גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ויתרתי על משכורת, רכב וטלפון כדי להקים את העסק שלי. עכשיו אין מישהו שיכול להגיד לי 'לא'"

דניס דמבובסקי הופר, מייסדת זנזיבראינפו ● בת 35, נשואה, מתגוררת בהרצליה ● קודם לכן עבדה כמנהלת מותג בטמפו וכמנהלת מרקום בחברת ביוטק ● "בקורונה למדתי שניהול עסק זה ניהול משבר תמידי. כל הזמן צריך להסתגל" ● גלובס שם את הסיוע לעסקים קטנים ולעצמאים במרכז 

דניס דמבובסקי הופר, מייסדת זנזיבראינפו / צילום: תמונה פרטית
דניס דמבובסקי הופר, מייסדת זנזיבראינפו / צילום: תמונה פרטית

כמו בהרבה מקרים בחיים, גם הקריירה של דניס דמבובסקי הופר נולדה במקרה. היא עבדה כמנהלת מותג בטמפו, ונסעה לחופשת צלילה בזנזיבר. זה קרה לפני שש שנים, והיה אמור להימשך זמן קצר. אבל אז היא ישבה עם הבעלים של המועדון, הוא דיבר איתה על שיווק, נוצר חיבור טוב, וההצעה לא איחרה להגיע - בואי לגור באי, ולנהל את המועדון. "בהתחלה היה מאתגר, במיוחד כי הרבה עובדים מקומיים לא מדברים אנגלית טובה והייתי צריכה ללמוד סווהילית. היום זה יתרון עצום בשבילי", היא מספרת.

מדובר במהלך לא טריוויאלי.
"זה התחיל אצלי כחוויה, ורצון להתנסות בסגנון חיים שונה. לגור בכפר אפריקאי בבית בוץ, שבו חשמל ומים זורמים הם לא דבר מובן מאליו. אין מזגן, וגם לא מאוורר. בהתחלה היה לי קשה ואז התרגלתי. כשחזרתי לארץ, בכל מקום היה לי קר".

"במשך חודשיים לא היה לי שם טלפון כי הוא נהרס, ולא קניתי חדש, כי היה לי כיף בפשטות. עבדתי מראשון עד שישי, משש בוקר עד שש בערב. רק בשבת היה לכאורה חופש, אבל תמיד היה איזה בלת"ם. את קמה בבוקר, ותוך חמש דקות את בחוף לבן, ושם המשרד. זה פותח לך את היום אחרת. הבנתי שהחיבור שלי לטבע הוא הכרחי כדי שאצליח. זו המוטיבציה שלי".

אז למה חזרת?
"אחרי שנתיים שבהן טיילתי, חוויתי והתמחיתי בזנזיבר ובטנזניה, הרגשתי שאני רוצה יציבות וזוגיות, הייתי כבר בת 30. שם ישבתי כל ערב בבר לבירת שקיעה, ופוגשים תיירים מכל העולם, אבל אין יציבות - האנשים מתחלפים. גם המשפחה והסביבה היו חסרות לי. תוך כמה חודשים אחרי שחזרתי מצאתי זוגיות, והיום הוא בעלי".

עם שובה לארץ החלה לעבוד כמנהלת מרקום בחברת ביוטכנולוגיה, ובמקביל הקימה פורטל תוכן על זנזיבר. "לא היה לי תקציב לחברה שתבנה לי אתר, אז קניתי דומיין ולוגו ב-15 דולר, ועשיתי הכול לבד, חוץ מקצת עזרה ממתכנת הודי.

"כל החיים הייתי שכירה, אז לא חשבתי שמתאים לי להיות עצמאית. אבל שני ההורים שלי עצמאים, וכל השנים הם אמרו שזה כן מתאים לי. באותו שלב אמרתי לעצמי שאם אני טוטאלית ונותנת המון שעות בעבודה, למה שלא אעשה את זה בשביל עצמי. גם הייתי מתוסכלת מהמרקום, והחלטתי שזה הזמן לצאת לעצמאות. ויתרתי על משכורת, רכב וטלפון. החזרתי הכול, והתחושה הייתה שאת יוצאת מהשער ואין לך כלום".

"לפני שלוש וחצי שנים, האתר הפך לעסק. פתחתי את 'זנזיבראינפו', חברת תיירות בוטיק המתמחה בתכנון חופשות בהתאמה אישית. בהתחלה לא הייתה לי מערכת גבייה, אז בצורה הכי אולד פשן שלחתי אנשים לספקים, שנתנו לי 15%. הייתי כמו ביץ' בוי בזנזיבר".

מה הייתה התובנה הכי חזקה מרגע שיצאת לעצמאות?
"הבנתי שאין מישהו שיכול להגיד לי 'לא'. כשאת עובדת בחברה, הרבה יוזמות ורעיונות מקבלים ברקס, כי את לא בדרג הנכון או כי זה לא הטיימינג הנכון לחברה. בעצמאות יש מקום לביטוי עצמי".

"בחודשים הראשונים למדתי לעבוד עם ספקים מחו"ל, מה שכולל חוזים ועורכי דין, כי לטנזניה יש את החוקים שלה. אפריקה זה לא מקום מערבי, והרבה דברים מתנהלים אחרת, קשה יותר ולא בטוח. זה הרבה מורכבות ולקיחת סיכונים. זה לא ריפה את ידיי, כי הכרתי את המקומיים שהם מקסימים ואמינים, ומאוד מסורים לעבודה".

"עם הזמן הבנתי שעדיף ששיטת התשלום תהיה להעביר מקדמות, ולא תשלום מלא. מצאתי מערכת גבייה באפריקה כדי שיהיה לי נוח לעבוד עם ספקים שם. בהרבה מקומות שמציעים טיולים לטנזניה וזנזיבר, המודל העסקי הוא גביית עמלת שירות מהלקוח. אני מקבלת את העמלה שלי רק מהספק".

"היום יש לי צוות קטן בארץ, וצוות באפריקה. אני הבעלים הבלעדית, אבל יש לי הסכמים עם קבלן משנה בטנזניה, שמנהל את האופרציה בשטח. כל הציוד ורכבי הספארי שם ממותגים כזנזיבראינפו".

איך עברת את שנת הקורונה?
"היא לא הייתה פשוטה בכלל. מחד, ענף התיירות היה סגור כמעט שנה ולא היו הכנסות בכלל, ומנגד הייתה הרבה מאוד עבודה. נאלצנו לטפל בהמון הזמנות שבוטלו והחזרים כספיים עבור לקוחות - זה לא פשוט כשבכל מדינה סטטוס הקורונה, ההנחיות וההתייחסות למצב הם שונים".

"היה חוסר ודאות שאו שהוא משתק אותך או שהוא גורם לך לפעול. בהתחלה זה שיתק אותי, חשבתי שרק עברתי לעצמאות וכבר אחזור לשיווק, והאם בכלל תהיה עבודה. אבל בן הזוג שלי, שהוא עצמאי בעצמו ומתנהל עם פחות פחד, אמר לי: לפעול, לפעול לפעול. אני גם לא מסוגלת לחזור להיות שכירה. אני רוצה לעוף עם החלומות".

"ניסיתי לשמור על הגחלת, וגם להכין את הקרקע ליום שאחרי. יזמנו ספארי לייב, והעברנו שידורים חיים משמורות הספארי דרך הפייסבוק. בנוסף, בנינו אתר חדש, ונתנו הצעות לחופשות עתידיות עם תנאי ביטול גמישים. אני חייבת להודות שלא היה לי ספק שברגע שהמצב יאפשר, יהיה ביקוש אדיר - וזה באמת מה שמרגישים בימים האחרונים. למרות חוסר הוודאות, אנשים מעדיפים לשריין כבר עכשיו לחגים".

מה עשית בזמן הזה עם הצוותים בארץ ובאפריקה?
"פנו אלינו מלא, אפילו כשלא היו טיסות. השקעתי בפרסום בשלושה גלים שונים, ובסוף היה סגר. זה היה מאוד מתסכל, אבל הניב פירות לזמן ארוך יותר. זה חשוב לא רק לשימור לקוחות פוטנציאליים. גם פנימה, כדי להחזיק את המוטיבציה, היה חשוב להיות בעשייה כל הזמן".

"בדצמבר טסתי לרואנדה, שגובלת בטנזניה, כדי לפתוח יעד חדש. ברגע שהיא עלתה כמדינה ירוקה, וראיתי שיש טיסות ישירות ב-400 דולר, החלטתי לבדוק. יש שם שילוב של נוחות, ניקיון, סדר וביטחון עם אותנטיות של טבע. זה מדויק לישראלים".

"בגלל שאני עובדת עם הרבה רשתות של ספארי ולודג'ים, וכבר יש לי הסכמים, חשבתי שטוב לנסוע לראות את היעד ולהתנסות שם בכל המסלולים, השווקים והמאכלים. נפגשתי שם עם ספקים פוטנציאליים, ואפילו קיבלנו ממשרד התיירות שם כרטיסי טיסה לטרקים של הגורילות. ברגיל זה עולה 1,500 דולר לאדם".

"השקעתי בפרסום לרואנדה, התחילו הזמנות ותוך שלושה שבועות שוב היה סגר. זה קשה, כי הסטטוס אצלנו היה שונה מזה שבאפריקה, היה צריך לתקשר את זה ולהיות מסונכרנים איתם. אמרתי להם שבישראל עלולים לסגור את שדה התעופה, אבל הם לא גילו גמישות, כי אצלם כן היו תיירים מכל העולם".

"החזרנו הכול ללקוחות, ונשארנו להתמודד עם הספקים. למה? כי חשבתי על זה שמדובר בטיולים שמתכננים הרבה זמן, אם אנשים לא טסים עכשיו, הם יטוסו עוד שנתיים. המטיילים הישראלים לא מתייאשים אף פעם. שום דבר לא עוצר אותם. ידעתי שיחדשו את ההזמנות. והנה, עכשיו כבר יש הזמנות, אנשים אמורים לטוס כבר ביוני".

במבט לאחור, איך תסכמי את השנה הזו?
"הנזק היה בטווח הקצר, אבל אני חושבת שפעלתי נכון לטווח הארוך, כי זו בניית מוניטין. למדתי גם שניהול עסק זה ניהול משבר תמידי, כי המון דברים דינמיים ולא בשליטתך. כל הזמן צריך להסתגל. עכשיו אני רוצה לגייס עובד חדש, אבל לא בטוחה אם זה כדאי, כי אין יציבות ויש חשש. אולי עוד חודשיים שוב תהיה איזו בעיה".

את בשוק שיש בו לא מעט תחרות.
"אימא שלי תמיד אמרה לי שיש מספיק לכולם, צריך רק לדעת לאן להסתכל. יש הרבה כאלה שרוצים איש קשר ישראלי, ולא להזמין מחו"ל. השירות שלי מאוד פרסונלי, אני בונה טיול בהתאמה אישית יחד עם הלקוח".

הישראלים יודעים למה לצפות לחופשות בזנזיבר וטנזניה או שיש מיתוסים?
"יש הרבה מיתוסים על ביטחון. למשל, לא יודעים כמעט כלום על רואנדה, ועד כמה היא בטוחה, מודרנית ונקייה. חושבים שבאפריקה הכול מסוכן. יש גם את הנושא של תיירות העוני, שמגיעים ומחלקים מתנות וממתקים בכפרים, ולא מבינים את הנזק שזה עושה למקומיים. הילדים באים לשיר לתיירים במקום ללכת לבית ספר, כי הם מקבלים כסף מספקים. עדיף שילכו לבית ספר ויקבלו השכלה. עדיף לתרום ספרים לבית ספר, מאשר לתת ממתקים. אפילו החשיפה לצעצועים ולטלפונים שיש לנו היא לאו דווקא לטובת המקומיים".

כשאת מסתכלת חמש שנים קדימה, היכן את רוצה להיות?
"לפני עשר שנים הייתי אומרת שאני רוצה לקחת את העסק הכי רחוק שאפשר ולהיות אימפריה, עם שלוחה בכל מקום אקזוטי בעולם. היום אני רוצה להיות במקום שמשאיר אותי יצירתית ובעשייה, אבל תוך שמירה על איזון נפשי. הרי פניתי לעצמאות במטרה למצוא איזון בין העבודה לחיים ולרצונות שלי - גם אם בפועל זה לא ממש מאוזן, כי את כל הזמן באנרגיה ובדינמיות. אני לא רוצה להיות בלופ של חרדות ודאגות, אלא שהעסק יצליח ואני אהיה בתחושת שלווה".

איך את מתמודדת היום עם העומס?
"אני הולכת לים באמצע היום, לפחות שלוש פעמים שבוע. זה לא משהו שהייתי יכולה לעשות אם הייתי שכירה, וזה למרות כל העבודה שהעסק דרש ממני בהתחלה. מצאתי דרך לייעל את העבודה שלי, כדי שתהיה לי השעה הזו בים בשביל עצמי".

עצמאים, בעלי עסקים קטנים ושכירים בעלי שליטה - אנחנו רוצים לשמוע אתכם. להשתתפות במדור אפשר לפנות למייל i-can-help@globes.co.il

עוד כתבות

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי, הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

חוק חדש בקנדה מאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה. האם זה יכול לקרות בישראל?

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים