גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק פיננסים: מסע הרכישות של הפניקס עובר גם דרך רשתות מזון ומוצרי צריכה

קבוצת הביטוח בעלת השווי הגבוה בישראל ממשיכה לייצר עסקאות רכישה בחברות פיננסיות וריאליות ● לצד ההשתלטות על הלמן אלדובי וגמא, היא הוסיפה לסל הקניות שלה גם נתחים מרשתות הקמעונאות יינות ביתן ומקס סטוק

אייל בן סימון, מנכ"ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי
אייל בן סימון, מנכ"ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

קבוצת הביטוח הפניקס  ממשיכה לייצר עסקאות השקעה גדולות, כחלק ממגמה שהתגברה בתקופה האחרונה. בסוף השבוע האחרון רכשה הפניקס נתח ממניות רשת המוצרים המוזלים מקס סטוק תמורת כ-140 מיליון שקל, מידיהם של שניים מבעלי המניות הבולטים - האחים ריקי ואבן צ'ארלס ניומן. עסקה זו משלימה להפניקס בתוך חודשים ספורים השקעות, חלקן פיננסיות חלקן אסטרטגיות, בהיקף של יותר מ-550 מיליון שקל.

נראה כי המשקיעים בת"א שבעי רצון מהכיוון שבו צועדת הפניקס, ומנייתה משלימה טיפוס של כ-30% מתחילת השנה, קפיצה של כ-135% שנה אחורה ושל 300% בחמש שנים. ביצועים אלה מציבים את הפניקס כחברת הביטוח הישראלית הגדולה ביותר במונחי שווי שוק, העומד כיום על כ-7.5 מיליארד שקל, כשצעד אחריה ניצבת הראל השקעות עם שווי שוק נוכחי של כ-6.8 מיליארד שקל. די הרחק מאחוריהן נסחרות מגדל, כלל ומנורה בשוויים הנעים בטווח של 4.6-4.2 מיליארד שקל כל אחת. 

 

במסגרת העסקה במקס סטוק, מכרו האחים ניומן נתח של קצת יותר מ-10% ממניות החברה תמורת קרוב ל-180 מיליון שקל - כשעיקר הסחורה הנמכרת הייתה מחלקו של ריקי. בצד הרוכש, מלבד הפניקס מי שהשקיע כמה עשרות מיליוני שקלים בעסקה היה בית ההשקעות מור.

העסקה בוצעה לפי מחיר מניה של 10.5 שקלים - הנחה של קרוב ל-20% על המחיר בבורסה ביום חמישי האחרון, וזאת אחרי קפיצה של כ-25% במניית מקס סטוק מתחילת החודש.

על רקע העסקה, המסחר במניה נפתח בתחילת השבוע בכיוון שלילי, והשלים לה שחיקה של כ-10% מתחילת השנה, כך שהיא משקפת למקס סטוק שווי נוכחי של כ-1.8 מיליארד שקל. בעקבות המכירה, חלקו של אבן צ'ארלס ניומן במקס סטוק נותר על קצת פחות מ-5%, בשווי שוק נוכחי של כ-90 מיליון שקל.

המכירה של משפחת ניומן מסכמת לה עד כה השקעה מוצלחת למדי במקס סטוק, אליה נכנסה לפני כשבע שנים לפי שווי חברה מוערך של כ-180 מיליון שקל, בעוד שהנפקתה  בשנה שעברה בוצעה לפי שווי חברה של כ-1.7 מיליארד שקל, ובמסגרתה מכר אבן ניומן כ-4.5% מהחזקותיו תמורת קרוב ל-80 מיליון שקל. כך, מאז ועד כה מימשה משפחת ניומן נתחים ממניות מקס סטוק תמורת יותר מ-250 מיליון שקל, ונותרה להחזיק מניות בשווי הגבוה מהשקעתה הראשונית בחברה. 

 

"מכוונים להמשך צמיחה אורגנית ודרך רכישה ומיזוג"

השקעתה של הפניקס במניות מקס סטוק מגיעה ימים ספורים לאחר שקבוצת הביטוח רכשה נתח ממניות חברת המימון החוץ בנקאי גמא תמורת כ-125 מיליון שקל, במסגרת הנפקת מניות ראשונית (IPO) שביצעה גמא בבורסה. באמצעות הרכישה (מידיהם של בעלי מניות ותיקים אחרים בגמא) הפכה הפניקס לבעלת השליטה בחברה, עם החזקה של כ-62% מההון. 

חנות מקס סטוק גיסין פתח תקוה - פתוחה למרות הסגר / צילום: בר - אל

ההשקעה הראשונית של הפניקס בגמא נעשתה בשנת 2008 תמורת כ-65 מיליון שקל, לפי שווי חברה של כ-130 מיליון שקל. כעת, מייצר מהלך ההנפקה לקבוצת הביטוח  הצפת ערך נאה, וכתוצאה מהעלייה לשליטה בגמא, הפניקס צפויה ליהנות מרווח חד-פעמי של כ-230 מיליון שקל אחרי מס.

"הנפקת גמא מביאה לידי ביטוי את התחלת היישום של החלק באסטרטגיה המתייחס למקסום שווי החברות בפורטפוליו, ואנחנו מכוונים להמשך צמיחה הן אורגנית והן דרך איתור הזדמנויות לרכישה ומיזוג", התייחס לאחרונה מנכ"ל הפניקס, אייל בן סימון, להשקעה. 

זיהוי הזדמנויות בקמעונאות ותשובה לתחרות בפיננסים

שבועות ספורים קודם להנפקת גמא, השלימה הפניקס, יחד עם חברת אלקטרה מוצרי צריכה (אמ"צ), את רכישת השליטה ברשת המזון המקרטעת יינות ביתן, מידיהם של בני הזוג נחום ונורית ביתן. במסגרת העסקה השקיעה אלקטרה צריכה כ-200 מיליון שקל ברכישת כ-35% ממניות יינות ביתן, בעיקר באמצעות הקצאת מניות חדשות וכן ברכישת מניות מידי משפחת ביתן (וכן העמידה לרשת הלוואה של כ-50 מיליון שקל).

במקביל ובשיתוף פעולה עם אלקטרה צריכה (שקיבלה לידיה את סמכויות הניהול השוטף של הרשת ורוב בדירקטוריון) השקיעה הפניקס ביינות ביתן סכום שלא פורסם, ומוערך בכמה עשרות מיליוני שקלים, תמורת הקצאה של כ-15% מהון הרשת.

מוקדם יותר השנה, בסוף חודש פברואר השלימה הפניקס את רכישת בית ההשקעות הלמן אלדובי תמורת 275 מיליון שקל, במקביל למכירת קרנות הפנסיה החדשות שנוהלו על-ידי בית ההשקעות הנרכש לידי המתחרה מיטב דש, תמורת כ-45 מיליון שקל.

בעוד שצמד ההשקעות של הפניקס בתחומי הקמעונאות, עם רכישת מניות מקס סטוק ויינות ביתן, נראות כזיהוי הזדמנות ובוצעו במחירים אטרקטיביים לראיית חברת הביטוח, ההשקעה של הפניקס בהלמן אלדובי בוצעה "כחלק מיישום האסטרטגיה העסקית של החברה, והרצון לצמוח בניהול נכסים בכלל ובתחומי הפנסיה והגמל בפרט".

בהפניקס ציינו בין היתר בדוחות הכספיים, כי כחלק מהתמודדותה עם התחרות הגוברת בענף הפיננסים, היא תפעל להגדלת היקף הנכסים המנוהלים, "בין היתר באמצעות מיזוגים ורכישות".

התוכנית האסטרטגית של הפניקס כוללת בין היתר הגדלת הנכסים המנוהלים, בדגש על תחומים שבהם אין ריתוקי הון גבוהים במיוחד. במסגרת זו החברה, שנמצאת בשליטת קרנות ההשקעה הזרות סנטרברידג' וגלטין פוינט, צפויה להמשיך ולהתחרות על רכישת פעילויות נוספות.

כפי שציינה בדוחותיה הכספיים לשנת 2020, התוכנית האסטרטגית של הפניקס מתמקדת בארבעה "מנופי ערך מרכזיים: צמיחה ממוקדת תשואה, שיפור טכנולוגיה ויעילות, מקסום ערך של חברות הפורטפוליו וניהול ההון".

האחים ניומן - נדל"ן, קמעונאות וטכנולוגיה

האחים ניומן מאוסטרליה, המוכרים בעסקת מקס סטוק, ביצעו לאחרונה מספר השקעות בחברות ציבוריות בת"א. במהלך החודשים האחרונים השתלטו השניים, יחד עם שותפם שלומי עקריש, על החברה הבורסאית מן הגורן, שאת פעילותה מתכננים השותפים למקד בנדל"ן מניב, ואשר עדכנה בשבועות האחרונים על הסכם לרכישת עיקר  הזכויות (87%) במרכז מסחרי ביהוד תמורת כ-108-138 מיליון שקל (בכפוף להתאמות).

עוד סיכמו האחים ניומן על השקעה של כמה מיליוני שקלים בחברת ביומילק, העוסקת בפיתוח טכנולוגיה לייצור במעבדה של חלב בקר וחלב אם. אבן צ'ארלס ניומן גם נמנה עם המשקיעים בחברת הטכנולוגיה גלילאו טק, בה הוא מחזיק כ-10% מההון בשווי שוק של כ-10 מיליון שקל, מה שהופך אותו לבעל המניות השני בגודלו, אחרי המנכ"ל שלמה טופז.

עוד כתבות

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

מגמה מעורבת באסיה; מדד ניקיי עולה ב-1.4%


מדד הקוספי הדרום קוריאני מזנק בכ-2%, לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג יורד ב-0.5% ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

צה"ל השתלט על מעבר רפיח בצידו הפלסטיני; שני חיילים נהרגו במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים