גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פפר הרובוט דמוי אדם של סופטבנק פוטר כמעט מכל עבודה שקיבל

פפר, הרובוט מבית סופטבנק, עבר תקלות בזמן הקראות של פסוקים, עשה הפסקות לא מתוכננות בשיעורי התעמלות ולא מצליח לזהות את תווי הפנים של בעליו

הרובוט פפר עוזר במלון קורונה ביפן / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko
הרובוט פפר עוזר במלון קורונה ביפן / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

שימוש ברובוט להקראת פסוקים למתאבלים נראה כרעיון יעיל לאנשים ב־Nissei Eco, יצרנית מוצרי פלסטיק שיש לה עסק צדדי בתחום ההלוויות.

החברה שכרה רובוט בגודל ילד אנושי המכונה פפר (Pepper), הלבישה אותו בבגדי כהונה בודהיסטיים ותכנתה אותו לדקלם כמה סוטרות, או כתבי קודש בודהיסטיים, תלוי בזרם הדתי אליו היו שייכים המתים.

אבל הרובוט, שמיוצר על ידי חברת סופטבנק היפנית, התקלקל ללא הרף בהפעלות ניסיוניות. "מה אם הוא יסרב לפעול באמצע טקס?" אמר מנהל בית ההלוויות אוסמו פונקי. "זה יהיה כזה אסון".

פפר פוטר. החברה סיימה את החוזה על השכרת הרובוט והחזירה אותו ליצרן. אחרי שכמה תקלות כאלה קרו ברחבי יפן, למשל כשפפר פישל בעבודה בבית אבות ונתן לאוהדי בייסבול הרגשה לא נעימה, כמה אנשים אומרים שהרובוט עצמו יצטרך להיקבר בקרוב.

"בגלל שיש לו צורה של בן אדם, אנשים מצפים שתהיה לו אינטליגנציה של בן אדם", אמר טקיוקי פורוטה, ראש המרכז לטכנולוגיה רובוטית עתידית במכון הטכנולוגיה של צ'יבה, שלא היה מעורב בפיתוח פפר. "רמת הטכנולוגיה בכלל לא מגיעה לזה. זה כמו ההבדל בין מכונית צעצוע ומכונית אמיתית".

יחידת הרובוטיקה של סופטבנק, חברת השקעות בטכנולוגיה שמושבה בטוקיו, הודיעה בסוף יוני שהפסיקה לייצר את פפר בשנה שעברה והיא מתכננת לעשות שינוי מבני בצוותי הרובוטיקה הבינלאומיים שלה, כולל יחידה בצרפת המעורבת בפיתוח פפר.

ועדיין, החברה אומרת שלא צריך לשלוח את המכונה לבית קברות למכשירים. הדוברת איי קיטמורה אמרה שפפר הוא סמל של סופטבנק ועדיין מבצע עבודה טובה כמורה וכבודק טמפרטורה בבתי חולים. היא סירבה להגיב על תקלות כלשהן בפעולתו.

סופטבנק הציגה לעולם את הרובוט דמוי האדם הזה ב־2014, והחלה למכור אותו שנה לאחר מכן. "היום עשוי להיות היום שאנשים בעוד 100, 200 או 300 שנה יזכרו כיום היסטורי", אמר מנכ"ל סופטבנק מסיושי סון כשהציג את הרובוט.

סופטבנק מכרה את הרובוט לאנשים פרטיים תמורת כ־2,000 דולר, בנוסף לתשלומים חודשיים על שירותים במנוי, והשכירה אותו לעסקים בסכום שהתחיל ב־550 דולר לחודש.

כמו מועמד שנותן רושם טוב ואחר כך משגע את הבוסים

הרומן של יפן עם רובוטים דמויי אדם התחיל עוד באסטרו בוי (Astro Boy), רובוט שהיה דמות בסדרה מונפשת בטלוויזיה בשנות ה־60. אבל היו ברומן הזה רגעים של משבר.

הרובוט אסימו, שיוצר על ידי חברת הרכב הונדה, פעם מסר כדורגל בבעיטה לברק אובמה, שהיה אז נשיא ארה"ב. הרובוטית דמוית האדם אייקו צ'יהירה של תאגיד טושיבה, שעוצבה כאישה, עבדה לזמן קצר כפקידת קבלה בחנות כלבו. לאחר זמן מה, שני הרובוטים נעלמו.

יותר לאחרונה, הקימה רשת מלונות יפנית מלון שהופעל על ידי רובוטים, עם רובוטים דמויי דינוזאור שניהלו משימות בדלפק הראשי, ותוך זמן קצר שינתה כיוון לאחר שהתוכנית לא הצליחה לחסוך כסף ויצרה יותר עבודה לבני אדם.

לפפר ניתן אופי חיוני והוא תוכנת להבין רגשות אנושיים ולהיות מסוגל לנהל שיחה בסיסית. בהדגמות מוקדמות, הרובוט היה כוכב. אבל כמו מועמד שנותן רושם טוב בראיון העבודה ואחר כך משגע את הבוסים שלו, לא היו לפפר את הכישורים שאמר שיש לו, מוסרים כמה מהמנהלים שעבדו אתו.

ב־2016, בית אבות בטוקיו של חברה בשם Ittokai הציג שלוש יחידות של פפר, כל אחת במחיר של כ־900 דולר בחודש, להובלת שירה בציבור והתעמלות למבוגרים, דרי בית האבות.

"המשתמשים התלהבו בהתחלה בגלל החידוש", אמר מסטאקה איאידה, אחד המנהלים ברשת. "אבל הם איבדו עניין מוקדם ממה שציפו", איאידה אמר שרפרטואר התנועות של הרובוט היה מוגבל ובגלל שגיאות מכניות, הוא לפעמים עשה הפסקות לא מתוכננות באמצע המשמרת שלו. אחרי שלוש שנים, הפסיקה החברה להשתמש בו.

בחברה Mizuho Financial Group, הוזמנו כתבים לטקס בשנת 2015 שבו הוצג פפר כעובד של החברה והוצב בלובי של הבנק, עם תג שם על הצוואר, והמליץ ללקוחות על מוצרים פיננסיים. היום פפר כבר לא עובד בבנק, אמרה דוברת של מיזוהו וסירבה לפרט.

"זה היה בזבוז כסף"

בסופטבנק גם שיבחו את פפר כעוזר ביתי. אלף היחידות הראשונות שיוצרו נמכרו בתוך דקה אחת על אף תג המחיר הגבוה.

כתב הטכנולוגיה צוצומו אישיקאווה אמר ש"התאהב במבט ראשון" לאחר שראה את סון, מנכ"ל סופטבנק, מציג תמונה עתידנית של חיים לצד פפר הפטפטן. אבל לאחר שהגיע לבית משפחת אישיקאווה, לא הצליח פפר לזהות את פניהם של בני המשפחה או לנהל שיחה נורמלית, אמר הכתב. הרובוט, שחובר לענן, אמור לזכור את המשפחה אפילו לאחר תקלה, אומר אישיקאווה, אבל כשפפר חזר הביתה לאחר תיקון חיישן, אמר לאישיקאווה "נעים לפגוש אותך!".

הוא שלח את הרובוט חזרה לסופטבנק ב־2018 אחרי שהוציא לפחות 9,000 דולר בשלוש שנות הסכם המנוי שלו; הוא לא היה זכאי לכל סוג של החזר. "זה היה כזה בזבוז כסף. אני עדיין מתחרט על זה", אמר.

באתרי אינטרנט, ניתן לקנות דגמים משומשים של פפר בכמה מאות דולרים, לרוב ללא חוזי שירות של סופטבנק. הם נמכרים כקישוט לבית או למשרד או כצעצוע שהילדים יכולים לפרק לחלקים.

מנתחי התעשייה אומרים שרמקולים חכמים או האסיסטנט הקולי המתלווה היום לטלפונים רבים יכולים לבצע הרבה מהמשימות של פפר באופן אמין יותר ובעלות נמוכה. ד"ר פורוטה, מומחה הטכנולוגיה הרובוטית, אמר שאם פפר נועד להיות רובוט בידורי, היה עדיף לעצב אותו ככלב או אפילו דובי, כדי להימנע מהעלאת ציפיות.

כמה חברות שועות לעצה הזו. מנהל אחד לשעבר במחלקת הרובוטיקה של סופטבנק מוביל סטארט-אפ המייצר רובוט עגול הנקרא Lovot ונועד לתפקד כחיית מחמד. הרובוט מיועד לעודד בני אדם ולשפר את מצב רוחם, אבל לא לסייע להם בביצוע משימות או עבודה. הרובוט ניקובו, שהציג תאגיד פנסוניק השנה, מעוצב כיצור פגיע שאמור לעורר את יצר הטיפול של בעליו. יכולותיו כוללות אפשרות להשמיע קולות של נפיחות.

במחלקת הרובוטיקה של סופטבנק אומרים שפפר עדיין עובד בהוראה לילדים ובאירוח סועדים בבית קפה בנושא פפר בטוקיו, בין עבודות נוספות. במהלך מגפת הקורונה, מצא לעצמו פפר נישה כשומר סף במלונות בהם שוכנו חולי קורונה ואנשי צוות אנושיים ניסו לשמור על ריחוק חברתי.

פפר עשוי גם להופיע במשחקים האולימפיים שהתחילו אתמול בטוקיו, אבל במחלקת הרובוטיקה של סופטבנק סירבו לספק פרטים נוספים.

החברה סיפקה 100 מעודדים מדגם פפר למגרש הביתי של קבוצת הבייסבול המקצועית של סופטבנק, הניצים של סופטבנק, בפוקואוקה בדרום יפן. האיצטדיון בקושי התמלא בגלל מגבלות הקשורות למגפת הקורונה. קיטמורה, הדוברת של סופטבנק, אמרה שהרובוטים יכולים להוסיף להתלהבות מבלי להוות סיכון מוגבר להדבקות.

אבל ברשת, מגיבים אמרו שהסצינה נראתה להם דיסטופית. הירופומי מיאטו, בן 56 מטוקיו, צפה במשחק בטלוויזיה וראה את קבוצת הרובוטים לובשים מדים של הקבוצה ומזיזים את זרועותיהם באופן אחיד. זה לא גרם לו לרצות לעודד.

"זה היה נראה כמו מצעד צבאי בצפון קוריאה או סין", אמר מיאטו. "זה היה לא נעים".

עוד כתבות

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

פעמון הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מיהי חברת הסייבר העולמית שהחלה להיסחר השבוע בתל אביב?

במגילת אסתר מי היה המדתא, מה שמו העברי של הירק קייל, ואיזה אירוע צולם ושודר בטלוויזיה הרומנית בערב חג המולד 1989? ● הטריוויה השבועית

דירה להשכרה / צילום: איל יצהר

קפיצה של 40%: למה יותר מ-1,500 משקיעים קנו דירה בדצמבר?

מחירי הדירות תקועים, ושוק השכירות רותח ומזניק את האינפלציה - כמו שקרה גם בעשור שהחל ב-1998 ● אבל בזמן שהשוכרים יושבים על הגדר וסופגים עליות במחירי החוזים, המשקיעים שמזהים את הפרצה וחוזרים לשוק עם מבצעי מימון אגרסיביים וקוצרים תשואות גבוהות יותר

מרכז ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג וקניוני עופר הודיעו לשוכרים: "לא נחייב שכ"ד כשסגור"

על רקע המלחמה מול איראן והגבלות פיקוד העורף, קבוצת ביג הודיעה לשוכרי המרכזים המסחריים כי בשלב זה לא תגבה עבור חודש מרץ את שכר הדירה הבסיסי ● עסקים חיוניים במרכזי ביג ימשיכו לפעול כרגיל ● בקניוני עופר לא ייגבו הוראות קבע לפחות עד 15 במרץ או התבהרות המצב

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה במגמה מעורבת; המניה שזינקה ב-88% מתחילת השנה

ת"א 35 ננעל בעלייה של 0.6%, ת"א 90 ירד ב-0.6% ומדד הבנקים עלה ב-1.4% ● הדולר מתחזק על רקע המתיחות בגזרת איראן ● מניית מגה אור בלטה בעליות והשלימה זינוק של 88% מתחילת השנה ● ואיך סיכמו המדדים את חודש פברואר?

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים במלחמה. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמיר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

שורת מדינות קראו לאזרחיה לעזוב את איראן, ולא להגיע לישראל

טראמפ: אני רוצה לעשות עסקה עם איראן, לא רוצה להשתמש בכוח צבאי אבל לפעמים חייבים ● אייר אינדיה מבטלת את הטיסות לישראל מיום ראשון למשך שבוע ● ארה"ב קוראת לעובדים לא חיוניים לעזוב את ישראל ● בתיאום מלא עם ארה"ב: דריכות שיא במערכת הביטחון ● משרד החוץ של קנדה: קוראים לאזרחינו לעזוב את איראן עכשיו כל עוד ניתן לעשות זאת בבטחה, בריטניה פינתה את עובדיה מאיראן ומבקשת מאזרחיה להימנע מנסיעות לישראל ● עדכונים שוטפים

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: Reuters, Anadolu

למה טראמפ העדיף לתקוף דווקא בתזמון הזה?

בחינת התנהלותו של נשיא ארה״ב מצביעה על נטייה ברורה להכריז על צעדים נפיצים כשהבורסה סגורה ● מה עומד מאחורי ״אפקט סוף השבוע״ וכך תהנה ממנו הפעם גם ישראל

עשן מתנשא מעל מרכז העיר טהרן לאחר פיצוץ, הבוקר / צילום: Reuters, Anadolu

שעות לפני התקיפה: פלטפורמת ההימורים התחילה לגעוש

בזמן שמערכות המכ"ם התחממו, פלטפורמת "פולימרקט" כבר הראתה זינוק של 100% בהסתברות לעימות ● אחרי שהשוק "סגר את הפינה" על התקיפה האמריקאית הקרובה, השאלה הגורלית על עתיד המשטר ב-2027 נסחרת כעת ביותר מ־50%

הר תנופה. יש גם סחלבים / צילום: יובל אינהורן

כלניות בשלושה צבעים וסחלב במופע נדיר: מסלולי הפריחה שלא הכרתם

בימים שבהם נדמה שעל כל כלנית צצים עשרה מדריכים שיסבירו לכם איך להגיע אליה באפס מאמץ, הכנו לכם שלוש המלצות לטיולי פריחה דווקא למיטיבי הלכת

כבר לא "רוקי" ו"קראטה קיד": לספורטאים בקולנוע היום יש נקודות חולשה

מסימון ביילס ועד הקאמבק של אליסה ליו - מהפכת הספורטאיות של העשור האחרון לא נולדה על הפודיום, אלא בהחלטה לעצור ולחזור לתחרות בתנאים שהן מנסחות לעצמן ● התופעה לא פוסחת על המסך ההוליוודי, שמחליף את הפוקוס מהשאלה "איך הם מנצחים?" ל-"מה נשאר מהם אחרי הניצחון?"

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

OpenAI שוברת שיאים: גייסה 110 מיליארד דולר לפי שווי של 730 מיליארד

אמזון, אנבידיה וסופטבנק הובילו את הסבב הפרטי הגדול בהיסטוריה ● המהלך ממצב אותה כחברת הטכנולוגיה הפרטית בעלת השווי הגבוה בעולם ● במקביל נחתמה שותפות ענן אסטרטגית בהיקף עתק והחברה מציבה יעד של מאות מיליארדי דולרים בהוצאות מחשוב עד סוף העשור

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור ונתב״ג מושבת לפחות עד יום שני, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, ארה״ב ואסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך יראה מבצע החילוץ ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

השמיים עדיין סגורים, כך תוכלו בכל זאת להיכנס ולצאת מישראל

עקב המצב, ארקיע תחל היום להפעיל טיסות חכורות בין טאבה לאתונה, על מנת לאפשר כניסה ויציאה מישראל ● בימים הקרובים חברות תעופה נוספות צפויות להצטרף למודל דומה דרך טאבה או עקבה

ד''ר אנג'לה עירוני / צילום: דוברות אסותא / עופר חג'יוב

המיילדת שהפכה למנהלת בית חולים והפרשה שהסעירה את המדינה

"לאחר שאח שלי עבר תאונת פגע וברח, שאילצה אותו לעבור ניתוח ראש מסובך, נולד החלום שלי להיות אחות בטיפול נמרץ נוירוכירורגי. לא היה מקום בתל השומר, אז התחלתי בגינקולוגיה" ● שיחה קצרה עם ד"ר אנג'לה עירוני, מנהלת בית החולים אסותא ראשון לציון והמרכז הרפואי אסותא רעננה

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"ניהול סיכונים קר": למה מדינות המפרץ לא תוקפות את איראן בחזרה?

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

אכזבה ברבעון האחרון של באפט: הרווח התפעולי של ברקשייר נחתך בכ-30%

הרווח התפעולי של ברקשייר האת'ווי צנח בכמעט 30% ברבעון האחרון של באפט ● קופת המזומנים הדשנה של החברה הצטמצמה מעט ל-373 מיליארד דולר ברבעון האחרון

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

בני סבטי: "האיראנים הרבה יותר חצופים, נועזים ומאיימים ביחס לשנה שעברה"

הטרמינולוגה האיראנית כנגד ארה"ב החריפה בשבועות האחרונים, וזאת למרות מלחמת 12 הימים בה הופצצו ונפגעו אתרים אסטרטגיים ברחבי המדינה ע"י ממשל טראמפ וישראל ● "ההבדל הגדול בין מבצע עם כלביא לימים אלו, הם הפגנות ההמונים כנגד המשטר בה נטבחו עשרות אלפי מפגינים", מציין בני סבטי, מומחה לענייני איראן

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

מצב חירום עד יום שני: ההנחיות החדשות של פיקוד העורף

הוכרז מצב חירום מיוחד בעורף, והשמים נסגרו לטיסות אזרחיות ● הוטלו מגבלות נרחבות על פעילות המשק, החינוך וההתכנסויות ברחבי הארץ ● מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ואיך נערכים באתרי הבנייה?