גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסיכון באי עמידה ביעדי התעסוקה והאינפלציה של הפד עולה

הפדרל ריזרב מהמר שהאינפלציה המונעת מכוח ההיצע תהיה זמנית, אבל הדבר תלוי בכך שציפיות האינפלציה יוותרו נמוכות

בניין מטה הפדרל ריזרב בוושינגטון / צילום: רויטרס Leah Millis
בניין מטה הפדרל ריזרב בוושינגטון / צילום: רויטרס Leah Millis

הפדרל ריזרב נדרש על פי חוק לשאוף גם לתעסוקה מלאה וגם למחירים יציבים. השבוע נראה כי שני הצדדים של המנדט הזה נמצאים בסכנה: האינפלציה זינקה, והאבטלה נותרת גבוהה באופן לא נוח. בפעם הראשונה מזה שנים, הפד מתמודד עם סיכון בשני כיוונים: הידוק המדיניות הכלכלית מוקדם מדי יוביל להפלת הכלכלה, והידוקו מאוחר מדי יאפשר לאינפלציה לגרום למחירים לעלות.

זו לא הדרך שבה דברים אמורים לקרות. בקיץ האחרון, הבנק המרכזי חשף מסגרת כספית חדשה. בגלל שהאינפלציה הייתה מתחת ליעד של 2%, הפד רצה שהיא תהיה מעט מעל 2%, כך שלאורך זמן תתיישר על ממוצע של 2%.

על מנת להשיג זאת הוא נתן לכלכלה להתחמם יתר על המידה. שיעור ריבית של כמעט אפס וקניית אגרות חוב יחזקו את הביקוש ויחזירו את רמות האבטלה לרמות שלפני המגפה, פחות מ־4%. זה יעלה את האינפלציה מעל 2% לתקופה מסוימת, תהליך שאמור לקחת מספר שנים.

תשעה חודשים מאוחר יותר, האבטלה עדיין סביב 6% ומשולמות במשק 7.6 מיליון פחות משכורות מאשר לפני פרוץ המגפה. אבל העלייה במחירי מוצרים לצרכנים, להוציא מזון ואנרגיה, הגיעה במאי ל־3.8%, העלייה הגדולה ביותר מזה 29 שנים, ובשלושה החודשים האחרונים הגיעה לשיעור של 8% בחישוב שנתי. האינפלציה כנראה תישאר מעל 3% להמשך השנה.

הביקוש חזר מהר מהמצופה

כלכלנים צפו חלק מהלחץ על המחירים בזמן שהכלכלה נפתחת מחדש, אבל לא ברמה כזו. מה קרה? ראשית, הביקוש חזר מהר מהמצופה במידה חלקית הודות לשני סבבים של סיוע פיסקלי. בספטמבר האחרון חזה הפד צמיחה כלכלית של 4% השנה. עד מרץ, העלו את התחזית ל־6.5%.

שנית, הביקוש הוגבל על ידי סדרה של אירועים חריגים. קיצוצים הקשורים במגפה ושינויים בדפוסי הביקוש (מכלית שנתקעה בתעלת סואץ, שריפה במפעל שבבים יפני וסופת חורף קיצונית בטקסס) יצרו חוסרים בכל דבר ממכוניות משומשות ומעבדים ועד כנפי עוף ועץ לבניין. באופן בולט, עובדים רבים שעזבו את כוח העבודה בשנה שעברה עוד לא חזרו, וזה גורם ללחץ על המשכורות כלפי מעלה.

היו בארה"ב זעזועים בתחום האספקה בעבר, בעיקר בקשר לנפט, אבל לעתים רחוקות היו כל כך הרבה מהם ביחד. זעזועים באספקה יכולים להשפיע על אינפלציה באופן שונה מ"חימום היתר" שהפד חשב שיקרה עד 2024 בגלל שהם לא בהכרח קשורים לעלייה בתוצרת.

לדוגמה, מכירות מכוניות משומשות השנה בערך שווה למה שהיו ב־2019, על פי נתוני החברה Cox Automotive. אבל ההיצע רוסן בידי אנשים שהחזיקו רכבים בליסינג זמן רב יותר, ולסוכנויות הליסינג היו פחות מכוניות למכור. זה דחף את המחירים ב־18% מעלה בחודשיים האחרונים, על פי נתוני משרד התעסוקה, ותרם כחצי אחוז לאינפלציה הכללית.

העלייה במשכורות היא סימן טיפוסי לשוק תעסוקה דליל, המושך יותר עובדים לשוק, אך לא הפעם. דמי אבטלה משופרים והנגיף שינו לאנשים עדיפויות והם לא יוצאים לעבוד. במאי, כוח העבודה אפילו הצטמצם.

הפד לא יכול לעשות מאומה לגבי זעזועים בשרשרת האספקה. שיעורי ריבית גבוהים יותר לא ייצרו עוד מכוניות משומשות ולא יגדילו את כוח העבודה, אבל הם כן יאטו את שיקום מקומות העבודה ואולי יגרמו למיתון.

הפד טען שהעלייה באינפלציה זמנית; לדוגמה, דמי האבטלה המשופרים יפוגו מתוקף בהמשך וגם המגפה תיסוג לאחור וזה יחזק את שוק העבודה. בכל מקרה, הוא רוצה שהאינפלציה תכוון למעל 2% על מנת לפצות על שנים בהן כיוונה נמוך יותר.

אבל ישנה הסתייגות: אפקט האינפלציה של זעזועים במערכת האספקה הוא זמני כל עוד הציבור לא צופה אינפלציה גבוה יותר בעתיד באופן קבוע. ציפיות גבוהות יותר יכולות לשנות התנהגות של קביעת מחירים ושכר וכך להגשים את עצמן.

בשנות ה־70, הציפיות לא היו מעוגנות כהלכה וזעזועי הנפט של 1973 ו־1979 הזינו את האינפלציה הכללית והביאו לכך שהפדרל ריזרב נאלץ להעלות את שיעור הריבית בחדות, מה שגרם למיתון חריף.

הניסיון של בריטניה

אבל מאז שנות ה־90, ציפיות האינפלציה היו די יציבות סביב 2% ברוב המדינות המתקדמות, וזה הסיר את העוקץ של מכות לשרשרת האספקה. הניסיון של בריטניה לאחר המשבר הכלכלי העולמי מציע דרך התנהגות מעודדת.

האבטלה הייתה גבוהה, אבל הפאונד שטרלינג שצנח אז, העלאת המע"מ וכמה צווארי בקבוק בתחום התעסוקה העלו את האינפלציה ממוצעת מעל 3% בין 2010 ל־2011, הרבה מעל היעד של הבנק המרכזי של אנגליה, 2%. אדם פוזן, שהיה אז חבר במועצת המדיניות של הבנק, טען נגד העלאת שיעור הריבית, וצפה שהאינפלציה תחזור ליעד. הוא צדק.

פוזן, שהוא כיום הנשיא של מכון פיטרסון לכלכלה בינלאומית, אמר שהפד מתמודד עם סיכון אינפלציה קטן יותר היום מאשר ב־1979 אבל גדול ממה שהיה בבריטניה ב־2009. הוא חושב שהפד צריך לשבת ולחכות ולהמר שהמצב היום "קרוב יותר ל־2009 מאשר למקרה של 1979. אבל זה לא ברור כמו כאשר הייתי בבנק המרכזי של אנגליה".

האם עליית האינפלציה היא זמנית?

ואכן, כלכלת ארה"ב צומחת במהירות הודות לחיסונים ולסיוע הכלכלי. כמה עליות מחירים, כמו דמי שכירות, כנראה אינם זמניים; וחלק מההקטנה בכוח העבודה עשויה להיות קבועה. שוק האג"ח צופה שהאינפלציה תחזור לרמה שהיא מעט מעל 2% בשנים הקרובות, אבל משקי בית צופים שתישאר גבוהה, לפי כמה סקרים מהעת האחרונה.

מה אמור לעשות הפד? במשך כמה חודשים לא יידעו שם אם העלייה באינפלציה היא זמנית או לא; בינתיים, שוק אגרות החוב לא נראה מוטרד. זו טענה נגד נטישת התוכנית הזו בעת הנוכחית.

אבל הנוף בבירור שונה ויותר מסוכן ממה שהפד צפה רק לפני חצי שנה. בכירי הבנק עוד צריכים להכיר בכך שהתנאים אינם כמו אז. באופן ציבורי, חששותיהם נטו לכיוון החלק של תעסוקה מלאה, ואולי הותירו רושם שגוי שאכפת להם פחות לגבי החלק על אינפלציה נמוכה. צפו שהם יתקנו את הרושם המוטעה הזה החל מהשבוע.

עוד כתבות

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים