גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק פיננסים: מסע הרכישות של הפניקס עובר גם דרך רשתות מזון ומוצרי צריכה

קבוצת הביטוח בעלת השווי הגבוה בישראל ממשיכה לייצר עסקאות רכישה בחברות פיננסיות וריאליות ● לצד ההשתלטות על הלמן אלדובי וגמא, היא הוסיפה לסל הקניות שלה גם נתחים מרשתות הקמעונאות יינות ביתן ומקס סטוק

אייל בן סימון, מנכ"ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי
אייל בן סימון, מנכ"ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

קבוצת הביטוח הפניקס ממשיכה לייצר עסקאות השקעה גדולות, כחלק ממגמה שהתגברה בתקופה האחרונה. בסוף השבוע האחרון רכשה הפניקס נתח ממניות רשת המוצרים המוזלים מקס סטוק תמורת כ-140 מיליון שקל, מידיהם של שניים מבעלי המניות הבולטים - האחים ריקי ואבן צ'ארלס ניומן. עסקה זו משלימה להפניקס בתוך חודשים ספורים השקעות, חלקן פיננסיות חלקן אסטרטגיות, בהיקף של יותר מ-550 מיליון שקל.

נראה כי המשקיעים בת"א שבעי רצון מהכיוון שבו צועדת הפניקס, ומנייתה משלימה טיפוס של כ-30% מתחילת השנה, קפיצה של כ-135% שנה אחורה ושל 300% בחמש שנים. ביצועים אלה מציבים את הפניקס כחברת הביטוח הישראלית הגדולה ביותר במונחי שווי שוק, העומד כיום על כ-7.5 מיליארד שקל, כשצעד אחריה ניצבת הראל השקעות עם שווי שוק נוכחי של כ-6.8 מיליארד שקל. די הרחק מאחוריהן נסחרות מגדל, כלל ומנורה בשוויים הנעים בטווח של 4.6-4.2 מיליארד שקל כל אחת.

 

במסגרת העסקה במקס סטוק, מכרו האחים ניומן נתח של קצת יותר מ-10% ממניות החברה תמורת קרוב ל-180 מיליון שקל - כשעיקר הסחורה הנמכרת הייתה מחלקו של ריקי. בצד הרוכש, מלבד הפניקס מי שהשקיע כמה עשרות מיליוני שקלים בעסקה היה בית ההשקעות מור.

העסקה בוצעה לפי מחיר מניה של 10.5 שקלים - הנחה של קרוב ל-20% על המחיר בבורסה ביום חמישי האחרון, וזאת אחרי קפיצה של כ-25% במניית מקס סטוק מתחילת החודש.

על רקע העסקה, המסחר במניה נפתח בתחילת השבוע בכיוון שלילי, והשלים לה שחיקה של כ-10% מתחילת השנה, כך שהיא משקפת למקס סטוק שווי נוכחי של כ-1.8 מיליארד שקל. בעקבות המכירה, חלקו של אבן צ'ארלס ניומן במקס סטוק נותר על קצת פחות מ-5%, בשווי שוק נוכחי של כ-90 מיליון שקל.

המכירה של משפחת ניומן מסכמת לה עד כה השקעה מוצלחת למדי במקס סטוק, אליה נכנסה לפני כשבע שנים לפי שווי חברה מוערך של כ-180 מיליון שקל, בעוד שהנפקתה בשנה שעברה בוצעה לפי שווי חברה של כ-1.7 מיליארד שקל, ובמסגרתה מכר אבן ניומן כ-4.5% מהחזקותיו תמורת קרוב ל-80 מיליון שקל. כך, מאז ועד כה מימשה משפחת ניומן נתחים ממניות מקס סטוק תמורת יותר מ-250 מיליון שקל, ונותרה להחזיק מניות בשווי הגבוה מהשקעתה הראשונית בחברה.

 

"מכוונים להמשך צמיחה אורגנית ודרך רכישה ומיזוג"

השקעתה של הפניקס במניות מקס סטוק מגיעה ימים ספורים לאחר שקבוצת הביטוח רכשה נתח ממניות חברת המימון החוץ בנקאי גמא תמורת כ-125 מיליון שקל, במסגרת הנפקת מניות ראשונית (IPO) שביצעה גמא בבורסה. באמצעות הרכישה (מידיהם של בעלי מניות ותיקים אחרים בגמא) הפכה הפניקס לבעלת השליטה בחברה, עם החזקה של כ-62% מההון.

חנות מקס סטוק גיסין פתח תקוה - פתוחה למרות הסגר / צילום: בר - אל

ההשקעה הראשונית של הפניקס בגמא נעשתה בשנת 2008 תמורת כ-65 מיליון שקל, לפי שווי חברה של כ-130 מיליון שקל. כעת, מייצר מהלך ההנפקה לקבוצת הביטוח הצפת ערך נאה, וכתוצאה מהעלייה לשליטה בגמא, הפניקס צפויה ליהנות מרווח חד-פעמי של כ-230 מיליון שקל אחרי מס.

"הנפקת גמא מביאה לידי ביטוי את התחלת היישום של החלק באסטרטגיה המתייחס למקסום שווי החברות בפורטפוליו, ואנחנו מכוונים להמשך צמיחה הן אורגנית והן דרך איתור הזדמנויות לרכישה ומיזוג", התייחס לאחרונה מנכ"ל הפניקס, אייל בן סימון, להשקעה.

זיהוי הזדמנויות בקמעונאות ותשובה לתחרות בפיננסים

שבועות ספורים קודם להנפקת גמא, השלימה הפניקס, יחד עם חברת אלקטרה מוצרי צריכה (אמ"צ), את רכישת השליטה ברשת המזון המקרטעת יינות ביתן, מידיהם של בני הזוג נחום ונורית ביתן. במסגרת העסקה השקיעה אלקטרה צריכה כ-200 מיליון שקל ברכישת כ-35% ממניות יינות ביתן, בעיקר באמצעות הקצאת מניות חדשות וכן ברכישת מניות מידי משפחת ביתן (וכן העמידה לרשת הלוואה של כ-50 מיליון שקל).

במקביל ובשיתוף פעולה עם אלקטרה צריכה (שקיבלה לידיה את סמכויות הניהול השוטף של הרשת ורוב בדירקטוריון) השקיעה הפניקס ביינות ביתן סכום שלא פורסם, ומוערך בכמה עשרות מיליוני שקלים, תמורת הקצאה של כ-15% מהון הרשת.

מוקדם יותר השנה, בסוף חודש פברואר השלימה הפניקס את רכישת בית ההשקעות הלמן אלדובי תמורת 275 מיליון שקל, במקביל למכירת קרנות הפנסיה החדשות שנוהלו על-ידי בית ההשקעות הנרכש לידי המתחרה מיטב דש, תמורת כ-45 מיליון שקל.

בעוד שצמד ההשקעות של הפניקס בתחומי הקמעונאות, עם רכישת מניות מקס סטוק ויינות ביתן, נראות כזיהוי הזדמנות ובוצעו במחירים אטרקטיביים לראיית חברת הביטוח, ההשקעה של הפניקס בהלמן אלדובי בוצעה "כחלק מיישום האסטרטגיה העסקית של החברה, והרצון לצמוח בניהול נכסים בכלל ובתחומי הפנסיה והגמל בפרט".

בהפניקס ציינו בין היתר בדוחות הכספיים, כי כחלק מהתמודדותה עם התחרות הגוברת בענף הפיננסים, היא תפעל להגדלת היקף הנכסים המנוהלים, "בין היתר באמצעות מיזוגים ורכישות".

התוכנית האסטרטגית של הפניקס כוללת בין היתר הגדלת הנכסים המנוהלים, בדגש על תחומים שבהם אין ריתוקי הון גבוהים במיוחד. במסגרת זו החברה, שנמצאת בשליטת קרנות ההשקעה הזרות סנטרברידג' וגלטין פוינט, צפויה להמשיך ולהתחרות על רכישת פעילויות נוספות.

כפי שציינה בדוחותיה הכספיים לשנת 2020, התוכנית האסטרטגית של הפניקס מתמקדת בארבעה "מנופי ערך מרכזיים: צמיחה ממוקדת תשואה, שיפור טכנולוגיה ויעילות, מקסום ערך של חברות הפורטפוליו וניהול ההון".

האחים ניומן - נדל"ן, קמעונאות וטכנולוגיה

האחים ניומן מאוסטרליה, המוכרים בעסקת מקס סטוק, ביצעו לאחרונה מספר השקעות בחברות ציבוריות בת"א. במהלך החודשים האחרונים השתלטו השניים, יחד עם שותפם שלומי עקריש, על החברה הבורסאית מן הגורן, שאת פעילותה מתכננים השותפים למקד בנדל"ן מניב, ואשר עדכנה בשבועות האחרונים על הסכם לרכישת עיקר הזכויות (87%) במרכז מסחרי ביהוד תמורת כ-108-138 מיליון שקל (בכפוף להתאמות).

עוד סיכמו האחים ניומן על השקעה של כמה מיליוני שקלים בחברת ביומילק, העוסקת בפיתוח טכנולוגיה לייצור במעבדה של חלב בקר וחלב אם. אבן צ'ארלס ניומן גם נמנה עם המשקיעים בחברת הטכנולוגיה גלילאו טק, בה הוא מחזיק כ-10% מההון בשווי שוק של כ-10 מיליון שקל, מה שהופך אותו לבעל המניות השני בגודלו, אחרי המנכ"ל שלמה טופז.

עוד כתבות

בבנק ההשקעות גולדמן זאקס מהמרים נגד השקל / צילום: Shutterstock

מה יקרה לשקל עד סוף השנה? בשוק לא קונים את התחזיות הקשות

לנוכח הסיכונים הגיאופוליטיים והלחץ על מניות הטכנולוגיה, בבנק ההשקעות מעריכים שהשקל בתמחור יתר של 13% וממליצים על פוזיציית שורט ● מנגד, כלכלנים מקומיים מעריכים שהירידה ברמת הסיכון והגאות בהייטק ובתעשיות הביטחוניות יתמכו בהמשך התחזקות המטבע

אילוסטרציה: shutterstock

הבורסה בת"א ננעלה בירידות; מדד הביטוח צנח ב-7.5%, הבנקים ב-2%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.7% ● הירידה במניות הביטוח והפיננסים באה בעקבות דוח אפוקליפטי של חברת המחקר Citrini Research סביב עתיד ה-AI ● המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים ● טרמינל איקס זינקה בעקבות נפילת הצעתו של שר האוצר להעלות את תקרת הפטור ממע"מ

חן גולן, יו''ר נקסט ויז'ן / צילום: שלומי יוסף

ההשקעה החדשה של יו"ר נקסט ויז'ן

לגלובס נודע כי חן גולן, יו"ר נקסט ויז'ן, הופך לשותף בבית ההשקעות פרופאונד והזרים עשרות מיליוני דולרים להשקעה דרך מוצרי החברה ● בית ההשקעות מנהל כ-3.5 מיליארד שקל והוקם על־ידי המנכ"ל עודד שטרנברג ושי אנגל, מנהל ההשקעות הראשי

ספינה של צים / צילום: Lior Patel/jצים

הקלה בשביתה בעקבות מכירת צים: ועד העובדים עובר לעיצומים

יו"ר ועד עובדי צים, אורן כספי, אמר לגלובס כי המנכ"ל אלי גליקמן קיבל מהרוכשת הפג-לויד את המנדט לנהל מו"מ עם העובדים: "לא רצינו למוטט את החברה – זו לא המטרה שלנו" ● בוועד פרסמו הבהרה ולפיה בחברת "צים החדשה" שתהיה בבעלות קרן פימי ייקלטו קרוב ל-100 עובדים - "גם הם ללא כל ביטחון תעסוקתי אמיתי"

אילוסטרציה: shutterstock

החודש הכי חזק של מיטב אי פעם ושיא של 3 שנים נשבר בתעשיית הגמל

בינואר 2026 העביר בית ההשקעות מיטב מהמתחרים כמעט 2.4 מיליארד שקל, שיא כל הזמנים מבחינת החברה בגיוסים לחודש אחד ● מיטב מנהל כיום 136 מיליארד שקל, אחריו נמצא אלטשולר שחם עם כמעט 125 מיליארד שקל, אחר כך מור עם 108 מיליארד שקל והפניקס עם 102 ● ומי נמצא בתחתית הטבלה?

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

עסקת הענק עם מטא שהקפיצה את מניית השבבים בוול סטריט

מטא תרכוש שבבי AI ועוצמת מחשוב מ-AMD בהיקף של עד 100 מיליארד דולר ותקבל אופציה להחזיק עד 10% מהחברה ● המהלך נתפס בין היתר כהבעת אמון ביכולת של AMD להתחרות באנבידיה

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%

הזמר במסכה / צילום: צילום מסך מאתר קשת

המדד שקובע אפקטיביות בפרסום: "הזמר במסכה" וליגת העל במקום הראשון

ניתוח של מאות קמפיינים שעלו בטלוויזיה ב-2025, והתרומה שלהם לחיפושי מותג, שיחות נכנסות, המרות ומכירות, הוביל את חברת אנימו ליצור את מדד אפקטיביות הפרסום ● החלק הראשון לא מתחשב בתקציב שהושקע אלא רק בביצועים, והחלק השני משקלל אותו לתוך הנוסחה

בעל השליטה באל על קני רוזנברג / צילום: גיא כושי ויריב פיין

אל על מציגה: רווח שנתי גבוה למרות איראן, הדולר והתחרות שמתגברת

חברת התעופה דיווחה על רווח של כ-403 מיליון דולר בשנה החולפת, המשקף ירידה של 26% ביחס ל-2024 ● החזרה ההדרגתית של חברות התעופה הזרות לישראל הגביר את התחרות בשמיים והקטין את נתח השוק של אל על

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

"אנשים גילו בבוקר שהם צריכים לשלם מס שלא לקחו בחשבון"

הכנסת הצליחה לבטל הלילה את הצו של שר האוצר סמוטריץ' להרחבת הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-150 דולר ● מה קורה עם חבילות שכבר הוזמנו, איך נדע אם דרוש חיוב נוסף, ומהי תקרת הפטור עכשיו? ● גלובס עושה סדר

טראמפ בנאומו הלילה / צילום: Reuters, via REUTERS

טראמפ: "לא אאפשר למקור מספר 1 של טרור בעולם להשיג נשק גרעיני"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נשא הלילה דברים מול הקונגרס בנאום "מצב האומה" ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "חישובי איראן, לא משנה כמה לחץ יופעל, לא ישתנו תחת לחץ" ● בכירים בישראל משוכנעים - איראן וארה"ב לא יגיעו לפריצת דרך ● עדכונים שוטפים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

סמוטריץ' חתם על צו חדש: פטור ממע"מ עד 130 דולר ביבוא אישי

סמוטריץ' חתם על הצו לאחר פקיעתו של הצו הקודם שכלל פטור לחבילות עד 150 דולר בעקבות פסילתו ע"י הצבעה בכנסת אמש ● הכניסה לתוקף: מהלילה בחצות ● סמוטריץ': "לא אתן לקומץ קומוניסטים בליכוד ולאופוזיציה חסרת אחריות שנלחמת באזרחי ישראל - לנצח"

משרדי אנבידיה ביקנעם / צילום: אנבידיה

הרחק מהעיסוק המסורתי: מאחורי הרכישה החמישית של אנבידיה בישראל

הרכישה האחרונה של ענקית השבבים בארץ מסמנת את כניסתה לתחום ניהול המידע בארגונים. מאחוריה: מהפכת הסוכנים החכמים שלה ● המהלך מצטרף לרכישות קודמות דוגמת ראן איי.איי ודסי

קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק מאשימה: חברות סיניות כרו מידע מקלוד לפיתוח מודלים

בפוסט חריג בחריפותו שפורסם מטעם החברה אתמול, אנתרופיק טוענת כי שלוש חברות סיניות, פעלו באופן שיטתי כדי לשאוב מידע ממודל השפה שלה קלוד ● לפי אנתרופיק, החברות הקימו יותר מ־24 אלף חשבונות מזויפים וביצעו למעלה מ־16 מיליון פניות למערכת, בהיקף שהיא מגדירה כתעשייתי

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות בתל אביב; מניות הנדל"ן נופלות, מדד הביטוח ממשיך לאבד גובה

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● אלביט עולה בכ-3% ● מניית אל על יורדת בעקבות הדוחות ● מניות התוכנה התאוששו אתמול בוול סטריט, לאחר שכנס של חברת ה-AI אנתרופיק הפיג את חלק מחששות המשקיעים ​​● וגם: ענקית השבבים אנבידיה תפרסם הלילה את תוצאותיה הכספיות - אלו ציפיות האנליסטים

אסדת כריש / צילום: איל יצהר

מכרז נוסף לחיפוש גז יוצא לדרך: זו עשויה להיות המרוויחה הגדולה

במשרד האנרגיה מעריכים כי במים הכלכליים של ישראל, עשויים להימצא עוד מאות BCM של גז טבעי שטרם התגלו ● יחד עם זאת, עם זאת, הזכיות בהליך התחרותי הקודם שתוצאותיו התפרסמו בספטמבר 2023 טרם תורגמו לחיפושים פעילים

מהו תיק ההשקעות האופטימלי? / אילוסטרציה: Shutterstock

תרחיש של פעם ב-25 שנה והסכנה לתיק המניות שלכם

ענקית המדדים MSCI חוששת שתיק המורכב מ־60% מניות ו־40% אג"ח עלול להוביל להפסדים בשנת 2026 - גם בעקבות אירוע נדיר שכמעט לא נראה ב־25 השנים האחרונות ● עם זאת, בשוק המקומי מעריכים כי הגדלת החשיפה למניות בטווח הארוך נכונה למשקיעים הישראלים

פאנלים סולאריים מעל שדה חקלאי / צילום: אמיר טרקל

האיום החדש על שדות סולאריים חקלאיים עוד לפני שהוקמו

בדיון בכנסת התגלה שהקמת פאנלים סולאריים מעל שטחים חקלאיים יגרור חיוב בהיטל השבחה, מכיוון שבוטלה הדרישה בהליך תכנוני חדש לשדות ● משרדי הממשלה חלוקים, והחקלאים חושבים מחדש אם הפרויקט משתלם

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018