גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחירי משלוח של קונטיינרים מזנקים כשהלחץ לשנע סחורות גדל מיום ליום

צווארי בקבוק עיקשים בשרשרת האספקה מעלים את המחירים, ובתחום השילוח הימי לא רואים סימנים להפוגה בלחץ לפני 2022

מכולות בנמל / צילום: Reuters
מכולות בנמל / צילום: Reuters

המחיר למשלוח מכולות מאסיה לארה"ב ולאירופה עולה בקצב היסטורי, כאשר בעלי מכולות מעלים את המחיר למחפשים אחר הספק תחבורה ימית - שבכירים בתעשיית הספנות צופים שתישאר לחוצה עד סוף השנה.

המחיר הממוצע למשלוח ברחבי העולם של מכלית באורך 12 מטר עלה יותר מפי ארבעה לעומת שנה שעברה, ונכון ל־1 ביולי עמד על 8,399 דולר, על פי מדד המחירים העולמי של חברת Drewry Shipping Consultants מלונדון. המדד עלה ב־53.5% מאז השבוע הראשון של מאי.

המחירים הרשומים למשלוח מסין לנמלים גדולים באירופה ולחוף המערבי של ארה"ב קרובים יותר ל־12 אלף דולר למכלית, על פי מדדי Drewry, וכמה חברות אומרות שדורשים מהן 20 אלף דולר להסכמים של הרגע האחרון להעלות סחורות לכלי שיט יוצאים.

"כרגע המסחר העולמי הוא המסעדה הלוהטת ביותר בעיר", אמר בריאן בורק, מנהל צמיחה ראשי ב־Seko Logistics, חברה מאילינוי המקדמת משלוחי מטענים ומנהלת נפחים גדולים של משלוחים על גבי ספינות באוקיינוסים. "אם אתה רוצה לשמור מקום, אתה צריך לתכנן את זה חודשיים מראש. כולם מנסים לתפוס כל מקום פנוי שיש וכל המקומות תפוסים כרגע".

מומחי ספנות אומרים שהעלייה במחירים לשילוח ימי היא תוצאה של ההפרעות בשרשראות אספקה שגרמו לעיכובים בנמלים וברשתות הפצה בתוך מדינות, כשקמעונאיות מערביות ויצרניות מיהרו למלא מלאי שהתרוקן בזמן מגפת הקורונה.

התעריפים החלו לטפס בקיץ האחרון לאחר שהביקוש מצד לקוחות החל לעלות עם סיום סגרי הקורונה.

עליית המחירים הואצה בגלל אירועים כמו החסימה בתעלת סואץ במרץ וצווארי בקבוק בנמלים בדרום קליפורניה ובנמל ינטיאן בסין שתקעו ספינות בים במשך ימים ושבועות שלמים. זה הדהד בשרשראות אספקה והותיר מחסור במכליות.

חברת מחקר הספנות מדנמרק Sea-Intelligence ApS מסרה שמספר "מדהים" של 695 ספינות איחרו ביותר משבוע להגיע לנמלי החוף המערבי של ארה"ב בחמישה החודשים הראשונים של השנה. זה לעומת 1,535 איחורים כאלה בכל התקופה שמ־2012 עד 2020, אמרו בחברה.

"כולם מוציאים הרבה יותר זמן על נסיעות הלוך ושוב", אמר פיליפ דמאס, ראש יועצי שרשרת אספקה ב־Drewry. "מכליות נמצאות על פני המים תקופות הרבה יותר ארוכות, הן מחכות בנמלים תקופות ארוכות יותר. הפריון במשלוח על גבי מכליות מידרדר. כל כישלון יוצר גלי הדף. זה מעגל אכזרי".

דמאס אמר שהתמחור של מספר הולך וגדל של משלוחים עובר מדדים כמו המדד של Drewry, מדד שנחאי לשילוח והמדד הבלטי של Freightos בגלל שהמדדים לרוב עוקבים אחרי מחירי הזמנות ספוט המוצעים שכשבוע לפני שספינה אמורה להפליג. כשבעלי סחורות רוצים לשנע מכולות, כמה חברות ספנות לעתים מציעות מקומות על הספינות מעבר לנקודה זו, כשהספינות כבר בנמלי ההעמסה והלקוחות לוחצים להעלות אליהן את הסחורות.

"כעת הכל מוזמן מעבר ליכולת", אמר. "משלחים נואשים להזמין מקום למחר. זו מלחמת תמחור יותר מאשר מצב של תעריפים נורמליים והמלחמה הזו מסלימה. כמה מהמחירים האלה, 23 אלף או 24 אלף דולר, כוללים את העלות למשלוח בתוך המדינות וזה יכול להתווסף בקלות למחיר הסופי".

העלויות עוברות ללקוח

מומחים לשרשראות אספקה אומרים שהתעריף הגבוה מותיר משלחים רבים, בייחוד אלה שיש להם סחורות במחירים נמוכים, עם בחירה: הם יכולים לשלם את המחיר הגבוה ולנסות להעביר את העלויות ללקוחות או לסגת מהשווקים הבינלאומיים.

ז'ו גוז'ין, יועץ בחברת הלוגיסטיקה Jizhi Supply Chain Service Yiwu, אמר בחודש שעבר שרוב לקוחות החברה, כולל אמזון וכמה יבואנים אמריקאים, כל כך נואשים לקבל את הסחורות שהם משלמים את המחירים הגבוהים יותר.

"בשנה שעברה, לקוחות עיכבו משלוחים במחשבה שהמחירים ירדו. אבל זה כבר לא המקרה", אמר ז'ו. "לרובם לא אכפת מהמחיר יותר".

דמאס אמר שהוא צופה שהלחץ על משלוחים במכליות "יישאר ברמה קריטית" עד שנת הירח בתחילת 2022, החג בו מפעלים סיניים נסגרים לרוב.

"הסוף לא נראה באופק", אמר. "אין שום סיכוי שהדברים ישתפרו בעונת השיא הזו. העיכובים והדחיות רק יחמירו".

בורק מחברת Seko אמר שהחברה כבר מתכוננת לכך שהמלחמה על מקום תימשך עד ובמהלך חגי סוף השנה.

"זו הייתה עונת שיא כל השנה ואנו מתכוננים למצב שהשיא הזה יישמר עד היום הראשון של שנה הבאה", אמר.

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

אנבידיה יצאה למסע רכישות של מיליארד דולר בישראל. מה בכל זאת צריך להדאיג?

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"