גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ממשל ביידן מחליף את המפקח על פאני מיי ופרדי מאק לאחר פסיקת העליון

החלטת בית המשפט העליון מיום רביעי היא גם מכה למשקיעים, שהימרו על כך שענקיות המשכנתאות יחזרו לידיים פרטיות

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן / צילום: Reuters, Carlos Barria
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן / צילום: Reuters, Carlos Barria

ממשל ביידן סילק את ראש הסוכנות הפדרלית למימון דיור (FHFA) לאחר שבית המשפט העליון קבע שהסוכנות נבנתה באופן המנוגד לחוקה. הצעד הוא המכה האחרונה למשקיעים שהימרו על כך שענקיות המשכנתאות פאני מיי ופרדי מאק יוחזרו לידיים פרטיות לאחר יותר מ־12 שנים שנשלטו על ידי הממשלה.

החלטת הבית הלבן להחליף את מארק קלבריה ראש ה־FHFA במישהו אחר סוללת את הדרך לנשיא ג'ו ביידן למנות אחד מאנשיו כמפקח על פאני ופרדי, שכיום מנוהלות על ידי הסוכנות ומגבות כחצי משוק המשכנתאות, בגובה 11 טריליון דולר. ממשל ביידן ציין שלא ימהר להפריט את שתי החברות.

הפסיקה של בית המשפט העליון מיום רביעי גם דחתה את רוב הטענות של קבוצת המשקיעים שעתרו נגד החלטת ממשלה להעביר את רווחי החברות למשרד האוצר. סוג המניות הנסחר ביותר של פאני מיי, שמוחזקות על ידי קרנות גידור רבות, סגרו ביום רביעי על מחיר של 2.52 דולר, ירידה של כ־62% לעומת מחיר הסגירה יום קודם לכן.

קלבריה הוא מינוי מתקופת טראמפ שנותר בתפקיד ודחף בתקיפות לסיים את שליטת הממשלה בחברות. הקדנציה שלו אמורה הייתה לפוג ב־2024. ביידן מתכנן להחליפו "במועמד שמשקף את ערכי הממשל", כך אמר פקיד בכיר בבית הלבן.

הבית הלבן בחר בפקידה הוותיקה של ה־FHFA סנדרה תומפסון לשמש כמנהלת בפועל של סוכנות הרגולציה, כך הודיעו ב־FHFA בסוף יום רביעי. היא צפויה להוביל את הסוכנות עד שהסנאט יאשר לקלבריה מחליף במשרה מלאה.

אורזות משכנתאות להנפקה כאגרות חוב

פאני ופרדי הם שחקנים מרכזיים בשוק ההלוואות למגורים. החברות קונות משכנתאות מהלווים ואורזות אותן להנפקה כאגרות חוב שהחברות מבטחות אותן. ההסכם הזה אפשר למלווים להציע את המשכנתאההפופולרית בתעריף קבוע ל־30 שנה.

לקראת משבר הדיור של 2008, פאני ופרדי נכנסו לצרות בגלל שלקחו על עצמן סיכון מוגבר, בעיקר כדי להתחרות בחברות מוול סטריט ומאוחר יותר בגלל שמחוקקים ביקשו מהן לתמוך בשוק דיור שנחלש.

הממשלה באופן ריאלי הלאימה את החברות כשחדלות הפירעון על משכנתאות גדלה. בתמורה לכך שהממשלה הזריקה לחברות כ־190 מיליארד דולר, היא קיבלה סוג חדש של מניות - מניות בכירות מועדפות - שנותנות דיבידנד שנתי של 10%, ביחד עם חוזים לרכישת כמעט 80% מהמניות הרגילות של החברות.

התפתחויות משפטיות ופוליטיות שלחו את מניות פאני ופרדי לרכבת הרים בגלל שמשקיעי קרנות גידור - כולל ג'ון פולסון, קרן Pershing Square של ביל אקמן ו־Perry Capital - החלו לרכוש את המניות לאחר המשבר הכלכלי.

ב־2012, משרד האוצר עשה רביזיה בהסכם ההצלה של החברות ודרש שכמעט כל רווחיהן יועברו לממשלה כתשלום דיבידנד לגבי המניות המועדפות, מה שפגע בהימור של קרנות הגידור. כמה משקיעים הגישו תביעות לגבי השינוי, וטענו בין יותר שלראש ה־FHFA יותר מדי כוח ללא איזונים.

ממשל אובמה, שבו שירת ביידן כסגן נשיא, האמין שלשחרר את החברות יגרום לחידוש פגם מבני שעזר להניע את המשבר הכלכלי. אבל מאמצים נרחבים לעשות רפורמה במימון לרכישות בתים נכשלו בקונגרס.

ממשל טראמפ ביקש לשים את פאני ופרדי במקום יציב יותר מבחינה פיננסית על ידי החזרת החברות לידיים פרטיות לאחר שיוטלו מגבלות חדשות על הפעילות העסקית שלהן והתעריפים שהן גובות ממלווים יגדלו.

מוקדם יחסית בכהונתו של טראמפ, קיוו משקיעים שקובעי המדיניות בסופו של דבר יפריטו את החברות, ושמרגע שזה היה הנתיב הברור, מחיר המניות של החברות יזנק בחדות. זה מעולם לא קרה, וכעת החברות עשויות להישאר במה שנקרא מצב שימור במשך תקופה לא ברורה.

"מפלצת של פרנקנשטיין"

"מערכת המשכנתאות שלנו היא מפלצת של פרנקנשטיין, והיא רחוקה מלהיות מושלמת", אמר איזאק בולטנסקי, מנהל מחקר מדיניות בבנק ההשקעות Compass Point Research & Trading. "אבל בוושינגטון או שאין רצון או שאין יכולת לשנות זאת בגלל שעל אף כל הפגמים בה, המערכת הזו עובדת".

התובעים - משקיעים במניות תאגידיות שהנפיקו פאני ופרדי - טענו שגריפת הרווחים על ידי הממשלה אינה חוקית ומונעת מהחברות לבנות את ההון שבסופו של דבר יכול להיות זמין למשקיעים פרטיים.

הממשלה הפדרלית טענה שה-FHFA נהנית מסמכות חוקית נרחבת להבטיח שענקיות המשכנתאות נשארות בעלות כושר פירעון ומגינה על השקעות אמריקאיות בהן. בעיות אפשריות עם מבנה הסוכנות לא חותרות תחת הסמכות הזו, כך טוענת הממשלה.

בית המשפט העליון, בחוות דעת שכתב השופט סמואל אליטו ביום רביעי, פסק פה אחד שגריפת הרווחים אינה מעבר לסמכות הסטטוטורית של הסוכנות והורה לדחות את טענות בעלי המניות בנושא זה.

סמכות ה־FHFA היא נרחבת, והסוכנות באופן סביר הייתה יכולה לקבוע שגישתה "שומרת על האינטרס הציבורי המסתמך על שוק משכנתאות משני יציב", כתב השופט אליטו.

הפסיקה מסלקת את האפשרות של רווחים גדולים שכמה קרנות הון גידור הימרו עליהם. אחד מבעלי המניות אמר ביום רביעי לגבי אופציות הקריאה שלו בפאני ופרדי שהוא מחזיק בהן למקרה שממשל עתידי יהיה פתוח יותר להפרטת החברות.

לגבי השאלה של מבנה ה־FHFA, בית הדין קבע שהקונגרס הפך את הסוכנות ליותר מדי מבודדת מהבית הלבן בגלל שהנשיא לא יכול בקלות להחליף לה יושב ראש שיש לו מדיניות ההפוכה לזו של הנשיא. החלק הזה בפסיקה, לגביו השופטים לא הסכימו, מאפשר לנשיא לפטר את ראש הסוכנות כשהוא רוצה בכך.

במסגרת ההסדר הקודם, קלבריה יכול היה להיות מפוטר רק בגלל סיבה מוצדקת. הפסיקה מזכירה פסיקה של בית הדין העליון מלפני שנה שקבע שהלשכה להגנת כספי צרכנים הוקמה באופן לא חוקתי בגלל שלמנהל שלה יותר מדי סמכות, שהיא חופשית משליטת הבית הלבן.

ההחלטה של בית הדין שלחה את העתירה בחזרה לערכאות נמוכות יותר על מנת לקבוע אם בעלי המניות התובעים ספגו נזק ממשי כלשהו בגלל שהסוכנות הייתה מוגנת מהשפעת הבית הלבן".

"אני מכבד את החלטת בית המשפט העליון ואת סמכות הנשיא להסיר את יושב ראש הסוכנות הפדרלית למימון דיור", אמר קלבריה בהודעה כתובה. "אני מאחל למי שיחליף אותי רק הצלחה בתיקון הפגמים הנותרים במערכת המימון לדיור".

עורך דין של בעלי המניות התובעים לא הגיב לבקשות תגובה.

למרות שקלבריה ביקש להחזיר את החברות לידיים פרטיות, ממשל ביידן ציין שגישתו תהיה שונה. זה יכול לכלול שימוש בחברות למילוי יעדי מדיניות מרכזיים, כמו למשל סגירת הפער בין הגזעים לגבי בעלות על נכסים לדיור.

"יהיה קשה להגזים בחשיבות השינוי שזה יביא", אמר ג'ים פארוט, יועץ דיור בזמן ממשל אובמה שכיום עובד כיועץ לתעשייה. "FHFA בהנהגת ביידן יתמקד במקום זה באיך היוזמות הממשלתיות יכולות לתמוך בצרכי הדיור של המדינה", אמר.

עוד כתבות

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים

מיזוג מטריקס ומג'יק נסגר השבוע, ומניית מג'יק, חלוצת הרישום הכפול בת"א, תהפוך לחברה בת בבעלות מלאה של מטריקס ותימחק מהמסחר ● במקביל היא תימחק גם מהנאסד"ק אחרי 35 שנים

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%

הזמר במסכה / צילום: צילום מסך מאתר קשת

המדד שקובע אפקטיביות בפרסום: "הזמר במסכה" וליגת העל במקום הראשון

ניתוח של מאות קמפיינים שעלו בטלוויזיה ב-2025, והתרומה שלהם לחיפושי מותג, שיחות נכנסות, המרות ומכירות, הוביל את חברת אנימו ליצור את מדד אפקטיביות הפרסום ● החלק הראשון לא מתחשב בתקציב שהושקע אלא רק בביצועים, והחלק השני משקלל אותו לתוך הנוסחה

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ניירות ערך בבנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

המניות שהגיעו ל"תמחורים גבוהים", והאלטרנטיבה

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ני"ע בבנק דיסקונט, צופה שהמגמה החיובית בשוקי המניות בת"א ובוול סטריט תימשך השנה, ומסמן את הסקטורים שיובילו את המהלך ● למשקיעי אג"ח הוא ממליץ להתמקד בממשלתיות ובקונצרניות בדירוג גבוה: "סיכון חפשו באפיק המנייתי"

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

עסקת הענק עם מטא שהקפיצה את מניית השבבים בוול סטריט

מטא תרכוש שבבי AI ועוצמת מחשוב מ-AMD בהיקף של עד 100 מיליארד דולר ותקבל אופציה להחזיק עד 10% מהחברה ● המהלך נתפס בין היתר כהבעת אמון ביכולת של AMD להתחרות באנבידיה

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

תצא מהקיפאון? אנבידיה תצטרך להציג יותר מדוחות טובים כדי להרשים את המשקיעים

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג ביום רביעי לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת

חוששים מהשתלטות הימין? לגארד ונשיא צרפת מקרון / צילום: ap, Francois Walschaerts

"צעד פוליטי מכוער": דיווח על פרישה של כריסטין לגארד מעורר סערה באירופה

דיווח על פרישה מוקדמת של הנגידה כריסטין לגארד מעורר סערה, בשל הערכות שהתזמון נועד לאפשר לעמנואל מקרון להשפיע על מינוי היורש לפני הבחירות בצרפת ● המהלך מציף שאלות לגבי עצמאות הבנק המרכזי, בעוד המועמדים לתפקיד חלוקים לגבי סוגיית החוב המשותף

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות שר האוצר

מכה לסמוטריץ': הכנסת ביטלה את הצו להרחבת הפטור ממע"מ

רק 25 ח"כים הצביעו בעד הצו של שר האוצר סמוטריץ' הפוטר צרכנים ממע"מ ביבוא אישי עד לסכום של 150 דולר ● 59 ח"כים התנגדו, לאחר שראש הממשלה נתניהו החליט על חופש הצבעה לקואליציה

ספינה של צים / צילום: Lior Patel/jצים

הקלה בשביתה בעקבות מכירת צים: ועד העובדים עובר לעיצומים

יו"ר ועד עובדי צים, אורן כספי, אמר לגלובס כי המנכ"ל אלי גליקמן קיבל מהרוכשת הפג-לויד את המנדט לנהל מו"מ עם העובדים: "לא רצינו למוטט את החברה – זו לא המטרה שלנו" ● בוועד פרסמו הבהרה ולפיה בחברת "צים החדשה" שתהיה בבעלות קרן פימי ייקלטו קרוב ל-100 עובדים - "גם הם ללא כל ביטחון תעסוקתי אמיתי"

מחנה ''מטווח 24'' / צילום: חורחה נובומינסקי

נסגר מכרז ל-1,100 דירות ב"שדה דב" של ראשון לציון

שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות ב"מטווח 24" במערב ראשון לציון נמכרו בסך כולל של 1.4 מיליארד שקל ● ענקית הטכנולוגיה אפלייד מטיריאלס חנכה ברחובות מרכז מו"פ חדש, וחברת המינרלים ICL חנכה את בניין המטה החדש שלה בבאר שבע

הסופרקמפיוטר של חברת סריבראס בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

יצרנית השבבים שרוצה להתחרות באנבידיה לוקחת צעד דרמטי

שלושה חודשים לאחר שדווח כי בכוונתה להגיש תשקיף, יצרנית שבבי ה־AI סריבארס הגישה מסמכים חסויים ל־SEC ומקדמת פגישות עם משקיעים ● במקביל, שווי החברה קפץ דרמטית ל-23 מיליארד דולר, ועסקת ענק עם OpenAI משנה את תמונת הסיכון

זהבית כהן, מנכ''לית אייפקס / צילום: יונתן בלום

"זבל ואידיוט": התביעה שמסעירה את שוק ההון והשאלות הפתוחות

תביעה שהגיש ארז נחום נגד קרן אייפקס והעומדת בראשה, זהבית כהן, מתארת יחס פוגעני לעובדים ופגיעה בשקיפות ובניהול חברת הפורטפוליו הציבורית, מקס סטוק ● מומחי משפט מצביעים על השאלות העקרוניות שאיתן תתמודד התביעה

אסדת כריש / צילום: איל יצהר

מכרז נוסף לחיפוש גז יוצא לדרך: זו עשויה להיות המרוויחה הגדולה

במשרד האנרגיה מעריכים כי במים הכלכליים של ישראל, עשויים להימצא עוד מאות BCM של גז טבעי שטרם התגלו ● יחד עם זאת, עם זאת, הזכיות בהליך התחרותי הקודם שתוצאותיו התפרסמו בספטמבר 2023 טרם תורגמו לחיפושים פעילים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ההערכה בישראל: תקיפה אמריקנית באיראן - בלתי נמנעת

הבית הלבן: "דיפלומטיה היא תמיד האפשרות הראשונה, אבל טראמפ מוכן גם להשתמש בכוח קטלני", שר ההגנה האיראני: לא מחפשים מלחמה ● דיווח: ארה"ב תוכל לתקוף באיראן רק 5-4 ימים ברצף; טהראן מאיימת: "תיזהרו מטעות בחישוב". דיווח: ישראל איימה על לבנון - "נתקוף בעוצמה אם חיזבאללה יתערב", שר החוץ הלבנוני התריע: "חוששים מתקיפות ישראליות, שואפים לפעול דיפלומטית"● דיווחים שוטפים

עבודה מהבית / צילום: Shutterstock

עדכון המס שיכול לשים סוף לכדאיות הרילוקשיין

ה־OECD אישר לאחרונה עדכון לאמנת המס הקובע מתי עבודה מרחוק במדינה זרה עלולה לחשוף חברות לחיוב במס ● לפי ההחלטה, אם העובד עובד למעלה מ־50% מזמן מהבית, והעבודה במדינה הזרה חיונית לפעילות העסקית - התאגיד ישלם מס של עשרות ואף מאות מיליוני דולרים

חן גולן, יו''ר נקסט ויז'ן / צילום: שלומי יוסף

ההשקעה החדשה של יו"ר נקסט ויז'ן

לגלובס נודע כי חן גולן, יו"ר נקסט ויז'ן, הופך לשותף בבית ההשקעות פרופאונד והזרים עשרות מיליוני דולרים להשקעה דרך מוצרי החברה ● בית ההשקעות מנהל כ-3.5 מיליארד שקל והוקם על־ידי המנכ"ל עודד שטרנברג ושי אנגל, מנהל ההשקעות הראשי

העלמת הכנסות / אילוסטרציה: Shutterstock, Andre Boukreev

חשד: העלים 12 מיליון שקל מהכנסות משכירות

רשות המסים מנהלת חקירה נגד תושב ביתר עילית החשוד כי העלים הכנסות בסך 12 מיליון שקל מהשכרת דירות לחברות כוח-אדם ● בבדיקה צולבת בין דיווחיו של החשוד לרשויות המס לבין חשבונות הבנק שלו נמצאו הפקדות בסך מיליוני שקלים שלא דווחו

רעיה שטראוס בן דרור / צילום: תומס סולינסקי

שתי ההשקעות שסידרו לרעיה שטראוס 350 מיליון שקל

עסקת הרכישה של קבוצת אקרו והנפקתה הצפויה של ב.ס.ר הנדסה, מניבות ערך נאה עבור המשקיעה הוותיקה בחברות הנדל"ן, שמימשה את מניותיה בקבוצת שטראוס לפני כשני עשורים ● אותן מניות שמכרה שטראוס בן דרור בקבוצת המזון, שוות כיום קרוב ל–2 מיליארד שקל

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות עקב מכסי טראמפ; מניות התוכנה והבנקים נפלו

וול סטריט הגיבה לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● ה-S&P 500 ירד בכ-1% ● מחירי המתכות היקרות עלו, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ירדו ● נובו נורדיסק צללה במעל 15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין ירד ונסחר סביב רף ה-64 אלף דולר