גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ערים מנסות להפחית שימוש בכירות גז – אבל הטבחים מפעילים לחץ נגדי

לשכנע אנשים לעבור לבישול בחשמל אינו עניין פשוט; כירות גז זוכות להחרגה מאיסורים על חיבור בניינים חדשים לרשת הגז

חברות גז וקבוצות לוביסטים שפכו כספים לקמפיינים של יחסי ציבור שהגנו על בישול בכירות גז / צילום: Shutterstock, dotshock
חברות גז וקבוצות לוביסטים שפכו כספים לקמפיינים של יחסי ציבור שהגנו על בישול בכירות גז / צילום: Shutterstock, dotshock

כירות גזו הופכות לנושא לוהט כשערים בארה"ב שוקלות להפסיק לבצע חיבורים לצנרת הגז לבתים ועסקים, על מנת להקטין את פליטות הפחמן.

מסעדות רבות ושפים ביתיים מעדיפים לבשל על כירות גז, ולשכנע חלק מהם לעבור לכירות חשמליות התגלה כמאמץ לא פשוט - סנטימנט שתעשיית הגז התלבשה עליו כדי לגייס התנגדות לתקנות מקומיות חדשות.

בכמה ערים, כולל סן פרנסיסקו וסיאטל, הכירו בבעיה בכך שהחריגו תנורי בישול מהאיסור על שימוש בגז, או נתנו למסעדות אפשרות להשיג אישורי החרגה בניסיון לצמצם את ההתנגדות למינימום.

ההתנגדות הקשורה לתנורי בישול מדגימה את אחד האתגרים של הקטנת הפליטות הקשורה לשינוי האקלים: צרכנים עשויים להיאלץ לעשות הקרבה אישית על ידי ויתור על דברים שהם רגילים להם ונהנים מהם לטובת טכנולוגיות פחות מוכרות.

"לומר שתנור חשמלי טוב כמו תנור גז זה לא להבין את אמנות הבישול"

ג'ורג' צ'ן, שף מנהל ומייסד המסעדה China Live בסן פרנסיסקו, אמר שהוא מודאג מכך שערים מגבילות טכניקת בישול שתורמת למרקם ולטעם של מטבח סיני מוצלח, ולדבריו לא ניתן להגיע אליהם בבישול על גבי כירה חשמלית.

"אני מכבד את הסביבה, אני נוהג במכונית חשמלית ומוכן לשלם את העלויות הנוספות בגלל שזו טכנולוגיה טובה", אמר צ'ן. "אבל לומר שתנור חשמלי הוא טוב כמו תנור גז זה לא להבין את אמנות הבישול".

תומכי החשמול אומרים שתנורי האינדוקציה של היום, המשתמשים בזרם אלקטרומגנטי על מנת לחמם את כלי הבישול באופן ישיר, הרבה יותר טובים מהכירות החשמליות של פעם - ומרגע שהטבחים לומדים להשתמש בהם - גם עדיפים על כירות גז. אבל כמה קבוצות תעשייה בתחום המסעדנות ואחרים התנגדו לניסיונות להכריח אותם לבצע את המעבר.

כשברקלי, קליפורניה הפכה לעיר הראשונה בארה"ב שאוסרת על חיבורי גז טבעי לבתים חדשים וחברות לפני שנתיים, איגוד המסעדות של קליפורניה תבע. באיגוד טענו שהמגבלה תפגע במסעדות שמשתמשות בדלק מאובנים על מנת להשחים בשר, לצלות ירקות ולהקפיץ בווק אורז ואטריות. שופט פדרלי דחה את התביעה מוקדם יותר החודש; באיגוד המסעדות אומרים שמתכוונים לערער על הפסיקה.

מאז, כמה עשרות עיריות אמריקאיות, כולל דנבר וניו יורק, ויתרו או הציעו צעדים המגבילים על השימוש בגז טבעי בבניינים חדשים או בניינים שעוברים שיפוץ יסודי, מתוך תקווה שזה יעזור להגיע ליעד של הקטנת פליטות הפחמן הקשורות לשינוי האקלים. כמה מדינות, בתורן, כולל טקסס וג'ורג'יה, נעו לכיוון איסור על עיריות להטיל מגבלות כאלה לפני שיותר ערים יצטרפו למהלך כולל.

הצעדים המקומיים מצריכים את התקנתן של משאבות חום ומכשירי חשמל במקום כבשני גז, דודי מים, תנורי חימום ובישול, שהם כרגע הנורמה ברוב ארה"ב. ברחבי אמריקה, דלקי מאובנים המשמשים לייצור אנרגיה מהווים 13% מפליטות הפחמן השנתיות, על פי נתונים משנת 2019 של סוכנות הגנה הסביבה של ארה"ב.

פחות מ-3% מהגז הטבעי המשמש בבתים מגיע מבישול על תנורי גז

תרומת תנורי הגז לפליטות היא זניחה ביחס לגז המשמש לחימום בתים ומים. פחות מ-3% מהגז הטבעי המשמש בבתים מגיע מבישול על תנורי גז, על פי סקר אנרגיה ביתית מ-2015 שפרסם מנהל המידע על אנרגיה של ארה"ב.

הצעה ראשונית להגבלות על חיבורי גז בברוקליין, מסצ'וסטס, כללה תנורי גז, אבל לבסוף הם הוחרגו ממנה. העירייה עדיין זקוקה לאישור מהמדינה על מנת להחיל את האיסור.

באופן מעשי, היה הגיוני יותר "ללכת על הדברים הגדולים קודם", אמר חבר בית הנבחרים של המדינה טומי וויטולו, דמוקרט שמייצג את ברוקליין באספה המחוקקת של מסצ'וסטס. "בשביל חלק מהאנשים, בישול הוא עניין של קתרזיס. לאחרים, זה תרבותי או רוחני. זה חלק חשוב מחיי היומיום של האנשים, וניתן להבין שיש להם עדיפויות שונות", אמר.

כשחבר המפקחים של סן פרנסיסקו הצביע פה אחד לאסור על חיבורי גז לבניינים חדשים בשנה שעברה, הצעד כלל הליך החרגה שאפשר למסעדות גמישות בנושא. עדכונים לתקנות הבנייה של סיאטל שהגבילו גז טבעי בבניינים חדשים עברו פה אחד במועצת העיר בפברואר, וכללו החרגה דומה לתנורי בישול, גישה ש"נראתה עדיפה מאיסור כולל" בזמנו, כך כתבה בדואר אלקטרוני קריסטין בראון, מנהלת תקשורת במשרד לקיימות וסביבה של סיאטל.

איום קיומי לתעשיית הגז

החרגות עירוניות לטובת בישול בגז אינן בלתי סבירות, אמרה שרה בלדווין, העובדת על חשמול תחום הבניין בחברת המדיניות הסביבתית Energy Innovation. אבל בסופו של דבר, היא מאמינה שבניינים יצטרכו להיות חשמליים לגמרי, כולל כירות בישול, על מנת למלא אחר יעדי הקטנת פליטות שאפתניים, וזה מציג איום קיומי לתעשיית הגז.

"תעשיית הגז באמת רוצה להפוך את כירת הבישול לטריז ולהשתמש בזה כדי לדרבן אנשים לפעול נגד החשמול באופן כללי", אמר צ'רלי ספאץ, חוקר במרכז לחקר האקלים, ארגון הפועל לטובת איכות הסביבה.

חברות גז וקבוצות לוביסטים כמו איגוד הגז של אמריקה שפכו כספים לקמפיינים של יחסי ציבור שהגנו על בישול בכירות גז. הקבוצה שילמה למשפיעני סגנון חיים ובריאות באינסטגרם כדי שישבחו את הבישול בגז, כפי שדווח מוקדם יותר על ידי המגזין מאת'ר ג'ונס.

דובר של איגוד הגז אמר שהפוסטים בתשלום היו חלק מקמפיין #CookingWithGas, שכלל גם סרטונים שעלו לאתרים של שפים מקצועיים ששיתפו מתכונים ודיברו על איך הם מעדיפים לבשל בגז טבעי.

"אמריקאים אוהבים לבשל בגז, אז זה מובן איך קובעי מדיניות שאינם מכירים את הנושא ינסו לרכך את המכה של מדיניות שנועדה לסלק גז טבעי שהוא זול, אמין ונקי על ידי החרגת הגז מתחום הבישול", כתבה נשיאת איגוד הגז קארן הרברט בדואר אלקטרוני.

בעוד שכמה קבוצות תעשייה של תחום המסעדות התנגדו לאיסורים על גז, וציינו גורמים כמו העלויות הגבוהות של מטבחים שהם חשמליים לחלוטין, ישנם גם שפים שאומרים שהם רואים את היתרונות האפשריים לסביבה.

שלבי סטארקס, שפית מקצועית מאוקלנד, קליפורניה, אמרה שבישול בגז היה חלק חשוב מהמקצוע ב-12 השנים בהן היא מגישה מזון באזור המפרץ של סן פרנסיסקו. אבל היא מאמינה ששפים יתרגלו למצב החדש.

"נראה את תחום האוכל משתנה בחזיתות רבות, בין אם בדרך בה אנו מגדלים אותו או בדרך בה הוא מוגש", אמרה. "להכין אוכל באופן התומך בקיימות זה הדבר הבא".

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון