחרים.

בארגון הבריאות העולמי אמרו גם שהארגון מעוניין במחקר מעמיק יותר לגבי מקרים מוקדמים אבל לא מאושרים שקרו מחוץ לסין, כמו אישה צעירה וילד שאולי היו חולים בקורונה באיטליה בסוף 2019.

כעת עוד לא התקבלה כל החלטה לשינוי מוקד החקירה באספה של ארגון הבריאות העולמי. בכירים בארגון אמרו שיש מעט סימנים לכך שממשלות יצליחו להסכים על דרך להתקדם. "איפה שאנו נמצאים כעת - אנחנו בהמתנה", אמר אחד מהם.

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

את עקרונות הניהול הוא למד מהכדורגל בשכונה. היום יש לו אלפי עובדים בעולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

חמאס: "קיבלנו את ההצעה של ישראל להפסקת אש - נבחן אותה ונעביר את תשובתנו"

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" • צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון • מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה • שני מחבלים ירו לעבר מוצב צה"ל בשומרון - וחוסלו במארב ● עדכונים שוטפים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד