גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר ניקוי אורוות: הבנק של הוותיקן מנסה להצדיק את קיומו

הבנק של האפיפיור עבר כמה שנים של שינויי נהלים למניעת הלבנת הון ● כעת מחפשים מנהליו לקוחות חדשים

המשמר השווייצרי צועד מול בנק הוותיקן / צילום: Reuters, Tony Gentile
המשמר השווייצרי צועד מול בנק הוותיקן / צילום: Reuters, Tony Gentile

הבנק של הוותיקן, שסובל מזה שנים ממוניטין גרוע, עבר בעשור האחרון שינוי שנועד להרחיק מעלימי מס ומלביני כספים. כעת הוא צריך לשכנע לקוחות לגיטימיים, בתוך הוותיקן ומחוץ לו, שיש לו מה להציע להם.

החודש, הבנק הגיע לאבן-הדרך האחרונה במצעד הארוך שלו לעבר מעמד מכובד, כשהסוכנות של האיחוד האירופי נגד הלבנת הון, Moneyval, נתנה לו הערכה חיובית יחסית, טובה בהרבה מההערכה הראשונה שנעשתה ב־2012. ב־Moneyval אמרו ש"כל הגורמים הנחוצים נמצאים במקומם" כעת על מנת למנוע הלבנת הון בבנק.

בינואר, הנשיא הקודם של הבנק ושני עמיתים שלו הורשעו בבית הדין של הוותיקן בגזל והלבנת הון בקשר למזימה שבה עשו מניפולציה במכירות של נכסי מקרקעין של הבנק במטרה לייצר רווח לעצמם.

אחת התקריות שאולי מלמדות הכי הרבה על האופי החדש של הבנק התרחשה ב־2019, כשחבר המנהלים העיר לאפיפיור פרנציסקוס לגבי בקשת הלוואה חשודה הקשורה להשקעה גדולה בנכס מקרקעין בלונדון. ההודעה של הבנק גרמה לחקירה שחשפה סקנדל פיננסי שכלל רבים בתוך הוותיקן ומחוצה לו.

"היינו צריכים לסובב ספינה שהייתה מאוד כבדה; לא ניתן לסובב את הספינה הזו בקלות", אמר ז'אן בטיסט דה פרנסו, נשיא בנק הוותיקן מאז 2014, בראיון החודש. "ואז אמרנו, ובכן, הדבר השני שאנחנו צריכים לטפל בו זה איכות המוצר".

רווחי הבנק שייכים לאפיפיור

הבנק נעשה ידוע לשמצה בתחילת שנות ה־80 כשהיה מעורב בקריסה של בנק אמברוזיאנו, שמנהלו, רוברטו קלווי נמצא תלוי מת מתחת לגשר בלונדון. לפני כן השקיע הבנק עם איש כספים הקשור למאפיה, מיקלה סינדונה, שהיה יועץ לאפיפיור פאולוס הרביעי ומקורב למשפחת הפשע גמבינו מניו יורק לפני שנפל.

בשנת 1984 הודה הבנק שהייתה לו "אחריות מוסרית" למקרה של בנק אמברוזיאנו והסכים לשלם כמעט 250 מיליון דולר על מנת לסיים תביעות של נושי הבנק האיטלקי.

הוותיקן חתם על הסכם מס עם איטליה בשנת 2015, וסיים את הימים בהם חלק מהלקוחות החזיקו בו חשבונות על מנת לחמוק מתשלום מסים באיטליה.

מאז הרפורמה, עם זאת, נאבק בנק הוותיקן לעשות עסקים. יש בידי הבנק כ־5 מיליארד אירו, סכום השווה ל־6 מיליארד דולר, וזו ירידה של כ־15% לעומת 2014. הבנק, המוכר בראשי התיבות שלו באיטלקית IOR (Istituto per le Opere di Religione) סגר 800 חשבונות שהוחזקו בידי לקוחות שאינם אנשי כמורה או ישויות השייכות לכנסייה בין 2013 ל־2015 ובגלל שלא התאימו להגדרת המשימה של הבנק. הבנק מקבל הפקדות ממשרדי הוותיקן ועובדים ונכסים אחרים ש"נועדו למטרות של דת וצדקה". חצי מעסקי הבנק מגיעים ממסדרים דתיים קתוליים.

לבנק יש נקודה מרכזית שקוסמת ללקוחות קתוליים: רווחי הבנק שייכים לאפיפיור. הרווח נטו של הבנק ב־2020 הגיע ל־36.4 מיליון אירו, ירידה מ־38 מיליון אירו ב־2019, אבל דה פרנסו אמר שריאלי לצפות לרווחים של כ־80 מיליון אירו בשנה. הבנק נתן לאפיפיור 27.3 מיליון אירו מהרווחים לשנת 2020, תרומה שהייתה נחוצה מאוד לאחר שנה שבה המגפה פגעה בהכנסות הוותיקן מנכסי מקרקעין מסחריים, תרומות והמוזיאונים של הוותיקן.

עם זאת, עסקים רבים אבדו בגלל ליקויים במוצרים ובשירותי הבנק, כך אמר דה פרנסו. למרות שלקוחות מהססים למתוח ביקורת באופן פומבי על הבנק של האפיפיור, הם מתלוננים על שירות לקוחות גרוע ועל תהליכי העברה מגושמים - אפילו על כרטיסי הכספומט של הבנק, שעובדים רק במכשירים הנמצאים בתוך גבולות הוותיקן.

במבט על הנושא מפרספקטיבה של לקוח, אמר דה פרנסו, "אני לקוח, אף אחד לא בא ומדבר איתי, אף אחד לא שולח לי מידע לגבי התיק שלי. כשאני סוף סוף לומד משהו לגבי התיק שלי ומסתכל על התוצאה, היא נראית בינונית".

בחודשים הקרובים, הבנק יציע בנקאות מקוונת בפעם הראשונה, יקל על ביצוע העברות וירשה ללקוחות משקיעים לעקוב אחרי ביצועי המניות בתיקים שלהם. "אנחנו לא הולכים לעשות את כל מה שכל המתחרים שלנו עושים, כי אנחנו קטנים", אמר דה פרנסו, וציין שלבנק רק מעט יותר מ־100 עובדים.

נותנים שירות לאיראן וקובה

הבנק הקטין את מספר אופציות ההשקעה שהוא מציע ל־14 מבערך 50, ברמות סיכון משתנות. מדיניות ההשקעה האתית של הבנק, המבוססת על הלימוד החברתי של הדת הקתולית, פוסלת אחזקות בחברות שפעילותן העיקרית כוללת ייצור אמצעי מניעה, אלכוהול, טבק, כלי נשק, פורנוגרפיה או דלקי מאובנים.

הבנק משרת גם מוסדות של הכנסייה שהגישה של מוסדות פיננסיים מערביים אליהם מוגבלת בגלל מתחים פוליטיים, כמו קובה ואיראן. דה פרנסו אמר שהבנק היה שקוף לגבי זה מול ארה"ב וממשלות אחרות שהטילו סנקציות על המדינות האלה.

הבנק כבר לא נותן הלוואות, ובמקום זה אוסף הפקדות מזומנים להשקעה באג"ח ונדל"ן, אם כי הוא חורג מהמנהג לא לתת הלוואות לגבי מוסדות כנסייה שזקוקים לכך.

במרץ 2019 קיבל הבנק בקשת הלוואה אחת, כשמזכירות הוותיקן ביקשה הלוואה של 150 מיליון אירו כדי לממן מחדש השקעה בבניין גדול ברובע צ'לסי האפנתי בלונדון. ללא אפשרות להשיג את המסמכים שהיה צריך לגבי גילוי נאות על העסקה המורכבת, החליט הדירקטוריון בבנק להעביר את החששות לאפיפיור פרנציסקוס, שקרא למבקר הכללי של הוותיקן לבחון את העסקה.

החקירה שבאה לאחר מכן הובילה לפיטוריהם של כמה מעובדי הוותיקן, תובעים בוותיקן תבעו את אחד המתווכים בעסקה באישומים של סחיטה, גזל, מרמה והלבנת הון. עד שנת 2018, הוציא הוותיקן סכום המקביל ליותר מ־400 מיליון דולר על נכס שנמכר שש שנים קודם לכן תמורת חצי מהסכום הזה, כך אמרו תובעים מהוותיקן לבית דין בלונדון בשנה שעברה.

בתגובה לגילויים אלה, הורה האפיפיור פרנציסקוס למזכירות מדינת הוותיקן, שבעבר ניהלה מאות מיליוני דולרים בנכסים על ידי שימוש בבנקים חיצוניים, להעביר את כל הנכסים שלהם למשרד האוצר של הוותיקן. כמה, אם בכלל, מהנכסים האלה ינוהלו בידי IOR לא ברור עדיין.

הבנק מקווה לייצר עוד פעילות בתוך הוותיקן, אם כי במשרדים העשירים ביותר שם, כולל משרד המיסיון וממשלת העיר, שמרו באופן מסורתי על הנכסים והתנגדו לניסיונות לרכז את מדיניות ההשקעות. "התקווה היא שאיכות העבודה שנעשתה או שתיעשה ב־IOR תהיה כזן שבאופן טבעי, אנשים ירצו לעבוד עם הבנק", אמר דה פרנסו.

עוד כתבות

כותרות העיתונים בעולם

זו אחת ממערכות הנשק המתקדמות בעולם והיא עכשיו בידיים של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן תרכוש מערכות מתקדמות מרוסיה כדי לשקם את יכולות ההגנה האווירית שלה, מנהיג המעצמה העולמית שיבוא לבקר בישראל בשיא המתיחות מול איראן, ופרו-פלסטינים בגרמניה מתכננים להפגין ליד מחנה ריכוז • כותרות העיתונים בעולם 

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

מכה לאל על: רשות התחרות שוקלת להטיל קנס נוסף בהיקף 110 מיליון שקל

הממונה על התחרות הודיעה לאל על כי תטיל עליה עיצום בסך כ-110 מיליון שקל, בכפוף לשימוע, בנוסף לעיצומים אישיים במאות אלפי שקלים על שני נושאי משרה ● הסיבה: סירוב אל על לאפשר לארקיע גישה להאנגרים עבור תחזוקת מטוסים בתקופת המלחמה ● מדובר בקנס שני לאל על בתקופה קצרה: הקנס הקודם על "מחירים מופרזים" במלחמה עומד על 121 מיליון שקל, בכפוף לשימוע ● אל על: לא נפל כל דופי במעשי החברה

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היום היסטוריה בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף היום לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד היום את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר היום ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על הפורשת / צילום: גיא כושי ויריב פיין

המוסדיים נתנו ברקס: מנכ"לית אל על הפורשת לא תקבל פיצויי פיטורים

המנכ"לית היוצאת בן טל-גננסיה ביקשה לקבל פיצויי פיטורים מלאים על 18 שנות עבודתה באל על בהיקף של מיליון שקל, אך המוסדיים מתנגדים ● היא מסיימת את דרכה בחברה עם שכר בעלות של כ-30 מיליון שקל

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ארה"ב מפנה עובדים מלבנון; לאור יום: הסלמה במחאות באיראן

בלבנון דווח כי השגרירות האמריקנית פינתה עשרות מעובדיה • סטודנטים בטהראן ממשיכים להפגין נגד המשטר - תיעודים של הצתת דגלי איראן הופצו ברשתות • נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך בהזרמת הכוחות למזרח התיכון ובהפעלת לחץ על איראן במסגרת המו"מ • נושאת המטוסים הגדולה בעולם, שהשתתפה בלכידת מדורו, מתקרבת לחופי ישראל ● עדכונים שוטפים

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

בכירי מאנדיי בפתיחת המסחר בוול סטריט / צילום: נאסד''ק

מחיר היעד ירד ב-70%: בית ההשקעות שפסימי כלפי המניה הישראלית

בנק ההשקעות ג'פריס הוריד את ההמלצה על מאנדיי וביצע חיתוך חד של מחיר היעד של החברה ● "במאנדיי יש תחזית מעורפלת הן בסגמנט החברות הקטנות והבינוניות והן בארגוני", אמר אחד האנליסטים מג'פריס ● גם חברות תוכנה נוספות סופגות שינוי גישה מצד בנק ההשקעות

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

הדירקטוריון שאמר לא למיליארד דולר

דירקטוריון אינמוד הודיע כי אף אחת מההצעות שהוגשו לרכישת החברה אינה מתאימה ● על חברת האסתטיקה הרפואית התחרו שתי קבוצות, אחת ישראלית ואחת קוריאנית, וההצעות היו לשווי של יותר ממיליארד דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

לאחר החלטת הריבית: מדד הבנקים קופץ, מניות הנדל"ן יורדות

מדד ת"א 35 עולה ב-0.3%, אך ת"א 90 יורד ביותר מ-1% ● בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה ● ירידות קלות בניו יורק, הביטקוין קורס, הדולר יורד ● בתזמון מאתגר: פאלו אלטו החלה להיסחר הבוקר בת"א ● פה ושם - במיטב ובבנק אוף אמריקה אומרים: המניות בבורסת ת"א ובוול סטריט יקרות מידי

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

בנייה / אילוסטרציה: Shutterstock

מדד תשומות הבנייה למגורים עלה ב–0.6% בינואר, השכר ממשיך להיות המרכיב הדומיננטי

מדד תשומות הבנייה המשיך לעלות גם בחודש הראשון של 2026, אם כי בשיעור מזערי ● ללא העלייה בשכר העבודה, ירד המדד ב־0.2%