גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החזקת ביטקוין במאזן היא חתיכת כאב ראש לרואי החשבון של טסלה וחברות אחרות

טסלה וחברות אחרות המחזיקות במטבע הקריפטו ההפכפך צריכות לעתים קרובות לרשום הפחתות שווי כשערכו נופל

אלון מאסק / צילום: Shutterstock
אלון מאסק / צילום: Shutterstock

אלון מאסק הצית מחדש את היחסים המוזרים שלו עם הביטקוין ביום ראשון, ונתן למטבע עידוד קטן.

אבל מה שיותר חשוב לבעלי המניות של טסלה, יחד עם זה, זו המכה שהשורה התחתונה של החברה קיבלה ברבעון הזה מהגישה החמימה לעתים וצוננת לעתים אחרות של מאסק לגבי הביטקוין.

מעסיקים באופן כללי מאשימים את מאסק בכך שגרם לתחילתה של הירידה הגדולה ביותר בשנה בערכו לאחר שהכריז בטוויטר שטסלה תפסיק לקבל תשלומים בביטקוין על מכוניות חשמליות. הוא הוסיף דלק למדורה מוקדם יותר החודש, כשצייץ ממים של פרידה עם התגית #bitcoin וסמליל של לב שבור. מאז הציוץ הזה ב-12 במאי, ירד מחיר הביטקוין ב-30%.

ביום ראשון, אמר מאסק שטסלה תחזור לעסקאות ביטקוין כשכורים יגדילו את השימוש במקורות אנרגיה מתחדשת.

המחיר זינק בכ-8% מהרמה בה היה ביום שישי אחר הצהריים, ונסחר במחיר של 39,816 דולר ליחידה. הוא אמר גם שטסלה מכרה רק כ-10% מאחזקותיה בביטקוין מוקדם יותר השנה על מנת לוודא שמטבע הקריפטו "יכול להפוך לכסף נזיל בקלות בלי להזיז שווקים".

לטסלה היו כ-1.3 מיליארד דולר בביטקוין שחיכו בקופה שלה בסוף הרבעון הראשון והיא הכריזה על רכישת הביטקוין בפברואר כצעד שנועד "לגוון ולמקסם את ההחזר על המזומנים שלנו".

חברת פיתוח התוכנה MicroStrategy וכמה חברות אחרות, כולל חברות התשלומים Square, עשו השקעות דומות. חלקן מספסרות בביטקוין ככלי לשימור ערך או כגרסה מודרנית יותר של זהב.

אבל אחזקות של חברות בביטקוין בקופה שלהן מתמודדות עם סיכון חשבונאי: בגלל שביטקוין ונכסים דיגיטליים אחרים נחשבים ל"נכסים לא ממשיים שאין להם תוקף סופי" ולא מטבעות, כל ירידה בערכם מתחת למה ששילמה עבורם החברה הרוכשת - אפילו זמנית - עשויה להכריח חברה לרשום את הערך ולספוג עבורם הפחתות שווי (Impairment charges). 

יש לבחון נכסים מסוג זה לגבי הפוטנציאל להפחתות שווי לפחות פעם בשנה, או אם המחיר יורד מתחת למחיר הנקוב בידי החברה. האופי ההפכפך של ביטקוין גורם לכך שבכל רבעון נעשות הערכות כאלה. מרגע שחברה מקבלת על עצמה לשלם את דמי הליקוי, זה מאפס את הערך ההוגן של הנכס. באופן הפוך, אם המחיר עולה, החברה לא יכולה לרשום רווח. היא יכולה לרשום רווח רק כשהיא מוכרת את הנכס.

טסלה, שלא הגיבה לבקשת תגובה, צפויה להציג רווח של 96 סנט למניה ברבעון השני, על פי אנליסטים שענו לסקר של FactSet.

ההפכפכות של ביטקוין, בשילוב הטיפול החשבונאי הנחוץ בשבילו, מקשים על מנהלים תאגידיים לנהל אחזקות קריפטו כמזומנים, מה שעושה אותו פחות שימושי כנכס רזרבי, כך אמרה ג'ניפר סטיבנס, פרופסורית להנהלת חשבונות באוניברסיטת אוהיו.

"הנהלת החשבונות קצת לא מותאמת למטרה שבסיס העניין", אמרה.

ישנן מעט חברות אחרות שחושבות לקפוץ למי הביטקוין. סקר מפברואר של חברת המחקר גרטנר מצא שרק 5% ממנהלי הכספים שנשאלו על כך תיכננו להחזיק ביטקוין כנכס תאגידי השנה. מתוך מנהלי הכספים שנסקרו, 84% אמרו שאין להם שום כוונה להחזיק ביטקוין לעולם.

בתחילת הדרך טסלה גילתה שהחזיקה 1.5 מיליארד דולר בהשקעות בביטקוין ב-8 בפברואר אבל לא פירטה כמה ביטקוין היה בידיה או מה היה המחיר הממוצע ששילמה. עם זאת, השינוי במדיניות ההשקעות של החברה נעשה בינואר, ומחיר הביטקוין היה בממוצע 35,400 דולר ליחידה בין 1 ו-8 בינואר, על פי נתוני CoinDesk.

המשמעות היא שלטסלה היו כנראה כ-37 אלף יחידות ביטקוין לאחר שמעט קיצצה את הפוזיציה שלה ברבעון הראשון.

נכון ליום שני אחה"צ, הביטקוין הגיע למעט מתחת ל-40 אלף דולר, אם כי בחודש שעבר ירד עד מחיר של 30,202 דולר ליחידה.

טסלה כנראה תספוג הפחתות שווי לגבי האחזקות שלה בביטקוין ברבעון הזה, כך אמר האנליסט של חברת Wedbush Securities דן אייבס.

הוא הוסיף שהחברה כנראה קנתה ביטקוין לאורך חודש ינואר ולפחות חלק מהאחזקות האלה נמצאות כעת בהפסד.

"אם הביטקוין יורד מתחת ל-30 אלף דולר, או נמצא בתחום הנמוך של 30 אלף דולר וקצת (בסוף הרבעון השני) הפחתות השווי עשויות להיות גדולות", אמר. זה יכול להגיע לגודל דומה ל-101 מיליון הדולר ברווח שטסלה הציגה ברבעון הראשון בגלל מכירה של חלק מאחזקותיה, אמר.

"זה עבר מרוח גבית לרוח פנים חזקה", אמר.

התוצאות של טסלה בתקופות מהעת האחרונה נתמכו בידי רווחים חד-פעמיים. בנוסף לרווח ממכירת ביטקוין ברבעון הראשון, החברה רשמה רווח של 518 מיליון דולר ממכירת קרדיטים רגולטוריים ליצרניות רכב אחרות על מנת לעזור להן למלא אחר יעדי הפליטה שלהן.

זה דחף את החברה - טסלה הציגה הכנסה נטו של 438 מיליון דולר, 93 סנט למניה.

טסלה לא הייתה החברה הראשונה שסופגת תשלום משמעותי על אחזקות הביטקוין שלה.

חברת MicroStrategy, המוכרת תוכנה לעסקים ויש לה כ-92 אלף מטבעות ביטקוין המוערכים ביותר מ-3 מיליארד דולר, כבר הציגה הפסד לרבעון בגלל האופי החשבונאי של המטבע, גם ברבעון השלישי של שנה שעברה וגם ברבעון הראשון של השנה הנוכחית.

בשבוע שעבר, אמרה החברה שהיא מצפה לספוג דמי ליקויים על לפחות 285 מיליון דולר לגבי ההשקעה שלה בביטקוין בתקופה הזו, וזה ידחוף אותה לעוד רבעון של הפסד.

לעת עתה, MicroStrategy פשוט מקבלת את הנוהל החשבונאי הזה, אמר המנכ"ל מייקל סיילור בראיון. הוא אמר שהוא רואה בביטקוין יותר ערך מהדולר והפך את קנייתו ואחזקתו לעדיפות בחברה לא פחות ממכירת תוכנה.

"זה נראה מלא סיכון לאדם שלא מבין את הביטקוין", אמר, "אבל זו בקלות הדרך הכי פחות מסוכנת להגדיל את החברה".

אסטרטגיית הביטקוין של החברה הפכה את סיילור לגיבור במעגלי הקריפטו אבל גם הפכה את מניית MicroStrategy להפכפכה לא פחות מהביטקוין. מניותיה נסחרו תמורת 135 דולר באוגוסט כשהכריזה על מדיניות הביטקוין החדשה שלה. עד ספטמבר הגיעו לשיא של 1,273 דולר אבל מאז הן בירידה, ונכון ליום שני נסחרו תמורת 598.49 דולר למניה.

יותר קשה לקבוע עד כמה מחיר המניה של טסלה הושפע מאסטרטגיית הביטקוין של החברה כי מדובר בחלק הרבה יותר קטן מאחזקותיה, אבל המניה יורדת מאז ההכרזה בפברואר. היא סגרה בסכום של 617.69 ביום שני.

עוד כתבות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"