גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חג נולד: מהו "יום השחרור", החג הפדרלי החדש שנקבע בארה"ב?

חג שנתי, המציין את היום בו אחרוני העבדים השחורים קיבלו הודעה על כך שהם בני חורין, הוא כעת חג רשמי בארה"ב ● שאלות ותשובות

הרקדנית פרסליה מיי מבצעת ריקוד בחניכת ציור הקיר החדש / צילום: Associated Press, Stuart Villanueva
הרקדנית פרסליה מיי מבצעת ריקוד בחניכת ציור הקיר החדש / צילום: Associated Press, Stuart Villanueva

חג ה־19 ביוני (Juneteenth ) הוא חג שנתי המציין את קץ העבדות והיום בו, ב-1865, חדשות לגבי שחרור השחורים הגיעו לאנשים בחלקים הנידחים ביותר של הקונפדרציה לשעבר גלברסטון בטקסס.

ב־2021, הפך היום לחג הפדרלי הראשון המוכרז על ידי הקונגרס מזה כמעט ארבעה עשורים. החוק הדו־מפלגתי שקבע את החג נחתם על ידי הנשיא ג'ו ביידן ב־17 ביוני, וזה מעניק ל־19 ביוני את אותו מעמד כיום הזיכרון האמריקאי, יום ותיקי הצבא, יום מרטין לותר קינג ג'וניור וחגים פדרליים אחרים.

במשך עשורים נחגג התאריך באירועים משפחתיים ואירועים כמו תהלוכות והקראות פומביות של הצהרת השחרור, אך בשנים האחרונות קיבל יותר תשומת לב לאומית - בייחוד לאחר ההפגנות בכל העולם שניצתו ב־2020 לאחר מותם של ג'ורג' פלויד, בריאונה טיילור, אחמוד ארברי וריישארד ברוקס, כמו גם השיח הלאומי לגבי אופן פעולת המשטרה בארה"ב. בתוך הקריאות לשוויון גזעי, יותר חברות, כולל נייקי, טוויטר וספוטיפיי החלו לציין את החג.

מה המשמעות של Juneteenth?

החג, הידוע גם כיום השחרור, יום העצמאות של השחורים או יום היובל, מכיר בתאריך בו חדשות לגבי השחרור הגיעו סוף סוף לגלבסטון ב־19 ביוני 1865.

כמעט חודשיים אחרי סוף מלחמת האזרחים, הגנרל גורדון גריינג'ר, יחד עם יותר מ־1,800 חיילים פדרליים, הגיעו להשתלט על המדינה ולוודא את החירות של העבדים האחרונים שעוד נותרו בחלקים העמוקים ביותר בדרום.

למרות שהכרזת השחרור - צו שקבע כי "כל האנשים שהוחזקו כעבדים" ישוחררו - נחתם על ידי לינקולן ב־1863, וכניעתו של הגנרל רוברט אי לי באפומטוקס, וירג'יניה ציינה את סוף מלחמת האזרחים באפריל 1865, החדשות התפשטו לאט ולעתים קרובות נתקלו בהתנגדות מצד בעלי המטעים בהם העבדים עבדו.

התיקון ה־13 לחוקה, שהכניס את האיסור על העבדות לחוקה, אושרר בדצמבר 1865. אבל בתאים קטנים במדינה, שימוש באפרו־אמריקאים כעבדים נמשך עוד כמה שנים.

מתי הפך Juneteenth לחג פדרלי?

הנשיא ביידן חתם על החקיקה הדו־מפלגתית והפך את 19 ביוני לחג פדרלי ב־17 ביוני 2021. החוק עבר בסנאט פה אחד ואושר בבית הנבחרים 415־14.

מנהיגים בקונגרס משתי המפלגות קבעו את החג כמחווה חשובה להכרה במי שסבלו בגלל העבדות בארה"ב וכצעד לפיוס בין הגזעים.

"בכך שהם מקבלים פרספקטיבה יותר לאומית ואפילו עולמית, אירועי 1865 בטקסס לא נשכחים, כי השורשים שלנו קשורים לאדמה הפורייה הזו, ממנה צומח יום לאומי של גאווה", אמרה חברת בית הנבחרים שילה ג'קסון לי (דמוקרטית מטקסס) שיזמה את הצעת החוק.

חג 19 ביוני הוא החג הפדרלי הראשון שנוצר בידי הקונגרס מאז 1983, כשמחוקקים החליטו שיום שני השלישי בינואר יהיה יום מרטין לותר קינג ג'וניור, לכבודו של מנהיג זכויות האדם.

טקסס הייתה המדינה הראשונה, ב־1980, שהכריזה על 19 ביוני כיום חג. כמעט בכל 50 המדינות ובמחוז קולומביה מציינים או מכירים כיום ב־19 ביוני. גם באילינוי ודקוטה הצפונית הפך החג לחג רשמי ב־2021 ובהוואי מחוקקים העבירו חוק לציין את החג. דקוטה הדרומית נותרה המדינה האחרונה שאין בה ציון רשמי של 19 ביוני, על פי שירות המחקר של הקונגרס.

מתי נכנס החג הפדרלי לתוקף?

החג הפדרלי נכנס לתוקף מיד. בגלל שהפעם הראשונה שהוא נחגג יצאה בשבת, רוב העובדים הפדרליים קיבלו את יום שישי, 18 ביוני כיום חופש.

מדינות רבות מיהרו לתת לחלק מהעובדים הציבוריים יום חופש, ומעסיקים מבנקים כמו גולדמן סאקס ובאנק אמריקה ועד חברות כמו בלאק אנד דקר היו בין אלה שמיהרו לשלוח לעובדים הודעות על מדיניות החופשה בחג. חלק הרשו לעובדים לצאת לחופשה ביום שישי שעות בודדות לאחר ההכרזה בוושינגטון. בכמה אוניברסיטאות, כמו אוהיו סטייט, הודיעו על ביטולי שיעורים.

שווקי המניות, שנסגרים בהרבה חגים פדרליים, נותרו פתוחים ביום שישי. הבורסה בניו יורק ונאסד"ק יחליטו בתיאום עם תעשיית הפיננסים אם לסגור ב־19 ביוני בשנה הבאה, כך אמרו נציגי הבורסה.

שירות הדואר האמריקאי גם הוא המשיך לפעול. "אנחנו חלק מהתשתית החיונית במדינה ולקוחותינו סומכים עלינו שנספק את השירות החיוני שלנו", אמר סגן מנהל הדואר ומנהל כח אדם בדואר דגלאס טולינו. "סגירת הפעילות שלנו בלי להודיע מספיק זמן מראש הייתה מובילה להפרעות בפעילות", אמר. טולינו אמר שהכרה בחג וציונו ייקרו לאחר דיונים עם איגודי העובדים, הנהלת הדואר ואחרים.

איך חוגגים את Juneteenth?

מאות אירועים רשמיים מתרחשים ברחבי ארה"ב והעולם לכבוד 19 ביוני. כשההכרזה על שחרור העבדים הגיעה סוף סוף לגלבסטון ב־1865, שחורים שזכו זה עתה בחירותם חגגו בתפילות, ריקודים וסעודות קהילתיות. הפעמים הראשונות בהן צוין החג היו הזדמנות לכנס את בני המשפחה ולציין את חירות השחורים על ידי הקראה של חלקים מהצהרת החירות וקיום טקסים דתיים.

לאחר שמגפת הקורונה הגבילה את החגיגות ב־2020, חגיגות גדולות, תהלוכות ופסטיבלים נקבעו לשנה זו. תהלוכת מלכת המלגות של 19 ביוני, מסורת ארוכת יומין באזור דאלאס ופורט וורת' נותנת למתחרים מלגות לימודים, הייתה אחד האירועים הראשונים בנושא, בתחילת יוני.

באטלנטה תכננו מצעד של שלושה יום בפארק האולימפי בעיר. בוושינגטון, מוזיאון הסמית'סוניאן לתרבות אפרו־אמריקאית והיסטוריה תכנן יומיים של מצגות, סיפורים ותערוכות צילום שידגישו נושאים הקשורים לחג.

בגלבסטון, החגיגות יכללו הקדשה של ציור קיר חדש המציין את המאורע. הציור צויר בידי האמן רג'ינלד אדמס ועוזרו. ציור הקיר, בגודל כ־1,700 מ"ר, מתאר את הגעת העבדים השחורים לארה"ב, את הארייט טאבמן, הנשיא אברהם לינקולן מחזיק בידי את הצהרת השחרור ואת הגנרל גריינג'ר מפיק את צו מס' 3, בו הודיע לאנשי מדינת טקסס שכל העבדים משוחררים. שם הציור: "שוויון מוחלט".

עוד כתבות

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היסטוריה מחר בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף מחר לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד הוא פיתח את אפליקציית "פארמי", שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים, וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"