גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בבזק יכולים להיות רגועים, בינתיים: הפגיעה ברווחיות העודפת מתרחקת

המתווה להפחתת מחירי הטלפוניה של בזק בעשרות אחוזים יצא לדרך בקול תרועה לפני 7 חודשים - אך מאז הוא תקוע ● ההערכות היו שהמתווה יפחית כ-400 מיליון שקל מרווחיות החברה השנה ● בינתיים משרדי האוצר והתקשורת מתקשים להסכים על נוסח, והלקוחות ממשיכים לשלם יותר

שר התקשורת יועז הנדל / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"
שר התקשורת יועז הנדל / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"

הוויכוח סביב תעריפי הטלפוניה של בזק יגיע להכרעה בין שר התקשורת יועז הנדל ושר האוצר אביגדור ליברמן, וקיים סיכוי לא מבוטל שהנושא פשוט ייקבר קבורת חמור או שיידחה למועד בלתי ידוע. בשבוע שעבר נערך לבזק שימוע הטלפוניה במשרד התקשורת, ולגלובס נודע כי הוא לא הסתיים, וכי מועד נוסף אמור להיקבע להשלמות. 

התמונה המצטיירת עד עתה מההתנהלות סביב שימוע הטלפוניה היא שלמרות הזמן הרב שעבר, במשרד התקשורת אין כוונה לזרז את הטיפול בנושא, מה שאומר שכנראה ההחלטה בסוגיה לא צפויה בקרוב.

במשרדי האוצר והתקשורת החליטו לקיים את השימוע כסדרו, ורק לאחר שיילמדו תוצאותיו ומשרד התקשורת ידון מחדש בהחלטה לנוכח החומרים החודשים שהוצגו לו, יידרש הנדל לחתום על השימוע ולהעבירו לחתימת שר האוצר.

השאלה היא מה יקרה לאחר השימוע והאם גם לאחריו משרד התקשורת יתעקש להישאר באותו מבנה של הפחתה ושל התערבות במחיר, מה שיגרור התנגדות של האוצר - או שינסו להגיע להבנות ולפשרה שתספק את שני הצדדים.

לא מן הנמנע כי במצב של פשרה יידרש עוד שימוע, ובקיצור בפני משרד התקשורת תעמוד הדילמה האם שר התקשורת יחתום על ההפחתה ויציג אותה בפני שר האוצר כעובדה מוגמרת - מה שלבטח עשוי לסכלה. כך או כך, יש המעריכים כי הרפורמה תדשדש עוד לא מעט זמן, וזה דבר שמבחינת בזק הוא בעייתי מאוד.

הסכמה להצעות הפשרה של האוצר תהווה מבחינת משרד התקשורת פגיעה מקצועית, ולכן נראה כי הנושא יהיה חייב לבוא להכרעה בין השרים - וגם אז לא בטוח שזה ייפתר.

נזק של 400 מיליון שקל לבזק 

נזכיר כי ההחלטה על הפחתת תעריפי הטלפוניה התקבלה ביומו האחרון של הנדל בקדנציה הראשונה שלו כשר התקשורת, בדצמבר 2020. 

המהלך אמור להפחית את התשלום החודשי של מנויי הטלפון בכ-40% מ-50-60 שקל בממוצע (כולל מע"מ) ל-30-40 שקל (כולל מע"מ), והוא צפוי להוזיל את התשלום שמשלם משק-בית עבור השירות במאות שקלים בשנה. על-פי אומדן של משרד התקשורת, מדובר בחיסכון שנתי ממוצע של מאות שקלים למשק-בית.

בנוסף, המשרד ממליץ על תעריף אחיד לדמי השימוש בשיעור של 20.82 שקל לפני מע"מ ו-24.36 שקל אחרי מע"מ. תעריף זה נמוך בכמעט 60% מהתעריף הנוכחי של דמי השימוש. מחיר דקת שיחה יירד ל-1.2 אגורות. הנזק הכולל לבזק מוערך בכ-400 מיליון שקל כולל מע"מ.

למעשה, בזק כלואה כאן בין הפטיש לסדן. מצד אחד, החברה נהנית מכך שאין החלטה, כי המשמעות היא שלא מורידים לה 400 מיליון שקל ברווח השנתי. מנגד, עיכוב בהחלטה משמעו שבכל רגע הסוגיה רק נדחית למועד מאוחר יותר, כשאיש לא יודע מתי תתקבל החלטה, ובינתיים בעלי המניות נמצאים בקושי מול המשקיעים, מכיוון שהחברה תתקשה לקבל החלטה על חלוקת דיבידנד; והמניה של בזק תקועה, כי המשקיעים יושבים על הגדר וחוששים שבכל רגע הרווח של החברה יכול להיחתך.

עמדת משרד האוצר היא שאין לפקח על תעריפי בזק, ואסור להתערב במחירים בשוק תחרותי. באוצר סבורים כי אם הנדל לא היה מזדרז להוציא את ההודעה ביומו האחרון בתפקיד, ללא ידיעתם וללא שיתוף-פעולה עימם, לא הייתה נוצרת התסבוכת שנוצרה, וניתן היה לסיים את האירוע בצורה יותר חכמה ופשוטה.

לדעת האוצר, משרד התקשורת צריך היה לכפות על בזק חבילות תעריפים מוזלות עבור האוכלוסייה המבוגרת שעדיין משתמשת בטלפון הקווי וחשוב לה להמשיך ולקבל את השירות המסורתי מבזק, וזאת מבלי לייצר התערבות אגרסיבית במוצר שנמצא בתחרות ושמתחרותיה של בזק מציעות אותו בחינם במסגרת חבילות טריפל בשל היעדר הביקוש אליו.

ממשרד התקשורת נמסר בתגובה: "משרד התקשורת נמצא כעת בהליך שימוע לעדכון תעריפי הטלפוניה בבזק שלא עודכנו כמעט שני עשורים. להערכת המשרד, רמת התחרות בתחום הטלפוניה הנייחת נמוכה, ומן הצרכנים נגבים תשלומים מופרזים. לפיכך, פורסמה עמדת המשרד להפחתה של 40% בתעריפי הטלפוניה, תוך חיסכון לציבור של 400 מיליון שקל לשנה".

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי