גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב צפויה להביא את כלכלת העולם אל מעבר לקו ההתאוששות

כשהתוצר המקומי הגולמי ברבעון השני צפוי לעבור את הרמות שלפני המגפה, נראה כי אבן-דרך בשיקום הכלכלה העולמית נמצאת בהישג יד, כך אומרים אנליסטים

ג'נט ילן, שרת האוצר של ארה"ב / צילום: רויטרס, JONATHAN ERNS
ג'נט ילן, שרת האוצר של ארה"ב / צילום: רויטרס, JONATHAN ERNS

הכלכלה האמריקאית כנראה חזרה לרמה בה הייתה לקראת סוף 2019 בשלושת החודשים שנגמרו ביוני, וזה מסייע להעלות את התוצר העולמי לרמה הגבוהה מהרמות שהיו לפני המגפה בפעם הראשונה.

כלכלנים שנסקרו על-ידי ה"וול סטריט ג'ורנל" מעריכים כי הנתונים שיפורסמו ביום חמישי יראו כי התוצר המקומי הגולמי עלה ברבעון השני ב-8.5% בהתאמה לעונה. זה כנראה הותיר את התוצר בארה"ב - הערך של כל הסחורות והשירותים שהופקו בכל רחבי הכלכלה, לאחר התאמות לעונה ולאינפלציה - מעל הרמה של 19.2 טריליון דולר אליה הכלכלה הגיעה ברבעון האחרון של 2019, הרבעון האחרון לפני שהתפשטות מגפת הקורונה גרמה לחלקים נרחבים מהכלכלה העולמית להיסגר ולהתכווץ, כך אומרים הכלכלנים.

התוצר הכלכלי המשולב של קבוצת 20 המדינות המובילות בכלכלה העולמית עבר את הרמות שלפני המגפה ברבעון הראשון, על-פי הערכות של הארגון לשיתוף-פעולה כלכלי ופיתוח, ה-OECD. כשארה"ב וכמה כלכלות גדולות אחרות חצו את הרף הזה ברבעון השני, סביר להניח כי התוצר העולמי כעת גבוה מהרמה שנרשמה ברבעון האחרון לפני שמגפת הקורונה החלה, כך אומרים בקבוצה.

הכלכלה האירופית, לעומת זאת, כנראה נותרה קטנה משהייתה לפני המגפה, על-פי המועצה האירופית, בזמן שהתפשטות זן דלתא החדש של הקורונה ברחבי אסיה מאיימת להאט את השיקום במחצית השנייה של השנה.

קרן המטבע הבינלאומית תפרסם היום (ג') תחזיות חדשות לכלכלה העולמית. קריסטלינה גאורגייבה, מנהלת הקרן, אמרה בשבוע שעבר בכנס מקוון כי בעוד שהתחזיות שלה לצמיחה הכלכלית העולמית ב-2021 יישארו בתחום 6% שחזתה באפריל, התחזית למדינות עשירות עם תוכניות חיסון מהירות השתפרה, בעוד שהתחזית למדינות עניות נחלשה.

"חרף העובדה שהמסלול של זן דלתא החדש הוא משמעותי, מה שאנו צופים הוא שיקום יוצא דופן ב-2021", אמרה. "אבל בין אפריל ויולי ההרכב של 6% האלה השתנה".

בארה"ב, פתיחות עסקים נרחבות, עלייה בקצב החיסונים והזרקה של סיוע ממשלתי עזרו להניע פרץ של צמיחה כלכלית, וכנראה ימשיכו לתמוך בהתרחבות של הכלכלה השנה ובשנה הבאה, כך אומרים כלכלנים שנסקרו על-ידי ה"ג'ורנל".

התמ"ג של ארה"ב כנראה יהיה יותר גבוה עד סוף 2022 ממה שצפו לפני המגפה, כך אומרים ב-OECD. השיקום החזק הזה, עם זאת, לא צפוי להיות משותף לרוב אירופה או חלקים רבים אחרים של העולם, כך אמרו בארגון.

"זה ההחזר על הסיוע הפיסקלי הגדול, וגם העובדה שארה"ב לעולם לא באמת נכנסה לסגר מלא כמו אירופה", אמר כריסטיאן קלר, כלכלן ראשי בברקלייס.

על-פי המועצה האירופית, התוצר הכלכלי המשולב של 27 המדינות של האיחוד האירופי יחזור לרמה שלפני המשבר ברבעון האחרון של השנה. אבל מדינות אינדיבידואליות יגיעו לשם לפני אחרות, תלוי בכמה הכלכלות שלהן בנויות על תיירות ועל שירותים קשורים, שנפגעו יותר מהשפעת המגפה מאשר ייצור ותעשיות כבדות אחרות.

המועצה אומרת כי פולין כנראה כבר התאוששה ברבעון השני, וכלכלת גרמניה צפויה לחזור לעצמה ברבעון השלישי. מה שמשותף לשתי המדינות הוא סקטור גדול יחסית של ייצור בבתי חרושת שהרוויח מהעלייה העולמית בביקוש לסחורות בזמן המגפה, כשמשקי-בית קיצצו באופן חד בהוצאות שלהם על שירותים הניתנים באופן אישי.

"יש קורלציה חזקה מאוד בין החלק שתופס ייצור תעשייתי בתוצר המקומי הגולמי והביצועים במשך השנה האחרונה", אמרה ביאטה ג'אבורצ'יק, כלכלנית ראשית בבנק האירופי לשיקום ופיתוח.

לעומת זאת, במועצה מצפים כי איטליה וספרד ישתקמו רק ברבעון השלישי של שנה הבאה. בשתי המדינות תיירות תופסת נתח גדול בתוצר, ובאופן נרחב יותר, כל תעשיית האירוח.

"השיקום מאופיין על-ידי שינויים גדולים בתוך ובין מדינות ונותר חשוף לסיכונים, בייחוד התפשטות של זנים חדשים של נגיף הקורונה וקצב התחסנות שונה", אמרו שרי האוצר של קבוצת 20 הכלכלות המובילות מוקדם יותר החודש.

הודו מציעה את הדוגמה החדשה ביותר של המחיר הכלכלי של גל חדש של הדבקות בקרב אוכלוסייה שהיא ברובה לא מחוסנת. מכל מדינות ה-G-20, הודו סבלה מהכיווץ הכלכלי הגדול ביותר במחצית השנייה של 2020, אבל זינקה בחזרה בעוצמה לסיום שלושת החודשים הראשונים של השנה הנוכחית עם תוצר שהיה גבוה ב-2.7% מהרמות שלפני המגפה.

אבל המגפה והגבלות ממשלתיות חזרו בעוצמה ברבעון השני של השנה, בגלל זן דלתא המתפשט במהירות, והתוצאה היא שסקר בין מנהלי רכש מצביע על ירידה בפעילות השירותים בכל תקופת שלושה החודשים ולקראת סופה אפילו בייצור תעשייתי.

ברחבי אסיה באופן נרחב יותר, מגבלות חדשות מוטלות ככל שעולה מניין הנדבקים. מוקדם יותר החודש, הממשלה האינדונזית הכריזה על מגבלות חדשות באזורים המוכים ביותר של ג'אווה ובאלי. בערך באותה עת בוייטנאם, הטילה הממשלה מגבלות חדשות על התחבורה בהאנוי, הבירה, ועל ערים אחרות. האולימפיאדה ביפן נפתחה באיחור של שנה ללא צופים אחרי שהממשלה הכריזה על מצב חירום שיימשך לכל אורך התחרויות.

"חומרת המגבלות באסיה גדולה אפילו ממה שהייתה לפני שנה", אמרה אליסיה גרסיה חררו, כלכלנית ראשית לאסיה בחברת השירותים הפיננסיים הצרפתית Natixis. "אסיה עשויה לפגר אחרי מדינות אחרות בחזרה לנורמליות".

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

דיווח: התנאים החדשים של חמאס, ואיך יתנהל המו"מ בדוחא

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא