גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה מתכנן פרקליט המדינה החדש איסמן, ואיך הגיב סער לביקורת על מינויו?

החלטת שר המשפטים סער למנות את עו"ד עמית איסמן לפרקליט מדינה, למרות הביקורת על התבטאויותיו המיניות הנושנות, אמורה להביא שקט תעשייתי לפרקליטות ● על רקע ההתפרעויות בערים המעורבות, איסמן מתכנן מפגשים של פרקליטים עם מובילי דעה בציבור הערבי וצפוי להעלות את מספר העובדים בפרקליטות שמגיעים מהחברה הערבית

עו"ד עמית איסמן / צילום: לשכת עורכי הדין
עו"ד עמית איסמן / צילום: לשכת עורכי הדין

אחרי כשנה וחצי שבהן לא היה במדינת ישראל פרקליט מדינה במינוי קבע, אמורה החלטתו של שר המשפטים גדעון סער, למנות את עו"ד עמית איסמן לפרקליט מדינה, לספק אוויר לנשימה לפרקליטות ולהביא סוף כל סוף לסדר ולשקט תעשייתי במערכת.

על מינוי איסמן, שטעון את אישור הממשלה, ממשיכה להימתח ביקורת בשל שתי אמירות אומללות ודי נושנות שלו כלפי נשים שעבדו עמו, למרות שהוא התנצל עליהן (ראו בהמשך); אך דומה כי איש אינו חולק על סגולותיו של איסמן כמשפטן רב-זכויות וכפרקליט רב-ניסיון. 

על הפרק: הגברת האמון בפרקליטות ודגש על החברה הערבית

איסמן מתכוון לנקוט שורה של מהלכי עומק שאמורים להביא לשיפור עבודת הפרקליטות, והוא הציג אותם בפני ועדת האיתור שהמליצה עליו לתפקיד.

איסמן מודע לכך שאחד האתגרים המרכזיים שעומדים בפניו הוא הגברת אמון הציבור בפרקליטות. אמון שנסדק בשנים האחרונות, בין היתר, על רקע מתקפות של ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו ושר המשפטים לשעבר אמיר אוחנה אפרופו משפטו של נתניהו, אבל גם בגלל כשלים ובעיות בעבודת הפרקליטות. לכן, בכוונתו של איסמן לבצע סקר עומק שיבדוק את הסיבות לירידת אמון הציבור בפרקליטות, ליצור מנגנוני ביקורת, בקרה והפקת לקחים ארגוניים, להגביר את השקיפות הפנים והחוץ-ארגונית ואת נגישות הפרקליטות לכלל הציבור.

איסמן שואף גם לשפר ולטייב את ההון האנושי בפרקליטות. עוד בין היתר, בכוונתו לקדם שינוי במבנה המחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) ולקדם תהליכי התייעלות בפרקליטות בכלל כולל הגברת השימוש בכלים דיגיטליים. 

על רקע אירועי מבצע "שומר חומות" וההתפרעויות בערים המעורבות, אחד היעדים החשובים שאיסמן הציב לעצמו הוא להגביר מאוד את המעורבות של הפרקליטות בנעשה בחברה הערבית, ובעיקר את השותפות במניעת פשעים והגברת האכיפה הפלילית והאזרחית בחברה הערבית.

בין היתר, איסמן מתכנן לקיים מפגשים של פרקליטים עם מובילי דעה בציבור הערבי, להעלות את מספר העובדים בפרקליטות שמגיעים מהחברה הערבית, ולהקים צוותי עבודה משותפים של הפרקליטות, המשטרה, שירותי רווחה ורשויות מקומיות, בניסיון לתת מענה לבעיות רוחביות בחברה הערבית ולבחור יעדים משותפים לטיפול.

החלטה בתיקי נתניהו

עו"ד איסמן גדל בחיפה, ואביו, יוחנן איסמן, כיהן כשופט בבית המשפט המחוזי בעיר. את לימודי המשפטים הוא השלים באוניברסיטת שפילד באנגליה, ובשנת 1994 החל לעבוד בפרקליטות מחוז חיפה פלילי. מאז הוא טיפל והופיע במספר רב של תיקי פשיעה חמורים ומורכבים, ובכלל זה תיקי רצח, מין, ושחיתות שלטונית.

בין התפקידים הבכירים אותם מילא איסמן בדרכו בפרקליטות: פרקליט מחוז חיפה, המשנה לפרקליט המדינה (תפקידים מיוחדים), המשנה לפרקליט המדינה (משפט פלילי) ובחודשים האחרונים ממלא-מקום פרקליט המדינה. איסמן מקורב מאוד ליועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, והם עובדים בשיתוף-פעולה.

איסמן לקח חלק חשוב בתהליך קבלת ההחלטות בתיקי ראש הממשלה לשעבר, בנימין נתניהו, בפרשות 1000, 2000 ו-4000. בתום הדיונים בתיק 2000 נחלקו הדעות ביחס לאפשרות העמדתם לדין של נתניהו ושל מו"ל "ידיעות אחרונות", ארנון (נוני) מוזס. פרקליט המדינה דאז, עו"ד שי ניצן, ועו"ד ליאת בן-ארי סברו כי יש תשתית ראייתית מספקת להעמדתו לדין של נתניהו בגין עבירה של בקשת שוחד והתניית שוחד, ולהעמדתו של מוזס לדין בגין עבירה של הצעת שוחד. מנגד, היו מי שסברו כי יש לסגור את התיק.

מבין שלל הפרקליטים הבכירים שדנו בגורל תיק 2000, איסמן הוא שהגיע למסקנה כי אין תשתית ראייתית מספקת להעמדה לדין של נתניהו בעבירה של בקשה או התניית שוחד, אך קיימת תשתית ראייתית מספקת לעבירה של מרמה והפרת אמונים, ולהעמדתו של מוזס לדין בעבירה של הצעת שוחד. עמדת האמצע הזאת של אייסמן היא זו שאימץ בסופו של דבר היועמ"ש מנדלבליט, כאמור, נגד עמדתם החולקת של רוב הפרקליטים הבכירים, ובראשם פרקליט המדינה דאז ניצן. 

בחודשים בהם מילא איסמן את תפקיד ממלא-מקום פרקליט המדינה, התקבלו בפרקליטות כמה החלטות קשות. אחת ההחלטות המשמעותיות הייתה להחמיר את כתב האישום נגד ירין שרף, שתקף מינית ילדה במלונית קורונה. בתחילה התכוונה הפרקליטות להאשים את שרף בעבירה של בעילה בהסכמה, אך בתום מספר דיונים שקיים איסמן, שבהם נבחנו חומרי החקירה ואף בוצעו מספר השלמות חקירה, הוחלט להאשים את שרף באונס. ההחלטה הזו זכתה לגיבוי ציבורי (גם הח"מ קרא להחמיר בסעיף האישום נגד שרף).

גדעון סער עונה לביקורת על המינוי של איסמן

זמן קצר אחרי שהודיע שר המשפטים סער על החלטתו למנות את עו"ד עמית איסמן לפרקליט המדינה במינוי קבע, וכפי שקרה כשאיסמן מונה לממלא-מקום פרקליט המדינה בינואר האחרון, החלה להימתח ביקורת על המינוי.

הביקורת ממשיכה לעסוק בשתי אמירות אומללות שאמר איסמן לעובדות שעבדו עמו לפני 7 ו-13 שנים, והיא נמשכת למרות שאיסמן התנצל על האמירות הנושנות הללו, ולמרות ששורה של בכירים במערכת המשפט כבר קבעו כי באמירות הללו אין כדי למנוע את מינויו לתפקיד פרקליט המדינה.

בתמצית נזכיר כי במהלך עבודתו בפרקליטות אמר איסמן לפרקליטה שהתייעצה איתו בנוגע לתיק שהסנגוריה לחצה עליה לסיים בעסקה: "את לא גבר, אין לך ביצים, נכון? כי כשאת גבר ומועכים לך את הביצים, אז יש תחושה של כאב אבל יש גם תחושה של עונג, וזה מה שהסנגורית עשתה לנו".

בהזדמנות אחרת, לפני כ-13 שנה, בעת ששוחח עם פרקליטה על תיק של עבירות מין, הסתובב איסמן אל מתמחה ששהתה בחדר ושאל אותה האם יש לה בארון חוטיני מנומר. כשהשיבה בשלילה, פנה איסמן לפרקליטה ואמר: "את רואה, זאת בחורה נורמלית, היא לא מחזיקה דברים כאלה בארון".

הפרשייה נדונה אצל מנכ"לית משרד המשפטים דאז, עו"ד אמי פלמור, שקבעה כי ההתבטאויות של איסמן מהוות התנהגות שאינה הולמת עובד מדינה, אך אינן מונעות את המשך עבודתו של איסמן בפרקליטות.

גם חברי ועדת האיתור שהמליצו על איסמן לפרקליט המדינה - היועמ"ש ד"ר אביחי מנדלבליט, פרופ' אורן גזל-אייל, עו"ד רחל תורן, פרופ' דניאל הרשקוביץ ועו"ד סיגל יעקבי - סברו כי אין באמירות הללו כדי למנוע את קידומו של איסמן.

אחרי הודעתו של השר סער על מינוי איסמן, פנתה אליו מאיה קרול, מנהלת מיזם "שוות 60" לייצוג שוויוני, וביקשה ממנו לשנות את החלטתו. "הדבר הראשון שעובר לציבור בראש כששומעים את צמד המלים 'עמית איסמן' זה 'חוטיני מנומר', וזה המסר שלך, וזה מה שייזכר מהמינוי הזה, כי זה מה שנמצא בעברו של האיש", כתבה קרול לסער.

שר המשפטים השיב: "בכל הכבוד, אדם שעשרות שנים משרת את הציבור כעובד ציבור במלחמה בעבריינים, כולל בעברייני מין, קנה את הזכות שלא להישפט רק בגין אמירה זו".

קרול לא ויתרה וכתבה לסער: "נשים בכל התפקידים עוזבות מקומות עבודה כי הבוסים שלהם רעילים ופונים אליהם בצורה מינית. זה מונע מהן להתקדם. בנוסף, אתה אומר שאתה מוותר לו על אמירה אחת, אבל זאת לא אמירה אחת, זאת שיטה ותרבות שלמה שהפרקליטות שעבדו תחתיו טוענות שהוא הנהיג. זה האדם שאתה נותן לו כוח בידיים להתוות דרך ומדיניות בישראל". 

סער השיב: "אני קראתי היטב את החומר בנושא. מדובר בשתי התבטאויות (עליהן כאמור הועמד איסמן לדין משמעתי). אגב, הוא ממלא את תפקיד ממלא-מקום פרקליט המדינה כבר חצי שנה. ועדת האיתור המליצה על מינויו פה-אחד לאחר שנושא נבחן על-ידה. נדאג שלא יעבור המסר שהתבטאויות כאלה הן לגיטימיות".

עוד כתבות

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש