גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אי השקט בקובה מדגיש את המאבק הגדול של העולם: דיקטטורות נגד דמוקרטיות

ההפגנות מעלות את השאלה האם משטרים סמכותניים יצליחו להחזיק מעמד בטווח הארוך או שהם נוטעים את הזרעים למותם

אישה מפגינה נגד הממשל בקובה ליד ארגון ההגירה הבינלאומי במקסיקו / צילום: Reuters, Jose Luis Gonzalez
אישה מפגינה נגד הממשל בקובה ליד ארגון ההגירה הבינלאומי במקסיקו / צילום: Reuters, Jose Luis Gonzalez

העולם חזה השבוע במחזה מדהים: אלפי אזרחים קובנים יצאו לרחובות בגל של הפגנות ודרשו, בין היתר, קץ לדיקטטורה שנמשכת כבר 62 שנים.

חוץ מהעובדה שמדובר באבן דרך במדינת האי, ההפגנות בלפחות 15 ערים מציינות את הפרק האחרון במאבק הגדול ביותר של זמננו: התחרות בין דמוקרטיות לבין משטרים אוטוקראטים בעלי שלטון יחיד.

מהומות ביותר מ-40 ערים ועיירות: על מה מפגינים בקובה ולמה?  

בשנים האחרונות, נראה היה לעתים קרובות שידם של המשטרים הסמכותניים על העליונה. אבל חוסר השקט בקובה עוזר לנסח את השאלה המרכזית: האם משטרים סמכותניים יוכלו להחזיק מעמד בטווח הארוך או שהם נוטעים את הזרעים לכליה שלהם עצמם.

נראה שלאזרחי קובה שיצאו לרחובות יש עניינים דחופים יותר בראש. הם הפגינו על מחסור במזון ובחיסוני קורונה. אבל המוכנות שלהם להביא את ההפגנות עד מפתן הדלת של מפקדת המפלגה הקומוניסטית מצביעה על חוסר שביעות רצון עמוק יותר.

קשה לומר אם הקובנים שיצאו לרחובות, כמו אזרחי הונג קונג שהתנגדו לדיכוי של הממשלה המרכזית בסין, מייצגים התחלה של גאות אנטי-סמכותנית חדשה, או שאלה רק הערות שוליים בתקופה שהיא באופן כללי רעה למי שדוגל בדמוקרטיה.

בהחלט נראה שמשטרים סמכותניים נהנים בתקופה זו מפריחה. על פי Freedom House, ארגון ללא מטרות רווח המוקדש לקידום החירות והדמוקרטיה, החירות ברחבי העולם נמצאת בירידה כבר 15 שנים ברציפות, ובשנה שעברה המגמה הזו הואצה. "המיתון הארוך בדמוקרטיה מעמיק", אומרים בארגון. ברחבי מרכז אירופה ומרכז אסיה בעיקר, בסה"כ ב-18 מדינות הדמוקרטיה נפגעה בשנה שעברה, ורק בשש נצפו שיפורים.

האתגרים הגדולים ביותר לארה"ב

המגמה הזו וכוח השרידות של שליטים סמכותניים בולטים מציבים את האתגרים הגדולים ביותר לארה"ב ולממשל ביידן. באיראן, האייתולה עלי חמינאי הוא המנהיג העליון של המדינה מזה 32 שנה, פי שלושה יותר מהתקופה בה החזיק בתפקיד זה האייתולה חומייני, המנהיג המהפכן של איראן. השנה, ארגן חמינאי בחירות בהן המועמד המועדף עליו הפך לנשיא - איש שצפוי להפוך למנהיג העליון לאחר שחמינאי ימות.

ברוסיה, ולדימיר פוטין נמצא בשלטון, כנשיא או כראש ממשלה, כבר 22 שנים, יותר מהתקופה בה ניהל את ברית המועצות לאוניד ברז'נב, הפקיד הקומוניסטי שנראה היה שלעולם לא יפרוש. פוטין בדרך להדביק את סטאלין, ששלט במשך 29 שנים, והוא נמצא בעמדה טובה לעקוף אותו לאחר ששינה חוקים ברוסיה כך שיוכל להמשיך לשלוט במשך עוד עשור נוסף.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין / צילום: Associated Press, Alexei Nikolsky

בסין, הנשיא שי ג'ינפינג שולט רק תשע שנים, אבל טיפח פולחן אישיות והסיר מגבלות על כהונתו כך שיוכל לשלוט עד שימות. נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן ונשיא ונצואלה ניקולאס מדורו נראים מוכנים לדכא כל אתגר לשלטון שלהם.

אז נראה שזו תקופה טובה למנהיגים אוטוקראטיים - שליטים יחידים. אבל חוסר השקט בקובה, ונצואלה, איראן והונג קונג והצורך של פוטין להרעיל ולכלוא את מתנגדיו, מעלים את השאלה כמה זמן עוד תימשך שליטת הרודנים. האם ייתכן שאוטוקרטיות יוצרות בעצמן את התנאים לקריסתן בסופו של דבר?

דמוקרטיה היא עסק מבולגן

דמוקרטיה היא עסק מבולגן, אבל במערכת סמכותנית הבעיה היא היעדר בלגן: מתפתחים פולחני אישיות, קולות מתנגדים שאולי יש להם רעיונות טובים מוחנקים ודיון בריא ומחשבה חדשנית נחסמים. במאמר חדש במגזין Foreign Affairs, ציין המומחה לסין ג'וד בלנשט את הסיכונים לנשיא שי בסין: "טקסטים המשבחים את גדולת 'המחשבה של שי ג'ינפינג' אולי נראים בעיני צופים מהצד כמוזרים או אולי אפילו קומיים, אבל יש להם השפעה שלילית של ממש על איכות קבלת ההחלטות וזרימת המידע בתוך המפלגה הקומוניסטית".

נשיא סין שי ג'ינפינגי / צילום: Associated Press, Ramil Sitdikov

סין, לפחות, עושה עבודה טובה בניהול הכלכלה שלה. במקומות אחרים, גרמו משטרים סמכותניים לביזה של המשאבים הלאומיים, שחיתות וחוסר ניהול של הכלכלה באופן כללי. "בטווח הארוך היית מצפה שמנהיגים אוטוקראטיים ישלמו על כך מחיר", אומר מייקל אברמוביץ, נשיא Freeodm House. "הבעיה היא שהטווח הארוך יכול להיות זמן רב מאוד".

הוא ציין ששליטים אוטוקראטיים כיום הם יותר מתוחכמים מבחינה פוליטית וקשובים לכך שיש צורך למלא אחר צרכים חומריים על מנת לבלום קריאות לחירויות אזרחיות. וכמובן, מנהיגים סמכותניים יכולים לפעול בתוך סביבה בה המידע הזמין לאזרחים מוגבל.

משטרים אוטוקראטיים אולי מניחים את היסודות לקריסתם בהמשך הדרך, אבל הם גם נעשים מוצלחים יותר כצורת שלטון. הדרך הטובה ביותר לתקוף את זה היא להפוך את הדמוקרטיות לטובות יותר כך שיהיה קל יותר לראות שמדובר בחלופה עדיפה בהרבה.

עוד כתבות

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא הגיע לגיל 55. ואז הקים את החברה החשובה ביותר בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

"אינתיפאדה עולמית" מתפשטת בקמפוסים של ארה"ב, אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנאם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הבורסה בפרנקפורט / צילום: Reuters

ירידות קלות בחוזים העתידיים; איליי לילי מזנקת ב-7% במסחר המוקדם

הניקיי קפץ ב-1.2% ● בקרן המטבע הבינלאומית העלו את תחזיות הצמיחה באסיה ● האינפלציה בגוש האירו עלתה ב-2.4% באפריל, בהתאם לצפי ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● אמזון ואפל תפרסם את תוצאות הרבעון הראשון לאחר הנעילה

אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש משרטט את גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו ע"י המוכרים - או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?