גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היום: ההנפקה של רובין הוד היא מבחן לנאמנות לגיון הסוחרים היומיים שהקימה

למרות שהם מקבלים גישה לרכוש מניות באחד מאירועי המסחר הלוהטים של השנה, ישנם סוחרים פרטיים שאומרים 'לא תודה'

ולאד טנב (משמאל) ובאיג'ו בהאט, מייסדי רובין הוד / צילום: Associated Press, Ben Margot
ולאד טנב (משמאל) ובאיג'ו בהאט, מייסדי רובין הוד / צילום: Associated Press, Ben Margot

חברת רובין הוד בילתה יותר מחצי עשור בניסיון לפתות משקיעים לא מקצועיים להתאהב בשוק המניות. השבוע, תתמודד החברה עם המבחן הציבורי הראשון בשאלה אם הסוחרים האלה אוהבים אותה בחזרה.

הבורסה המקוונת הפופולרית תעשה את הופעת הבכורה שלה בבורסת נאסד"ק היום (ה'), לאחר שתמחרה את מניותיה ב־IPO במחיר של 38 דולר למניה, בתחום הנמוך של טווח המחירים הצפוי.

ההנפקה של רובין הוד צפויה להיות בין ההנפקות המצופות ביותר של השנה, בין היתר בגלל החלטתה לתת חלק משמעותי ממניות ההנפקה ללקוחותיה. רובין הוד, שיש לה 22.5 מיליון משתמשים עם חשבונות ממומנים, אמרה בעבר שתמכור ללקוחות עד 35% ממניות ההנפקה. חברות אחרות, לעומת זאת, נותנות באופן מסורתי הרבה פחות מ־10% מהמניות למשקיעים פרטיים, והרבה מהן נחטפות על ידי לקוחות עשירים ובעלי קשרים עם הבנקים.

הצעד הייחודי של רובין הוד הכין את הקרקע למה שעשוי להיות יום ראשון למסחר מרתק - והשאלה איך יגיבו המשקיעים נותרה פתוחה. זה מקשה על ביצוע תחזיות לגבי ביצועי המניה עם הפתיחה.

"אני נמנע מהמניה כמו ממגפה"

בימים האחרונים, ברשתות חברתיות כמו רדיט, טוויטר ודיסקורד, השיח על ההנפקה של רובין הוד התחמם ומשקיעים פרטיים רבים עודדו אחרים להימנע ממנה. עבור חלק, ההחלטה היא עניין של נקמה לאחר שהבורסה עצרה משתמשים מלקנות מניות מם כמו גיימסטופ  בשיא הטרפת סביבן השנה.

אחרים אומרים שהם רוצים לעקוף חברה שהייתה מעורבת בבחינה רגולטורית לא נעימה ונושאים אחרים. חלקם אפילו אמרו שהם מתכוונים לבצע בעתיד הימורים שוריים נגד המניה.

"אני נמנע מהמניה כמו ממגפה", אמר גארי דניס, מתווך בן 41 מדרום קרוליינה שבאופן זמני השתמש ברובין הוד אבל סוחר בעיקר מחשבון TD Aneritrade שלו כיום. דניס אמר שבתחילה חשב להשקיע ברובין הוד כששמע על ההשקעה, אבל אחרי שקרא מסמכים שהגישה לרגולטורים של רשות ניירות הערך, נעשה מודאג לגבי המודל העסקי שלה ושאלות רגולציה אחרות.

ספציפית, דניס חושש גם ממה שהוא רואה כדרך לא יציבה לקבל הכנסות. רובין הוד הכניסה בערך 30 מיליון דולר ברבעון הראשון בכלל מסחר במטבע הפרודיה דוג'קוין - שצנח ביותר מ־70% מהשיא שלו באביב האחרון. הוא גם חושש, כך אמר, לגבי הסתמכות הבורסה על תשלום עבור הזרמת הזמנות, הנוהל שמייצר את רוב ההכנסות של רובין הוד. עצירת המסחר שפגעה במשתמשים בינואר, אמר, הייתה מטרידה גם היא.

"כשיהפכו לחברה נסחרת, הם הולכים להיות נתונים לביקורת הרבה יותר מחמירה אם זה יקרה שוב", אמר דניס. "זה משחק ספקולטיבי מדי בשבילי".

הסנטימנט השלילי יתורגם לפעילות ממשית?

הגישה של החברה להנפקה שלה היא חלק ממשימה שקבעה לעצמה לעשות דמוקרטיזציה של תחום ההשקעות, פילוסופיה שהפגינה בשבת כשאירחה רואד שואו מקוון למשקיעים פרטיים.

רובין הוד אינה הבורסה המקוונת הראשונה המתמודדת עם השוק הציבורי. אבל מעט חברות עשו את ההנפקות שלהן בתוך טרפת של מסחר יומי, כמו זו שהשווקים חוו השנה. הרבה מהסוחרים החדשים בתעשייה התחילו את דרכם ברובין הוד. כעת, הבורסה מתמודדת עם האפשרות שמשקיעים פרטיים רבים עלולים לנשוך את היד שמאכילה אותם.

ברובין הוד סירבו להגיב.

אמנם, אי אפשר לומר בוודאות כמה מהסנטימנט השלילי ברשתות חברתיות ייתרגם לפעילות ממשית. פלטפורמות כמו רדיט וטוויטר בהחלט אינן אינדיקציה טובה לדעת איך מרגיש בסיס הלקוחות הרחב יותר של רובין הוד. ייתכן גם שמשקיעים פרטיים שכרגע עדיין מהססים ייסחפו בהתלהבות כשסוחרים ברובין הוד יקבלו גישה למניות ההנפקה. רבים יוכלו לעלות על הרכבת אחרי שהמסחר יתחיל להכניס הון במה שמכונה ה'פופ' של הנפקות ראשוניות.

בנאסד"ק, שם החברה רושמת את מניותיה, הנפקות ב־2020 חוו בממוצע עלייה של 40% ממחיר ההצעה ועד מחיר הפתיחה, על פי מחקר של רינה אגארוול, פרופסורית לפיננסים באוניברסיטת ג'ורג'טאון ומנהל מרכז ג'ורג'טאון לשווקים פיננסיים ומדיניות.

החברה אמרה גם שהיא צופה לראות ביקוש מחוץ לבסיס המשקיעים היומיים שלה. על פי רובין הוד, זרוע הון הסיכון של Salesforce.com הביעה עניין לקנות כ־150 מיליון דולר ממניותיה במחיר ההנפקה.

משקיעים אינדיבידואלים רבים ביטאו עניין בלהיכנס לעניינים מוקדם, כולל סלים בלטג'י, בן 27, שביקש דרך האפליקציה של רובין הוד לקנות 20 מניות. "אני מתרגש" אמר הסוחר הגר בטקסס. "אני חושב שזה מגניב שהם נותנים לנו את ההזדמנות הזו, לקבל מניות מההנפקה", אמר בלטג'י.

הוא הוסיף שהוא מתרגש לגבי העובדה שרובין הוד מרחיבה את עסק מטבעות הקריפטו שלה, שם הוא מאמין שיש לה מקום רב לצמיחה. "בטווח הארוך, אני חושב שרובין הוד רק תעלה", אמר.

מספר חקירות פדרליות בעוכריה

עדיין, רובין הוד ממשיכה להתמודד עם מספר חקירות פדרליות ושל המדינות, כך מראים מסמכים של החברה, כולל כמה הקשורים לעצירות המסחר שעשתה במניות המם השנה.

ביום שלישי גילתה החברה שקיבלה בקשה לחקירה השבוע מ־Finra, רשות הרגולציה של תעשיית הפיננסים, שהיא זרוע ביקורת עצמית של וול סטריט. בארגון מבקשים מידע הקשור לציות של רובין הוד לדרישות רישום לגבי כוח אדם, כולל "מעמד חוסר הרישום" של מייסדי החברה ולאד טנב ובאיג'ו בהאט, כך אמרו ברובין הוד.

טנב ובהאט, המכהנים כמנכ"ל ומנהל קריאייטיב ראשי, בהתאמה, כרגע אינם רשומים ב־Finra. רשות הרגולציה לרוב דורשת מאנשים פרטיים להירשם אם הם עוסקים בתחום ניירות הערך של החברה אותה הם מנהלים. רובין הוד אמרה שהיא בודקת את הנושא ונוטה לשתף פעולה עם החקירה. ב־Finra סירבו להגיב.

ביום שלישי גילתה רובין הוד שקיבלה בקשות מ־Finra ורשות הבורסה וניירות הערך (SEC) לגבי מסחר של עובדים במניות כולל מניות גיימסטופ ו־AMC בזמן טרפת המסחר של ינואר. החברה אמרה שהנושאים האלה כללו בדיקות הקשורות לשאלה אם חלק מהמסחר מצד העובדים התרחש לפני ההודעה לציבור על מגבלות המסחר במניות אלה.

ב־Finra סירבו להגיב. גם ברובין הוד וב־SEC לא התקבלה תגובה נכון לשעת הפרסום.

עבור סוחרים כמו כריסטיאן מילט בן ה-42, מנהל תפעול בחברת בינוי מדנבר, עצירת המסחר בינואר היא אחת הסיבות לכך שהוא מתכוון לרכוש אופציות השמה שוריות נגד רובין הוד כשיהיה אפשר לסחור באופציות. כסוחר ברובין הוד בעצמו במשך שנים, מילט עבר מאז לאפליקציית הבורסה Webull - שם הוא אומר שהוא מתכנן לבצע את ההימורים שלו נגד רובין הוד.

"הסנטימנט אצל כולם הוא 'נתקע להם את זה ונתנקם בהם... על מה שהם עשו עם מניות המם'", אמר מילט, שציין שכבר עבר ל־Webull לפני עצירת המסחר במניות המם ולא הושפע ממנה. "אני פשוט מתאים עצמה לאמונה... אני לא חושב שזו חברה שכדאי לתמוך בה".


קורי דריבוש ופיטר רודג'איר השתתפו בהכנת הכתבה. 

עוד כתבות

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה