גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב צפויה להביא את כלכלת העולם אל מעבר לקו ההתאוששות

כשהתוצר המקומי הגולמי ברבעון השני צפוי לעבור את הרמות שלפני המגפה, נראה כי אבן-דרך בשיקום הכלכלה העולמית נמצאת בהישג יד, כך אומרים אנליסטים

ג'נט ילן, שרת האוצר של ארה"ב / צילום: רויטרס, JONATHAN ERNS
ג'נט ילן, שרת האוצר של ארה"ב / צילום: רויטרס, JONATHAN ERNS

הכלכלה האמריקאית כנראה חזרה לרמה בה הייתה לקראת סוף 2019 בשלושת החודשים שנגמרו ביוני, וזה מסייע להעלות את התוצר העולמי לרמה הגבוהה מהרמות שהיו לפני המגפה בפעם הראשונה.

כלכלנים שנסקרו על-ידי ה"וול סטריט ג'ורנל" מעריכים כי הנתונים שיפורסמו ביום חמישי יראו כי התוצר המקומי הגולמי עלה ברבעון השני ב-8.5% בהתאמה לעונה. זה כנראה הותיר את התוצר בארה"ב - הערך של כל הסחורות והשירותים שהופקו בכל רחבי הכלכלה, לאחר התאמות לעונה ולאינפלציה - מעל הרמה של 19.2 טריליון דולר אליה הכלכלה הגיעה ברבעון האחרון של 2019, הרבעון האחרון לפני שהתפשטות מגפת הקורונה גרמה לחלקים נרחבים מהכלכלה העולמית להיסגר ולהתכווץ, כך אומרים הכלכלנים.

התוצר הכלכלי המשולב של קבוצת 20 המדינות המובילות בכלכלה העולמית עבר את הרמות שלפני המגפה ברבעון הראשון, על-פי הערכות של הארגון לשיתוף-פעולה כלכלי ופיתוח, ה-OECD. כשארה"ב וכמה כלכלות גדולות אחרות חצו את הרף הזה ברבעון השני, סביר להניח כי התוצר העולמי כעת גבוה מהרמה שנרשמה ברבעון האחרון לפני שמגפת הקורונה החלה, כך אומרים בקבוצה.

הכלכלה האירופית, לעומת זאת, כנראה נותרה קטנה משהייתה לפני המגפה, על-פי המועצה האירופית, בזמן שהתפשטות זן דלתא החדש של הקורונה ברחבי אסיה מאיימת להאט את השיקום במחצית השנייה של השנה.

קרן המטבע הבינלאומית תפרסם היום (ג') תחזיות חדשות לכלכלה העולמית. קריסטלינה גאורגייבה, מנהלת הקרן, אמרה בשבוע שעבר בכנס מקוון כי בעוד שהתחזיות שלה לצמיחה הכלכלית העולמית ב-2021 יישארו בתחום 6% שחזתה באפריל, התחזית למדינות עשירות עם תוכניות חיסון מהירות השתפרה, בעוד שהתחזית למדינות עניות נחלשה.

"חרף העובדה שהמסלול של זן דלתא החדש הוא משמעותי, מה שאנו צופים הוא שיקום יוצא דופן ב-2021", אמרה. "אבל בין אפריל ויולי ההרכב של 6% האלה השתנה".

בארה"ב, פתיחות עסקים נרחבות, עלייה בקצב החיסונים והזרקה של סיוע ממשלתי עזרו להניע פרץ של צמיחה כלכלית, וכנראה ימשיכו לתמוך בהתרחבות של הכלכלה השנה ובשנה הבאה, כך אומרים כלכלנים שנסקרו על-ידי ה"ג'ורנל".

התמ"ג של ארה"ב כנראה יהיה יותר גבוה עד סוף 2022 ממה שצפו לפני המגפה, כך אומרים ב-OECD. השיקום החזק הזה, עם זאת, לא צפוי להיות משותף לרוב אירופה או חלקים רבים אחרים של העולם, כך אמרו בארגון.

"זה ההחזר על הסיוע הפיסקלי הגדול, וגם העובדה שארה"ב לעולם לא באמת נכנסה לסגר מלא כמו אירופה", אמר כריסטיאן קלר, כלכלן ראשי בברקלייס.

על-פי המועצה האירופית, התוצר הכלכלי המשולב של 27 המדינות של האיחוד האירופי יחזור לרמה שלפני המשבר ברבעון האחרון של השנה. אבל מדינות אינדיבידואליות יגיעו לשם לפני אחרות, תלוי בכמה הכלכלות שלהן בנויות על תיירות ועל שירותים קשורים, שנפגעו יותר מהשפעת המגפה מאשר ייצור ותעשיות כבדות אחרות.

המועצה אומרת כי פולין כנראה כבר התאוששה ברבעון השני, וכלכלת גרמניה צפויה לחזור לעצמה ברבעון השלישי. מה שמשותף לשתי המדינות הוא סקטור גדול יחסית של ייצור בבתי חרושת שהרוויח מהעלייה העולמית בביקוש לסחורות בזמן המגפה, כשמשקי-בית קיצצו באופן חד בהוצאות שלהם על שירותים הניתנים באופן אישי.

"יש קורלציה חזקה מאוד בין החלק שתופס ייצור תעשייתי בתוצר המקומי הגולמי והביצועים במשך השנה האחרונה", אמרה ביאטה ג'אבורצ'יק, כלכלנית ראשית בבנק האירופי לשיקום ופיתוח.

לעומת זאת, במועצה מצפים כי איטליה וספרד ישתקמו רק ברבעון השלישי של שנה הבאה. בשתי המדינות תיירות תופסת נתח גדול בתוצר, ובאופן נרחב יותר, כל תעשיית האירוח.

"השיקום מאופיין על-ידי שינויים גדולים בתוך ובין מדינות ונותר חשוף לסיכונים, בייחוד התפשטות של זנים חדשים של נגיף הקורונה וקצב התחסנות שונה", אמרו שרי האוצר של קבוצת 20 הכלכלות המובילות מוקדם יותר החודש.

הודו מציעה את הדוגמה החדשה ביותר של המחיר הכלכלי של גל חדש של הדבקות בקרב אוכלוסייה שהיא ברובה לא מחוסנת. מכל מדינות ה-G-20, הודו סבלה מהכיווץ הכלכלי הגדול ביותר במחצית השנייה של 2020, אבל זינקה בחזרה בעוצמה לסיום שלושת החודשים הראשונים של השנה הנוכחית עם תוצר שהיה גבוה ב-2.7% מהרמות שלפני המגפה.

אבל המגפה והגבלות ממשלתיות חזרו בעוצמה ברבעון השני של השנה, בגלל זן דלתא המתפשט במהירות, והתוצאה היא שסקר בין מנהלי רכש מצביע על ירידה בפעילות השירותים בכל תקופת שלושה החודשים ולקראת סופה אפילו בייצור תעשייתי.

ברחבי אסיה באופן נרחב יותר, מגבלות חדשות מוטלות ככל שעולה מניין הנדבקים. מוקדם יותר החודש, הממשלה האינדונזית הכריזה על מגבלות חדשות באזורים המוכים ביותר של ג'אווה ובאלי. בערך באותה עת בוייטנאם, הטילה הממשלה מגבלות חדשות על התחבורה בהאנוי, הבירה, ועל ערים אחרות. האולימפיאדה ביפן נפתחה באיחור של שנה ללא צופים אחרי שהממשלה הכריזה על מצב חירום שיימשך לכל אורך התחרויות.

"חומרת המגבלות באסיה גדולה אפילו ממה שהייתה לפני שנה", אמרה אליסיה גרסיה חררו, כלכלנית ראשית לאסיה בחברת השירותים הפיננסיים הצרפתית Natixis. "אסיה עשויה לפגר אחרי מדינות אחרות בחזרה לנורמליות".

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת ב-24.5% במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו