גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם זה הזמן להשקיע בשווקים המתעוררים?

הצמיחה הכלכלית צפויה להיות יחסית חזקה, אבל יש גם סיכונים במניות האלה

הבורסה בניו יורק - וול סטריט / צילום: תמר מצפי
הבורסה בניו יורק - וול סטריט / צילום: תמר מצפי

מניות של שווקים מתעוררים עקפו מניות של שווקים מפותחים ב-12 החודשים האחרונים, מה שהפך אותן לאופציית השקעה מפתה. אז האם עכשיו זמן טוב לצלול, או שהמשקיעים צריכים להתרחק?

בצד החיובי, צמיחה כלכלית בשווקים מתעוררים צפויה לעקוף את הצמיחה בשווקים מפותחים בשנים הקרובות. ומניות בשווקים מתעוררים יכולות להיות שימושיות למשקיעים אמריקאים הרוצים לגוון תיק השקעות, מכיוון שהן לא נעות צעד בצעד עם מניות אמריקאיות.

אבל מניות בשווקים מתעוררים מגיעות גם עם הפכפכות גדולה יותר לעומת מניות בשווקים מפותחים ועם עוד מגוון של סיכונים, כולל סיכון פוליטי, סיכונים למטבע, סיכוני נזילות - וסיכון כלכלי, למרות התחזיות הוורודות. משקיעים יכולים לקבל חשיפה לשווקים מתעוררים יותר בבטיחות עם תיק של מניות אמריקאיות הכולל חברות העושות עסקים בכמה מהשווקים האלה.

"השקעה בשווקים מתעוררים היא אפשרות עם סיכון גבוה ותשואה גבוהה", אמר אסוואר פרסאד, פרופסור למדיניות מסחר באוניברסיטת קורנל. "שווקים מתעוררים רבים הצליחו לצמוח יפה, ולשווקים הפיננסיים שלהם היו תקופות של הצלחה, אבל היא נוטה לא להחזיק מעמד זמן רב מדי".

נזכור דברים אלה להלן, במבט מקרוב על הטיעונים בעד ונגד השקעה בשווקים מתעוררים בימים אלה.

המקרה החיובי

היתרון הגדול ביותר של השווקים המתעוררים היום הוא הפוטנציאל שלהם לצמיחה כלכלית גדולה יותר מהכלכלות המתקדמות, כך אומרים מומחים להשקעות.

"כ־90% מאוכלוסיית העולם מתחת לגיל 30 חיה בשווקים מתעוררים", אומר מייקל שלדון, מנהל השקעות ראשי ב־RDM Financial Group, Hightower, חברה לניהול הון מווסטפורט, קונטיקט. "זה עשוי להוביל לצמיחה חזקה יותר של שוק העבודה, פריון גדול יותר ותל"ג חזק יותר ורווחים תאגידיים לאורך זמן".

בניגוד לכך, במדינות מפותחות יש אוכלוסיות שכמות הזקנים בהן גדלה מהר וקצב הילודה נמוך, וזה מקשה למצוא עובדים למלא משרות חדשות, כך אומר כרים אחמד, אסטרטג השקעות ב־Cerity Partners, חברת ניהול הון משיקאגו. זה יכול להגביל את הצמיחה הכלכלית.

קרן המטבע הבינלאומית חוזה צמיחה שנתית ממוצעת של התמ"ג בשיעור של 5.5% בשווקים מתעוררים לשנים 2021-23, לעומת תחזית של 3.5% בכלכלות מתקדמות.

שווקים מתעוררים גם מייצגים אפשרויות גיוון למשקיעים אמריקאים. זה קורה באופן חלקי בגלל שצמיחה כלכלית וביצועים בשוק הפיננסי בשווקים מתעוררים נמצאים בפחות קורלציה עם ארה"ב לעומת כלכלות מתקדמות ושווקים פיננסים שלהן. בנוסף לכך, שווקים מתעוררים נותנים למשקיעים אמריקאיים אפשרות לגוון את המטבעות בהם הם מחזיקים וזה יכול לעזור בתקופות בהן הדולר חלש.

בעוד שמשקיעים החלו לקבל חשיפה לשווקים מתעוררים דרך מניות של חברות אמריקאיות שמקבלות הכנסה משווקים אלה, המניות האלה לא ייתנו למשקיעים את מלוא היתרון של הגיוון, אומר פרופסור פרסאד.

הביצועים הכלכליים והתאגידיים החזקים שדוחפים קדימה מניות בשווקים מתעוררים גם הופכים את אגרות החוב של שווקים אלה לאטרקטיביות, כך אומר רוברט קנגיסברגר, קצין השעות ראשי בחברה Gramercy Funds Management מגריניץ', קונטיקט, המתמחה בשווקים מתעוררים.

אינפלציה היא בעיה קטנה יותר ברוב השווקים המתעוררים היום ממה שהייתה לעתים בעבר. בנוסף, הגירעון החיצוני של שווקים מתעוררים רבים הצטמצם ברובו, או נהפך לגמרי בכמה מקרים. "זה אמור לתת לבנקים מרכזיים בשווקים מתעוררים יותר גמישות לספוג זעזועים חיצוניים ולהתמודד עם לחצים אינפלציוניים לאחר המגפה, ומרשה להם להדק את המדיניות הכלכלית מבלי להאט תנופה של צמיחה יותר מדי" אמר קניגסברגר.

המקרה השלילי

מניות של שווקים מתעוררים יותר הפכפכות מאלה של הכלכלות המתקדמות. למדד MSCI Emerging Markets סטיית תקן של 18 בעשר השנים האחרון, לעומת 14 במדד MSCI של שווקים מפותחים, על פי Morningstar. סטיית התקן מודדת הפכפכות, ומספר גבוה יותר משמעו שהסיכוי להפכפכות גדול יותר.

הגורמים המביאים להפכפכות גדולה יותר בשווקים מתעוררים כוללת סיכון פוליטי, סיכון כלכלי, סיכון מטבע וסיכון נזילות.

בעוד שכלכלות של שווקים מקומיים באופן כללי היו במגמת עלייה במשך שנים, בחלקן היו גם ירידות גדולות. הכלכלה הרוסית, למשל, התכווצה ב־2% ב־2015, בהשוואה לצמיחה של 2.9% בארה"ב לגבי אותה שנה.

מטבעות של שווקים מתעוררים הן חרב פיפיות, ומספקים גיוון אבל גם הפכפכות. "כשאתה מנסה להחזיר את ההשקעה לארץ שלך, יכול להיות שכל הדברים אחרים באותו זמן קורים גרוע", כשכלכלה של שוק מתעורר, השווקים הפיננסיים והמטבע קורסים באותה עת, אומר פרופסור פרסאד.

מטבע בצלילה של שוק מתעורר הופך השקעה לפחות כדאית כשממירים אותו לדולרים. ומטבעות של שווקים מתעוררים אינם פגיעים רק לצרות במדינות עצמן - הם נוטים גם ליפול לעומת הדולר כשהמטבע האמריקאי מתחזק לעומת מטבעות של כלכלות מפותחות אחרות כמו האירו או הין היפני, בלי קשר למה שקורה בשווקים המתעוררים.

בינתיים, נזילות בשוק אינה עמוקה בשווקים מתעוררים כמו בכלכלות מתקדמות. "ישנו תמיד סיכון בשווקים מתעוררים: קל להכניס כסף, אבל לא תמיד קל להוציא אותו", אומר פרסאד.

מצד אגרות החוב, החוב התאגידי התלוי עלה ב־400% בשווקים מתעוררים מאז 2010, אומר קניגסברגר. אם כך, ישנן הרבה אגרות חוב זמינות. אבל הזמינות אינה רק לגבי ההיצע. "בגלל שיש פחות בנקים ופעולות עושות שוק קטנות יותר בבנקים האלה, ישנה נזילות בלתי מספיקה בעת שמשקיעים רוצים לצאת מהשוק" במקרים רבים, הוא אומר.

עוד נושא למשקיעים באגרות חוב: "יש כמה מדינות של שווקים מתעוררים - דרום אפריקה, טורקיה וברזיל, למשל - המתמודדות עם רמות חוב גבוהות וחוסר איזון תקציבי משמעותי", אומר שלדון. המדינות האלה פגיעות לבריחת הון שעשויה לגרום לקריסה במחירי אגרות החוב.

גורם שלילי אחד לשווקים מתעוררים לטווח הקרוב הוא שמדינות כמו הודו וברזיל מתקשות בהתמודדות עם הקורונה. זה ככל הנראה יהווה מעמסה על מניות של שווקים מתעוררים השנה, אומר אחמד.

איך להשקיע

לאלה הרוצים לקפוץ לשווקים המתעוררים, מה הדרך הטובה ביותר? קרנות הדדיות וקרנות הנסחרות בבורסות יתאימו לרוב המשקיעים יותר ממניות בודדות או אגרות חוב, בגלל שמחקר ומסחר באגרות חוב ספציפיות בשווקים אלה לעתים קרובות מורכב.

כשזה מגיע לשאלה של קרנות המנוהלות באופן אקטיבי לעומת קרנות מדד פסיביות, "אתה יכול לטעון שניהול אקטיבי מספק הגנה מסוימת מירידות", אומר אחמד. "אבל קרן הנסחרת בבורסה נותנת לך חשיפה רחבה ביותר בדרך שהיא לרוב יעילה מבחינת תמחור, עם עמלות נמוכות יותר". רוב הקרנות הנסחרות בבורסה עוקבות אחרי מדד כלשהו באופן פסיבי.

לגבי קרנות של אגרות חוב, ניהול אקטיבי הוא הדרך הנכונה, אומר קניגסברגר. הצמיחה של חוב בשווקים מתעוררים בתוך כך שברבות מהמדינות ישנם אתגרים כלכליים מתמשכים נותנת עדיפות לניהול אקטיבי הבורר את החברות המצליחות, הוא אומר. מדדי אגרות חוב בשווקים מתעוררים שעוקבות אחריהם קרנות פסיביות לרוב נשקלים על פי שווי השוק, כך שלמדינות בעלות החוב הגדול ביותר משקל רב יותר. "חוב בשוק מתפתח אינו סוג של נכס המתאים לקרנות מדדים", אומר קניגסברגר.

עוד כתבות

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"