גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צפון קוריאה פותחת קו חם לתקשורת עם דרום קוריאה, אחרי שנה של הדממה

הצעד של ממשל קים ג'ונג און עשוי לסמן שפיונגיאנג מוכנה שוב לדיפלומטיה

שליט  צפון קוריאה, קים ג'ונג און / צילום: Associated Press, Korean Central News Agency/Korea News Service
שליט צפון קוריאה, קים ג'ונג און / צילום: Associated Press, Korean Central News Agency/Korea News Service

צפון קוריאה פתחה מחדש קווי תקשורת עם דרום קוריאה, מה שמצביע על האפשרות שמשטרו של קים ג'ונג און עשוי להיות מוכן לדיאלוג, לאחר תקופה ממושכת של דממה דיפלומטית.

קו הטלפון שבין שתי המדינות הופעל בשעה 10 בבוקר לפי השעון המקומי ביום שלישי, כך הודיעו שתי הקוריאות בהודעות נפרדות. פיונגיאנג הפסיקה כל תקשורת עם הממשלה בסיאולביוני 2020, אחרי שקים יו ג'ונג, אחותו של הרודן, גינתה פעילים מדרום קוריאה ששלחו עלונים נגד המשטר לצד הצפוני של הגבול.

בכך שפתחו מחדש את קווי התקשורת, קים ונשיא דרום קוריאה מון ג'יי אין עושים "תעד גדול" לפיוס ולחידוש האמון ההדדי בין שתי המדינות, כך נכתב בתקשורת של צפון קוריאה.

"שני המנהיגים הסכימו להחיות את האמון ולקדם את מערכת היחסים הפנים־קוריאנית מוקדם ככל האפשר", על־פי הודעה מהבית הכחול, מעון הנשיאות בדרום קוריאה.

בשעה 11:04 נערכה שיחה באורך שלוש דקות, כך נמסר ממשרד האיחוד של דרום קוריאה. בצפון קוריאה הסכימו לדבר בקו החם פעמיים ביום, נמסר מהמשרד.

בשיחה הראשונית בקו החם, משרד האיחוד הודיע שהנציג של הצפון מסר ברכות חמות: "אנחנו שמחים להתחבר שוב אחרי יותר משנה".

עד יום חמישי, צפון קוריאה גינתה ניסיונות לתקשר על־ידי ממשלתו של מון ועל־ידי ממשל ביידן. שיחות גרעין עם ארה"ב נעצרו ומאז אוקטובר 2019 לא נערך משא ומתן רשמי.

לא ברור עדיין איך ממשל קים יתקדם מול וושינגטון, אם בכלל. פיונגיאנג לא פסלה באופן מפורש חזרה לדיפלומטיה, אם כי בכירים שוב ושוב הטילו ספק בכך ששיחות עשויות להועיל.

אבל במה שנראה כסיפתח לפסגות הגרעיניות בסינגפור ב־2018 ובוייטנאם ב־2019, ההתחלה מחדש של דיאלוג בין הקוריאותשיחקה תפקיד חשוב בהכנת השטח למפגשים בין קים ונשיא ארה"ב דאז דונלד טראמפ.

צפון קוריאה מתמודדת עם אתגרים קשים בחזית הלאומית -כאשר קים הגדיר את התקופה הנוכחית כמשבר החמור ביותר אי פעם שחוותה המדינה שלו. בצפון סגרו את הגבול בתוך הפחד מהקורונה, וזה פגע במסחר עם סין. אזהרות לגבי מחסור במזון הפכו לבולטות יותר. ללא שיחות הגרעין, פיונגיאנג לא יכולה להיפטר מסנקציות שהטילו עול על הכלכלה.

"זה אופטימלי שקווי התקשורת חודשו, אבל יש אפשרות שצפון קוריאה מתחילה מחדש שיחות באופן אסטרטגי בעת שהם מתמודדים עם קשיים כלכליים", אמר צ'און סאונג־וון, פקיד ביטחון דרום קוריאני בדימוס.

בחודשים האחרונים, שני המנהיגים הקוריאנים החליפו ביניהם מכתבים. מון, שביקש לחמם את היחסים עם הצפון, חיפש לעתים קרובות דרכים להחיות את הדיאלוג בין הקוריאות, ואמר שהוא מוכן להיפגש עם כל אחד בכל מקום. המנהיג הדרום קוריאני לפני כן הזכיר חיסוני קורונה כדרך אחת לחדש את הקשרים בין הקוריאות.

הקו החם בין הצבאות של שתי המדינות קיים כבר עשרות שנים, אם כי פיונגיאנג לעתים קרובות עצרה את התקשורת כביטוי לחוסר שביעות הרצון שלה. לבכירים מסיאול, משמש הקו החם כערוץ תקשורת שימושי להימנעות מבלבול או פירוש שגוי של האזור המפורז שהוא מבוצר מאוד ושתי המדינות מחזיקות בו כוחות צבא.

אבל שחזור תקשורת בקו יישאר במידה רבה מחווה סמלית, אלא אם פיונגיאנג תראה גם מחויבות לפיוס או תבצע צעדים נוספים, כך אמר סו קים, מומחה לצפון קוריאה בתאגיד ראנד, מכון מחקר למדיניות.

"זו לא דינמיקה 'ששני הצדדים נושאים בעול'", אמר קים, לשעבר אנליסט של ה־ CIA . "סיאול ממשיכה לעשות את כל העבודה בזמן שפיונגיאנג קופצת מדי פעם להנהן, להרוס את הקשר או לתת מכת שוט".

קשרים בין הקוריאות היו לאחרונה מתוחים, אבל בשנה שעברה הגיעו לשפל של ממש. זמן קצר לאחר שהפסיקה תקשורת בקו החם שכעת נפתח מחדש, בשנת 2020, פוצצה פיונגיאנג משרד ליחסים בין הקוריאות שהיה ממוקם בעיירה צפון קוריאנית קרוב לגבול בין שתי המדינות. מון אמר שכל מתקפה צבאית תיענה בתגובה. קים לבסוף הודיע שכל הפעולות הצבאיות יופסקו.

נותרות אי־וודאויות רבות, כמו איך והאם צפון קוריאה תגיב לתרגילים מתוכננים בין דרום קוריאה לצבא ארה"ב בחודש הבא, כך אמרה רייצ'ל לי, חוקרת שאינה עמיתה באתר 38 North , המתמקד בצפון קוריאה. משטר קים לעתים קרובות תפש את התרגילים המשותפים כסימן לעוינות.

אבל השפה בה השתמשו בצפון קוריאה לתיאור חידוש הקשר בקו החם היא חיובית, אמרה לי.

במושב של ממשלתו ביוני, אמר קים ג'ונג און בהתייחסות ראשונה ליחסים עם ארה"ב מאז שהנשיא ג'ו ביידן נכנס לשלטון שצפון קוריאה תהיה מוכנה גם לדיאלוג וגם לעימות. הוא הדגיש בפני בכירי מפלגתו שהמטרה צריכה להיות "יצירת אקלים חיצוני חיובי לגבי היוזמות שלנו".

אבל לא עברו יותר מימים בודדים לפני ששר החוץ של פיונגיאנג אמר שבכירים אמריקאים פירשו לא נכון את דבריו של קיםוהצפון לא שוקל חזרה לשיחות הגרעין.

אבל על־ידי שחזור חלק מהדיאלוג בין הקוריאות, פיונגיאנג יכולה להרוויח מכך שתיתן למפלגה הדמוקרטית של מון חיזוק לקראת הבחירות לנשיאות בשנה הבאה, כך אמר פארק וון־גון, פרופסור ללימודים צפון קוריאניים באוניברסיטת אווהה בסיאול.

הקדנציה בת חמש השנים הבודדת של הנשיא מון, הנוטה לשמאל, נגמרת באביב הבא. שמרנים בדרום קוריאה באופן היסטורי נקטו בגישה יותר מתעמתת ליחסים בין הקוריאות.

"בצפון קוריאה רוצים לשמור על כוחה של המפלגה השלטת", אמר פארק.

עוד כתבות

טראמפ וחמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

אסטרטגיית הלחץ המקסימלי של טראמפ שדוחקת את טהרן לשולחן המו"מ

עגינת המשחתת בנמל אילת וריכוז הכוחות האמריקאים במרחב מעוררים דריכות במערכת הביטחון ● המומחים חלוקים אם זו "דיפלומטיית ספינות תותחים" שנועדה לכפות הסכם או הכנה למבצע רב־זירתי ● וגם: מה הסיכוי שתקיפה בטהרן תוביל להסלמה אזורית?

שלמה קרעי וגלי בהרב-מיארה / צילומים: דוברות הכנסת

"קיצוני וחריג": היועמ"שית קוראת לקיים דיון דחוף בבג"ץ על חוק השידורים של קרעי

לקראת הדיונים בעתירות שהוגשו לבג"ץ, בייעוץ המשפטי לממשלה מפרסמים היום את חוות-דעתם בעניין חוק השידורים של שר התקשורת שלמה קרעי ● לשיטתם, מדובר במקרה "קיצוני וחריג" שמצדיק את התערבות בג"ץ ● כמו כן, היועמ"שית קוראת להשהות את הדיונים בכנסת על החוק

סניף בנק הפועלים / צילום: אייל הצפון

הסכסוך בבנק הפועלים מסלים: הוועד טוען כי ההנהלה כופה עליו "מכסות" לסימון עובדים

ועד עובדי בנק הפועלים פנה יחד עם ההסתדרות באופן תקדימי לבית הדין לעבודה נגד הנהלת הבנק ● בוועד טוענים כי המנהלים נדרשים לסמן 5% מהעובדים בתור כאלה שנדרשים לשיפור, זאת כחלק משיחות המשוב התקופתיות המתבצעות הבנק

יאיר רביבו, ראש עיריית לוד / צילום: יח''צ משה אלדן

ראש העיר לוד לא אהב את הסרטון הסאטירי, עכשיו הוא מאיים לתבוע

יוצר התוכן דן פונדק פירסם סרטון סאטירי בו הוא מגיע ללוד ומתאר באופן הומוריסטי את "פינות הנופש" בעיר ● בתגובה, ראש עיריית לוד יאיר רביבו שלח לפונדק מכתב התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים, בטענה כי הציג את לוד "באופן חד-צדדי, פוגעני ומעוות" וגרם לה נזק תדמיתי ● מה הסיכויים של תביעה כזו להתקבל?

מגדלי YOO בתל אביב / צילום: Shutterstock

דוח מומחה: הסרת קיר מגן בדירה באחד ממגדלי YOO מסכנת אותו

דוח מומחה, שהוגש במסגרת סכסוך משפטי סביב עסקה שבוטלה באחד ממגדלי YOO בת"א, קובע כי במגדל בוצעו עבודות שיפוץ ללא היתר ● על פי הדוח, השיפוץ גרם לפגיעה בקונסטרוקציית המבנה, והדבר מגדיל את הסיכון להרס המבנה או לחלקים ממנו

סניף של רשת הסטוק / צילום: סטודיו הסטוק

התחרות מחריפה: רשת הסטוק פותחת 6 סניפים בהשקעה של 12 מיליון שקל

רשת הסטוק תפתח שישה סניפים חדשים במחצית הראשונה של השנה ובסך-הכול תמנה 54 סניפים ● הרשת פועלת במודל של One Stop Shop ומציעה מגוון גדול של קטגוריות ומוצרים לתחום הבית ● מהלך ההתרחבות בא על רקע הפופולריות הגואה של רשתות הסטוק בישראל

קמפיין החוצות נגד צביקה נווה / צילום: מיכל אריאלי

נקמה במיליון שקל: המספרים מאחורי "את מי אתה סוחט היום"

בשלטי חוצות שהוצבו בימים האחרונים באיילון ובמקומות נוספים נכתב: "צביקה נווה, את מי אתה סוחט היום?" ● מאחורי הקמפיין האגרסיבי עומד איש העסקים אלכס סקלר, שבימים אלה מנהל מאבק משפטי מול גרושתו - שהיא כיום אשתו של צביקה נווה, חוקר פרטי ובעלי חברת המודיעין העסקי CGI

פרויקט רוח של זפירוס בפולין / צילום: מצגת החברה

איתות שמניות האנרגיה הגיעו לשיא? הקרן שנפרדת מהשקעותיה ברווח גדול

בשבועות האחרונים חתמה קרן תש"י על עסקאות למכירת החזקותיה במפעילת תחנות הכוח דליה ובחברת האנרגיה המתחדשת זפירוס ● הקרן של ירון קסטנבאום, הראל ועו"ד יהודה רווה גייסה עד היום מיליארדי שקלים מגופים מוסדיים ומניבה תשואה שנתית המוערכת בכ-15%

יובל באר אבן, מגדל / צילום: גל חרמוני

מנהל ההשקעות הבכיר שמעריך: מה יקרה השנה בת"א ועד לאן יגיע השקל?

יובל באר אבן, מנהל השקעות עמיתים בחברת הביטוח מגדל, מעריך כי התמחור של הבורסה המקומית "נדיב - אבל ביחס לשאר העולם הוא בסדר" ● לדבריו, למרות העליות החדות בשנים האחרונות, "נדיר שיש מפולת בגלל תמחור גבוה" ● ומדוע הוא ממליץ דווקא על מניות שכבר קפצו?

כך הקפיץ המעבר למסחר ביום שישי את המחזורים בת''א / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"בהתחלה היה חשש": חודש למעבר למסחר ביום שישי - מה קרה למחזורי הבורסה?

חודש אחרי שהושק, המהלך לשינוי ימי המסחר בבורסה המקומית נותן את אותותיו ● עם מעורבות גוברת של משקיעים זרים ואימוץ הדרגתי של השינוי מצד משקיעי הריטייל המקומיים, נדמה שבבורסה כבר יכולים לחייך: "לא מדובר בקוריוז, המהלך עשה טוב לשוק המקומי"

בינה המלאכותית מפרקת ובונה מחדש את המבנה הארגוני בהייטק / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

אחראי מקצה לקצה: הדרישות החדשות ממהנדסים בעידן ה־AI

הבינה המלאכותית כבר לא רק מייעלת את העבודה, היא מפרקת ובונה מחדש את המבנה הארגוני בהייטק ● מוויקס ועד חברות ההשמה - התעשייה מחשבת מסלול מחדש בכל הקשור לדמותו של המפתח, ומבהירה: הקוד הופך לאמצעי, האחריות היא ליבת התפקיד

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

בכירים ישראלים מעריכים: ארה"ב תבחר בפעולה צבאית באיראן

בצל הדריכות לתקיפה באיראן, וויטקוף הגיע לפגישה עם נתניהו ● גורמים איראניים: מוכנים להשעות את תוכנית הגרעין ● דיווח: חמינאי העביר לפוטין הודעה חשאית - עשויים להסכים להעביר את האורניום המועשר לרוסיה ● מועצת אוקטובר הכריזה על הפגנת ענק במוצ"ש למען הקמת ועדת חקירה ממלכתית ● לשכת רה"מ נגד סמל הוועדה לניהול עזה, הדומה לסמל הרשות הפלסטינית: "לא מקובל עלינו" ● עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; טבע זינקה בכ-7%, מניות הביטוח קפצו

מדד ת"א 35 קפץ בכ-1.1% ● אופנהיימר מורידה המלצה על נובה: מאמינים כי העליות החדות במניה כבר מגולמות ● הישראלים פדו בינואר 2 מיליארד שקל ממדדי וול סטריט ורכשו קרנות מקומיות ● השקל נחלש מעט; מיטב: התחזקות השקל נבעה מהיחלשות הדולר ● בלומברג: ספקולנטים סינים דחפו את מחירי הזהב והיו הראשונים להפיל אותם

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

המשטר האיראני הוזהר: תקיפה אמריקאית תזעזע את השלטון

גורם רשמי באיראן: "אין אופטימיות שהמו"מ יהיה פורה" ● צה"ל תקף מחסני אמצעי לחימה של ארגון הטרור חיזבאללה בדרום לבנון ● בישראל מעריכים: טראמפ יממש את האיומים, ה"נעלם" שנותר במשוואה - היקף התקיפה • איחוד האמירויות מנהלת בשבועות האחרונים מגעים עם ארה"ב וישראל על ניהול ההיבטים האזרחיים של רצועת עזה ● עדכונים שוטפים

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

האם המיזוג של מאסק יפקיע את עתיד הבינה המלאכותית מידי ענקיות הטכנולוגיה?

החברות של אילון מאסק, SpaceX ו-xAI, צפויות להתמזג לחברת ענק אחת, שאף צפויה לצאת להנפקה במהלך השנה ● מדובר לא רק בעסקה חריגה, אלא ניסיון אסטרטגי להפוך את SpaceX מחברת חלל ותקשורת לשכבת התשתית שעליה תרוץ מהפכת הבינה המלאכותית

דיוויד גוקלר, מנכ''ל סנדיסק / צילום: ap, Don Feria

השלימה זינוק של 1,500% בשנה: הכוכבת של ה־S&P 500 לא עוצרת

על רקע ההתלהבות מ־AI והביקוש הגובר לשבבי זיכרון שהיא מייצרת, מניית סנדיסק זינקה לשווי שיא, לאחר עלייה של 143% בינואר ● אנליסט ג'פריס: "הסייקל בתחום הוא מדהים, ולא רואים לו סוף כרגע" ● בין הנהנים מהזינוק: מאות עובדי החברה בישראל

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

ינואר בענף הרכב: סך המסירות ירדו ב-10%, פלח החשמליות נעלם במהירות, והסיניות ממשיכות להתחזק

הפלח בעל שיעור הצמיחה הגדול ביותר בחודש החולף היה פלח הפלאג-אין היברידי, שהכפיל כמעט את חלקו לכ-23.5% מכלל השוק - על חשבון כלי הרכב עם הנעה חשמלית מלאה ואפילו על חשבון ההיברידיות הרגילות ● ומה היה הדגם הנמכר ביותר?

משרדי WIX בגלילות / צילום: איל יצהר

דור ה-Z לא יבלה שלוש שנים בפקק: השיעור שצריך ללמוד מהמהלך של Wix

הסיפור של שוק התעסוקה לא קשור רק למשאבי אנוש, אלא גם לכלכלות המיקום של מגדלי המשרדים ומגורי העובדים ● ליזמים, למתכננים ולמנהלי שיווק מומלץ לאמץ את מודל 5 ה-ל': לגור, לעבוד, ללמוד, לקנות ולבלות - וכולם באותו מרחב הליכה

מפעל רב בריח באשקלון / צילום: יח''צ

תמורת 97 מיליון שקל: רב בריח מוכרת 30% מהמפעל באשקלון למגדל

רב בריח מוכרת את חלקה בקרקע המפעל למגדל בעסקת מכירה וחכירה בחזרה ● לאחר הרכישה, מגדל תחזיק לאחר הרכישה בבעלות המלאה במתחם, ורב בריח תשכור אותו ממנה לתקופה של כ-25 שנה

חסן שייח' מחמוד, נשיא סומליה / צילום: Reuters, Presidency of Somalia

טורקיה שולחת F-16, וסומליה סוגרת מרחב אווירי: המאבק בקרן אפריקה מתעצם

סומליה מעכבת את אישור מעבר מטוסי ארקיע בשמיה ● הרקע: ההכרה הישראלית בסומלילנד וביקור שר החוץ במדינה ● החשש: סגירת המרחב עלולה להאריך את הנתיבים למזרח הרחוק ולהגדיל את העלויות