גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא כולם מרוצים: המס הגלובלי מאיים לחסל את השגשוג הכלכלי של אירלנד

ענקיות הטכנולוגיה והפארמה האמריקאיות הקימו מפעלים ומשרדים באירלנד לאחר שנמשכו אליה בגלל מס החברות הנמוך מאוד

מטה פייסבוק בדבלין, אירלנד / צילום: Reuters, Lorraine O'Sullivan
מטה פייסבוק בדבלין, אירלנד / צילום: Reuters, Lorraine O'Sullivan

במשך שנים, אירלנד שגשגה כלכלית בגלל שהיה בה שיעור מס נמוך מאוד שמשך כמה מהחברות הגדולות ביותר בארה"ב להקים בתחומיה מפעלים ומתקנים עסקיים גדולים.

כעת, מאמץ בהובלת ארה"ב לעצור את תוכניות ההתחמקות ממסים ברמה עולמית מאיים על דבלין, משום שוושינגטון רוצה להשיג הסכם בינלאומי שיקבע שיעור מס מינימלי לחברות גדולות, וזכות לגבות מסים על רווחים לחברות בהן השירותים והסחורות נמכרים ולא היכן שהם מיוצרים.

בשני העשורים האחרונים, חברות בינלאומיות אצו לאירלנד בגלל שיעור מס החברות הנמוך שעומד על 12.5%. רוב ענקיות הטק האמריקאיות משתמשות באירלנד כמפקדה האירופית שלהן. תשע מחברות התרופות הגדולות ביותר בעולם מחזיקות מפעלים גדולים באירלנד, ולעתים מייצרות בהן תרופות שנמכרות אחר כך בארה"ב.

שיעור המס הנמוך באירלנד עזר למשוך הרבה חברות מטיפוס חברות הדיגיטל שלא צריכות להיות קרובות ללקוחות שלהן כדי למכור להם, ויכולות לרשום את הקניין הרוחני שלהן - ממנו מגיע הרווח - פחות או יותר בכל מקום בעולם.

כעת, ארה"ב מובילה מאמץ לקבוע מס חברות מינימלי של 15% לגבי רווחי תאגידים, תוכנית שקיבלה תמיכה לאחרונה מקבוצת שבע הכלכלות הגדולות לאחר שנפגשו השבוע בבריטניה.

בממשלת אירלנד חוששים שתוכניות ה־G7 לחידוש מערכת המס הבינלאומית תותיר את המדינה עם חור גדול בתקציב, ותהפוך אותה לפחות מושכת עבור חברות אמריקאיות רבות שההחלטה שלהן לעבור אל תחומה שינתה את גורלן הכלכלי בעשורים האחרונים.

סימנים של שינוי

אבל יש סימנים לכך שאירלנד מוכנה לקבל רפורמה כוללת שנתמכת בידי רוב בנות בריתה, ולא רק בת בריתה החשובה ביותר ארה"ב. מדינות רבות קטנות יותר עם שיעור מס נמוך עומדות מול לחצים דומים לאחר שנים של מו"מ בהנהגת ארגון ה־OECD, שהגיע כעת לשלב ההחלטות הרציניות, כאשר הסכם אפשרי ייתכן כבר בקיץ הקרוב.

"השינוי מגיע", אמר תומאס בירן, השר לענייני אירופה של אירלנד, בראיון טלוויזיה מיום חמישי. "אנו מחויבים לעבוד עם ה־OECD ולראות לאן זה הולך".

אם הרפורמות של ה־G7 יקרו, ייאסר על מדינות אחרות, עניות יותר, ללכת בדרכה של אירלנד, שהשתמשה בשיעור המס הנמוך למשוך עסקים שהביאו טכנולוגיה חדשה ומשרות טובות יותר, כמו גם הכסף הנחוץ להעלאת רמת החינוך באופן משמעותי.

"שיעור המס היה מאוד מושך בפני עצמו במשך כמה שנים", אמר בירן. אבל מה שקרה הוא שהרבה מהחברות האלה שהגיעו אחרי המס נשארו כאן בשביל כוח העבודה המשכיל והמדיניות הידידותית לעסקים".

כללים בני מאה שנה

במסגרת ההצעה של ה־G7, אירלנד תפסיד חלק משמעותי מההכנסות ממיסוי רווחי חברות. הממשלה האירית מעריכה שההכנסה השנתית שלה ממס החברות תהיה נמוכה ב־2 מיליארד אירו ב־2025 מאשר אם הכללים הקיימים כרגע ייושמו, אבל גוף עצמאי הבוחן את התקציב חושב שההכנסה האבודה תהיה קרובה יותר ל־3.5 מיליארד אירו, המקבילים ל־4.24 מיליארד דולר.

עם זאת, קנה המידה של הנזק הכלכלי עשוי להיות הרבה יותר משמעותי אם חלק מהחברות האמריקאיות הגדולות יותר יחליטו לעזוב את אירלנד. המועצה האירית לייעוץ פיסקלי מעריכה שעזיבה של חצי מעשר החברות האמריקאיות הגדולות תעלה לממשלה שלושה מיליארד דולר בהכנסות ממסים ואבדן של יותר מעשרת אלפים משרות.

אבל סבסטיאן ברנס, יושב ראש המועצה, אמר שקשה להיות בטוח עד כמה שלילית תהיה ההשפעה של השינויים במיסוי. הממשלה מקבלת מהכנסות ממיסי חברות בערך פי שניים לעומת מדינות עשירות אחרות, או כחמישית מסך ההכנסות ממס ב־2020.

כללי המס שחברות ה־G7 מבקשות לשנות תוכננו בשנות ה־20 לכלכלה עולמית שבה רק מספר קטן של חברות החזיקו פעילות - לרוב מפעלי ייצור - ביותר ממדינה אחת. יצרניות רכב היו בין החברות הבינלאומיות המובילות ולרוב בנו מפעלים במדינות בהן היה להן מספר רב יחסית של לקוחות פוטנציאליים.

בתקופה זו אירלנד לא משכה את החברות הבינלאומיות. השוק הביתי שלה היה קטן מדי והיו חסרים לה משאבים כמו פחם, נפט וברזל. היא גם הייתה שולית מבחינה גיאוגרפית לעומת אירופה בתקופה בה מחיר ההעברה של חומרי גלם היה גבוה.

אבל עד שאירלנד כבר קיצצה את מס החברות ל־12.5% ב־1999, מספר גדול של חברות בינלאומיות לא היו צריכות את חומרי הגלם החסרים באירלנד והקרבה הפיזית ללקוחות כבר לא הייתה חשובה.

בעשורים האחרונים, חברות בינלאומיות התפתחו בגודלן ובמורכבותן. רווחיהן מיוחסים יותר בקלות לפיסות של קניין רוחני. זה אפשר לאירלנד למשוך חברות גדולות כמו פייסבוק, גוגל ואפל.

616 מיליארד דולר

כלכלנים העוקבים אחרי התחמקות ממס אומרים ששיעור המס הנמוך באירלנד אפשר לחברות להימנע מלשלם מסים לכל ממשלה. על פי תומאס טרסלב מאוניברסיטת קופנהאגן וגבריאל זוקמן מאוניברסיטת ברקלי, מתוך 616 מיליארד דולר ברווחים שהועברו למדינות עם שיעור מס נמוך ב־2015, מאה מיליארד הועברו לאירלנד. זה הפך אותה ליעד המרכזי לרווחים מועברים, לפני סינגפור, הולנד, מקלטי המס באיים הקריביים ושווייץ.

ממשלת אירלנד אומרת שהיא רוצה לשמור על שיעור המס של 12.5% ושהחופש של מדינות קטנות לגבות מסים נמוכים יותר חיוני למשיכת השקעות זרות כי הוא מפצה על כמה מהמאפיינים הפחות מושכים של המדינות.

"אני מאמין שמדינות קטנות, ואירלנד ביניהן, צריכות להיות מסוגלות להשתמש במדיניות המס כמנוף לגיטימי לפיצוי על יתרונות של קנה מידה, מיקום, משאבים, מורשת תעשייתית והיתרון החומרי האמיתי, המתמשך ממנו נהנות המדינות הגדולות יותר", אמר שר האוצר של אירלנד פסקל דונוהיי באפריל.

סנקציות וענישה

התסכול מהצעד האמריקאי היה כל-כך גדול, שבאפריל, כששרת האוצר של ארה"ב, ג'נט ילן, הציגה לראשונה את התוכנית, מצא עצמו דונוהיי מגן על נשיא ארה"ב ג'ו ביידן באחת מתוכניות הרדיו הפופולריות ביותר באירלנד. "הוא לא יוצא נגד אף אחד", אמר, "הוא לא יוצא נגד אירלנד". לא ברור אם היצמדות פורמלית לשיעור המס של 12.5% תשתנה במסגרת ההצעות של ממשל ביידן.

השינויים האמריקאים יענישו חברות שפועלות בארה"ב וגם נהנות משיעורי מס שהם נמוכים מהמס המינימלי העולמי החדש. אם תאושר בידי הקונגרס, המערכת האמריקאית החדשה לא תרשה הטבות מס בעת שמדינות מבצעות תשלומים פנימיים למדינות עם שיעור מס נמוך, והשינוי הזה באופן אפקטיבי יגבה מהן את המס. זו יכולה להיות פגיעה חמורה במיוחד לחברות שלהן משרדים באירלנד, שלרבות מהן פעילות נרחבת בארה"ב או שהן מנוהלות מתוך משרדים בארה"ב.

עוד כתבות

טילים הערב בירושלים / צילום: Mahmoud Illean

שיגורים לרחבי הארץ; מצב החירום בעורף הוארך עד 12 במרץ

חיל האוויר השלים יותר מ-30 תקיפות נגד מערך הטילים הבליסטיים של המשטר האיראני ● שרי הממשלה מאשרים במשאל טלפוני את הארכת מצב החירום המיוחד בעורף לעוד 12 יום ● תשעה הרוגים ועשרות פצועים בפגיעה ישירה באזור בית שמש ● צה"ל בגל הפצצות בטהרן; נתניהו: "התקיפות רק יתגברו" ● כ-100 אלף משרתי מילואים גויסו ● "טראמפ: הטבענו 9 ספינות איראניות" ● עדכונים שוטפים

מערכת ynet (ארכיון) / צילום: דור מלכה

יואב זיתון הוא איש התקשורת שנעצר בחשד שביצע מעשה סדום בקטין בן 15

זיתון, הכתב הצבאי של ynet, נעצר בשבוע שעבר ● מחקירת המשטרה התברר כי הוא הכיר את הקורבן באפליקציית היכרויות, וזה סיפר לו על גילו הצעיר ● הקטין סיפר למשטרה כי זיתון הפיל אותו על הקרקע ואנס אותו באלימות קשה

יירוטים / צילום: Shutterstock, GERSHBERG Yuri

המומחית שמסבירה: למה איראן לא מצליחה לייצר מטחים משמעותיים

"אם לאיראן הייתה יכולת להוציא מטח כבד היינו רואים אותה כבר", אומרת הילה חדד־חמלניק, מנכ"לית Moonshot ובעבר חברה בצוות הפיתוח של כיפת ברזל ● לדבריה, מערך הטילים האיראני נפגע קשות ביוני האחרון - נתון שמקל על ההגנה האווירית הישראלית ● עם זאת, היא מדגישה: הסכנה לא חלפה, וגם שברי טילים עלולים לגרום לנזק כבד

אזור הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

הפגיעה הישירה במקלט בבית שמש: "תרחיש נדיר אבל אפשרי"

המהנדס הראשי של פיקוד העורף לשעבר: "בשימוש בטילים מהסוג שראינו לאחרונה, פגיעה ישירה הופכת לשאלה של 'מי ישב איפה ובאיזו תנוחה'"

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן במיצרי הורמוז / צילום: ap, Zachary Pearson

בזו אחר זו: חברות הספנות הגדולות עוצרות את הפעילות במיצרי הורמוז

חברות כמו מארסק והפג-לויד, כמו גם MSC ו-CMA CGM, הורו לספינותיהם להישאר במים בטוחים ולא להתקרב לאזור המלחמה הפעיל של המפרץ הפרסי ● עפ"י דיווחים, ישנן כרגע 170 ספינות שתקועות במפרץ ● כיצד יושפעו מחירי הנפט?

ההתרעה של פיקוד העורף

קטן אך דרמטי: פיקוד העורף הוציא פיצ'ר חדש

עם פתיחת המערכה מול איראן, בפיקוד העורף הוסיפו התראה חדשה - שתתקבל גם דרך האפליקציה וגם כהודעה אישית ותגיד לכם מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ● המשמעות: ההתרעות לנייד יוכפלו, אך גם יהיה כיסוי טוב יותר למי שאין חיבור לאינטרנט או קליטה בממ"ד

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

מרכז ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג וקניוני עופר הודיעו לשוכרים: "לא נחייב שכר דירה כשסגור"

על רקע המלחמה מול איראן והגבלות פיקוד העורף, קבוצת ביג הודיעה לשוכרי המרכזים המסחריים כי בשלב זה לא תגבה עבור חודש מרץ את שכר הדירה הבסיסי ● עסקים חיוניים במרכזי ביג ימשיכו לפעול כרגיל ● בקניוני עופר לא ייגבו הוראות קבע לפחות עד 15 במרץ או התבהרות המצב

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"ניהול סיכונים קר": למה מדינות המפרץ לא תוקפות את איראן בחזרה?

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המבצע באיראן יפגוש את השווקים: מה צפוי מחר במסחר?

המבצע הצבאי נגד איראן יעמוד במרכז תשומת לבם של המשקיעים ● הכלכלנים מעריכים: הבורסה תחווה תנודתיות בטווח הזמן הקצר, ותזכה לזריקת עידוד בטווח היותר ארוך ● המערכה מול איראן תופסת את וול סטריט בנקודה רגישה במיוחד ● וגם: תנועת הספינות במיצרי הורמוז נחתכה בחדות, ומה עלול לקרות למחיר הנפט? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

עשן בטהרן לאחר התקיפה המשולבת של ישראל וארה''ב / צילום: AP

"אנשים ברחוב מחייכים זה לזה": איך העם האיראני מגיב למלחמה

הפעולה הצבאית של ארה"ב וישראל עוררה בהלה למזון, מים ומחסה ● חלק מאזרחי איראן מודאגים, אך רובם התעודדו מן הדיווח על מותו של מנהיג המדינה: "אני בוכה משמחה. עוד דיקטטור איננו"

המומחים מסבירים - כך חיסול חמינאי ישנה את המציאות / צילום: Shutterstock

"תם עידן באיראן": המומחים מעריכים - כך המשטר האיראני יקרוס

החיסול ההיסטורי של המנהיג העליון עלי חמינאי דוחף את איראן לצומת של הכרעות ● מי יהיה היורש, איך מדיניות החוץ האיראנית תשתנה - ומה יקרה למנגנון הדיכוי הפנימי? ● המומחים מנתחים את ההתפתחויות ומעריכים: בלי השינויים האלה, המשטר האיראני יקרוס ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: כפיר סיון

החנות נפגעה מטיל, הבעלים שרק סיים מילואים ראה מרחוק איך בוזזים אותה

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

שדה התעופה בדובאי לאחר פגיעת הטיל האיראני / צילום: ap, Altaf Qadri

"סוף עידן היציבות והשקט": מדינות המפרץ סופגות נזקים של מיליארדי דולרים

מדינות המפרץ, שניסו לשמור על ניטרליות יחסית במערכה, מוצאות עצמן בחזית האש -מאות שיגורים, עשרות פגיעות ישירות ונזק למלונות, מגדלי יוקרה ותשתיות תעופה ● ההסלמה מטלטלת את מנועי הצמיחה המרכזיים של המפרציות ומציבה סימן שאלה מעל המודל הכלכלי שבנו על יציבות, יוקרה וביטחון

קיבלתם סמס מפיקוד העורף? תיזהרו - מדובר בקישור זדוני

מערך הסייבר הלאומי מזהיר מהודעות SMS המתחזות לפיקוד העורף ומכילות קישורים זדוניים. הקישורים מפנים להורדת אפליקציות מזיקות שעלולות לאפשר גישה למידע אישי ● המערך ממליץ: לא ללחוץ על קישורים, לעדכן אפליקציות רק דרך Google Play ו-App Store, ולבדוק עדכונים רק בערוצים הרשמיים של פיקוד העורף ● במקרה של פעילות חשודה ניתן לפנות למוקד 119

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

שר האוצר: "עלות המלחמה עד כה נאמדת בכ-9 מיליארד שקל"

סטמוריץ' ציין כי הגירעון צפוי לעמוד על יותר מ-3.9%, גבוה מהיעד לשנה ● כמו כן, פונו עד כה מבתיהם 350 בני אדם ל-240 חדרים בבתי המלון, ועד שעות הבוקר הוגשו כבר 1,000 תביעות

עלי חמניאי, מנהיג איראן / צילום: ap

40 שנות דיכוי וטרור: חמינאי חוסל

באיראן הודיעו רשמית כי המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, חוסל הבוקר במכת הפתיחה של מבצע "שאגת הארי" ● מדובר במהלך דרמטי שעלול לטלטל את מוקדי הכוח בטהרן ולשנות את מאזן ההרתעה האזורי לאחר יותר משלושה עשורים בהם חלש על השלטון

מרחב מוגן / צילום: Shutterstock, ARTZO

אין לכם קליטה בממ"ד? זה מה שאפשר לעשות

כשנמצאים זמן רב בממ"ד, רבים עשויים להתקשות עם הקליטה הסלולרית ● מנקודת גישה בתוך הממ"ד, דרך מתאם רשת חשמל ועד טכנולוגיית ה-Mesh - אלו הפתרונות שקיימים בשוק וכדאי להכיר

אזור נפילת טיל איראני במרכז הארץ / צילום: ap, Oded Balilty

רשות המסים פתחה מחדש את "המסלול המהיר" להגשת תביעות לנזק ישיר עד 30 אלף שקל

במסגרת מסלול זה ניתן לקבל אישור על תביעה ללא המתנה לשמאי, עד 7 ימים מהשלמת התביעה על כל פרטיה ● המסלול מיועד להגשת תביעות בגין נזק למבנה ותכולה בלבד בסכום שאינו עולה על 30 אלף שקל לניזוקים פרטיים או עסקיים

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר / צילום: ap, Kin Cheung

הבריטים מחוץ למלחמה: רה"מ קיבל ייעוץ שהיא מנוגדת לחוק הבינ"ל

הלייבור "גאים לא להיות מעורבים בתקיפה לא-חוקית", דווח בבריטניה, בעוד שר ההגנה אמר בראיון כי טילים שוגרו מאיראן לעבר קפריסין, אך לא בטוח שכוונו לאי ● ביקורת ב"טלגרף" השמרני: "המשטר האכזרי ביותר בעולם נמצא לפני קריסה - ולבריטניה אין שום חלק בכך"