גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפגנות חסרות תקדים בקובה בעקבות המשבר הכלכלי החמור ביותר מזה עשורים

הממשלה הקומוניסטית מתמודדת גם בזינוק במקרי הקורונה ● "אנחנו עומדים עם העם בקובה", אמר ביידן

הפגנה המונית נגד השלטון הקובני, הוואנה / צילום: Reuters, Alexandre Meneghin
הפגנה המונית נגד השלטון הקובני, הוואנה / צילום: Reuters, Alexandre Meneghin

הפגנות חסרות תקדים בקובה שמתמודדת עם המשבר הכלכלי החמור ביותר שלה מזה 30 שנה שכולל מחסור חמור במזון, דלק ותרופות. נשיא קובה, מיגל דיאז קאנל, שלקח את המושכות לאחר שראול קסטרו פרש בשנת 2018, מבטיח שהממשלה לא תיכנע לדרישות המפגינים: "הם יצטרכו לעבור מעל גופתנו המתה אם ירצו להפוך את תוצאות המהפכה".

מהומות ביותר מ-40 ערים ועיירות: על מה מפגינים בקובה ולמה? 
●  אי השקט בקובה מדגיש את המאבק הגדול של העולם: דיקטטורות נגד דמוקרטיות

הממשלה הקומוניסטית במדינה הגבירה בימים האחרונים את דיכוי המפגינים והפעילים הפוליטיים, סגרה את רוב ערוצי התקשורת עם העולם, פרשה כוחות ביטחון בכל רחבי המדינה, ועצרה יותר מ־100 אנשים, שהמיקום של רבים, על פי המפגינים, אינו ידוע בשלב זה.

אלפי אזרחים קובנים יצאו לרחובות בפעם הראשונה מזה יותר משישה עשורים כדי להפגין נגד תנאי החיים המידרדרים, המחסור בסחורות ושירותים חיוניים, כולל טיפול רפואי בזמן שמספר נדבקי הקורונה עולה.

ההפגנות היו חסרות תקדים במדינה בה יש שליטה משטרתית הדוקה ומעקב מתמשך אחרי מתנגדי השלטון. ההפגנות התחילו בסן אנטוניו דה לוס בנוס ביום ראשון ומשם והתפשטו לערים אחרות. סרטונים מההפגנות הפכו לוויראליים ברשתות חברתיות.

"זו סופה של תקופה שהיה בה פחד גדול - הפחד לצאת להפגין", אמר ארנסטו הרננדז בוסטו, סופר קובני המתנגד לשלטון. "זה מסמן שינוי עצום", הוסיף.

בין מי שעוכבו בידי הרשויות בקובה היו גם מתנגדים מוכרים למשטר ופעילי זכויות אדם ובהם האמן המקומי, לואיס מנואל אוטרו, המשורר, אמורי פצ'קו וכן חוזה דניאל פרר, המנהיג של קבוצת האופוזיציה החשובה ביותר בקובה - כך על פי ארגוני זכויות אדם.

"בפעם הראשונה אי פעם, הרשויות השתמשו בציוד לפיזור הפגנות. ביום ב' השתמשה המשטרה בכדורי גומי וגז מדמיע", אמר אנחל רודריגז, פעיל זכויות אדם בן 31 מהוואנה. כלי רכב לפיזור הפגנות חנו סמוך לכיכר המהפכה האגדית, שבה הממשלה הקומוניסטית מארגנת את מצעדי הראווה שלה, אמר.

נשיא קובה מיגל דיאז קאנל (משמאל) / צילום: Associated Press, Ramon Espinosa

"המחאה לא מנוהלת או מתואמת על ידי אף אחד"

סרטונים שהועלו לרשתות חברתיות הראו אנשי ביטחון וקבוצות חיילים מרביצים למפגינים ביום ראשון. בסרטונים אחרים נראים המפגינים קורעים דיוקנאות של פידל קסטרו, בעוד שאחרים משמידים אופנועי משטרה והופכים ניידות משטרה.

"מה שמדהים אותי זה אופן הפעילות של המחאה הזו. היא לא מתואמת או מנוהלת על ידי אף אחד. הספונטניות שלה מדגימה את הזעם הציבורי ועד כמה המצב בלתי נסבל", אמר אלחנדרו גונזלס, ראש קבוצת מעקב על זכויות האדם בקובה - ארגון המבוסס במדריד שנוצר על ידי אסירים פוליטיים קובניים לשעבר.

המשטרה עוצרת מפגינים בהפגנות נגד הממשלה, בבירת קובה, הוואנה / צילום: Reuters, Stringer

גונזלס אמר שהארגון שלו מעריך שיותר מ־100 מפגינים ומתנגדי שלטון נעצרו. קבוצות זכויות אדם אחרות תיעדו את מעצרם של לפחות 80 אנשים, אבל מאמינים גם שהמספר האמיתי של העצורים כנראה גבוה יותר.

בנוסף למעצרים, בהפגנות של יום ראשון נפצעו עשרות אנשים אך קשה להעריך את המספר המדויק של אנשים שנעצרו ונפצעו בגלל שהממשלה לא מגלה את נתונים אלה. גם הפרעות לשירותי הטלפון והאינטרנט בקובה הוסיפו לחוסר היכולת לאסוף מידע מדויק.

חלק מהפצועים קיבלו טיפול רפואי במרכזים קהילתיים אוונגליסטיים, שהצליחו ליצור קשר עם קבוצות אוונגליסטיות במחוז המזרחי קמגואי. חלקם הצליחו גם לעקוף את החשכת האינטרנט על ידי שימוש בחיבורי VPN מוצפנים.

חיילי קומנדו הוצבו במחסומים במדינה

כוחות הביטחון, כולל משטרה נגד הפגנות, מבקשים למנוע הפגנות בעזרת עוצר החל משעה תשע בערב, שהוטל על מנת להכיל את הפצת מגפת הקורונה. בינתיים, יחידות של קומנדו הוצבו במחסומי דרכים במרכז העיר הוואנה ושוטרים עם כלבים בודקים את הולכי הרגל ברחובות בחשדנות. "הם השתמשו גם בשוטרים ובחמושים בלבוש אזרחי על מנת להרביץ לכל מי שמעז להפגין ואגב כך נותנים רושם שאנשים בתוך העם מתקוממים נגד ההפגנות", אמר רודריגז.

ביום ראשון, הנשיא מיגל דיאז קאנל דחק בתומכיו לצאת לרחובות ולמקומות ציבוריים אחרים כדי להשתלט עליהם מחדש במקום המפגינים. לטענת הנשיא, האמברגו האמריקאי הניע את ההפגנות. הוא אמר שהפסקות החשמל והמחסור שמורגש בקובה נגרמו בגלל הסנקציות האמריקאיות, המגבילות את גישתה של קובה למטבעות זרים שהיא זקוקה להם כדי לייבא מזון, תיקונים למפעלי החשמל שלה, תרופות או חומרי גלם לייצור תרופות וחיסוני קורונה. פקידים בכירים אמרו שהם מצפים להתחיל לחדש את יכולת ייצור החשמל על מנת למלא אחר הביקוש בימים הקרובים.

"אם הם באמת רוצים לעשות מחווה לקובה, אם הם רוצים להראות שאכפת להם מהעם, שיסירו את המגבלות ונראה איך אנחנו מסתדרים. למה הם לא עושים זאת?" שאל הנשיא.

תומכים בממשלה בקובה צועדים בבירה הוואנה בתגובה להפגנות נגדה / צילום: Associated Press, Ismael Francisco

הנשיא ביידן הביע תמיכה במפגינים

דיאז קאנל התייחס לבעיה של בעלי החנויות הקובנים שמוכרים סחורות רק למי שמשלם בדולר אמריקאי, אבל אמר שהן נחוצות לרכישת מטבעות. חלק מהחנויות האלה נבזזו או הושחתו ואנשים גנבו מהן יותר מכשירי חשמל ביתיים מאשר מזון.

"בזיזת החנויות האלה מדגימה את זעמם של האנשים שאין להם כלום", אמר אלחנדרו דה לה פואנטה, היסטוריון מהארווארד. "זה סמל מוצלח לפער בין קובנים שונים, אלה שיש להם ואלה שאין להם".

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הביע תמיכה במפגינים. "אנו עומדים לצד העם בקובה והקריאה הברורה שלהם לחירות ושחרור מהאחיזה הטרגית של המגפה וכן מעשורים של דיכוי וסבל כלכלי להם היו נתונים על ידי השלטון הסמכותני בקובה", אמר ביידן ביום שני.

באופן היסטורי, הממשלה בקובה השתמשה בהגירה לארה"ב כשסתום לחץ על מנת לפוגג לחץ פוליטי בתוך האי, כמו בשנת 1994 כש־35 אלף קובנים עזבו את האי ברפסודות וסירות מאולתרות לאחר שהפגנה אלימה הובילה לגל של מעשי ביזה בטיילת החוף המפורסמת של הוואנה. אלא שהפעם, המפגינים דורשים חירות וסוף לשלטון הקומוניסטי.

"אף אחד לא אומר שהוא רוצה לצאת מקובה", אמר חואן אלמאידה, בנו של אחד הסגנים הבכירים של פידל קסטרו שחי היום במיאמי. "הם רוצים שדיאז קאנל יתפטר".

הפגנה נגד הממשל בקובה שנערכה במיאמי, ארה"ב / צילום: Reuters, Maria Alejandra Cardona

חסר את הכריזמה של האחים קסטרו

מוקדם יותר השנה, דיאז קאנל קיבל גם את התפקיד הבכיר ביותר במפלגה הקומוניסטית השלטת בקובה. אבל אזרחים רבים אומרים שלנשיא, איש בכיר במפלגה שנים רבות, חסרה הכריזמה וההילה של דור המנהיגים המהפכניים שנכנסו לשלטון עם האחים פידל וראול קסטרו. "לאף אחד אין את הלגיטימציה והסמכות שהייתה לאחים קסטרו", אמר בריאן לייטל, חוקר של ה־CIA בדימוס שחקר את קובה.

השאלה הלא פתורה למפגינים, שנראה שאיבדו את הפחד העמוק שלהם מהמשטר שנוצר במהלך שישים שנות שלטון קומוניסטי, היא האם הנועזות שלהם תעמוד בפני אכזריות התגובה הממשלתית. "הם יהיו חסרי רחמים", אמר לייטל. "הדבר הראוי לציון השני הוא היעדר הפחד. אזרחי קובה, צעירים וזקנים, שחורים ולבנים, צעדו יחד בכל המקומות האלה".

לממשלה יש מעט משאבים להתמודד עם הצרכים הדחופים במדינה, כך אמר טד הנקן, חוקר קובה במכללת ברוך בניו יורק. "זה היה תסכול שגרם לזה להגיע לרתיחה והתסכול הזה לא הולך לשום מקום", אמר הנקן. "לא ברור אם הממשלה תוכל למצוא פתרון למשברים הרבים במדינה אפילו אם תרצה".

עוד כתבות

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום