גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צפון קוריאה פותחת קו חם לתקשורת עם דרום קוריאה, אחרי שנה של הדממה

הצעד של ממשל קים ג'ונג און עשוי לסמן שפיונגיאנג מוכנה שוב לדיפלומטיה

שליט  צפון קוריאה, קים ג'ונג און / צילום: Associated Press, Korean Central News Agency/Korea News Service
שליט צפון קוריאה, קים ג'ונג און / צילום: Associated Press, Korean Central News Agency/Korea News Service

צפון קוריאה פתחה מחדש קווי תקשורת עם דרום קוריאה, מה שמצביע על האפשרות שמשטרו של קים ג'ונג און עשוי להיות מוכן לדיאלוג, לאחר תקופה ממושכת של דממה דיפלומטית.

קו הטלפון שבין שתי המדינות הופעל בשעה 10 בבוקר לפי השעון המקומי ביום שלישי, כך הודיעו שתי הקוריאות בהודעות נפרדות. פיונגיאנג הפסיקה כל תקשורת עם הממשלה בסיאולביוני 2020, אחרי שקים יו ג'ונג, אחותו של הרודן, גינתה פעילים מדרום קוריאה ששלחו עלונים נגד המשטר לצד הצפוני של הגבול.

בכך שפתחו מחדש את קווי התקשורת, קים ונשיא דרום קוריאה מון ג'יי אין עושים "תעד גדול" לפיוס ולחידוש האמון ההדדי בין שתי המדינות, כך נכתב בתקשורת של צפון קוריאה.

"שני המנהיגים הסכימו להחיות את האמון ולקדם את מערכת היחסים הפנים־קוריאנית מוקדם ככל האפשר", על־פי הודעה מהבית הכחול, מעון הנשיאות בדרום קוריאה.

בשעה 11:04 נערכה שיחה באורך שלוש דקות, כך נמסר ממשרד האיחוד של דרום קוריאה. בצפון קוריאה הסכימו לדבר בקו החם פעמיים ביום, נמסר מהמשרד.

בשיחה הראשונית בקו החם, משרד האיחוד הודיע שהנציג של הצפון מסר ברכות חמות: "אנחנו שמחים להתחבר שוב אחרי יותר משנה".

עד יום חמישי, צפון קוריאה גינתה ניסיונות לתקשר על־ידי ממשלתו של מון ועל־ידי ממשל ביידן. שיחות גרעין עם ארה"ב נעצרו ומאז אוקטובר 2019 לא נערך משא ומתן רשמי.

לא ברור עדיין איך ממשל קים יתקדם מול וושינגטון, אם בכלל. פיונגיאנג לא פסלה באופן מפורש חזרה לדיפלומטיה, אם כי בכירים שוב ושוב הטילו ספק בכך ששיחות עשויות להועיל.

אבל במה שנראה כסיפתח לפסגות הגרעיניות בסינגפור ב־2018 ובוייטנאם ב־2019, ההתחלה מחדש של דיאלוג בין הקוריאותשיחקה תפקיד חשוב בהכנת השטח למפגשים בין קים ונשיא ארה"ב דאז דונלד טראמפ.

צפון קוריאה מתמודדת עם אתגרים קשים בחזית הלאומית -כאשר קים הגדיר את התקופה הנוכחית כמשבר החמור ביותר אי פעם שחוותה המדינה שלו. בצפון סגרו את הגבול בתוך הפחד מהקורונה, וזה פגע במסחר עם סין. אזהרות לגבי מחסור במזון הפכו לבולטות יותר. ללא שיחות הגרעין, פיונגיאנג לא יכולה להיפטר מסנקציות שהטילו עול על הכלכלה.

"זה אופטימלי שקווי התקשורת חודשו, אבל יש אפשרות שצפון קוריאה מתחילה מחדש שיחות באופן אסטרטגי בעת שהם מתמודדים עם קשיים כלכליים", אמר צ'און סאונג־וון, פקיד ביטחון דרום קוריאני בדימוס.

בחודשים האחרונים, שני המנהיגים הקוריאנים החליפו ביניהם מכתבים. מון, שביקש לחמם את היחסים עם הצפון, חיפש לעתים קרובות דרכים להחיות את הדיאלוג בין הקוריאות, ואמר שהוא מוכן להיפגש עם כל אחד בכל מקום. המנהיג הדרום קוריאני לפני כן הזכיר חיסוני קורונה כדרך אחת לחדש את הקשרים בין הקוריאות.

הקו החם בין הצבאות של שתי המדינות קיים כבר עשרות שנים, אם כי פיונגיאנג לעתים קרובות עצרה את התקשורת כביטוי לחוסר שביעות הרצון שלה. לבכירים מסיאול, משמש הקו החם כערוץ תקשורת שימושי להימנעות מבלבול או פירוש שגוי של האזור המפורז שהוא מבוצר מאוד ושתי המדינות מחזיקות בו כוחות צבא.

אבל שחזור תקשורת בקו יישאר במידה רבה מחווה סמלית, אלא אם פיונגיאנג תראה גם מחויבות לפיוס או תבצע צעדים נוספים, כך אמר סו קים, מומחה לצפון קוריאה בתאגיד ראנד, מכון מחקר למדיניות.

"זו לא דינמיקה 'ששני הצדדים נושאים בעול'", אמר קים, לשעבר אנליסט של ה־ CIA . "סיאול ממשיכה לעשות את כל העבודה בזמן שפיונגיאנג קופצת מדי פעם להנהן, להרוס את הקשר או לתת מכת שוט".

קשרים בין הקוריאות היו לאחרונה מתוחים, אבל בשנה שעברה הגיעו לשפל של ממש. זמן קצר לאחר שהפסיקה תקשורת בקו החם שכעת נפתח מחדש, בשנת 2020, פוצצה פיונגיאנג משרד ליחסים בין הקוריאות שהיה ממוקם בעיירה צפון קוריאנית קרוב לגבול בין שתי המדינות. מון אמר שכל מתקפה צבאית תיענה בתגובה. קים לבסוף הודיע שכל הפעולות הצבאיות יופסקו.

נותרות אי־וודאויות רבות, כמו איך והאם צפון קוריאה תגיב לתרגילים מתוכננים בין דרום קוריאה לצבא ארה"ב בחודש הבא, כך אמרה רייצ'ל לי, חוקרת שאינה עמיתה באתר 38 North , המתמקד בצפון קוריאה. משטר קים לעתים קרובות תפש את התרגילים המשותפים כסימן לעוינות.

אבל השפה בה השתמשו בצפון קוריאה לתיאור חידוש הקשר בקו החם היא חיובית, אמרה לי.

במושב של ממשלתו ביוני, אמר קים ג'ונג און בהתייחסות ראשונה ליחסים עם ארה"ב מאז שהנשיא ג'ו ביידן נכנס לשלטון שצפון קוריאה תהיה מוכנה גם לדיאלוג וגם לעימות. הוא הדגיש בפני בכירי מפלגתו שהמטרה צריכה להיות "יצירת אקלים חיצוני חיובי לגבי היוזמות שלנו".

אבל לא עברו יותר מימים בודדים לפני ששר החוץ של פיונגיאנג אמר שבכירים אמריקאים פירשו לא נכון את דבריו של קיםוהצפון לא שוקל חזרה לשיחות הגרעין.

אבל על־ידי שחזור חלק מהדיאלוג בין הקוריאות, פיונגיאנג יכולה להרוויח מכך שתיתן למפלגה הדמוקרטית של מון חיזוק לקראת הבחירות לנשיאות בשנה הבאה, כך אמר פארק וון־גון, פרופסור ללימודים צפון קוריאניים באוניברסיטת אווהה בסיאול.

הקדנציה בת חמש השנים הבודדת של הנשיא מון, הנוטה לשמאל, נגמרת באביב הבא. שמרנים בדרום קוריאה באופן היסטורי נקטו בגישה יותר מתעמתת ליחסים בין הקוריאות.

"בצפון קוריאה רוצים לשמור על כוחה של המפלגה השלטת", אמר פארק.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה מגלה: בכמה קפץ מחזור המסחר ביום שישי האחרון לעומת ימי ראשון

פעילות המשקיעים הזרים היוותה כרבע ממחזור המסחר שעמד על 1.9 מיליארד שקל – כ-26% מעל המחזור הממוצע בימי ראשון אשתקד ● מחזור המסחר היומי הממוצע בשבוע החולף טיפס ל-4.7 מיליארד שקל

צביקה בר-נתן / צילום: אופיר אייב

הבגידה, ההחמצה והמיליונים: פרקליט־העל חושף את הסודות

הנסיעה ליערות גואטמלה כדי לחלץ פעוט מציפורני כת, הכישלון בתיק הפרקליטה שנחשפה כמדליפה וחייה התהפכו, והתחקיר שמזכיר לו היום את קטארגייט ● בספר חדש צביקה בר־נתן, מבכירי עורכי הדין בישראל, חושף פרטים על הפרשות הגדולות שליווה במהלך 35 שנות קריירה ● ראיון

מהרן פרוזנפר / צילום: דוברות משרד האוצר

סוף לסאגת המינויים באוצר: פרוזנפר מונה לממונה על התקציבים, עבאדי-בויאנג'ו לחשבת הכללית

אישור הממשלה מביא לסיום סאגה ארוכה, שהשאירה את אגף התקציבים ללא ממונה בראשו בתקופה רגישה של העברת תקציב המדינה לשנת 2026

סניף של הרשת בעופר הקניון הגדול פתח תקווה / צילום: יח''צ

בלי קמפיינים ובלי רעש: מאחורי הקאמבק השקט של רשת סינבון לישראל

כשנתיים אחרי שחזרה לישראל, רשת המאפים האמריקאית מציגה פדיונות חריגים של כחצי מיליון שקל בחודש לסניף ● הזכיין הקודם נזכר איך טיל אחד באילת מוטט את הניסיון הקודם ● אבל המנכ"ל הנוכחי מסביר למה האסטרטגיה של "קודם פריפריה" ובנייה הדרגתית של קהל בקניונים מוכיחה את עצמה ● היעד: 30 עד 40 סניפים

יואל חשין / צילום: גולי כהן

משקיע האימפקט על ההתעשרות: "אבא הראה לי את חשבון הבנק ושאל - כתוב פה 5 או 50 מיליון?"

"אני עושה פעמיים ביום אמבטיות קרח, שוכב במים קפואים חמש-עשר דקות ברציפות. זה קור שהופך לכאב, אבל מחדש תאים ולא מאפשר להיות בדיכאון" ● שיחה קצרה עם יואל חשין, יו"ר ומייסד קרן ההון סיכון 2B.VC

האשפה נערמת ברחובות הוואנה, קובה / צילום: ap, Ramon Espinosa

קובה כבר נמצאת על סף קריסה, והדחתו של מדורו דוחפת אותה לשם

הדחת נשיא ונצואלה מאיימת לנתק את קובה ממקור הנפט המרכזי שלה, בעיצומו של משבר כלכלי וחברתי חריף ● הפסקות חשמל, הגירה המונית וקריסת שירותים בסיסיים מעמידות את המשטר הקומוניסטי בפני מבחן קשה, והקובנים תוהים: האם ממשלתם תהיה הבאה שתיפול?

הפגנות באיראן / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

נשיא איראן מאשים: "ארה"ב וישראל מנחות את הפורעים ליצור חוסר יציבות"

במשטר האיראני הוחלט: מעלים את רמת העימות עם המפגינים ● ישראל וארה"ב דנות על הסכם סיוע ביטחוני חדש, נתניהו ביקש לקצץ את הסיוע ● ברויטרס מדווחים כי בישראל העלו כבר כוננות בעקבות דברי טראמפ ● צה"ל: לוחם דובדבן נפצע בינוני בהיתקלות עם מחבלים בשכם ● סנאטור רפובליקאי לאיראנים: "הסיוט שלכם עומד להיגמר" ● גורם אמריקאי לאל-ערבייה: הותקפו יותר מ-35 מטרות של דאעש בסוריה ● עדכונים שוטפים

שר המשפטים יריב לוין וח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים דווקא כן מגביר ודאות

תיקון חוק החוזים אינו מושלם, אך הביקורת עליו מתעלמת מהתמונה המלאה ● הוא אומנם לא מבטל את שיקול-הדעת של השופטים, אך עושה סדר בריבוי הגישות שלהם לפרשנות, מגביל עמימות ומאפשר לצדדים לדעת מראש כיצד חוזיהם ייבחנו

בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בגליל ים? / צילום: שני גנץ - אנגלו סכסון הרצליה

ירידה של רבע מיליון שקל ב־3 חודשים: בכמה נמכרה דירה בגליל ים?

בשכונת גליל ים בהרצליה נמכרה דירת 4 חדרים בקומה רביעית, תמורת 3.75 מיליון שקל ● המוכר קנה את הדירה במסגרת תוכנית מחיר למשתכן והשכיר אותה תמורת 9,500 שקל לחודש ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

מושיק רוט. ''אני צריך כל יום לרוץ ולנצח את המאה מטר'' / צילום: אסף קרלה

"התחלתי ב-800 שקל ארוחה לאדם והבנתי שזה לא כלכלי": מושיק רוט בראיון על המסעדה הכי יקרה בישראל

מושיק רוט הציע את הארוחה הכי יקרה בישראל – 2,000 שקל לראש בסעודת הסילבסטר - ואנשים רבו כדי לשלם גם 5,000 ● בראיון לגלובס הוא מדבר על התמחור ("פחדתי מאיך שזה יתקבל פה"), מספר על הקושי בפיין דיינינג ("אתמול ביטל זוג - 10% מהמחזור נפל"), ומקפיד על כל פרט בארוחה שהיא פשוט פנטסטית: "אני לא מזייף, ואני יודע שאני מספק את הסחורה"

קוטג' עם 7 חדרים בקריית גת

תושב חוץ קנה בית בקריית גת במחיר גבוה במיוחד

קוטג' בעל 7 חדרים בשכונת כרמי גת בקריית גת נרכש תמורת 5.18 מיליון שקל ● זוהי העסקה השנייה בגובהה בעיר, ולגלובס נודע כי הרוכש הוא תושב חוץ מארה"ב ● "יש ביקושים לצמודי קרקע בקריית גת, אבל בני המקום לא משלמים מחירים בסדרי גודל כאלה"

הטכנולוגיה שתשנה את חייכם ב-2026 / צילום: AP

הטכנולוגיה שתשנה את חייכם ב-2026

בדרך אליכם: אייפונים מתקפלים, רובוטים ביתיים, טכנולוגיה לקריאת מחשבות ומכוניות־על חשמליות, לצד אתגרים שמציבה הבינה המלאכותית בתחומי הבריאות והסייבר

מצב השווקים / צילום: Shutterstock

המניות החביבות על האנליסטים לשנה החדשה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

אפקט העליות בשוק המניות: הצעירים לא חוששים כמעט מהפסדים ● בנקי השקעות מובילים בארה"ב מזהים הזדמנויות ל-2026 ● 10 המניות שסומנו כהכי גרועות בת"א והפתיעו את המשקיעים ● ההמלצה המדהימה של בנק אוף אמריקה למניות הבנקים הישראליים ● וגם: למה האנליסט האופטימי מוטרד?

גבי ויסמן, יורם זלינגר, אורן הולצמן / צילום: נובה, ולנס סמיקונדקטור, יח''צ

חברת השבבים הישראלית שזינקה בכ-60% ביום אחד בוול סטריט

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך סוף השבוע ● חברת השבבים הישראלית ולנס קפצה בכ-60% ביום שישי, ייתכן שבעקבות ציוץ שהצביע על פרסום שגוי לגביה באחד האתרים הכלכליים ● נובה עלתה לשיא כל הזמנים ● ואודיטי טק ירדה לשפל של מעל שנה, אך האנליסטים חיוביים לגביה

כורדים סורים מפגינים נגד המשטר בחסכה, השבוע / צילום: Reuters, Orhan Qereman

המחאות באיראן עלולות לפגוע באינטרסים הישראליים בסוריה

בעוד שהקשב הבינלאומי מופנה לאיראן ולוונצואלה, טורקיה שולחת כוחות צבאיים לשטח מדינת החסות סוריה - והמיעוט הכורדי מבין שזהו חלון הזדמנויות מסוכן ● המונים התקבצו היום בשערי בסיס אמריקאי בחיפוש אחר הגנה מפני ארדואן, אך וושינגטון שומרת בינתיים על שתיקה

חזית המדע. איך פועל החוש השישי / צילום: Shutterstock

קבוצת מדענים הציבה לעצמה מטרה שאפתנית: לגלות איך פועל החוש השישי

הפרויקט, בהובלת חתן פרס נובל לרפואה ארדם פטפוטיאן, קיבל לאחרונה מענק של 14 מיליון דולר כדי ליצור אטלס הממפה את האופן שבו איברים פנימיים מתקשרים עם המוח ומשפיעים עלינו פיזית ונפשית ● המחקר שהוזנח במשך שנים זוכה עכשיו לעדנה מחודשת ועשוי להוביל לטיפולים חדשים בכאב כרוני ודיכאון

יוגב שרביט / צילום: ארקדי ריסקין

כך תשפיע הדמוגרפיה על אזורי הביקוש של ישראל

ב־25 השנים הבאות אוכלוסיית ישראל צפויה לעבור שינוי משמעותי - מה שישפיע על אזורי הביקוש ועל אופי בנייה ● יוגב שרביט, כלכלן מבילד אסטרטגיה אורבנית, מסביר מהן המגמות הדמוגרפיות שצריכות לעניין את המשקיעים

בודקים את המיתוס. ילידי אמריקה / צילום: איור: ספריית הקונגרס, ויקיפדיה

אמריקה הייתה שלווה עד בוא האדם הלבן? המציאות הייתה יותר מורכבת

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: לפי הוליווד, העולם החדש הושחת ע"י אירופה, אלא שגם לפניה לא הכל התנהל בהרמוניה

פייסבוק / צילום: Shutterstock

הונאות ההשקעה ברשת עולות מדרגה - זו ההודעה המחשידה

נוכלים פתחו פרופילים מזויפים בפייסבוק ובמסנג'ר והתחזו לכתב שוק ההון ולמגיש פודקאסט "כסף בקיר" של גלובס, בניסיון לקדם קבוצות השקעה פיקטיביות ● בתגובה ראשונית לפניית העיתון, קבעה מטא כי אין הפרה של כללי הקהילה

בחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: רוני שיצר

67% עברו את בחינות לשכת עורכי הדין בפעם הראשונה. מי האוניברסיטה המובילה?

בחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין הסתיימו עם ממוצע הצלחה של כ-52.3% בקרב הניגשים ● המכללה למנהל התמקמה במקום גבוה ומאיפה המתמחים בעלי הסיכויים הטובים ביותר להצלחה?