גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנהיגי העולם הדמוקרטי ירדו לבונקר כדי לדון בבלימת סין ורוסיה

מנותקים מהאינטרנט, ראשי שבע המעצמות שומעים את ג׳ו ביידן מפציר בהם לכונן חזית משותפת נגד סין ונגד רוסיה ● הם שמחים לשמוע את קולו, ולא לראות שם את טראמפ, אבל הם אינם מתלהבים מ"מלחמה קרה חדשה" ● מחרתיים ביידן יחפש קצת "יציבות אסטרטגית" אצל פוטין

מחאה נגד יחס מדינות ה־G7 לבעיות האקלים בשולי הפסגה ביום שבת בפלימות’, בריטניה / צילום: Associated Press, Alastair Gran
מחאה נגד יחס מדינות ה־G7 לבעיות האקלים בשולי הפסגה ביום שבת בפלימות’, בריטניה / צילום: Associated Press, Alastair Gran

האירוניה היתה כמעט מושלמת: מנהיגי שבע הדמוקרטיות התעשייתיות הגדולות ביותר הוכנסו לחדר אטום. הם נותקו מן האינטרנט ומסיגנלים של טלפונים סלולריים. הניתוק נועד להגן עליהם מפני אוזניהם הכרויות של זרים לא־ידידותיים, למשל סין ורוסיה, אולי צפון קוריאה, או איראן.

האירוניה הייתה בנסיבות ובאסוציאציות. הם התכנסו בחוף הדרום־מערבי של אנגליה, כדי להפגין את אחדות השורות של העולם הדמוקרטי לאחר ארבע שנים של פילוג, של התרחקות ושל חשד מתוצרת דונלד טראמפ. ג'ו ביידן חוזר ומזכיר בחודשים האחרונים, שעדיין כוחה של הדמוקרטיה המערבית במותניה.

אבל לטובת ביטחונם של הנאספים, מנהיגי ה־G7 עשו מה שחוזרים ועושים הדיקטטורים: מנתקים את האינטרנט. הם עושים כן כדי להגן על שלומן של הדיקטטורות; והדמוקרטים עושים כן מפני שהם מתקשים יותר ויותר להגן על שלומן של הדמוקרטיות. האקרים רוסיים חוזרים ופורצים אל תוך הרשת האמריקאית, אם כדי לגנוב סודות, אם כדי להניח מוקשים לקראת מלחמת גוג ומגוג, אם כדי להשאיר דרישות לתשלום כופר ביטקוין. כדי להיאבק בהם צריך להתכנס בבונקר דיגיטלי.

כמו ב־1975, המערב מתגונן

המועדון המיוחס הזה של שבעת מנהיגי המערב נוסד לפני 45 שנה (וכלל תחילה רק חמישה) בזמנים קשים מאוד למערב: משבר אנרגיה רב־יבשתי, שהטיל את העולם המתועש אל "סטגפלציה", הצירוף של מיתון ושל אינפלציה; התקפלות אסטרטגית של ארה"ב, לאחר תבוסתה האיומה לקומוניסטים בהודו־סין ושרשרת של הישגים סובייטיים באפריקה; ספקות ביחס לאטרקטיביות של הדמוקרטיה המערבית בלב אירופה. הסימן החיובי ביותר ניתן אז בבריטניה, שהכריעה אחת ולתמיד במשאל־עם לטובת הישארות בקהילה האירופית (גלגולו הקודם של האיחוד האירופי).

המכנה המשותף ב־1975, כאשר האבות המייסדים התכנסו בטירת ראמבויה, ליד פאריס, היה העדפת הדמוקרטיה הקפיטליסטית במאבק אידיאולוגי מר נגד אויבים ששנאו הן את הדמוקרטיה והן את הקפיטליזם. מאז, המרקסיזם־לניניזם חדל להציג חלופות של ממש לבחירות הכלכליות של המערב. הוא מסתפק, במקרה של סין, בהצגת חלופות טוטליטריות למשטר הפוליטי. לשיטתו, הוא עושה כן בהצלחה. הוא משווק את הצלחתו במאבק רב־יבשתי על משאבים ועל עמדות השפעה. כמו ב־1975, המערב מתגונן; בניגוד ל־1975, הוא נאלץ להתגונן לאורך חזית הרבה יותר רחבה, הכוללת איום ממשי על עליונותו הטכנולוגית והפיננסית.

הסינים: "זו פרנויה"

ג'ו ביידן הגיע אל קורנוול המקסימה, במסעו הראשון כנשיא, כדי להודיע ש"ארה"ב חוזרת", כלומר חוזרת לשתף פעולה עם בעלות בריתה ההיסטוריות. הן בהחלט שמחו לשמוע. "טוב שיש שוב מנהיג אמריקאי המוכן להיות חבר במועדון", אמר נשיא צרפת עמנואל מקרון. הוא העלה על נס את "המנהיגות באמצעות שותפות". שזה פחות או יותר ההיפך מדונלד טראמפ.

הנשיא לשעבר הרבה להפגין עד כמה אין הוא סובל את בעלי הברית ואת סדרי היום הגלובליסטיים שלהם. הוא נהג להתלונן שהם "מסדרים" את אמריקה בענייני סחר וביטחון לאומי. בימים האחרונים חזר והוצג צילום אופייני מוועידת ה־G7 של 2018, המראה את טראמפ יושב ליד שולחן כתיבה, ומתבונן בהבעה שספקנות ואדישות משמשות בה בערבוביה, בשעה שמנהיגי הדמוקרטיות המערביות רוכנים על שולחנו במחווה של תחינה לקצת תשומת לב. לא הפעם. תשומת הלב ניתנה להם עד כדי הפרזה.

ג'ו ביידן הוא זה שייחל לתשומת לב, בייחוד בעניין עיקרי אחד: מה לעשות בסין. ערב מסעו, הסנאט של ארה"ב, בהפגנה לא־אופיינית של הסכמה דו־מפלגתית, הצביע להקצות 250 מיליארד דולר למאמץ לבלום את שאיפותיה הצבאיות, הכלכליות והמדעיות של סין. החוק לא יוגש לחתימת הנשיא אלא לאחר שבית הנבחרים יסמוך עליו את ידיו, אבל הדעת נותנת שהוא יאושר גם שם.

הסינים אומרים שהחוק משקף "פרנויה", והם מוצאים תומכים לעמדה הזו בשמאל הרדיקלי האמריקאי. אבל לא בממשל ביידן. מזכיר המדינה טוני בלינקן טילפן ערב הפסגה בקורנוול אל שר החוץ הסיני, להזהיר אותו, שארה"ב תתנגד בתוקף ל"השמדת העם ולטיהור האתני" של האויגורים, המיעוט המוסלמי דובר הטורקית בחבל שינג'יאנג, בצפון מערב סין; ול"הידרדרות הנורמות הדמוקרטיות" בהונג קונג. סין חוזרת ומכחישה את ההאשמות בעניין האויגורים, וחוזרת ודוחה את ההתערבות בענייניה הפנימיים בהונג קונג.

בעייתה של ארה"ב היא הקושי לכונן חזית משותפת נגד סין. אמנם גם האויגורים וגם התנועה לטובת דמוקרטיה בהונג קונג נהנים מאהדה ניכרת של דעת הקהל האירופית, אבל אינטרסים כלכליים ומסחריים בגרמניה ובאיטליה עומדים לרועץ. ענקי הרכב של גרמניה תלויים בשוק הסיני. איטליה מעוניינת בהשקעות תשתית סיניות, שיחברו אותה אל "יוזמת החגורה והדרך", גלגול מודרני של דרך המשי העתיקה, שנועדה להפוך את סין לבית־הנתיבות של העולם.

אף על פי כן יש סימנים שגם האירופים מודאגים מהיקף חדירתה הכלכלית של סין ומן התלות הגוברת שהם מפתחים במקורות אספקה סיניים. דוגמה ברורה של הזמן האחרון היא המחסור בשביבים, המעיק על תעשיית הרכב ומלבה לחצים אינפלציוניים.

מיליארד חיסונים

ברקע מוסיף לרחף משבר הקורונה, שהמחיש גם את הקושי בשיתוף פעולה עם סין וגם את הקושי להתחרות בה. היא נחלצה במהירות גדולה לעזרת ארצות עניות, והחישה עשרות מיליוני חיסונים, בשעה שהדמוקרטיות העשירות הבהירו כי עניי עירן קודמים. עכשיו, משהוקל מאוד המשבר במערב, ה־G7 מתכוננות לשווק מיליארד חיסונים בארצות העניות. אבל התמהמהותן עלתה להן בשיעורים ניכרים של רצון טוב.

לאטרקטיביות של סין בארצות המתפתחות יש בסיס רחב מאוד, החורג הרבה מעבר לחוויית הקורונה. הסינים חוזרים ומוכיחים את זריזותם ואת פתיחותם. הם אינם מעמידים תנאים, הם אינם מתווכחים על זכויות אדם, הם אינם מנסים להכתיב מדיניות. הם גם יוצרים משוואות של תלות ארוכת טווח מצד ארצות הלוות מהם מיליארדים. אבל הטווח הארוך הוא עדיין ארוך מכדי להישקל.

פגישה לא־לבבית

ביום רביעי עומד ביידן לפגוש את נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בז'נבה. פגישה לבבית פחות ומתוחה יותר בין מנהיגי שתי הארצות האלה לא הייתה אולי מאז 1961, כאשר ג'ון קנדי וניקיטה חרושצ'וב נפגשו בווינה. פוטין, בשנה ה־22 של שלטונו, מגלה זלזול כמעט גלוי בביידן. הוא אפילו חלק מחמאות לדונלד טראמפ בראיון לרשת הטלוויזיה האמריקאית אן.בי.סי בסוף השבוע. ביידן מצידו הקדים להבהיר, שאין לו כל כוונה לערוך מסיבת עיתונאים משותפת עם פוטין בסוף פגישתם.

ביידן, אז סגן הנשיא, ופוטין, אז ראש ממשלה, בפגישה במוסקבה, 2011 / צילום: Associated Press, Alexander Zemlianichenko

בסוף החודש שעבר הגיע אל קיצו הסכם בן 30 בין שתי הארצות, שפתח את מרחבי האוויר שלהן בפני טיסות תצפית זו של זו כדי לעקוב אחר תנועות של כוחות צבא. ההסכם נחתם בשיא ההתקרבות של סוף המלחמה הקרה. מאז, הקשרים התרוקנו מכל מראית עין של רצון טוב.

למה מקווה אפוא ביידן? הוא אומר, שהמטרה העיקרית של הפגישה עם פוטין היא "יציבות אסטרטגית". לשון אחר, הימנעות של רוסיה מלהפיח משברים חדשים בגבולותיה ובאזורים, שבהם היא מרחיבה את השפעתה. הידיעה על כוונת רוסיה לצייד את איראן בלוויינים משוכללים עם "מצלמות בעלות רזולוציה גבוהה" מחזקת את החשש מפני מגמת פניה. פוטין הכחיש את הידיעה כ"פייק ניוז".

טראמפ שלח בינתיים בקשה נוטפת סרקזם שביידן ימסור דרישת שלום פוטין וישתדל שלא להירדם במהלך הפגישה. פוטין אל נכון גיחך בעונג.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny־globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?