גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביידן מתמודד עם אתגרים חדשים בנושא הקורונה והכלכלה

נשיאות שהחלה בטון אופטימי לגבי השיקום הכלכלי והתגברות על המגפה נכנסת לשלב קשה יותר

ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock
ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן נכנס למשרה עם מטרה להתגבר על מגפת הקורונה, לעודד צמיחה כלכלית ולזכות באישור מהרשות המחוקקת להוצאות חדשות בגובה טריליונים. אחרי חצי שנה בתפקיד, כל המטרות המרכזיות האלה עומדות למבחן.

כמות מקרי הקורונה והאשפוזים עולה, בגלל זן דלתא והתנגדות להתחסנות מצד חלק מהאוכלוסייה. חששות לגבי התפשטות המגפה אפילו גרמו לסערות בשווקים הפיננסיים ומחירי מוצרים לצרכנים עולים, מה שמביא לאזהרות מפני אינפלציה לטווח ארוך. תוכנית תשתיות של שתי המפלגות וחבילת הוצאות נרחבת יותר של הדמוקרטים נמצאות עמוק בתהליך המשא ומתן והן רחוקות מחתימה על ידי ביידן בחדר הסגלגל.

במהלך פגישה של הקבינט בשבוע שעבר, הבליט הנשיא בדברים שנשא את עבודתו בינתיים אבל הכיר בקיומן של נקודות לחץ. "אני יודע שזה נראה כמו טיפוס במעלה גבעה אינסופית... אנו מתקדמים, אבל יש לנו עוד כברת דרך", אמר ביידן על מאמץ ההתחסנות.

הוא הדגיש את הצורך ב"הקפדה על עיניים פקוחות כל הזמן" אל מול הנגיף, וטען בתוקף שהתוכנית הכלכלית שלו "תייצר צמיחה כלכלית משמעותית" והגן על תוכניות התשתיות והמלחמה בעוני שלו כתוכניות שהציבור תומך בהן.

מאז שנכנס ביידן לתפקיד, יותר מ־3 מיליון משרות נוצרו וכמעט 60% מהאמריקאים המבוגרים מחוסנים כיום. כשהגיע להסכם עם הרפובליקאים ביוני על מסגרת דו־מפלגתית לתוכנית תשתיות בגובה כמעט טריליון דולר, אמר שזה הראה שפעולה דו־מפלגתית אפשרית.

"מתקדם בקצב הנכון" או "בזבזנות חסרת אחריות"

כעת, נראה שביידן נע אל עבר שלב יותר מאתגר בנשיאותו. סקר של גאלופ שפורסם בסוף השבוע שעבר הראה שרמת התמיכה בביידן עומדת על 50%, הציון הנמוך ביותר מאז שנכנס לתפקיד. הוא מנסה לשכנע ספקנים - שרבים מהם לא תומכים בו מבחינה פוליטית - להתחסן. הוא מבקש להרגיע חששות ציבוריים מעליות מחירים. ואחרי שהשקיע זמן רב במסגרת דו־מפלגתית לתשתיות שהושגה בסיוע סנאטורים דמוקרטים ורפובליקאים, כעת על הבית הלבן מוטל להביא את התוכנית הזו אל קו הסיום.

סקר חדש עבור רשת ABC שפורסם בתחילת השבוע מצא ש־45% מהאמריקאים אופטימיים לגבי הכיוון של המדינה - ירידה משיעור 64% שחשבו כך באביב.

הרפובליקאים אומרים שהמדיניות של ביידן תפגע בכלכלה. ראש המיעוט בבית הנבחרים קווין מקרתי צייץ לאחרונה ש"האינפלציה של הדמוקרטים משמידה תקוות של אמריקאים לביטחון פיננסי", וראש המיעוט בסנאט מיץ' מקונל  הגדיר את תוכניות ההוצאה כ"מסע מיסוי ובזבזנות חסר אחריות".

תומכיו של ביידן מציינים שחלק מהמשילות הוא התמודדות עם הלא צפוי, והם מעניקים לו קרדיט על ניהול המגפה ועל קידום סדר העדיפויות שלו בתוך קונגרס מפולג.

"כל הנשיאים צריכים להתמודד עם הגורמים החיצוניים האלה שפשוט נכנסים להם לנשיאות", אמר הסנאטור אד מארקי (דמוקרטי ממסצ'וסטס). "אבל לגבי התוכנית הגדולה הזו שיש לו על תשתיות ועל משפחות, הוא מתקדם בקצב הנכון".

הבית הלבן ממשיך לבטא אופטימיות. היועצת הבכירה לבית הלבן אניטה דאן תדרכה מחוקקים דמוקרטים ביום חמישי לגבי התוכניות הכלכליות של הנשיא, בעזרת מצגת שהדגישה את הטענות של הממשל על כך שסדר העדיפויות יעודד משרות ויעזור למשפחות עובדות, כולל נתונים מסקרים המראים את הפופולריות של היוזמות.

אבל בבית הלבן מכירים בכך שהאתגרים העומדים מול הנשיא הם גדולים. "יש לו הרבה על הצלחת, והוא ממוקד בהכל. וככה נמשיך", אמר היועץ הבכיר מייק דונילון בתדרוך טלפוני לעיתונאים.

בנושא החיסונים, הבית הלבן היה בעמדת מגננה בימים האחרונים בזמן שכמות המקרים עולה אחרי שירדה מוקדם יותר השנה, ובתוך כך שישנן הדבקות בבית הלבן עצמו ובגבעת הקפיטול. המדינה עדיין לא הגיעה ליעד של ביידן, שבתחילה נקבע ל־4 ביולי, להגיע ל־70% התחסנות של אמריקאים לפחות במנת חיסון ראשונה נגד הקורונה. בינתיים, יותר מ־68% מהמבוגרים מעל גיל 18 התחסנו בזריקה אחת וכ־60% קיבלו שתי מנות חיסון.

ביידן נשאל שוב ושוב אם יש צורך להתחשב בהנחיות לעטית מסכות. כמה ממשלות מקומיות הטילו מחדש כללים בעניין זה כשנגיף דלתא המדבק יותר מגדיל את כמות המקרים בכל המדינות בארה"ב.

לפני פגישה בבית הלבן ביום חמישי, אמר שהממשל יקשיב לעצת המדענים. הוא חזר על הטענה שלו שהמצב כרגע הוא "מגפה בקרב הלא מחוסנים", והוסיף שמי שהתחסן מוגן מהידבקות ברוב המקרים, וממופע קשה של המחלה במידה ובכל זאת יידבקו בנגיף.

ביידן גם התקוטט עם פייסבוק לגבי תפקידה של חברת הרשת החברתית בניהול מידע שגוי לגבי הקורונה ולגבי חיסונים.

"אנשים משלמים יותר על הכל - כשהם מצליחים בכלל לקנות משהו"

וויליאם גלסטון, עוזר לשעבר של הנשיא ביל קלינטון, אמר שהנשיא יתמודד עם סיכונים אם לא יהיה מסוגל למלא אחר יעדיו המוצהרים. "הציפיות הועלו", אמר. "אם הן יתפוגגו, החשש שלי הוא שתהיה תגובה".

בכירים בבית הלבן אמרו כבר זמן רב שהמגפה והכלכלה כרוכות זו בזו, והצלחה בתחום ההתחסנות תחזק את העלייה בכמות המועסקים. הנשיא הדגיש בדברים שנשא בתחילת כל אחד מהחודשים האחרונים את העלייה בכמות ההעסקה - כשמעסיקים מוסיפים בממוצע כ־600 אלף משרות כל חודש מאז שנכנס לתפקיד.

אבל הסקרים מהעת האחרונה והתעוררות של התנגדות בגלל חשש גובר מאינפלציה גרמו לביידן להתנגד למבקרים שאומרים שתוכניות ההוצאה הכספית שלו והניסיון להעלות מיסים הם המתכון הלא נכון מבחינה כלכלית.

הוא הכיר בקיומה של האינפלציה בטווח הקרוב אבל אמר שהיא לא תהווה בעיה לאמריקאים בטווח הרחוק - מסר שאולי יהיה קשה לו לשמור עליו אם צרכנים יראו בחודשים הקרובים מחירים שנותרים גבוהים מהרגיל.

"אנשים משלמים יותר על הכל - כשהם מצליחים בכלל לקנות משהו. אם יש דבר אחד שאמריקאים לא אוהבים לעשות, זה לעמוד בתור ולשלם יותר על דברים", אמר כריס לצ'יוויטה, אסטרטג רפובליקאי מווירג'יניה. בווירג'יניה יש בחירות למושל בנובמבר שעשויות לשמש כמבחן מוקדם לכוחו הפוליטי של ביידן.

בבית הלבן רואים את תוכנית החקיקה של ביידן כדרך הטובה ביותר למצב את המפלגה הדמוקרטית לקראת בחירות האמצע בשנה הבאה. ביידן השיג ניצחון מוקדם עם העברתו של חוק סיוע לקורונה בגובה 1.9 טריליון דולר במהלך 100 הימים הראשונים של נשיאותו והשתמש בסמכותו כראש הרשות המבצעת על מנת להפוך פעולות רבות שנקט קודמו בתפקיד הנשיא לשעבר דונלד טראמפ.

השגת השיגים משמעותיים נוספים מתוך סדר העדיפויות של הנשיא תלויה בשאלה אם יצליח למצוא תמיכה לחבילת תשתיות בגובה כטריליון דולר וחקיקה נפרדת בגובה 3.5 טריליון דולר למימון טיפול בשינוי האקלים, גישה לחינוך וטיפול בר השגה בילדים קטנים. כל אחד מאלה יעמיד למבחן את יכולתו של ביידן לסגור עסקאות: החבילה הראשונה תזדקק לתמיכה של לפחות 10 רפובליקאים על מנת להתקדם בסנאט, בעוד שהשנייה תצטרך תמיכה של כל הדמוקרטים על מנת לעבור.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

המדינה תאסוף דאטה על עובדים ישירות מהמעסיקים. כך זה יעבוד

לפי סעיף חדש בחוק ההסדרים, לטופס 100 שהמעסיקים מגישים למדינה מדי חודש יתווסף סעיף חדש - עיסוק העובד ● לפיכך, המדינה תחזיק לראשונה בנתוני אמת על כל המועסקים במשק ● הוספת הסעיף נועדה לאפשר קבלת החלטות מבוססות יותר ולפתח מענים תעסוקתיים מדויקים ומותאמים לצרכים בשגרה ובמשבר

טעינת כלי רכב חשמליים / צילום: ap, David Zalubowski

ועדת הכספים דחתה את מתווה מיסוי הרכב של האוצר לשנת 2026

ועדת הכספים דחתה את מתווה מיסוי הרכב של האוצר לשנת 2026, ודרשה ממשרדי הממשלה לשוב עם תכנית שתעודד את החדרת הרכבים הירוקים לשוק ● ללא הסכמה עד סוף החודש - המסים יזנקו אוטומטית בתחילת ינואר

יאכטה / צילום: Shutterstock, Sven Hansche

בצל הסופה: חיפושים אחרי יאכטה ישראלית שנותק עימה הקשר באזור קפריסין

ברשות הספנות בודקים מדוע לא נוצר קשר עם הספינה, שיצאה מאשדוד לכיוון האי לפני יומיים • זאת, על רקע הסופה "ביירון" שהכתה גם בקפריסין - והגיעה הערב לישראל • ביאכטה נמצאים 4 בני אדם, שלא ידוע מה מצבם

חבילות מחו''ל בדואר ישראל / צילום: מיכל רז חיימוביץ

לקראת הכפלת הפטור ממע"מ בינואר: מי ירוויח ומי יפסיד מהמהלך?

עו"ד רז נזרי נשכר על ידי הסוחרים להגשת עתירה לבג"ץ נגד החלטת שר האוצר להכפלת הפטור ליבוא מוצרים ● במקביל, השחקנים המרכזיים בתחומי השילוח והקליטה כבר מתכוננים להסתערות של הצרכן הישראלי ● גלובס בדק כיצד ייראה שוק האונליין לאחר השינוי

ראש הממשלה בנימין נתניהו נאום במליאת הכנסת, 08.12.25 / צילום: אמיל סלמן-הארץ

השקל חזק מאי פעם? השיא לא שייך לנתניהו

השקל אכן שובר שיאים - אבל לא את אלה שנתניהו מייחס לו ● וגם: ניתוח בנק ישראל מצביע על פער שמרמז כי התחזקותו של המטבע המקומי אינה מספרת את כל הסיפור ● המשרוקית של גלובס

ג'ארד קושנר / צילום: Shutterstock, Alex Brandon

ג'ארד קושנר מצטרף למאבק על האחים וורנר. האם עסקת נטפליקס בסכנה?

במהלך שעשוי לאיים על עסקת נטפליקס לרכישת האחים וורנר שאושרה לאחרונה, פרמאונט מגישה הצעה נגדית ומביאה עימה חיזוק בלתי צפוי - קרן Affinity Partners שבה שותף ג'ארד קושנר ● ברקע: הסתייגות הנשיא טראמפ מהכוח הרב שהרכישה עשויה להביא לנטפליקס

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה במגמה חיובית; טבע עלתה ב-3%, מניות הגז זינקו

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.2% ● מניות הגז מזנקות לאחר שהושגו הסכמות על יצוא הגז למצרים ● הנשיא טראמפ אישר לאנבידיה למכור שבבי AI לסין תחת תנאים מסוימים ● מניות אוריון וסוגת זכו לקבלת פנים חיובית ביום המסחר הראשון שלהן ● השקל הפך החודש למטבע החזק בעולם מול הדולר ● וגם: האסטרטג הוותיק בוול סטריט שממליץ לצמצם אחזקות במניות "שבע המופלאות"

דירה במתנה / אילוסטרציה: Shutterstock

להגן על ההון המשפחתי: האם דירה שאדם קיבל במתנה יכולה להיות על תנאי?

בית המשפט הורה לגבר להחזיר להורי אשתו לשעבר את הסכום שנתנו להם לצורך רכישת דירה ● זאת מכיוון שחתם על "כתב התחייבות" שבו הסכים כי אם יתגרש ישיב להורים את הכסף שקיבל לקניית הדירה

כמה עלו מבצעי המימון ליזמי הנדל''ן? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המרוץ אחרי קונים: הדוחות חושפים את המשקולת של מבצעי המימון על היזמים

דוחות חברות הנדל"ן חושפים כי גל מבצעי המימון גובה מהיזמים עלויות כבדות של הצטמקות ההכנסות, זינוק בהוצאות המימון ופגיעה בתזרים ● למרות כל זאת מכירות הדירות ממשיכות לדשדש, והחברות חוששות מהורדת מחיר רשמית, שתגרום לקונים לחכות ולמכירות לרדת עוד

כנס החירום של ארגון העיתונאים: ''בלי תקשורת חופשית – אין דמוקרטיה'' / צילום: אלעד גוטמן

עשרות עיתונאים נכחו בכנס החירום: "קרעי מאיים גם על ערוץ 14"

ברקע הצעות החוק של הממשלה, בכירי התקשורת הישראלית התכנסו הבוקר לכנס חירום של מועצת העיתונות וארגון העיתונאים ● "הממשלה הזו לא אוהבת אמת, אבל מי שמתעסק, מתרסק. אנחנו ננצח אותם", אמר יו"ר הארגון חיים הר זהב ● וגם: מגיש ערוץ 14 שלקח חלק באירוע

ארכיון / צילום: Shutterstock

כוננות לסופת "ביירון": צפי לכמויות גשמים גדולות והצפות

יחד עם כמות המשקעים צפויים להיות גם פרצי רוח של עד 80 קמ"ש ● בארגוני החירום מזהירים כי אין לחצות שיטפונות או אזורי הצפה בכביש, גם אם נראה שהדבר אפשרי, ולא לטייל באפיקי נחל ● בחברת החשמל תגברו את צוותי השטח

מנכ''ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה, בכנס ''בילד'' שנערך בשבוע שעבר / צילום: צילום מסך

17.5 מיליארד דולר: השקעת הענק של מיקרוסופט בהודו

עוד צעד להגשמת חזונה של הודו הפוך למוקד בינלאומי מוביל בתחום ה-AI, הענן והשבבים ● מיקרוסופט מצטרפת לאלפאבית שהודיעה על השקעה של 15 מיליארד דולר במדינה

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהפכה במוצרי החיסכון: הבנקים יורשו להציע את הפלטפורמה החדשה

אחת המחלוקות הגדולות ברפורמה המתגבשת בשוק החיסכון מתקרבת להכרעה: הבנקים צפויים לקבל אפשרות להציע את חשבון ההשקעות האחוד כבר עם ההשקה ● לאחר פרסום המסקנות הסופיות בימים הקרובים, תעבור הרפורמה לשלב החקיקה

סוחר בקומת המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: ap, Richard Drew

אחרי 15 שנה: האסטרטג הוותיק בוול סטריט שמשנה כיוון לגבי "שבע המופלאות"

אד ירדני, נשיא חברת ייעוץ ההשקעות Yardeni Research, צופה כי התגברות התחרות בקרב חברות הטכנולוגיה הגדולות תאט את קצב הצמיחה של הרווחים שלהן בעתיד, וממליץ לתת משקל־יתר לסקטורים כמו ביטוח בריאות ותעשייה ● "בפועל, עמדתנו היא שכל חברה מתפתחת להיות חברת טכנולוגיה", כתב ירדני

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

בעלי המניות של צים בדרישה לדירקטוריון: לפטר את מנכ"ל החברה

בחברת הספנות, שמתנהלת כבר שנה ללא בעל שליטה, מתפתח בשבועות האחרונים מאבק פרוקסי סוער ● צחי אברהם, אחד מבעלי המניות:"חברי הנהלה מנסים לרכוש את החברה בפחות מסך המזומנים בקופה" ● בעלי המניות קוראים לדירקטוריון להפסיק את כהונת המנכ"ל גליקמן

איגודי עובדים מפגינים בלונדון / צילום: Reuters, PA Images

ממשלת בריטניה מקדמת חוק שיעשה מהפכה בזכויות עובדים

הממשלה הבריטית משיקה את "חוק זכויות העובדים", המוגדר כ"שדרוג המשמעותי ביותר מזה עשור" בתחום ● "סוכנות לעבודה הוגנת" תאכוף את החוקים ● בין היתר, תוענק זכות לחופשת מחלה מהיום הראשון, ותוכניות להתמודדות עם הפסקת המחזור יוצעו לנשים בגיל המעבר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

השראה מהמודל האמריקאי לדוחות כספיים: כללי הדיווח לבורסה משתנים

"ועדת חמדני" לשינוי מבנה הדוחות הציגה את המלצותיה, ובראשן מעבר לדוח ממוקד של ההנהלה והארכת המועד לדיווחים מיידיים ● בשוק מברכים, אך גם מזהירים מפני תביעות שיגישו משקיעים, בעוד שיו"ר הוועדה חושש דווקא שעורכי הדין ימסמסו את הרפורמה

מונית שעובדת עם TAXIGO / צילום: טקסיגו

המיזם החדש שמאיים על נתח השוק של גט טקסי

פלטפורמת המוניות והשירותים החדשה TAXIGO יוצאת לדרך וכבר גייסה 4,000 נהגים ● בשיבא מוקמת חטיבת חדשנות ע"ש איל מאיר ברקוביץ וגל מאיר איזנקוט שנפלו בעזה, המשלבת סטארט־אפים וצוותים קליניים ● אוני' רייכמן פתחה קליניקה משפטית חדשה לייצוג וסיוע לנכי צה"ל ● וגם: עשרות דיפלומטים ובכירים בתעשייה נפגשו באירוע שהוקדש לכלכלה הישראלית ● אירועים ומינויים

הראל ויזל, בעלים ומנכ''ל קבוצת פוקס / צילום: כדיה לוי

הראל ויזל ואדם אדרי רכשו קרקע ב-140 מיליון שקל למרכז מסחרי בקדימה צורן

קבוצת משקיעים בראשות הראל ויזל ואדם אדרי רכשה קרקע ב-140 מיליון שקל למרכז מסחרי בקדימה צורן ● התוכנית לקרקע כוללת הקמת מרכז בילוי, פנאי ומסחר, משרדים ושירותים קהילתיים, בשטח בנוי של כ-30 אלף מ"ר ובהשקעה מוערכת של 600 מיליון שקל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Andrew Harnik

בשוק בטוחים מה הפד יעשה הערב. אבל מה יקרה ב-2026?

בעוד שטראמפ מחפש לו מחליף נוח, יו"ר הפד, ג'רום פאוול צפוי להכריז הערב על הורדת הריבית בארה"ב ● הסקרנות האמיתית היא לגבי תחזיות הריבית ל-2026, הפד צפוי לשדר שתהליך הפחתות הריבית יוצא להפסקה ● בתוך כך, ההתנגדות בין חברי הוועדה גוברת: חלקם מודאגים מהאינפלציה העיקשת, ושהריבית הנוכחית לא מספיקה כדי להחזיר אותה ליעד ● טראמפ לוחץ על הורדה חדה: "פאוול לא אוהב אותי"