גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כל מה שצריך לדעת על ההנפקה של רובין הוד

ההנפקה, הצפויה השבוע, תהווה מבחן לשאלה אם משקיעים פרטיים יעדיפו להישאר על השוליים או להיכנס לסוג כזה של השקעה

אפליקציית רובין הוד / צילום: Shutterstock, Wachiwit
אפליקציית רובין הוד / צילום: Shutterstock, Wachiwit

ההנפקה של רובין הוד מעוררת עניין בקרב משקיעים אינדיבידואלים. אפליקציית המסחר, שיש לה כיום 22.5 מיליון חשבונות ממומנים וקיבלה רוח גבית על ידי ראלי במספר "מניות מם" בשנה שעברה, מעודדת את לקוחותיה להשקיע. החברה מתכננת למכור למשתמשים בה עד 35% מהמניות בהנפקה הראשונית המתוכננת שלה, או כ־18.3 מיליון מניות. בשבת האחרונה, מנהלי החברה עשו רואד-שואו ספציפי למשקיעים פרטיים.

יש הרבה לדעת אם אתם מצפים להנפקה המצופה הזו, שתהיה מבחן לשאלה האם משקיעים ירצו להישאר בשוליים או יקפצו להיכנס לתחום כזה של השקעה.

מה מיוחד בהנפקה של רובין הוד?

באופן טיפוסי, כמעט כל המניות של חברה טיפוסית שמנפיקה לא זמינות למשקיעים בודדים לפני שהם מתחילים לסחור ורוב המניות בהנפקה ראשונית מוצעות למוסדות. לאחרונה, חברות כמו רובין הוד ו־SoFi, החלו להציע הנפקות במחיר ההצעה ללקוחותיהן כחלק מהמשימה שלהן להפוך את השווקים לנגישים.

מחיר ההצעה בהנפקה ראשונית הוא המחיר בו חברה כמו רובין הוד מציעה את מניותיה למשקיעים לפני שהיא מתחילה להיסחר. מחיר הפתיחה הוא המחיר בו חברה מתחילה להיסחר - ועשוי כמעט מיד לזנק, להישאר סטטי או לצנוח, תלוי באופן בו השוק מעריך את החברה.

לגבי ההנפקה של רובין הוד עצמה, החברה אמרה שהיא מתכוונת למכור ללקוחותיה בין 20% ל־35% מהמניות בהנפקה הראשונית, דרך מאפיין IPO של האפליקציה.

איפה אפשר לקנות מניות של רובין הוד?

ההנפקה הראשונית אמורה להיות מתומחרת היום, 28 ביולי, והמניות אמורות להתחיל ביום חמישי, 29 ביולי.

לקוחות רובין הוד יכולים למצוא את המניה (HOOD) דרך מאפיין IPO באפליקציה ולבקש לרכוש מניות. החברה תבחר באופן אקראי מלקוחותיה למי למכור אותן. מרגע שייקבע המחיר, לקוחות נבחרים יקבלו עדכון ואת האופציה לערוך, לאשר או לבטל את ההזמנה. ההזמנה צריכה להיות מושלמת ומוגשת על ידי המשתמש על מנת לעבור עיבוד.

בדומה ל־E*Trade, אין לרובין הוד דרישת סף מינימלית למשתמשים הרוצים לקנות מניות בהנפקה, שהיא דרישה נפוצה בבורסות אחרות.

לדוגמא, ב־Fidelity לקוחות צריכים שיהיו להם לפחות 100 אלף דולר ועד 500 אלף דולר בנכסים על מנת להשתתף בהנפקות מסורתיות. ב־Schwab נחוצים 100 אלף דולר בנכסים או 36 פעולות מסחר בשנה האחרונה.

מה עליי לשקול בעת מחשבה על השקעה בהנפקה ראשונית?

השקעה בהנפקה ראשונית שונה מרכישת מניות או קרן מדד. באופן טיפוסי, משקיעים בודדים יכולים לקבל גישה מאוד מוגבלת בהנפקות ראשוניות, כך אמרה רינה אגארוול, פרופסורית לפיננסים באוניברסיטת ג'ורג'טאון ומנהלת מרכז ג'ורג'טאון לשווקים פיננסיים ומדיניות.

"אתה לא יושב בכיסא הנהג", אמרה. "אתה לוקח מה שנותנים לך. הכל תלוי בהיצע והוא מאוד מאוד מוגבל".

בורסות, כולל Schwab, Fidelity, רובין הוד ו־SoFi, החלו לתת ללקוחותיהן גישה למגוון הנפקות ראשוניות. אבל ג'יי ריטר, פרופסור לפיננסים באוניברסיטת פלורידה, הזהיר משקיעים אלה שיחשבו קודם כל על הסיכונים.

"אלה חברות צעירות יותר, ובחברות צמיחה כמו רובין הוד, אם הן לא יציגו ביצועים ויראו רווחים, מחיר המניה יתרסק", אמר. "אבל מצד שני, זה יכול להיות הטסלה הבא".

מה היתרונות והחסרונות הפוטנציאליים?

מה שמכונה ה'פופ' של השקעה ראשונית קורה לרוב ביום הראשון, והזינוק הזמני הזה יכול להביא לבעלי המניות רווחים גדולים. ללקוחות רובין הוד יהיה מותר למכור מניות מההנפקה הראשונית תוך 30 יום, מה שמוכר כ־flipping, אבל אם יעשו כך לא תהיה להם גישה למאפיין IPO במשך 60 יום.

מאז 1980, הנפקות ראשוניות סטנדרטיות בבורסות אמריקאיות עלו בממוצע ב־18% ממחיר ההצעה לפני תחילת המסחר ועד סגירת היום הראשון, לפי נתונים שסיפק פרופסור ריטר. לגבי חברות שעשו הנפקה ראשונית השנה, אמר ריטר, הזינוק במחיר המניות ביום הראשון עמד בממוצע על 33%.

עם הנפקה נוצצת כמו של רובין הוד, בהתחשב בביקוש למניות ובזמינות הנמוכה שלהן למשקיעים בודדים, ריטר לא מצפה שמשקיעים בודדים יתעשרו בן לילה.

"אני מצפה שחלק גדול מלקוחותיהם ירצו מניות ורובין הוד יפזרו אותן ביניהם", אמר.

אל תצפו לעלייה עקבית בלי תנודתיות כלשהי, אמרה פרופסור אגארוול. עם השתתפות גדולה יותר של משקיעים יומיים בהנפקה הראשונית הזו, משקיעים צריכים לצפות לעליות וירידות. "ראינו משקיעים בודדים מונעים על ידי סנטימנט במידה לא מעטה", אמרה, בהתייחסות לפורומים כמו WallSteetBets והאופי המשתנה במהירות של ראלי במניות שעסקו בהן סוחרים יומיים כפי שנצפה מוקדם יותר השנה.

רובין הוד עשויה לעמוד בבחינה יותר קפדנית מצד רגולטורים. ביוני, הסכימה החברה לשלם כמעט 70 מיליון דולר על מנת לסיים חקירה שנערכה על ידי FIRA, רשות הרגולציה של תעשיית הפיננסים. הנוהג של תשלום על הזרמת הזמנות, מקור ראשי של הכנסות עבור רובין הוד, גם הוא נתון לבחינה על ידי רשות הבורסות וניירות הערך (SEC).

מה היו הביצועים של הנפקות ראשוניות בנאסד"ק?

הנפקות ראשוניות שקרו בנאסד"ק ב־2020 לרוב ראו קפיצה של 40% מהמחיר המוצע למחיר הפתיחה, על פי מחקר של אגארוול. לגבי הנפקות ראשוניות שכללו מספר גדול של משקיעים בודדים, קשה לבצע תחזיות.

פרופ' ריטר עשה תחזית כשפייסבוק הונפקה ב־2012. הוא אמר שמחיר מניות החברה יזנק ב־30%. אבל זה לא קרה - למעשה, בחודשים הבאים, המניה צנחה.

"משקיעים בודדים קיבלו נתח גדול מההנפקה של פייסבוק מההנפקה הראשונית הממוצעת, אבל המניה לא זינקה, ולמעשה, בשישה החודשים הבאים, ירדה ב־50%", אמר ריטר. "אז זו הבעיה עם השקעה בהנפקות ראשוניות. בחברות 'הלוהטות' יותר קשה להשיג מניות מאשר בהנפקות ה'קרות'".

כמה כדאי להשקיע?

למי שסוחר מתוך כסף פרטי, ממליץ ריטר לשמור עין פקוחה על כמה מתוך תיק מסוים מושקע בנכסים אלטרנטיביים בסיכון גבוה יותר, כמו הנפקות ראשוניות, ביטקוין או אגרות חוב פרטיות. "לא כל ההנפקות הראשוניות דומות", אמר ריטר. "ישנו גם סיכוי להפסיד הכל".

אמנם אין כלל ברזל, אבל ריטר אמר שמשקיעים לא צריכים להשקיע יותר משהם מוכנים להפסיד.

מה תעשה רובין הוד עם הכסף?

בתשקיף, כתבה החברה שכ־342 מיליון דולר ישמשו לתשלום חובות. הכנסות אחרות ישמשו להגדלת כוח העבודה ופעולות שירות הלקוחות, כמו גם לצרכי הון.

ברואד־שואו למשקיעים שהם לקוחות בשבת, מנכ"ל רובין הוד ולאד טנב אמר שהחברה תרחיב את המוצרים והשירותים בעזרת הכסף שתגייס כמו גם יוזמות אחרות, כגון בדיקה לגבי הוספת קרנות פנסיה וקרנות פנסיה מטיפוס רות' [לגביהן חלים כללי מס אחרים], על מנת להפוך משקיעים לטווח למשקיעים לטווח ארוך.

ג'ייסון וורניק, מנהל הכספים ברובין הוד, אמר שבשלב זה אין לחברה תוכניות לשלם למשקיעים שלה דיבידנדים.

עוד כתבות

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ