גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביידן מתמודד עם אתגרים חדשים בנושא הקורונה והכלכלה

נשיאות שהחלה בטון אופטימי לגבי השיקום הכלכלי והתגברות על המגפה נכנסת לשלב קשה יותר

ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock
ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן נכנס למשרה עם מטרה להתגבר על מגפת הקורונה, לעודד צמיחה כלכלית ולזכות באישור מהרשות המחוקקת להוצאות חדשות בגובה טריליונים. אחרי חצי שנה בתפקיד, כל המטרות המרכזיות האלה עומדות למבחן.

כמות מקרי הקורונה והאשפוזים עולה, בגלל זן דלתא והתנגדות להתחסנות מצד חלק מהאוכלוסייה. חששות לגבי התפשטות המגפה אפילו גרמו לסערות בשווקים הפיננסיים ומחירי מוצרים לצרכנים עולים, מה שמביא לאזהרות מפני אינפלציה לטווח ארוך. תוכנית תשתיות של שתי המפלגות וחבילת הוצאות נרחבת יותר של הדמוקרטים נמצאות עמוק בתהליך המשא ומתן והן רחוקות מחתימה על ידי ביידן בחדר הסגלגל.

במהלך פגישה של הקבינט בשבוע שעבר, הבליט הנשיא בדברים שנשא את עבודתו בינתיים אבל הכיר בקיומן של נקודות לחץ. "אני יודע שזה נראה כמו טיפוס במעלה גבעה אינסופית... אנו מתקדמים, אבל יש לנו עוד כברת דרך", אמר ביידן על מאמץ ההתחסנות.

הוא הדגיש את הצורך ב"הקפדה על עיניים פקוחות כל הזמן" אל מול הנגיף, וטען בתוקף שהתוכנית הכלכלית שלו "תייצר צמיחה כלכלית משמעותית" והגן על תוכניות התשתיות והמלחמה בעוני שלו כתוכניות שהציבור תומך בהן.

מאז שנכנס ביידן לתפקיד, יותר מ־3 מיליון משרות נוצרו וכמעט 60% מהאמריקאים המבוגרים מחוסנים כיום. כשהגיע להסכם עם הרפובליקאים ביוני על מסגרת דו־מפלגתית לתוכנית תשתיות בגובה כמעט טריליון דולר, אמר שזה הראה שפעולה דו־מפלגתית אפשרית.

"מתקדם בקצב הנכון" או "בזבזנות חסרת אחריות"

כעת, נראה שביידן נע אל עבר שלב יותר מאתגר בנשיאותו. סקר של גאלופ שפורסם בסוף השבוע שעבר הראה שרמת התמיכה בביידן עומדת על 50%, הציון הנמוך ביותר מאז שנכנס לתפקיד. הוא מנסה לשכנע ספקנים - שרבים מהם לא תומכים בו מבחינה פוליטית - להתחסן. הוא מבקש להרגיע חששות ציבוריים מעליות מחירים. ואחרי שהשקיע זמן רב במסגרת דו־מפלגתית לתשתיות שהושגה בסיוע סנאטורים דמוקרטים ורפובליקאים, כעת על הבית הלבן מוטל להביא את התוכנית הזו אל קו הסיום.

סקר חדש עבור רשת ABC שפורסם בתחילת השבוע מצא ש־45% מהאמריקאים אופטימיים לגבי הכיוון של המדינה - ירידה משיעור 64% שחשבו כך באביב.

הרפובליקאים אומרים שהמדיניות של ביידן תפגע בכלכלה. ראש המיעוט בבית הנבחרים קווין מקרתי צייץ לאחרונה ש"האינפלציה של הדמוקרטים משמידה תקוות של אמריקאים לביטחון פיננסי", וראש המיעוט בסנאט מיץ' מקונל הגדיר את תוכניות ההוצאה כ"מסע מיסוי ובזבזנות חסר אחריות".

תומכיו של ביידן מציינים שחלק מהמשילות הוא התמודדות עם הלא צפוי, והם מעניקים לו קרדיט על ניהול המגפה ועל קידום סדר העדיפויות שלו בתוך קונגרס מפולג.

"כל הנשיאים צריכים להתמודד עם הגורמים החיצוניים האלה שפשוט נכנסים להם לנשיאות", אמר הסנאטור אד מארקי (דמוקרטי ממסצ'וסטס). "אבל לגבי התוכנית הגדולה הזו שיש לו על תשתיות ועל משפחות, הוא מתקדם בקצב הנכון".

הבית הלבן ממשיך לבטא אופטימיות. היועצת הבכירה לבית הלבן אניטה דאן תדרכה מחוקקים דמוקרטים ביום חמישי לגבי התוכניות הכלכליות של הנשיא, בעזרת מצגת שהדגישה את הטענות של הממשל על כך שסדר העדיפויות יעודד משרות ויעזור למשפחות עובדות, כולל נתונים מסקרים המראים את הפופולריות של היוזמות.

אבל בבית הלבן מכירים בכך שהאתגרים העומדים מול הנשיא הם גדולים. "יש לו הרבה על הצלחת, והוא ממוקד בהכל. וככה נמשיך", אמר היועץ הבכיר מייק דונילון בתדרוך טלפוני לעיתונאים.

בנושא החיסונים, הבית הלבן היה בעמדת מגננה בימים האחרונים בזמן שכמות המקרים עולה אחרי שירדה מוקדם יותר השנה, ובתוך כך שישנן הדבקות בבית הלבן עצמו ובגבעת הקפיטול. המדינה עדיין לא הגיעה ליעד של ביידן, שבתחילה נקבע ל־4 ביולי, להגיע ל־70% התחסנות של אמריקאים לפחות במנת חיסון ראשונה נגד הקורונה. בינתיים, יותר מ־68% מהמבוגרים מעל גיל 18 התחסנו בזריקה אחת וכ־60% קיבלו שתי מנות חיסון.

ביידן נשאל שוב ושוב אם יש צורך להתחשב בהנחיות לעטית מסכות. כמה ממשלות מקומיות הטילו מחדש כללים בעניין זה כשנגיף דלתא המדבק יותר מגדיל את כמות המקרים בכל המדינות בארה"ב.

לפני פגישה בבית הלבן ביום חמישי, אמר שהממשל יקשיב לעצת המדענים. הוא חזר על הטענה שלו שהמצב כרגע הוא "מגפה בקרב הלא מחוסנים", והוסיף שמי שהתחסן מוגן מהידבקות ברוב המקרים, וממופע קשה של המחלה במידה ובכל זאת יידבקו בנגיף.

ביידן גם התקוטט עם פייסבוק לגבי תפקידה של חברת הרשת החברתית בניהול מידע שגוי לגבי הקורונה ולגבי חיסונים.

"אנשים משלמים יותר על הכל - כשהם מצליחים בכלל לקנות משהו"

וויליאם גלסטון, עוזר לשעבר של הנשיא ביל קלינטון, אמר שהנשיא יתמודד עם סיכונים אם לא יהיה מסוגל למלא אחר יעדיו המוצהרים. "הציפיות הועלו", אמר. "אם הן יתפוגגו, החשש שלי הוא שתהיה תגובה".

בכירים בבית הלבן אמרו כבר זמן רב שהמגפה והכלכלה כרוכות זו בזו, והצלחה בתחום ההתחסנות תחזק את העלייה בכמות המועסקים. הנשיא הדגיש בדברים שנשא בתחילת כל אחד מהחודשים האחרונים את העלייה בכמות ההעסקה - כשמעסיקים מוסיפים בממוצע כ־600 אלף משרות כל חודש מאז שנכנס לתפקיד.

אבל הסקרים מהעת האחרונה והתעוררות של התנגדות בגלל חשש גובר מאינפלציה גרמו לביידן להתנגד למבקרים שאומרים שתוכניות ההוצאה הכספית שלו והניסיון להעלות מיסים הם המתכון הלא נכון מבחינה כלכלית.

הוא הכיר בקיומה של האינפלציה בטווח הקרוב אבל אמר שהיא לא תהווה בעיה לאמריקאים בטווח הרחוק - מסר שאולי יהיה קשה לו לשמור עליו אם צרכנים יראו בחודשים הקרובים מחירים שנותרים גבוהים מהרגיל.

"אנשים משלמים יותר על הכל - כשהם מצליחים בכלל לקנות משהו. אם יש דבר אחד שאמריקאים לא אוהבים לעשות, זה לעמוד בתור ולשלם יותר על דברים", אמר כריס לצ'יוויטה, אסטרטג רפובליקאי מווירג'יניה. בווירג'יניה יש בחירות למושל בנובמבר שעשויות לשמש כמבחן מוקדם לכוחו הפוליטי של ביידן.

בבית הלבן רואים את תוכנית החקיקה של ביידן כדרך הטובה ביותר למצב את המפלגה הדמוקרטית לקראת בחירות האמצע בשנה הבאה. ביידן השיג ניצחון מוקדם עם העברתו של חוק סיוע לקורונה בגובה 1.9 טריליון דולר במהלך 100 הימים הראשונים של נשיאותו והשתמש בסמכותו כראש הרשות המבצעת על מנת להפוך פעולות רבות שנקט קודמו בתפקיד הנשיא לשעבר דונלד טראמפ.

השגת השיגים משמעותיים נוספים מתוך סדר העדיפויות של הנשיא תלויה בשאלה אם יצליח למצוא תמיכה לחבילת תשתיות בגובה כטריליון דולר וחקיקה נפרדת בגובה 3.5 טריליון דולר למימון טיפול בשינוי האקלים, גישה לחינוך וטיפול בר השגה בילדים קטנים. כל אחד מאלה יעמיד למבחן את יכולתו של ביידן לסגור עסקאות: החבילה הראשונה תזדקק לתמיכה של לפחות 10 רפובליקאים על מנת להתקדם בסנאט, בעוד שהשנייה תצטרך תמיכה של כל הדמוקרטים על מנת לעבור.

עוד כתבות

מפעל של יצרנית הרכב צ'רי בווהו, סין / צילום: Reuters, Xiao Benxiang/VCG

בתעשיות הביטחוניות כבר מודאגים: האם הגיע הזמן לחשוב מחדש על הרכבים הסיניים?

כלי הרכב החכמים תוצרת סין מצוידים במצלמות, חיישנים ומערכות מקושרות לרשת, ומסוגלים לאסוף כמויות עצומות של מידע לאורך זמן ● בעוד שגופי הביטחון בישראל הולכים אחרי ארה"ב ומטילים מגבלות שימוש, כרבע מיליון כלי רכב סיניים כבר נוסעים בכבישי ישראל ● האם אובדן הפרטיות הוא מחיר סביר לנוחות טכנולוגית, או שמא מדובר בסיכון ביטחוני?

מנכ''ל אפל טים קוק. לפי דיווח בבלומברג יעזוב ב–2026 / צילום: ap, Richard Shotwell

שמרנות, דשדוש ב-AI ותוכנית ירושה: מאחורי גל העזיבות באפל

שורת מנהלים בכירים עזבה בשנה האחרונה את אפל במה שנראה כמו חילופי דורות בארגון שמשיל את עורו ● ברקע: הניסיונות הכושלים של ענקית הטכנולוגיה להכות את המתחרים ב-AI, תרבות זהירה מדי שמבריחה טאלנטים והיערכות לסוף עידן המנכ"ל טים קוק ● בריחת מוחות או ניקוי אורוות?

מבלים בפסטיבל הבירה ''הופי'' / צילום: עידן עטייה

למה בוטל פסטיבל הבירה שעשה לישראל יופי של הסברה?

פסטיבל הבירה הבינלאומי "הופי" נערך בתל אביב 4 שנים, הביא הנה נציגי מבשלות בירה מחו"ל ואף שבר חרמות בזמן המלחמה ● השנה הוא לא יתקיים בשל רגולציה מחמירה: "הדרישה אבסורדית, עלות הבדיקה הנדרשת עולה על שווי הסחורה"

זום גלובלי / צילום: Shutterstock

המכסים החדשים על סין, והבלונים שגרמו למצב חירום

ברקע האיומים של טראמפ להטיל מכסים על מקסיקו, האחרונה נוקטת צעדים נגד סין ● בליטא הכריזו על מצב חירום. הסיבה: בלונים ● ואיך פרסומת אחת עוררה זעם בהולנד - עד שנאלצה לרדת מהמסך? ● זום גלובלי, מדור חדש 

נשיא סוריה אל־ג'ולאני / צילום: ap, Mosa'ab Elshamy

שנה אחרי המרד של א-שרע: סוריה מתפוררת ובינתיים יש רק מנצחת אחת

מחליפו של אסד קיבל לידיו מדינה מוכת בעיות: 90% מתחת לקו העוני, מיעוטים שמסרבים להתיישר וטרוריסטים שמתבססים ● טורקיה ניצלה את שעת הכושר לבסס את מקומה במדינה באמצעות הזרמת נשק, כסף וגדודי ג'יהאדיסטים ● כעת היא מכוונת בין היתר לקידוחים במים הכלכליים שלה: "לטורקים יש תוכנית לחנוך בסיסים צבאיים במרכז סוריה, ואם יתאפשר - גם לרדת דרומה"

אילוסטרציה: shutterstock

אלי לילי פרסמה את תוצאות הניסוי הטובות ביותר של תרופת הרזיה עד היום

למרות שהשקה עדיין לא באופק, הנתונים מהניסוי הקליני המוצלח מציבים את אלי לילי בעמדת זינוק מול המתחרות בתחום ההרזיה ● בממוצע, המטופלים איבדו כשליש ממשקל גופם, וחלקם אף הפסיקו את הטיפול עקב ירידה מוגזמת במשקל

השטח שעליו תוקם תחנת הכוח ''קסם'' / צילום: דין שמואל אלמס

תחנת הכוח "קסם" סגרה פיננסית ותקבל תגמול מוגדל מרשת החשמל

ההלוואה מבנק הפועלים עומדת על 1.1 מיליארד אירו ועוד 300 מיליון שקל - ובסך-הכול כ-4.5 מיליארד שקל ● בכך הבטיחה "קסם" את הקמתה ואת "תשלום הזמינות" הגבוה שתקבל מרשת החשמל - זאת מכיוון שמדובר בתחנה קריטית לאספקת חשמל באזור צפון גוש דן

ג'נסן האונג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה, ועמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח בישראל, במפגש עם אבינתן אור ונועה ארגמני

שורד השבי אבינתן אור נפגש עם מנכ"ל אנבידיה במטה החברה בארה"ב

המפגש התקיים במהלך ביקור של צמרת ההנהלה הישראלית במטה החברה בקליפורניה, כאשר אבינתן הגיע למקום בליווי בת זוגו, נועה ארגמני, שנחטפה עמו מהנובה ● ערב חטיפתו לפני יותר משנתיים, עבד אבינתן בצוות פיתוח הספקטרום של כרטיס התקשורת של אנבידיה

מימין: יובל כספית, עומר לוי ונועה טקה / צילום: צילום מסך יוטיוב

20 המשפיעניות המצליחות ביותר בישראל, ולמה אין ברשימה גברים

שוק המשפיענים מגלגל בארץ כמעט 400 מיליון שקל בשנה, ולצד טיפוח ואופנה מתחזק בקטגוריות כמו פיננסים ובריאות, בעוד מותגי הרכב והגיימינג עדיין חלשים בתחום ● בחברת יומנז, המתמחה בכלכלת יוצרים, מצביעים גם על היציאה מהסושיאל לעבר שילוט חוצות וטלוויזיה

בורסת נאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

הירידות בוול סטריט החריפו לקראת הנעילה: ברודקום צללה 11%, השקל נחלש

נעילה שלילית באירופה ● מניות הקנאביס קפצו בעקבות כוונת טראמפ להקל על הרגולציה ● הסקפטיות סביב תחום ה-AI נמשכת: אורקל נפלה במעל 10% בעקבות הדוחות, ברודקום צנחה על אף שפרסמה תוצאות חזקות ● מחיר הנפט עלה לשיא של מעל שבעה שבועות ● הביטקוין נסחר סביב 90 אלף דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שיאים חדשים בוול סטריט; אורקל צללה וגררה את אנבידיה ואלפאבית לירידות

נאסד"ק ירד ב-0.3% ● אורקל נפלה בכ-10% לאחר האכזבה מהדוח הרבעוני ● דיסני תשקיע מיליארד דולר ב-OpenAI ● הפד הוריד את ריבית ארה"ב כצפוי, אך אותת כי לא צפויות הורדות נוספות בקרוב ● מספר המובטלים בארה״ב עלה בשיעור הגבוה ביותר מאז פרוץ הקורונה ● ירידות במטבעות הקריפטו, הביטקוין בכ-90,000 דולר ● נעילה חיובית באירופה

מרכז יזמות לחרדים בירושלים (ארכיון) / צילום: יוסי זמיר

עידוד תעסוקת חרדים? ההחלטה ה"שקטה" שרחוקה מלהספיק

ברקע העיסוק הער בסוגיית השתלבות החרדים בחברה הישראלית, עברה החלטת ממשלה ששאפה לקדם את תעסוקת הגברים החרדים ● עד כמה ההחלטה הזאת מורגשת בשטח? ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מיצוי פוטנציאל תעסוקת גברים חרדים

קרקע חקלאית / צילום: Shutterstock

הקרקע החקלאית הוחזרה למדינה: הסעיף שהפך את העסקאות לחסרות ערך

פסק דין חושף כיצד מצגים מפתים על "הפשרה קרובה" התגלו כעסקה נטולת ערך - בגלל סעיף אחד שהוסתר מהרוכשים

מערכת החיסון נלחמת חזרה / צילום: Shutterstock

מערכת החיסון נלחמת חזרה: 3 מחקרים שיעזרו למנוע את מחלות העתיד

פרופ' יפעת מרבל, שנבחרה השבוע על ידי כתב העת Nature לאחת המשפיעות במדע, גילתה אוצר של אנטיביוטיקות פוטנציאליות ומתקדמת לשלב הבא במחקר ● פרופ' פמלה ביורקמן, כלת פרס וולף, עובדת על חיסון אחד למחלות שעוד לא נולדו ● ופרופ' רון דיסקין מכין מלכודות משוכללות לווירוסים ● כשהמגפה הבאה אורבת בפינה ומחקרי חיסונים מקוצצים, שלושה חוקרים נותנים סיבה לאופטימיות

גליל מדיקל בפארק ההייטק יקנעם / צילום: גיל ארבל

מפעל גליל מדיקל ביקנעם ייסגר, ופעילותו תועבר לאירלנד

בעלת השליטה בוסטון סיינטיפיק החליטה להעביר את הפעילות של מפעל גליל מדיקל לאירלנד, במעבר הדרגתי שיושלם ב-2028 ● עפ"י הערכות, במפעל מועסקים כ-100 עובדים

"צורה חדשה של אנטישמיות": למה השתנה היחס של סין כלפי יהודים?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: איראן מנסה לגייס סוכנים נגד ישראל במדינות אפריקה, הביקור הסודי של סגן שר החוץ מטייוואן בישראל, האם ישראל ולבנון יכולות להשיג נורמליזציה, ולמה האנטישמיות מרימה ראש בסין ● כותרות העיתונים בעולם

לנה הידי ב''המופקרים''. הגבולות מיטשטשים / צילום: באדיבות נטפליקס

קורט סאטר חוזר להלך על התפר בין פשע להפקרות, הפעם במערב הפרוע

גם ב"מופקרים", הדרמה החדשה של יוצר "ילדי האנרכיה", לא חסרים דם, אלימות ופשע. רק שהפעם הזירה היא המערב הפרוע ● במרכז העלילה ניצבות שתי משפחות יריבות: האחת ענייה ונטולת מעמד, השנייה עשירה ומבוססת, ובחזית עומדות נשים חזקות שמובילות את הסיפור

ח'אן יונס / צילום: ap, Jehad Alshrafi

קצה חוט חדש: ישראל בודקת שטח שבו ייתכן שנקבר החטוף החלל רן גואילי

בישראל חוששים להישאר באפלה לקראת שלב ב' של הפסקת האש ברצועת עזה, אליו חותרת ארה"ב, ומתנים את תחילתו בהשבת החלל החטוף האחרון רן גואילי ● טראמפ מתכנן למנות גנרל אמריקני לפקד על הכוח הבינלאומי בעזה ● לפי מקורות בביירות, השליחה האמריקאית הזהירה כי ישראל תבצע תקיפות גדולות ומשמעותיות נגד חיזבאללה  ● חברת הסייבר פאלו אלטו: חשפנו קמפיין ריגול מתקדם של חמאס ● מגעים חשאיים בבית הנשיא להקמת ועדת חקירה ממלכתית ● עדכונים שוטפים

שלמה קרעי, הליכוד הוועדה לדיון בהצעת חוק התקשורת, 08.12.25 / צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב

הרפורמה בתקשורת של קרעי: מה העובדות שמאחורי השינויים?

בשבועות האחרונים שמענו שלל טענות בעד ונגד הרפורמה בתקשורת שמוביל השר קרעי ● האם לגוף החדש שיקום באמת יש זיקה פוליטית, מה תהיה מעורבות הממשלה ברייטינג, ואיך תושפע מזה עצמאות גופי החדשות? ● המשרוקית של גלובס עושה סדר

המאמצים לא הניבו את התוצאות המקוות. מנהיגי אירופה באחת משיחותיהם עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

השבוע שבו ארה"ב לא רק נטשה את אירופה, אלא פנתה נגדה

מסמך מדיניות חדש שפרסמה ארה"ב מכריז כי אירופה "בדרך להכחדה תרבותית" בשל הגירה מוסלמית וכי על וושינגטון לעודד מפלגות ימין ● אחרי שנה של חנופה, אירופה הופתעה לגלות השבוע כי טראמפ רק מגביר את ההתקפות עליה. הקרמלין, מצידו, מברך על המסמך האמריקאי