גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מספיק כבר עם השקר הזה. לא צריך כל הזמן "להמציא את עצמך מחדש"

ב"ניו יורק טיימס", בסטארבקס ובלגו הבינו שהם לא צריכים להמציא את עצמם מחדש ● בדיוק להפך ● חצי שעה של השראה

רוצים להתחדש? חזרו אל המקורות / צילום: Shutterstock
רוצים להתחדש? חזרו אל המקורות / צילום: Shutterstock

 

רשימה זו מבוססת על פרק מספרו של ערן גפן, מייסד G^Team

"אנחנו חייבים להתחדש," אמר המנכ"ל, "להמציא את העתיד, לקחת את החברה קדימה, להנחיל ערכים חדשים ותרבות ארגונית של שינוי. אם לא נמציא את עצמנו מחדש לא נהיה קיימים." הסתכלתי עליו באמפתיה. את הטקסטים האלו אני שומע שוב ושוב, חוזרים על עצמם בלא מעט ישיבות שיש לי עם מנכ"לים, ואף על פי שהוא קרא דווקא לי כדי להביא את אותה חדשנות, הרגשתי אי־נוחות.

"אולי במקום להמציא את עצמכם מחדש תחזרו למקורות?" אמרתי־שאלתי. "הרי תרבות ארגונית אי-אפשר להמציא באיזו ישיבה עם בורקסים וקפה. אתם הרי ארגון שהצליח, וגם אם היום קצת קשה, ההצלחה ההיא מקורה בתרבות ארגונית מסוימת שעבדה מצוין. אולי עם הגדילה נטשתם את הערכים שהביאו להצלחתכם?".

לעיתים נראה שהפתרון הקל הוא לרוץ אל הטכנולוגיה, אלא שחדשנות היא בסופו של דבר רק כלי - כזה שיכול לשרת ערכי ליבה מדויקים שפעמים רבות פשוט קצת נשכחו.

החדשנות של "הניו יורק טיימס"

בשנת 2013 כמות הקוראים של "הניו יורק טיימס" התרסקה כאילו נפלה מצוק: מ-160 מיליון קוראים ב-2011 לפחות מ-80 מיליון קוראים. נראה היה שבעידן הפייסבוק וכותרות הקליקבייט אין לאנשים עניין בתוכן מעמיק בדיגיטל. הנהלת החברה מינתה צוות משימה שמטרתו להמציא את עתיד המותג מחדש. אין תעשייה שעברה ערעור כל כך עוצמתי על ידי הדיגיטל כמו תעשיית התוכן, כך שהצוות המיוחד קיבל אשראי לבחון כל תהליך, כל שיטה וכל פתרון אפשרי.

כולם היו בטוחים שהצוות יחזור עם הצעות להקמת רשת חברתית או לכתיבה קלילה ופופולרית יותר (משהו בסגנון אינסטוש פוגש את פייסבוק), או אולי לקנות איזו אפליקציה כפי שעשתה בזמנו כל חברת תוכן אחרת בהיסטריה (יאהו למשל). אבל לא - הצוות חזר עם פתרון הפוך לגמרי! חבריו הגיעו למסקנה שהקוראים רוצים בעיקר "אמת", ודווקא בעולם של עודף מידע הם מחפשים מקור אמין ורציני שאפשר לסמוך עליו. הצוות המליץ לשים את העיתונות, אותו מקצוע הולך ונעלם, במרכז, כשסביבה שיטות חדשות לספר סיפור בעזרת חדשנות דיגיטלית.

בניין הניו יורק טיימס / צילום: Shutterstock

ב"ניו יורק טיימס" גם החליטו לעבור למודל עסקי אמיץ. בזמן שמרבית התעשייה התבססה על הכנסות מפרסום ונתנה את התוכן בחינם, הם החליטו לגבות דמי מינוי. רבים היו אז סקפטיים לגבי האפשרות לגבות כסף על תוכן באינטרנט, אבל ההצלחה הגיעה. בשעת כתיבת דברים אלה עקפו ההכנסות ממנויים את ההכנסות מפרסום והגיעו ל-800 מיליון דולר - והכל בזכות כך שהם לא נסחפו בזרם אלא התחברו חזרה למקורות.

סטארבקס מחזירים את הקסם

ב-2007 סטארבקס סבלה מקשיים. ההתרחבות המואצת שלה לעוד ועוד סניפים ויוזמות כמו מכירת דיסקים בסניפים וייעול הכנת הקפה - הביאו יותר נזק מתועלת. הווארד שולץ, המנכ"ל האגדי של הרשת, כיהן באותן שנים כיו"ר החברה וצפה מהצד כיצד היא הופכת לרלוונטית פחות ופחות. במקום להטיף לחדשנות, שולץ דווקא יצא בקריאה לחזור למקורות.

במזכר היסטורי ששלח לצוות הניהול הבכיר, שולץ קיבל אחריות למהלך הכושל של שיפור היעילות והצמיחה - זה שהוציא מהסניפים חלק ניכר מהקסם שלהם יחד עם דברים כמו ריח הקפה הקלוי, המראות והקולות של מכונות אספרסו איטלקיות מסורתיות והבריסטות בעבודה. "אנו צריכים להסתכל במראה ולהבין שהגיע הזמן לחזור אל הליבה ולעשות את השינויים הדרושים כדי לעורר את המורשת, את המסורת ואת התשוקה שיש לכולנו לחוויית סטארבקס האמיתית", כתב.

שולץ פיטר את מנכ"ל החברה ולקח על עצמו את התפקיד. בפברואר 2008 הוא סגר את אלפי הסניפים של הרשת ליום אחד - ובמקום לקבל קהל, 135 אלף בריסטות עברו "הדרכת מצוינות בקפה" ולמדו למזוג כוס אספרסו מושלמת. רק לאחר שחזרו לערכי הליבה, של מצוינות בקפה, אִפשר שולץ לפתח חדשנות שתתמוך בה.

חדשנות קובייה אחרי קובייה

ב-2003 לגו הייתה בצרות גדולות. לראשונה מאז היווסדה, המכירות צנחו ב-30 אחוז לעומת השנה הקודמת והחברה מצאה את עצמה עם חוב של 800 מיליון דולר. דוח פנימי של החברה גילה כי כבר יותר מעשור אף אחד מהמוצרים החדשים לא הצליח לייצר ערך משמעותי.

מפעלי לגו / צילום: Shutterstock

נראה היה שללגו המיושנת לא יהיה חלק בעתיד. החברה, שמתנהלת עד היום מכפר דני זעיר בשם בילונד ונמצאת בבעלות אותה משפחה שייסדה אותה לפני מלחמת העולם השנייה, חוותה ירידה קשה בביקושים עקב התחרות הגוברת ממשחקי הווידאו והאינטרנט. הפתרון של החברה היה להמציא מוצרים חדשים, כמה שיותר רחוקים מקוביות הפלסטיק המיושנות. מה הם לא ניסו? החברה השיקה תכשיטים לנערות, בגדים, פתחה פארקי שעשועים ובנתה את חברת משחקי הווידאו שלה מהתחלה, אבל למרות הכול ההידרדרות נמשכה. לגו כמעט פשטה רגל.

בשנת 2004 מונה למנכ"ל יורגן ויג קנודסטרופ (מכאן ואילך אקרא לו ויג). מרגע מינויו למנכ"ל הוא פעל בשיטתיות כדי לבנות אותה מחדש, קובייה אחר קובייה, על ידי חזרה למקורות. ויג פשוט זרק החוצה כל דבר שללגו לא הייתה מומחיות בו. את הפארקים הוא מכר, את המלאי הוא חתך ואת מגוון המוצרים הוא צמצם לחצי (מ-13 אלף ל-6,500).
כל פעילות החברה חזרה לערך הבסיסי של "לשחק יפה" (משמעות השם לגו בדנית), אבל הרווח רחוק מבסיסי (כמיליארד דולר ב-2014).

אני מבין שכולנו כמנהלים מרגישים את הצורך להשתנות ולהתחדש, אבל רגע לפני שמשנים את הכול, אני רוצה להזכיר שגם הארגון הכי גדול ומסובך היה פעם סטארט־אפ עם אנרגיה וחזון ולתדר הזה צריך להתחבר. טכנולוגיה וחדשנות הן רק כלים. כל עוד הליבה לא פתורה, שום גאדג'ט לא יעזור.

בליבה של כל חברה מצליחה יש ניצוץ וקסם של תרבות שפעם עבדה. אם צריך לתקן תרבות ארגונית כדי לעלות מחדש על המסלול, הדרך היא לא בהכרח להמציא מחדש אלא לפעמים פשוט להסתכל אחורה, לחזור אליה ולבצע את אותה משימה בכלים הכי חדשים.

ערן גפן הוא מייסד G^Team, חברה לייעוץ אסטרטגי שעוזרת לחברות לפתח מנועי צמיחה חדשים. הוא בעל ניסיון בעבודה עם מנכ"לים והנהלות של החברות המובילות בארץ ובעולם בהן קוקה קולה, וולט, מיקרוסופט, שטראוס וקימברלי קלארק. חברה קודמת שהקים נרכשה על ידי WIX. גפן מפעיל את הפודקאסט "חצי שעה של השראה" ומחבר הספר "יוצרים צמיחה - כך הופכים יצירתיות עסקית לתוכנית עבודה".

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה עמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבאה, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מחר ישולמו תגמולי המילואים: כמה תקבלו ומי זכאי למענק מיוחד?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום ב-1 במאי, כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי, הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מה יכולים אנשים בגיל העמידה לעשות עכשיו כדי למנוע דמנציה בעתיד

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים יותר כאשר אתם מתבגרים

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן