גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תעשיית הבשר המתורבת רותחת, וגיוס בשווי מיליארד שקל הוא רק ההתחלה

חברת אלף פארמס הודיעה על גיוס של 105 מיליון דולר, השלישי בגודלו בעולם בתחום הבשר המתורבת ● האם סטייק מודפס יכול להזניק את הכלכלה המקומית? לפי בדיקה שבוצעה בישראל, תעשיית הפודטק המזנקת יכולה להוסיף למשק המקומי כ-11 אלף עובדים עד 2030

גידול סטייק במעבדת אלף פארמס ברחובות / צילום: Reuters, Amir Cohen
גידול סטייק במעבדת אלף פארמס ברחובות / צילום: Reuters, Amir Cohen

זירת הפודטק המקומית רותחת: חברת הבשר המתורבת הישראלית אלף פארמס (Aleph Farms) הודיעה השבוע על גיוס עתק של 105 מיליון דולר. זהו אחד הסכומים הגבוהים ביותר שגייסה חברת בשר מתורבת בעולם עד היום. תנאי העסקה והערכת השווי לא נחשפו, אך על פי ההערכות בשוק, הגיוס שיקף שווי חברה של כ-300 מיליון דולר אחרי הכסף

הגיוס הגדול יאפשר לחברה להזניק קדימה את הפיתוח שלה, כאשר כספי הגיוס יושקעו בהגדלת יכולת הייצור והרחבת פעילותה הבינלאומית, לקראת השקה ראשונית של מוצר ב-2022. בימים אלו החברה עובדת עם גופים רגולטוריים שונים בעולם על תוכניותיה לכניסה לשוק.

אלף פארמס הוקמה ב-2017 כשיתוף פעולה בין קבוצת שטראוס  המחזיקה ביחד עם רשות החדשנות הישראלית בחממת הפודטק The Kitchen, ופרופ’ שולמית לבנברג מהפקולטה להנדסה ביו-רפואית בטכניון, כדי לפתח בשר מעבדה המבוסס על ביו-הדסה תלת ממדית, לאחר גידול תאים טבעיים שמקורם בבעלי חיים בתוך מצע ייחודי במעבדה, ללא הנדסה גנטית. לפי הדיווח של שטראוס לבורסה, העסקה המדוברת תניב לה רווח משמעותי מאוד בסך של כ-58 מיליון שקל ברבעון השלישי של 2021.

הגיוס של אלף פארמס, מלמד שההחלטה של שטראוס להשקיע בתחום הפודטק אכן ממשיכה להשתלם עבורה; במהלך הרבעון סיימו שלוש מחברות חממת הפודטק של הקבוצה (The Kitchen) סבבי גיוס בסכום מצרפי של כ-40 מיליון שקל. כתוצאה מסבבים אלה רשמה החברה ברבעון זה רווח מירידה בשיעור החזקה ומאיבוד שליטה של כ-30 מיליון שקל. אחת מהחברות האלה, פליינג ספארק השלימה במהלך הרבעון הליך הנפקת מניות בבורסה של תל אביב.

בדרך לאבו דאבי?

אלף פארמס היא חברת הבשר המתורבת הוותיקה בישראל, ומשלימה כעת סבב גיוס משמעותי ראשון, לאחר שעד כה גייסה כ־15 מיליון דולר. סבב הגיוס הנוכחי הובל על ידי קרן הצמיחה של L Catterton, קרן ההשקעות הפרטית הגדולה בעולם בתחום הצרכנות ו־DisruptAD, אחת מפלטפורמות ההשקעה הגדולות ביותר במזרח התיכון.

אחת החברות שהשקיעו כעת באלף, היא כאמור DisruptAD, שמקורה באבו דאבי. בעקבות ההשקעה, בוחנים באלף פארמס את האפשרות להקמה של מפעל לייצור בשר מתורבת באבו דאבי במטרה לספק את מוצריה ברחבי איחוד האמירויות ומדינות המפרץ.

בפברואר האחרון, הודיעו אלף פארמס ופרופ’ שולמית לבנברג כי הצליחו לייצר לראשונה בעולם סטייק אנטריקוט בגודל מלא במעבדה. הסטייק שפיתחה אלף פארמס מכיל רקמות שריר ושומן ומערכת המדמה כלי דם ברקמה המאפשרת ייצור של כל סוג סטייק, בכל גודל אפשרי. אך זהו קו המוצרים השני של החברה, שיגיע לשווקים רק בשלבים מאוחרים יותר. המוצר הראשון של החברה שעבר שלבי פיתוח משמעותיים, הינו סטייק בקר דק המגודל במעבדה, ללא הדפסה.

הגיוסים בתחום מזנקים

הסכום שגייסה כעת החברה, נחשב גבוה במיוחד בתחום הפודטק המקומי והעולמי. לפי דוח GFI, בשנת 2020 גייסו סטארט-אפים בישראל בתחום החלבון האלטרנטיבי 114 מיליון דולר, מתוכם 16 מיליון דולר בתחום הבשר המתורבת. שנת 2021 מסתמנת כשנה של השקעות גבוהות בתחום.

עד כה גייסה חברת פיוצ’ר מיט 43 מיליון דולר, וכעת הגיוס של אלף פארמס כמעט ומגיע לסך כלל הגיוסים שבוצעו ב-2020 כולה. בעולם ישנן שתי חברות בשר מתורבת אמריקאיות שגייסו סכומים גבוהים יותר מאלף פארמס; ממפיס מיט, וג’אסט - שהשיקה לפני מספר חודשים לראשונה בעולם נאגטס בשר מתורבת במסעדה בסינגפור.

הזינוק של אלף פארמס לצמרת העולמית מחדד את מיקומה של ישראל במירוץ להשגת הגביע הקדוש של תחום הפודטק העולמי. לאורך השנים האחרונות, תחום החלבון האלטרנטיבי, שרוצה לספק חלבון מזין ובר קיימא לאוכלוסיית העולם הגדלה במהירות ללא שימוש בבעלי חיים ובזבוז משאבים, צומח בהתמדה.

בשנת 2020 גויסו בעולם לא פחות מ-3.1 מיליארד דולר בתחום ולפי ההערכות, עד שנת 2030 יהווה התחום 10% משוק החלבון העולמי. רק בישראל, פועלים כ-50 חברות וסטארט-אפים בתחום החלבון האלטרנטיבי, מתוך כ-400 חברות פודטק ברחבי העולם.

אך תחום הבשר המתורבת הוא אולי המסקרן ביותר בזירה: סטארט-אפים מדעיים מתחרים על היכולת לייצר בשר של ממש ללא שחיטת בעלי חיים, ובחיסכון משאבים עצום.

התעשייה בישראל: התוצר צפוי לגדול בכ-11 מיליארד שקל עד 2030

בישראל, פועלות ארבע חברות בתחום הבשר המתורבת; אלף פארמס, פיוצ’ר מיט, מיטק וסופרמיט. מביניהן, אלף פארמס ופיוצ’ר מיט הן הקרובות להשקת מוצרים לשווקים, ומצויות בדיאלוג עם רגולטורים בעולם על אישור מוצריהן.

בישראל קיים הריכוז השני בגובהו בעולם של חברות בשר ומתורבת ופרמנטציה (9 חברות), כאשר מקדימה אותה רק ארה"ב. בשנה הקרובה, עשוי לדרוך כוכבו של התחום, כאשר בשוק המקומי מעריכים שישנם מספר גיוסים בסדרי גודל דומים לזה של אלף פארמס בקנה, וכי בשנה הקרובה עשויים הגיוסים הישראלים בתחום הבשר המתורבת להתקרב לרף החצי מיליארד דולר בסך-הכול.

בדצמבר אשתקד, נרשם סימן דרך משמעותי, שקידם את העניין העולמי, ההשקעות וגם את מירוץ החימוש בתחום הפודטק. חברה אמריקאית פרצה את הדרך כשהשיקה לאחר אישור הרגולטור הסינגפורי מוצר ראשון: נאגטס עוף מתורבת, שנמכרים במסעדה במדינה הקטנה. הרגולטור הסינגפורי החליט להציב את תחום הבשר המתורבת בעדיפות לאומית, ומנסה בשנים האחרונות למשוך חברות מהעולם ומישראל לבצע תהליך אישור למוצריהן בסינגפור.

ההחלטה של הסינגפורים הציבה רגולטורים אחרים בעולם בעמדת נחיתות, אך חשוב מכך, היא האיצה את המhרוץ הכלכלי-מדעי בתחום. לאחר שהסינגפורים הקדhמו את העולם, ביקר ראש הממשלה דאז, בנימין נתניהו, בחברת אלף פארמס, שם התחייב לתת ‘בוסט’ מקומי לתעשייה, ולהפוך אותה לקטר הבשר המתורבת העולמי.

בחברת המחקר GFI, המשקיעים בתחום בישראל ובעולם, מנסים בשנים האחרונות לדחוף את הנושא מול הרגולטור המקומי, ולצורך כך ביצעו עבודת מחקר במטרה לבחון את הפוטנציאל המקומי למשרות בפריון גבוה.

לפי הבדיקה, שהתבצעה בשיתוף TASC, בהינתן קצב הצמיחה הנוכחי של הביקוש לחלבון חלופי בישראל, ולפי ההערכה כי 20% מסך מוצרי הבשר, הדגים והביצים ו-30% ממוצרי החלב יסופקו בצורה אלטרנטיבית, התועלת הצפויה למשק הישראלי הינה תוספת של כ-11 אלף עובדים ב-2030, לפני שקלול של שוק היצוא. תוספת זו של עובדים בעלי פריון גבוה צפויה להגדיל את התוצר בכ-11 מיליארד שקל עד 2030.

עתיד התעשייה

מנכ"ל GFI ישראל, ניר גולדשטיין, מדגיש כי ישראל צריכה להתבונן היטב בגיוס העתק של אלף פארמס, ולא לאבד מומנטום. לדבריו, "ההבטחה לבשר מתורבת מתחילה להתממש, ולמחקר וליזמות הישראליים יש הרבה זכויות בכך. השאלה החשובה ביותר כיום היא היכן תתפתח תעשיית החלבון בעולם, ומה מקומה של ישראל בתעשייה שתייצר מעל 11 אלף מקומות עבודה בתקופה מורכבת זו. כדי לממש את החזון הרחב, על הממשלה להשקיע בהקמת תשתיות, במרכזי חדשנות עם מיכון מתקדם שיאפשרו לחברות סטרט-אפ לקיים פיילוטים ולשפר את מוצריהן, כך שיתאימו לשוק הבינלאומי".

בשנתיים הקרובות, יעברו כלל החברות בתחום דרך ארוכה: בין אם מדובר בהפחתת המחירים הגבוהים של ייצור ק"ג בשר מתורבת, או בשלב המשמעותי של מעבר לייצור מסחרי בקנה-מידה גדול, השנים הקרובות הן ה"מאני טיים" של התעשייה שעד כה הייתה בעיקרה מדעית וטכנולוגית.

בשל ההתקרבות להשקת המוצרים, כלל החברות בתחום, יידרשו לפתוח מרכזי ייצור או פיתוח מעבר לים כדי להרחיב את פעילותן ולפרוץ קדימה. אלף פארמס , שוקלת כעת פתיחה של מרכז באיחוד האמירויות, ולכלל החברות טבעי למצוא את דרכן גם לשוק האמריקאי, משם הדרך לפריצה עולמית קצרה יותר.

ואולם, השוק הישראלי הוא אחד השווקים הפתוחים יותר לתחום החלבונים מהצומח , ולישראל יכולת להפוך להאב חדשנות שדוחף קדימה את התחום. באלף, מזהים היטב את הפוטנציאל הזה.

דידיה טוביה, מייסד־שותף ומנכ"ל אלף פארמס, מקווה שבישראל ידעו לקחת את המושכות, ולהפוך את תחום הבשר המתורבת לקטר כלכלי-מדעי. לדבריו, "לישראל יש תשתית מתאימה לבנות תעשייה גלובלית מובילה, כמו שבנינו תשתית בתחום הסייבר. אנחנו יכולים לבנות תעשייה גלובלית בתחום הפודטק, אנחנו יכולים להגשים את החלום הזה כאן.

"החדשנות כאן בתחום תחליפי החלבון, היא מדהימה. יש לנו אקדמיה מובילה ויזמים מעולים. גם רשות החדשנות היא שותפה שמסייעת לחברות. הנושא של בשר מתורבת הוא אסטרטגי לישראל לא רק כמנוע כלכלי או שיטה בת קיימא לייצר מזון, אלא גם בעניין של ביטחון תזונתי. כמו שלפני 150 שנים הקיבוצים שיחקו מקום מרכזי במקום של הביטחון התזונתי של ישראל, בשר מתורבת חייב להשתלב באקוסיסטם הנוכחי כתוספת לזירה החקלאית של ישראל".

אם באיחוד האמירויות ובסינגפור מסתכלים שנים קדימה וחוששים מפני משבר מזון שישען על שיבושים תדירים בשרשראות אספקה וביכולתן של מדינות לגדל מזון תחת שינויים אקלימיים ואקולוגיים, טוביה מציע גם לישראל להיערך לכך בהקדם.

"מדינה שלא עצמאית ברמה התזונתית, היא לא עצמאית ברמה הפוליטית. אין לנו מספיק קרקע ואין לנו מספיק מים כדי לגדל בקר ולהאכיל את האוכלוסייה המקומית הגדלה", הוא אומר. "אנחנו רואים יותר ויותר מתח על קווי הסחר הגלובלי. אנחנו רואים לאחרונה, למשל, עד כמה עלויות השינוע עולות בעולם עולות, וזה רק חלק. ביטחון תזונתי היא הנושא הכי אסטרטגי בטווח 10 השנים הקרובות, בוודאי כשצופים קדימה את השלכות משבר האקלים ומשאבי הטבע האוזלים. מדינת ישראל חייבת להבין שהנושא הזה לא פחות אסטרטגי בישראל מאשר בסינגפור או באמירויות. הרגולטור בישראל לקח את הנושא לידיים; יש לנו התקדמות יפה מולו, זה לא יקרה מהיום למחר, אבל יש מומנטום בישראל".

עוד כתבות

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזיג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה ● חברת הלואו קוסט לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות, בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על הביטולים לטיסות באיי יוון ויעדים קרובים נוספים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן, היום / צילום: חיים צח-לע''מ

בלינקן הגיב בביטול לדברי נתניהו על מבצע ברפיח: "אנשים אומרים דברים"

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים