גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקורונה מחקה את העסקים הקטנים במדינות עניות שכלכלותיהן תלויות בהם

בזמן שעסקים במדינות מערביות קיבלו סיוע במהלך המגפה, מדינות עניות שבהן השיקום הכלכלי תלוי בעיקר בעסקים הקטנים, נתנו מעט תמיכה אם בכלל ● אלא שרבים מהם נסגרו ושיעור ניכר של עובדיהם מצאו עצמם ללא הכנסות ● "זו נקודת השפל שלי", מספר איש עסקים מאינדונזיה

חנות של חייט שנסגרה בבירת אינדונזיה, ג'קארטה, מאי / צילום: AP, Tatan Syuflana
חנות של חייט שנסגרה בבירת אינדונזיה, ג'קארטה, מאי / צילום: AP, Tatan Syuflana

ריזקי אקה ולדאנו בילה כמעט עשור שלם בבניית עסק נסיעות מאפס. עד תחילת 2020, היזם האינדונזי - שנולד לתוך משפחה שמתקשה כלכלית והצליח לשלם לממן ההשכלה הגבוהה על ידי מכירת שעוני רולקס מזויפים - העסיק 12 עובדים, החזיק מכונית יפנית וכמה כרטיסי אשראי בארנק.

מגפת הקורונה חיסלה את כל זה בתוך 10 חודשים. ריזקי בן ה-32 לא לבד. הסיפור שלו חזר על עצמו במקומות אחרים בעולם המתפתח, כשברים, מסעדות, חנויות של חייטים ועסקים קטנים אחרים נסגרו בשנה האחרונה.

החברה שלו נסגרה. מערכת היחסים עם האישה שתכנן להתחתן איתה נגמרה עקב הלחצים החדשים שצצו וכעת הוא ישן על ספה בחדר הסמוך לסדנת הנגרות של חבר שלו. "זה הכי נמוך שאי פעם הגעתי", הוא אומר.

סיכון גבוה להחזיר את החוב

בזמן שחברות-מתקשות במדינות בעלות כלכלות מתקדמות קיבלו סיוע שנועד "לרפד את המכה" מהמגפה, מדינות עניות בעולם המתפתח נתנו מעט תמיכה או כלל לא. הבנקים חוששים לתת הלוואות לעסקים כאלה, שהם רואים כבעלי סיכון גבוה יותר מחברות גדולות להחזיר את החובות.

הרבה חברות קטנות ובינוניות נסגרות, אומר ריצ’רד בולוויג’ן, העומד בראש ענף המחקר של ועידת האו"ם למסחר ופיתוח. לדבריו, בעולם המתפתח לא יתרחש כל שיקום, אלא אם העסקים האלה יתחדשו.

חברות שיש בהן פחות מ-50 עובדים ועצמאיים מהוות יותר מ-70% מהמשרות בעולם המתפתח, כך אומרים בארגון התעסוקה הבינלאומי של האו"ם.

98% מהעסקים הזעירים נפגעו מאד

באינדונזיה - שסובלת מהשפל הגדול ביותר מאז המשבר הכלכלי של אסיה לפני כמעט רבע מאה - מחקר של הממשלה מדצמבר גילה ש-98% מהעסקים הזעירים, הקטנים והבינוניים סבלו מאוד מירידה בהכנסות במגפה ו-45% מתוכם פיטרו עובדים. זאת למרות שהמדינה לא הייתה נתונה בסגר לאומי באף שלב, אבל התפרצויות גדולות פגעו בתיירות הפנים ובמכירות של רשתות השיווק.

לפני המגפה, ויסוואט קטסולינה מכרה חולצות בעבודת יד מתוך שתי חנויות בבירת אינדונזיה, ג’קארטה. כשהלקוחות נמנעו ממרכזי הקניות בגלל חשש להידבק בנגיף, היא סגרה את החנויות, פיטרה את הצוות והעבירה את עסקיה לאינטרנט. כמו יזמים רבים במדינות מתפתחות, היא נאבקה לטפח מאגר לקוחות מקוון. "אני תופרת לבד כדי להוריד עלויות ייצור בגלל שאין כמעט הזמנות", אמרה.

רבים מאזרחי המדינות המתפתחות שהצליחו להשיג ביטחון של מעמד ביניים, חזרו לחיות מהיד לפה.

הימר על מעמד הביניים המתפתח

הוריו של ריזקי נפרדו כשהיה ילד. נושים ביקרו לעתים קרובות בביתם בפאתי ג’קארטה אחרי שהעסק המשפחתי של ייצור ואספקת ממתקים למסבאות מקומיות התמוטט. הוא עזב את הבית בגיל 16 וחלק מיטה עם חבר במעונות של המכללה שבה למד יחסים בינלאומיים כדי לחסוך כסף.

עוד בימיו כסטודנט הוא פתח סוכנות נסיעות והימר על כך שבני מעמד הביניים המתפתח באינדונזיה ישלמו על כך שמישהו יתכנן להם את החופשות. חברת Maritim Travel Indonesia החלה לפעול ב-2011 עם נסיעות לאלף האיים צפונית לג’קארטה והתרחבה ליעדים כמו באלי. אחרי שנתיים, הוא עזב את הלימודים כדי להתמקד בטיפוח העסק שלו. עד 2017, הוא הציע חבילות נופש ליעדים נוספים כולל דרום קוריאה.

על מנת למשוך לקוחות, הקים ריזקי שישה אתרי אינטרנט עם טיפים על חופשות ופעילויות שונות. הוא גיוון את חבילות הנסיעות שלו בכך שהחל לתכנן חופשות לחברות. בשנת 2018 הוא שכר משרד גדול יותר בבניין דו-קומתי בפרבר של ג’קארטה. בגלל שרצה להכניס ליוזמה את כל רווחיו, הוא המיר את הקומה השנייה של המשרד שלו לחלל מגורים בשבילו ובשביל שלושת העובדים שלו. ההכנסות של החברה נשקו למיליון דולר ב-2019.

כדי לשפר את התחרותיות של החברה שלו ריזקי הוציר באותה שנה 22 אלף דולר על ציוד, כולל שש מצלמות דיגיטליות, טלפונים ניידים לנציגי מכירות, לפטופים, מערכת סאונד ומכונית טויוטה. הוא תיכנן לשלם בתשלומים, בכרטיסי האשראי שלו. "לא הגעתי עדיין ליעדים שלי ולא יכולתי לנוח", הוא מספר.

כשהנגיף החל להתפשט בתוך אינדונזיה, הוא גילה די מהר, שההשקעות שלו היו בתזמון גרוע. הלקוחות החלו לבטל חופשות וסיורים לימודיים, וריזקי לא ראה הכנסות במשך חודשיים רצוף. כשהחוזה שלו על המשרד שולם עד תחילת 2021 והמחויבויות החודשיות שלו מצטברות, הוא קיבץ את עובדיו באפריל האחרון והכריז, כשהוא מנסה להחניק דמעות, שהוא מוציא אותם לחופשה ללא תשלום.

התמוטטות החברה הפכה את חייהם. לסיארייף רומאריו, בן 28, היה אחד העובדים הראשונים. הוא הרוויח כפליים בעיצוב לוחות הזמנים של תיירים בחברה Maritim לעומת מה שהרוויח בעבודה הקודמת שלו באריזת חבילות ומשלוחם. כשזה נגמר, הוא מצא עבודה כמוסכניק וברכיבה על מוניות האופנוע שהן פופולריות ברחובות ג’קארטה. ההכנסה שלו צנחה ב-70%. במקום לעבוד במשרד ממוזג, הוא מסיע כיום נוסעים במזג האוויר הלוהט. "בין אם אנחנו רוצים או לא, אנחנו חייבים לעשות את זה", אמר.

ריזקי הבין שאם יוכל לעבור מקצוע, הוא יצליח לשמור את החברה באוויר עד שהמגפה תיעלם. הוא ראה הזדמנות באספקת מסכות פנים, שמחירן זינק, והזמין את העובדים לשעבר לשווק את הסחורה עבור אחוז מהרווחים. אלא שייצור המסכות בעולם תפס תאוצה עוד לפני קבלת המשלוח הראשון. המחירים צנחו והוא נאלץ למכור את המסכות בהפסד.

ואז עלה לו רעיון אחר: אספקת מזון קפוא, כולל ירקות ונקניקיות, למסעדות בג’קארטה. שולי הרווח היו נמוכים, ולא הספיקו לכסות את ההוצאות החודשיות שלו בגובה 5,000 דולר, שכללו תשלומים על המכונית, המצלמות ועוד שעשה לפני המגפה.

160 ד' סיוע ממשלתי לחודש

הוא פנה לבנקים אבל לא היה לו מזל איתם. הסכום של 160 דולר שהוא מקבל בסיוע ממשלתי לעסקים קטנים בקושי מזיז משהו. "הייתי כל כך אבוד לא ידעתי מאיפה אני אוכל להביא את כסף?", הוא אומר.

בספטמבר ואוקטובר הזינוק במקרי הקורונה הוביל לאיסור על ישיבה במסעדות. הביקוש למזון של ריזקי ירד עוד ומעט העובדים שנותרו לו עזבו. "הצוות שלי התאכזב כי נכשלתי. זה היה קשה", אמר.

בסתיו האחרון, חברתו של ריזקי שאלה אותו מתי יתארסו, והוא אמר לה שייאלצו לדחות זאת בגלל הצרות הפיננסיות. הם נפרדו.

ריזקי החל למכור את רוב הציוד בעסק שלו החל מדצמבר ומישכן את המכונית בפברואר. זה לא הספיק. הנושים המשיכו לבוא בגלל פיגור בתשלומים. מאז שהחוזה שלו פג באפריל, גר ריזקי בחדר ליד סדנת הנגרות של חבר נגר שנותן לו לישון שם בחינם. על מנת להרוויח קצת כסף, הוא עוזר לחברים שמוכרים בגדים ומוצרי אלקטרוניקה ברשת.

אביו של ריזקי הציע למכור את הבית שלו על מנת לעזור לריזקי ליישב חוב, שכולל כרטיסי אשראי ומס חברות שהוא חייב, וכיום עומד על סכום של 25 אלף דולר. "אני הרוס לגמרי", הוא אומר.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור