גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לחברות הטק הגדולות יש שריף חדש, הפעם בבריטניה

ראש רשות התחרות והשווקים הבריטית אומר כי הסוכנות שלו יוצאת מצללי האיחוד האירופי

רשות התחרות והשווקים בבריטניה חוקרת אם חנות האפליקציות של אפל קבעה  למפתחי אפליקציות תנאים לא הוגנים / צילום: Shutterstock, mundissima
רשות התחרות והשווקים בבריטניה חוקרת אם חנות האפליקציות של אפל קבעה למפתחי אפליקציות תנאים לא הוגנים / צילום: Shutterstock, mundissima

רשות התחרות הבריטית יוצאת מהצללים של האיחוד האירופי, פותחת בסדרת תביעות חדשות נגד חברות טכנולוגיה גדולות והופכת לגורם עולה חדש של ביקורת בינלאומית של תעשיית הטק.

מוקדם יותר החודש, הממשלה הבריטית אמרה שתחזק את רשות התחרות והשווקים (Competition and Markets Authority, CMA) - סוכנות התחרותיות הוותיקה של המדינה - ותיתן לה סמכויות חדשות להחל במהירות חקירות ותיקון התנהגות אנטי־תחרותית. הצעד צפוי לחזק את יכולתה להטיל קנסות על חברות ולמנוע מהלכי השתלטות העשויים לפגוע בתחרותיות.

לאחר שיצאה בריטניה מהאיחוד האירופי בסוף השנה, החלה ה־CMA להפעיל את כוחה באופן אגרסיבי בסדרה של תביעות בפרופיל גבוה. היא שמה על הכוונת את אלפאבית, חברת האם של גוגל, את אפל ואת פייסבוק, ובדקה נושאים הקשורים לתחרות שלרוב לא עסקה בהם כשבריטניה הייתה חברה באיחוד האירופי.

מנהל ה־CMA, אנדראה קושלי, אמר שהסוכנות שלו רוצה להוביל בעיצוב התנהגות חברות הטכנולוגיה הגדולות ברחבי העולם. "מבחינה מסוימת אנו יוצאים מהצל של המועצה האירופית", אמר בראיון, בהתייחסות לרשות ההגבלים העסקיים העליונה של האיחוד האירופי. קושלי אמר שכעת הוא חופשי לפעול באופן עצמאי, להאיץ חקירות, והסוכנות שלו יכולה להיכנס לפעולה תוך שבועות בודדים מקבלת תלונה.
"לפני כן היינו חלק מדיון", אמר קושלי. "זו לא הייתה בחירה שלנו איזה תלונות להפוך לחקירות".
קושלי, שנולד בפרמה באיטליה, עבד בחברת ייעוץ בלונדון לפני שהצטרף לסוכנות רגולציית התקשורת העיקרית של בריטניה, Ofcom, ואז ל־CMA ב־2013. ב־2017 מונה לעמוד בראש הסוכנות על ידי שר העסקים של הממשלה הבריטית.

כוח האדם הוכפל

כמות המקרים שה־CMA מטפל בהם עלתה ב־30% עד 50% מאז הברקזיט, אמר קושלי. על מנת להתמודד עם זה, הוא כמעט מכפיל את כוח האדם של הסוכנות לאלף איש. המשמעות היא מאבק על כישרונות מול חברות הטק הגדולות, שיש להן מאות מקומות פנויים בשכר טוב בצוותים המשפטיים שלהן ברחבי העולם.

תומס ווינג'ה, ראש מחלקת ההגבלים העסקיים במשרד עורכי הדין קליפורד צ'אנס מבריסל, אמר שה־CMA "נעה מהר יותר ממה שנראה שמסוגלות לעשות רוב הרשויות בנושא הגבלים עסקיים... אם אני הייתי יושב בהנהלה של אחת מארבע חברות הטק הגדולות, בהחלט הייתי שם עין על ה־CMA".

מנהלת רשות ההגבלים העסקיים של האיחוד האירופי מרגרתה וסטאז'ה אמרה שהיא מקבלת בברכה את התחרות. "אני מקבלת את זה באופן טבעי שכעת הם רוצים לתבוע את מקומם", אמרה בראיון מהעת האחרונה. "הם חייבים להראות שהם יושבים בכיסא על כל המושב, אם ניתן לומר כך".

אפל ופייסבוק וגוגל על הכוונת

קושלי אומר שסדר העדיפויות שלו כולל בחינה מדוקדקת יותר של רכישות שעשויות לחזק את המעמד בשוק של אחת מענקיות הטק. הוא גם מתכוון להשתמש בסוכנות שלו כדי לדחוק בחברות הטק הגדולות להנגיש את הנתונים והמערכות שלהן ליריבות קטנות יותר.
בין היתר, הסוכנות שהוא עומד בראשה חוקרת האם חנות האפליקציות של אפל קבעה למפתחי אפליקציות תנאים לא הוגנים והאם פייסבוק מקבלת יתרון לא חוקי לגבי שירותים שלה עצמה, כמו דייטינג ולוחות מודעות, מנתונים שהיא אוספת מהמפרסמים ברשת החברתית.

באפל אמרו שיעבדו עם CMA, והגנו על הדרישות שהחברה מטילה על מפתחי אפליקציות, ש"מוטלות באופן הוגן ושוויוני". בפייסבוק אמרו שהחברה פועלת בתוך סביבה תחרותית ו"תמשיך לשתף פעולה באופן מלא עם החקירות כדי להראות שהן חסרות ערך".

ה־CMA גם רוצה להתמודד עם גוגל לגבי תוכנית החברה להפסיק להשתמש בטכנולוגיה מצד שלישי לייעוד פרסומות בגלשן שהיא מפתחת, כרום, המכונה "קוקיז". גוגל אמרה שתפסיק את השימוש בקוקיז לאחר לחץ מארגונים הפועלים לשמירה על פרטיות ומרגולטורים, אבל חברות פרסום דיגיטלי התלוננו שהפסקת השימוש בהן תיתן לגוגל עצמה יתרון לא הוגן בהצגת פרסומות מקוונות.

התביעה נגד גוגל, שהחלה בינואר, כבר הובילה לשינויים ברחבי העולם. בחודש שעבר הציעה גוגל ליישב את התביעה של ה־CMA על ידי הבטחה שכלי הפרסום שלה לא יעשו שימוש בנתוני גלישה של משתמשי כרום, ושתיתן ל־CMA התראה של לפחות 60 יום לפני שתסיר קוקיז על מנת לבחון את התוכניות שלה ואולי לבקש לעשות בהן שינויים. גוגל אמרה שתכבד התחייבויות אלה לא רק בבריטניה אלא בכל העולם.

קושלי אמר שהסוכנות שלו נקטה בגישה חדשה, וגרמה לגוגל להסכים לשינוי לפני שנקטה פעולות ענישה כלשהן, כמו קנס. גוגל קיבלה זאת בברכה כדרך בה תוכל להתמודד עם שיקולי תחרותיות באופן פרואקטיבי, כך אמר אוליבר בת'ל, מנהל תחום התחרות המשפטית של גוגל באירופה. "אנו מעריכים כל הזדמנות לדיונים מבוססי עובדות שנועדו למצוא פתרונות מעשיים", אמר.

רשויות אחרות בחנו את נושא הקוקיז מצד שלישי, כולל בטקסס ותשע מדינות אחרות בארה"ב, ותבעו בעניין זה בדצמבר, וכך גם האיחוד האירופי, שכלל את הנושא בחקירה נרחבת יותר של כל טכנולוגית הפרסומות של גוגל בחודש שעבר.

בסוף יוני הודיעה גוגל שתעכב את הסרת הקוקיז מצד שלישי עד סוף 2023, כמעט שנתיים אחרי תאריך היעד המקורי, וציינה את הצורך בכך שמוציאים לאור, מפרסמים ורגולטורים ירגישו בנוח עם החלופות שהיא מציעה.

הנחרצות החדשה של ה־CMA מגיעה בזמן שבריסל ממשיכה לחקור את חברות הטק גדולות והגדילה את קצב החקיקה שנועדה לרסן את השפעתן. גם ארה"ב עשתה כך ולאחרונה גם בכירים בממשלת סין החלו בכך.

בזמן שה־CMA לוקחת על עצמה תפקיד יותר גלובלי, הממשלה הבריטית רוצה להעניק לה סמכויות נוספות, כמו היכולת להכריח חברות לבצע שינויים אפילו לפני שהיא מסיימת חקירה. היא גם תהיה מסוגלת להטיל קנסות על חברות בלי לעבור דרך מערכת המשפט, משהו שגם סוכנויות של האיחוד האירופי יכולות לעשות.

עוד כתבות

הנהלת Vast Data / צילום: Vast Data

גיוס הענק בוואסט דאטה: המשקיעים והעובדים צפויים לקבל מאות מיליוני דולרים

חברת ניהול אחסון הנתונים הישראלית צפויה להכריז על שווי של כ־30 מיליארד דולר, אך לפי מקורות בשוק, עיקר העסקה הוא סקנדרי, לפי שווי אפקטיבי של כ־25-27 מיליארד דולר ● המשמעות: עובדים ומשקיעים צפויים ליהנות ממאות מיליוני דולרים

BYD ATTO 2

ישאיר לכם עודף מ-150 אלף שקל: קרוס-אובר חשמלי מאובזר במיוחד

BYD ATTO 2, הקרוס־אובר הקומפקטי החשמלי החדש של BYD, שומר על ממדים חיצוניים מותאמים היטב לעיר ● יש לו תא נוסעים מרווח ומאובזר, נוחות נסיעה טובה וטווח חשמלי מכובד ● המחיר נגיש אבל הפלח צפוף

שואבי אבק של דייסון / צילום: Shutterstock

פוקס קיבלה את הזיכיון הבלעדי להפצה ושיווק מוצרי דייסון בישראל

עפ"י הודעת פוקס, תקופת ההסכם עם דייסון נקבעה לחמש שנים ● עוד נמסר כי בהמשך השנה תפתח פוקס חנות ייעודית למותג במתחם ביג גלילות ● מדובר בעסקה ראשונה שמכניסה את הקבוצה, בבעלותו של הראל ויזל, לתחום האלקטרוניקה ומוצרי החשמל

סניף הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

הדיווח שהגדיל את הונו של צדיק בינו בחצי מיליארד שקל בתוך יום

בעקבות דיווח על כוונת פיבי של צדיק בינו להתמזג עם הבנק הבינלאומי שבשליטתה, זינקה מניית חברת ההחזקות בכ־17% וצמצמה את הדיסקאונט העמוק בו נסחרה ביחס לשווי החזקותיה בבנק ● אי.בי.אי: "השוק חיכה למהלך הזה. בינו מעוניין לסגור את הדיסקאונט ו'להתקרב לצלחת'"

משרדי אנבידיה ביקנעם / צילום: אנבידיה

מרחיבה את המשרדים ביקנעם: עסקת הענק של אנבידיה ומליסרון

ענקית השבבים חתמה על הסכם שכירות חדש מול מליסרון, ובכך ממשיכה במגמת ההתרחבות בישראל ובצפון בפרט ● מדובר בבניין חדש בעל 11 קומות, סמוך למטה הקיים של אנבידיה ביקנעם ולקמפוס הענק שיוקם בטבעון במרחק כמה דקות נסיעה

פרופ' נרי אוקסמן / צילום:  Conor Doherty, courtesy of OXMAN

"בכלכלה הסמויה של הטבע יש פוטנציאל עצום לתיקון העולם": נרי אוקסמן חושפת את החברה החדשה שהקימה

היא מפתחת נעליים שאפשר לשתול אחרי השימוש, מתכננת בתים שמגדלים את עצמם, ומגדלת במעבדה אוכמניות שאיש לא טעם 450 שנה ● אחרי 25 שנה באקדמיה, פרופ' נרי אוקסמן, מהחוקרות המשפיעות בתחומי הארכיטקטורה והעיצוב, רוצה ליישם את החזון שלה לסינרגיה בין בני אדם לטבע ● וגם: ההתמודדות עם הסערה שנקלעה אליה בעקבות פעילותו הפרו־ישראלית של בן זוגה, המיליארדר ביל אקמן

הזבל עולה על גדותיו / צילום: Shutterstock

בין ההצהרות למעשים: ישראל לא נגמלת מקבירת הפסולת באדמה

בישראל, בניגוד לעולם, עדיין רוב הפסולת מוטמנת בקרקע ● מדובר במצב בעייתי ממגוון סיבות, כשאחת מהן היא שהמקום הולך להיגמר ● מאמצי הממשלה לא הביאו לשינוי בשטח, והמשבר מעבר לפינה ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי הטיפול בפסולת

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

המחיר הכבד של התחרות עם אנבידיה: הסיבות לנפילת מניית AMD

מניית AMD צנחה אתמול לאחר פרסום הדוחות: התוצאות אומנם הרשימו, אך התחזית שידרה האטה זמנית ותחושה שפריצת הדרך הגדולה עדיין רחוקה ● התקווה הגדולה של החברה נמצאת בעיקר בהמשך השנה, כאשר היא תנסה לצאת ממכירת השבב הבודד וליצור פתרונות שלמים ● בדרך לשם, היא תצטרך להיזהר מתלות גדולה מדי ב-OpenAI

טוביה לוסקין, המייסד והמנכ''ל לשעבר / צילום: תמר מצפי

סוף לסכסוך: מייסד גבעות עולם יוצא בנזיד עדשים, החברה חוזרת לקידוחים

לאחר 12 שנות מאבק משפטי, נפרדת שותפות הנפט "גבעות עולם" מהמייסד טוביה לוסקין, שמכר את חלקו תמורת כ־1.2 מיליון שקל בלבד ופטור מחובות עתק ● כעת מכריזה ההנהלה על "דף חדש" וחזרה להפקת נפט מסחרית: "מחפשים שותף אסטרטגי, וגם נגייס הון בבורסה"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

דיווח: איראן מוכנה לדון גם בטילים - וגם בתמיכתה בארגוני טרור

הניו יורק טיימס דיווח: באיראן מוכנים להעלות נושאים נוספים, מעבר לגרעין, בשיחות המו"מ שייפתחו מחר ● כמעט שנתיים וחצי עברו מתחילת המלחמה ולקראת המעבר המתוכנן לשלב ב' של הסכם הפסקת האש - צה"ל טיפל רק בכמחצית מהמנהרות ברצועת עזה ● לפחות תשע מדינות מהאזור העבירו מסרים לבית הלבן וביקשו - אל תבטלו את הפגישה עם האיראנים ● סגן נשיא ארה"ב ג'יי.די ואנס: "לאיראן לא יכול להיות נשק גרעיני - זה המטרה העיקרית של טראמפ" ● עדכונים שוטפים

קמפיין לאומי / צילום: צילום מסך

ראש בראש: איזה בנק אחראי לפרסומת הזכורה ביותר, ואיזה בנק לאהובה ביותר?

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לגל תורן ובנק לאומי, והאהובה ביותר - זה השבוע השני - שייכת לבנק הפועלים, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, מפעל הפיס הוא הגוף המפרסם שהשקיע השבוע את התקציב הגדול ביותר, בקמפיין הספרותי עם עידן עמדי

רשות המסים / צילום: איל יצהר

מכה לרשות המסים: פסק דין חדש קובע כי תשיב מאות מיליוני שקלים לקבלנים

ועדת הערר למיסוי מקרקעין קבעה כי על רשות המסים להשיב לקבלנים שזכו במכרזי מחיר למשתכן את מס הרכישה ששילמו ● זאת, לאחר שהתקבלה עמדת הקבלנים לפיה זכייתם במכרז אינה מהווה רכישה של זכות במקרקעין, אלא הסכם למתן שירותי בנייה למדינה, שאינו מחייב במס רכישה

יזמי MyOr. מימין:  ד''ר מיכאל ברנדווין, ד''ר אריאל כץ ופרופ' רוני כהן / צילום: באדיבות החברה

ליזם שהפך את אנזימוטק לסיפור הצלחה יש תוכנית חדשה לשינוי עולם הבריאות

ד"ר אריאל כץ, היזם שהוביל את חברת אנזימוטק ופרש רגע לפני שנמכרה במאות מיליוני דולרים, רוצה לרתום את קליניקות התזונה למהפכה ברפואה מונעת ● בראיון הוא מספר על המודל העסקי של חברת MyOr שהקים וצופה לה השנה הכנסות של 30 מיליון דולר

בצלאל זיני / צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

בצלאל זיני, אחיו של ראש השב"כ, מואשם בהברחות לעזה במאות אלפי שקלים

הפרקליטות מייחסת לבצלאל זיני, שהיה אחראי על הכנסת כלים הנדסיים לעזה, עבירות של סיוע לאויב במלחמה, פעולה ברכוש למטרות טרור ולקיחת שוחד, אחרי שהבריח סיגריות לרצועה בשלושה סבבים ● "הנאשמים היו מודעים לאפשרות שהסחורות יגיעו לידי חמאס ויסייעו לו לשמר שרידות כלכלית ואחיזה שלטונית"

שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), יואב דודקביץ (ידיעות אחרונות)

היועמ"שית: לוין מונע מינוי שופטים ואלפי תיקים מצטברים

בהרב-מיארה הגישה לבג"ץ את עמדתה בעתירה נגד סירובו של לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, והפנתה לנתונים של הנהלת בתי המשפט על מחסור כבד במערכת ● לדבריה, הציבור נפגע ואלפי תיקים "ממתינים על המדף"

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

המשקיע האמריקאי מעולמות הבריאות שלוטש עיניים לארקיע

האחים נקש מנהלים מגעים למכירת השליטה בחברת התעופה לפי שווי של כ-50 מיליון דולר ● המשקיע שנמצא במשא ומתן סופי הוא אליוט זמל, אמריקאי עם פעילות בענפי הבריאות וההשקעות

חשבוניות פיקטיביות / איור: גיל ג'יבלי

ארגוני הפשיעה מצאו שיטה חדשה לגנוב מיליארדי שקלים מהמדינה

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● רשות המסים בלמה לאחרונה חשבוניות פיקטיביות בהיקף של 25 מיליארד שקל, וארגוני הפשיעה החלו לחשב מסלול מחדש: לפרוץ למערכות של חברות אמינות, לגנוב זהויות ולהנפיק חשבוניות "רפאים" באישון לילה ● מקבלנים שחשבונם הוקפא ועד מילואימניקים שנפלו קורבן - כך עובדת שיטת העוקץ

הלוואות בתוך המשפחה / צילום: Shutterstock

האם יש תקרה לריבית בהלוואות שניתנות בתוך המשפחה?

אישה שעמדה לאבד את ביתה קיבלה הלוואה מבנה ● אלא שהריבית בהסכם חרגה מהמותר בחוק הלוואות חוץ בנקאיות ● מה קבע בית המשפט?

חומרים: Shutterstock, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

התמכרנו ל-AI: מנוע הצמיחה של וול סטריט הפך למשקולת

וול סטריט בפאניקה ● תחנת הרדיו שרק רוצה לעשות נעים ● והחוק שגוזר עלינו ביצים יקרות ל–17 שנה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

המדינה לא מסתפקת במניית זהב ומגבשת מודל חדש בצים

ברקע מגעים למכירת צים, רשות החברות מקדמת מעבר מ"מניית זהב" לצו אינטרסים חיוני ● הרגולציה שנבחנת תאפשר למדינה להשתלט על ניהול החברה במקרה של פגיעה באינטרס הלאומי