גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקורונה מחקה את העסקים הקטנים במדינות עניות שכלכלותיהן תלויות בהם

בזמן שעסקים במדינות מערביות קיבלו סיוע במהלך המגפה, מדינות עניות שבהן השיקום הכלכלי תלוי בעיקר בעסקים הקטנים, נתנו מעט תמיכה אם בכלל ● אלא שרבים מהם נסגרו ושיעור ניכר של עובדיהם מצאו עצמם ללא הכנסות ● "זו נקודת השפל שלי", מספר איש עסקים מאינדונזיה

חנות של חייט שנסגרה בבירת אינדונזיה, ג'קארטה, מאי / צילום: AP, Tatan Syuflana
חנות של חייט שנסגרה בבירת אינדונזיה, ג'קארטה, מאי / צילום: AP, Tatan Syuflana

ריזקי אקה ולדאנו בילה כמעט עשור שלם בבניית עסק נסיעות מאפס. עד תחילת 2020, היזם האינדונזי - שנולד לתוך משפחה שמתקשה כלכלית והצליח לשלם לממן ההשכלה הגבוהה על ידי מכירת שעוני רולקס מזויפים - העסיק 12 עובדים, החזיק מכונית יפנית וכמה כרטיסי אשראי בארנק.

מגפת הקורונה חיסלה את כל זה בתוך 10 חודשים. ריזקי בן ה-32 לא לבד. הסיפור שלו חזר על עצמו במקומות אחרים בעולם המתפתח, כשברים, מסעדות, חנויות של חייטים ועסקים קטנים אחרים נסגרו בשנה האחרונה.

החברה שלו נסגרה. מערכת היחסים עם האישה שתכנן להתחתן איתה נגמרה עקב הלחצים החדשים שצצו וכעת הוא ישן על ספה בחדר הסמוך לסדנת הנגרות של חבר שלו. "זה הכי נמוך שאי פעם הגעתי", הוא אומר.

סיכון גבוה להחזיר את החוב

בזמן שחברות-מתקשות במדינות בעלות כלכלות מתקדמות קיבלו סיוע שנועד "לרפד את המכה" מהמגפה, מדינות עניות בעולם המתפתח נתנו מעט תמיכה או כלל לא. הבנקים חוששים לתת הלוואות לעסקים כאלה, שהם רואים כבעלי סיכון גבוה יותר מחברות גדולות להחזיר את החובות.

הרבה חברות קטנות ובינוניות נסגרות, אומר ריצ’רד בולוויג’ן, העומד בראש ענף המחקר של ועידת האו"ם למסחר ופיתוח. לדבריו, בעולם המתפתח לא יתרחש כל שיקום, אלא אם העסקים האלה יתחדשו.

חברות שיש בהן פחות מ-50 עובדים ועצמאיים מהוות יותר מ-70% מהמשרות בעולם המתפתח, כך אומרים בארגון התעסוקה הבינלאומי של האו"ם.

98% מהעסקים הזעירים נפגעו מאד

באינדונזיה - שסובלת מהשפל הגדול ביותר מאז המשבר הכלכלי של אסיה לפני כמעט רבע מאה - מחקר של הממשלה מדצמבר גילה ש-98% מהעסקים הזעירים, הקטנים והבינוניים סבלו מאוד מירידה בהכנסות במגפה ו-45% מתוכם פיטרו עובדים. זאת למרות שהמדינה לא הייתה נתונה בסגר לאומי באף שלב, אבל התפרצויות גדולות פגעו בתיירות הפנים ובמכירות של רשתות השיווק.

לפני המגפה, ויסוואט קטסולינה מכרה חולצות בעבודת יד מתוך שתי חנויות בבירת אינדונזיה, ג’קארטה. כשהלקוחות נמנעו ממרכזי הקניות בגלל חשש להידבק בנגיף, היא סגרה את החנויות, פיטרה את הצוות והעבירה את עסקיה לאינטרנט. כמו יזמים רבים במדינות מתפתחות, היא נאבקה לטפח מאגר לקוחות מקוון. "אני תופרת לבד כדי להוריד עלויות ייצור בגלל שאין כמעט הזמנות", אמרה.

רבים מאזרחי המדינות המתפתחות שהצליחו להשיג ביטחון של מעמד ביניים, חזרו לחיות מהיד לפה.

הימר על מעמד הביניים המתפתח

הוריו של ריזקי נפרדו כשהיה ילד. נושים ביקרו לעתים קרובות בביתם בפאתי ג’קארטה אחרי שהעסק המשפחתי של ייצור ואספקת ממתקים למסבאות מקומיות התמוטט. הוא עזב את הבית בגיל 16 וחלק מיטה עם חבר במעונות של המכללה שבה למד יחסים בינלאומיים כדי לחסוך כסף.

עוד בימיו כסטודנט הוא פתח סוכנות נסיעות והימר על כך שבני מעמד הביניים המתפתח באינדונזיה ישלמו על כך שמישהו יתכנן להם את החופשות. חברת Maritim Travel Indonesia החלה לפעול ב-2011 עם נסיעות לאלף האיים צפונית לג’קארטה והתרחבה ליעדים כמו באלי. אחרי שנתיים, הוא עזב את הלימודים כדי להתמקד בטיפוח העסק שלו. עד 2017, הוא הציע חבילות נופש ליעדים נוספים כולל דרום קוריאה.

על מנת למשוך לקוחות, הקים ריזקי שישה אתרי אינטרנט עם טיפים על חופשות ופעילויות שונות. הוא גיוון את חבילות הנסיעות שלו בכך שהחל לתכנן חופשות לחברות. בשנת 2018 הוא שכר משרד גדול יותר בבניין דו-קומתי בפרבר של ג’קארטה. בגלל שרצה להכניס ליוזמה את כל רווחיו, הוא המיר את הקומה השנייה של המשרד שלו לחלל מגורים בשבילו ובשביל שלושת העובדים שלו. ההכנסות של החברה נשקו למיליון דולר ב-2019.

כדי לשפר את התחרותיות של החברה שלו ריזקי הוציר באותה שנה 22 אלף דולר על ציוד, כולל שש מצלמות דיגיטליות, טלפונים ניידים לנציגי מכירות, לפטופים, מערכת סאונד ומכונית טויוטה. הוא תיכנן לשלם בתשלומים, בכרטיסי האשראי שלו. "לא הגעתי עדיין ליעדים שלי ולא יכולתי לנוח", הוא מספר.

כשהנגיף החל להתפשט בתוך אינדונזיה, הוא גילה די מהר, שההשקעות שלו היו בתזמון גרוע. הלקוחות החלו לבטל חופשות וסיורים לימודיים, וריזקי לא ראה הכנסות במשך חודשיים רצוף. כשהחוזה שלו על המשרד שולם עד תחילת 2021 והמחויבויות החודשיות שלו מצטברות, הוא קיבץ את עובדיו באפריל האחרון והכריז, כשהוא מנסה להחניק דמעות, שהוא מוציא אותם לחופשה ללא תשלום.

התמוטטות החברה הפכה את חייהם. לסיארייף רומאריו, בן 28, היה אחד העובדים הראשונים. הוא הרוויח כפליים בעיצוב לוחות הזמנים של תיירים בחברה Maritim לעומת מה שהרוויח בעבודה הקודמת שלו באריזת חבילות ומשלוחם. כשזה נגמר, הוא מצא עבודה כמוסכניק וברכיבה על מוניות האופנוע שהן פופולריות ברחובות ג’קארטה. ההכנסה שלו צנחה ב-70%. במקום לעבוד במשרד ממוזג, הוא מסיע כיום נוסעים במזג האוויר הלוהט. "בין אם אנחנו רוצים או לא, אנחנו חייבים לעשות את זה", אמר.

ריזקי הבין שאם יוכל לעבור מקצוע, הוא יצליח לשמור את החברה באוויר עד שהמגפה תיעלם. הוא ראה הזדמנות באספקת מסכות פנים, שמחירן זינק, והזמין את העובדים לשעבר לשווק את הסחורה עבור אחוז מהרווחים. אלא שייצור המסכות בעולם תפס תאוצה עוד לפני קבלת המשלוח הראשון. המחירים צנחו והוא נאלץ למכור את המסכות בהפסד.

ואז עלה לו רעיון אחר: אספקת מזון קפוא, כולל ירקות ונקניקיות, למסעדות בג’קארטה. שולי הרווח היו נמוכים, ולא הספיקו לכסות את ההוצאות החודשיות שלו בגובה 5,000 דולר, שכללו תשלומים על המכונית, המצלמות ועוד שעשה לפני המגפה.

160 ד' סיוע ממשלתי לחודש

הוא פנה לבנקים אבל לא היה לו מזל איתם. הסכום של 160 דולר שהוא מקבל בסיוע ממשלתי לעסקים קטנים בקושי מזיז משהו. "הייתי כל כך אבוד לא ידעתי מאיפה אני אוכל להביא את כסף?", הוא אומר.

בספטמבר ואוקטובר הזינוק במקרי הקורונה הוביל לאיסור על ישיבה במסעדות. הביקוש למזון של ריזקי ירד עוד ומעט העובדים שנותרו לו עזבו. "הצוות שלי התאכזב כי נכשלתי. זה היה קשה", אמר.

בסתיו האחרון, חברתו של ריזקי שאלה אותו מתי יתארסו, והוא אמר לה שייאלצו לדחות זאת בגלל הצרות הפיננסיות. הם נפרדו.

ריזקי החל למכור את רוב הציוד בעסק שלו החל מדצמבר ומישכן את המכונית בפברואר. זה לא הספיק. הנושים המשיכו לבוא בגלל פיגור בתשלומים. מאז שהחוזה שלו פג באפריל, גר ריזקי בחדר ליד סדנת הנגרות של חבר נגר שנותן לו לישון שם בחינם. על מנת להרוויח קצת כסף, הוא עוזר לחברים שמוכרים בגדים ומוצרי אלקטרוניקה ברשת.

אביו של ריזקי הציע למכור את הבית שלו על מנת לעזור לריזקי ליישב חוב, שכולל כרטיסי אשראי ומס חברות שהוא חייב, וכיום עומד על סכום של 25 אלף דולר. "אני הרוס לגמרי", הוא אומר.

עוד כתבות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון