גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החזקת ביטקוין במאזן היא חתיכת כאב ראש לרואי החשבון של טסלה וחברות אחרות

טסלה וחברות אחרות המחזיקות במטבע הקריפטו ההפכפך צריכות לעתים קרובות לרשום הפחתות שווי כשערכו נופל

אלון מאסק / צילום: Shutterstock
אלון מאסק / צילום: Shutterstock

אלון מאסק הצית מחדש את היחסים המוזרים שלו עם הביטקוין ביום ראשון, ונתן למטבע עידוד קטן.

אבל מה שיותר חשוב לבעלי המניות של טסלה, יחד עם זה, זו המכה שהשורה התחתונה של החברה קיבלה ברבעון הזה מהגישה החמימה לעתים וצוננת לעתים אחרות של מאסק לגבי הביטקוין.

מעסיקים באופן כללי מאשימים את מאסק בכך שגרם לתחילתה של הירידה הגדולה ביותר בשנה בערכו לאחר שהכריז בטוויטר שטסלה תפסיק לקבל תשלומים בביטקוין על מכוניות חשמליות. הוא הוסיף דלק למדורה מוקדם יותר החודש, כשצייץ ממים של פרידה עם התגית #bitcoin וסמליל של לב שבור. מאז הציוץ הזה ב-12 במאי, ירד מחיר הביטקוין ב-30%.

ביום ראשון, אמר מאסק שטסלה תחזור לעסקאות ביטקוין כשכורים יגדילו את השימוש במקורות אנרגיה מתחדשת.

המחיר זינק בכ-8% מהרמה בה היה ביום שישי אחר הצהריים, ונסחר במחיר של 39,816 דולר ליחידה. הוא אמר גם שטסלה מכרה רק כ-10% מאחזקותיה בביטקוין מוקדם יותר השנה על מנת לוודא שמטבע הקריפטו "יכול להפוך לכסף נזיל בקלות בלי להזיז שווקים".

לטסלה היו כ-1.3 מיליארד דולר בביטקוין שחיכו בקופה שלה בסוף הרבעון הראשון והיא הכריזה על רכישת הביטקוין בפברואר כצעד שנועד "לגוון ולמקסם את ההחזר על המזומנים שלנו".

חברת פיתוח התוכנה MicroStrategy וכמה חברות אחרות, כולל חברות התשלומים Square, עשו השקעות דומות. חלקן מספסרות בביטקוין ככלי לשימור ערך או כגרסה מודרנית יותר של זהב.

אבל אחזקות של חברות בביטקוין בקופה שלהן מתמודדות עם סיכון חשבונאי: בגלל שביטקוין ונכסים דיגיטליים אחרים נחשבים ל"נכסים לא ממשיים שאין להם תוקף סופי" ולא מטבעות, כל ירידה בערכם מתחת למה ששילמה עבורם החברה הרוכשת - אפילו זמנית - עשויה להכריח חברה לרשום את הערך ולספוג עבורם הפחתות שווי (Impairment charges). 

יש לבחון נכסים מסוג זה לגבי הפוטנציאל להפחתות שווי לפחות פעם בשנה, או אם המחיר יורד מתחת למחיר הנקוב בידי החברה. האופי ההפכפך של ביטקוין גורם לכך שבכל רבעון נעשות הערכות כאלה. מרגע שחברה מקבלת על עצמה לשלם את דמי הליקוי, זה מאפס את הערך ההוגן של הנכס. באופן הפוך, אם המחיר עולה, החברה לא יכולה לרשום רווח. היא יכולה לרשום רווח רק כשהיא מוכרת את הנכס.

טסלה, שלא הגיבה לבקשת תגובה, צפויה להציג רווח של 96 סנט למניה ברבעון השני, על פי אנליסטים שענו לסקר של FactSet.

ההפכפכות של ביטקוין, בשילוב הטיפול החשבונאי הנחוץ בשבילו, מקשים על מנהלים תאגידיים לנהל אחזקות קריפטו כמזומנים, מה שעושה אותו פחות שימושי כנכס רזרבי, כך אמרה ג'ניפר סטיבנס, פרופסורית להנהלת חשבונות באוניברסיטת אוהיו.

"הנהלת החשבונות קצת לא מותאמת למטרה שבסיס העניין", אמרה.

ישנן מעט חברות אחרות שחושבות לקפוץ למי הביטקוין. סקר מפברואר של חברת המחקר גרטנר מצא שרק 5% ממנהלי הכספים שנשאלו על כך תיכננו להחזיק ביטקוין כנכס תאגידי השנה. מתוך מנהלי הכספים שנסקרו, 84% אמרו שאין להם שום כוונה להחזיק ביטקוין לעולם.

בתחילת הדרך טסלה גילתה שהחזיקה 1.5 מיליארד דולר בהשקעות בביטקוין ב-8 בפברואר אבל לא פירטה כמה ביטקוין היה בידיה או מה היה המחיר הממוצע ששילמה. עם זאת, השינוי במדיניות ההשקעות של החברה נעשה בינואר, ומחיר הביטקוין היה בממוצע 35,400 דולר ליחידה בין 1 ו-8 בינואר, על פי נתוני CoinDesk.

המשמעות היא שלטסלה היו כנראה כ-37 אלף יחידות ביטקוין לאחר שמעט קיצצה את הפוזיציה שלה ברבעון הראשון.

נכון ליום שני אחה"צ, הביטקוין הגיע למעט מתחת ל-40 אלף דולר, אם כי בחודש שעבר ירד עד מחיר של 30,202 דולר ליחידה.

טסלה כנראה תספוג הפחתות שווי לגבי האחזקות שלה בביטקוין ברבעון הזה, כך אמר האנליסט של חברת Wedbush Securities דן אייבס.

הוא הוסיף שהחברה כנראה קנתה ביטקוין לאורך חודש ינואר ולפחות חלק מהאחזקות האלה נמצאות כעת בהפסד.

"אם הביטקוין יורד מתחת ל-30 אלף דולר, או נמצא בתחום הנמוך של 30 אלף דולר וקצת (בסוף הרבעון השני) הפחתות השווי עשויות להיות גדולות", אמר. זה יכול להגיע לגודל דומה ל-101 מיליון הדולר ברווח שטסלה הציגה ברבעון הראשון בגלל מכירה של חלק מאחזקותיה, אמר.

"זה עבר מרוח גבית לרוח פנים חזקה", אמר.

התוצאות של טסלה בתקופות מהעת האחרונה נתמכו בידי רווחים חד-פעמיים. בנוסף לרווח ממכירת ביטקוין ברבעון הראשון, החברה רשמה רווח של 518 מיליון דולר ממכירת קרדיטים רגולטוריים ליצרניות רכב אחרות על מנת לעזור להן למלא אחר יעדי הפליטה שלהן.

זה דחף את החברה - טסלה הציגה הכנסה נטו של 438 מיליון דולר, 93 סנט למניה.

טסלה לא הייתה החברה הראשונה שסופגת תשלום משמעותי על אחזקות הביטקוין שלה.

חברת MicroStrategy, המוכרת תוכנה לעסקים ויש לה כ-92 אלף מטבעות ביטקוין המוערכים ביותר מ-3 מיליארד דולר, כבר הציגה הפסד לרבעון בגלל האופי החשבונאי של המטבע, גם ברבעון השלישי של שנה שעברה וגם ברבעון הראשון של השנה הנוכחית.

בשבוע שעבר, אמרה החברה שהיא מצפה לספוג דמי ליקויים על לפחות 285 מיליון דולר לגבי ההשקעה שלה בביטקוין בתקופה הזו, וזה ידחוף אותה לעוד רבעון של הפסד.

לעת עתה, MicroStrategy פשוט מקבלת את הנוהל החשבונאי הזה, אמר המנכ"ל מייקל סיילור בראיון. הוא אמר שהוא רואה בביטקוין יותר ערך מהדולר והפך את קנייתו ואחזקתו לעדיפות בחברה לא פחות ממכירת תוכנה.

"זה נראה מלא סיכון לאדם שלא מבין את הביטקוין", אמר, "אבל זו בקלות הדרך הכי פחות מסוכנת להגדיל את החברה".

אסטרטגיית הביטקוין של החברה הפכה את סיילור לגיבור במעגלי הקריפטו אבל גם הפכה את מניית MicroStrategy להפכפכה לא פחות מהביטקוין. מניותיה נסחרו תמורת 135 דולר באוגוסט כשהכריזה על מדיניות הביטקוין החדשה שלה. עד ספטמבר הגיעו לשיא של 1,273 דולר אבל מאז הן בירידה, ונכון ליום שני נסחרו תמורת 598.49 דולר למניה.

יותר קשה לקבוע עד כמה מחיר המניה של טסלה הושפע מאסטרטגיית הביטקוין של החברה כי מדובר בחלק הרבה יותר קטן מאחזקותיה, אבל המניה יורדת מאז ההכרזה בפברואר. היא סגרה בסכום של 617.69 ביום שני.

עוד כתבות

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בת"א; טאואר עולה בכ-3%, סלקום יורדת בכ-3%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.1% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

ראש המיליציה העזתית: "אין מניעה מעימות עם חמאס וממלחמת אחים"

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה