גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אינטל קובעת תוכנית להפוך שוב ליצרנית השבבים המובילה בעולם

המנכ"ל פט גלסינגר ממפה את הדרך להדביק את היריבות האסיאתיות של החברה עם סדרת שבבים חזקים יותר ויותר שיהיו בהם טרנזיסטורים קטנים יותר

אינטל שואפת לייצר שבבים מתוחכמים יותר ויותר / צילום: Shutterstock, Alexander_Safonov
אינטל שואפת לייצר שבבים מתוחכמים יותר ויותר / צילום: Shutterstock, Alexander_Safonov

בתאגיד אינטל המרוץ החל, כשענקית המעבדים הבטיחה לחזור לעמדת ההובלה העולמית ולייצר את השבבים הטובים ביותר בעולם בתוך ארבע שנים.

על מנת להגיע לכך, המנכ"ל פאט גלסינגר הציג תוכנית לפיה החברה תציג לפחות מעבד עיקרי אחד (CPU) - המוח של מחשב מודרני - בכל שנה בין השנים 2021 ו-2025. כל מעבד אמור להיות מבוסס על טכנולוגיית טרנזיסטורים מתקדמת יותר מקודמתה.

אינטל הייתה המובילה בביצועי מחשבים שנים ארוכות. המייסד השותף גורדון מור הגדיר כלל הקובע את מהלך התעשייה כולה, ומתאר איך מהנדסים ימצאו דרכים לכווץ מעגלים בקצב שניתן לחזות מראש משנה לשנה. אבל החברה פיגרה אחרי יריבותיה לאחר סדרה של צעדים שגויים ועיכובים.

החברות באסיה עקפו בסיבוב

גם החברה הטייוואנית TSMC וגם תאגיד סמסונג מדרום קוריאה כעת מובילים על פני אינטל בטכנולוגיית ייצור המעבדים. החברות מייצרות מעבדים על פי חוזים למומחי עיצוב שבבים, ומאפשרות ליצרניות האלה להשיג יתרון על פני אינטל.

"אנו מאיצים את מפת הדרכים שלנו לחדשנות על מנת לוודא שאנו נמצאים במסלול ברור להוביל בייצור מעבדים עד שנת 2025", אמר גלסינגר. המנכ"ל הצטרף לאינטל מחדש בפברואר, עם מנדט להחיות את החברה לאחר שקודם לכן כיהן כמנהל הטכנולוגיה הראשי שלה.

על פי התוכנית ניתן להבין שאינטל לא מאמינה ש"כלל מור" מתקרב לקיצו אפילו בזמן שייצור מעבדים הופך ליותר יקר ומורכב מבחינה טכנית (במסגרת הכלל, מעבדים אמורים להכפיל את כוח החישוב שלהם כל שנתיים, במקביל לכך שעלותם תרד).

החברה חזרה על כוונתה לשחרר לשוק מעבד למחשבי PC השנה ומעבד לשרתים ברבעון הראשון של 2022. מוקדם יותר השנה אינטל עיכבה הצגה של המעבד לשרתים על מנת להוסיף לו מאפיינים, ובכך הראתה שדרכה לשיקום אינה חפה מאתגרים.

אינטל אמרה שהיא מתכננת את הסבב הבא של מחשבים אישיים ומעבדי שרתים ב-2023. אלה, אמרה, יאמצו באופן מלא דרך חדשה להדפסת מעגלים הנקראת ליתוגרפיה אולטרא-סגולה קיצונית - מסוג הכלים בחזית הטכנולוגיה הנחוצים לייצור הטרנזיסטורים הקטנים ביותר, כל אחד מהם בעובי שבריר מהרוחב הממוצע של שערה אנושית. טרנזיסטורים הם אבני הבניין של השבבים, וכדי לבצע את החישובים שנעשים בתוך מחשבים ניידים מודרניים, מחשבים ביתיים ושרתים נדרשים מיליארדי טרנזיסטורים.

שיפורי ביצוע נוספים וחדשנות בייצור טרנזיסטורים אמורה לקרות עד 2025, אמרו באינטל.

עד שנה זו, אמרה החברה שהיא מקווה להציג מעבדים עם טכנולוגיית טרנזיסטורים שהיא קוראת לה 18A, בהתייחסות לגודל המזערי - הנמדד ביחידת המידה אנגסטרום ולא בננומטר, שהיא כרגע היחידה המשמשת להגדרת גודלם של טרנזיסטורים. אינטל אמרה שהיא כבר עובדת על השבב הזה.

אן קלהר, המנהלת של פיתוח טכנולוגיה באינטל, אמרה שהחברה נמצאת בדרכה להגיע ליעדיה, וציינה את אימוץ טכנולוגיית החריטה באור אולטרא-סגול, תהליך פיתוח שבבים יעיל יותר ופתיחות לחדשנות המגיעה מחוץ לאינטל.

אינטל נמצאת במרוץ מול מתחרות העובדות גם הן על פיתוח שבבים מתוחכמים יותר ויותר. ב-TSMC כבר מפתחים שבבים שיש בהם טרנזיסטורים קטנים יותר מאלה הנמצאים במעבדים המובילים של החברה.

גם Nvidia עוברת את אינטל

בנייה מחדש של עיצוב השבבים של אינטל ותהליך הייצור היא רק חלק מהתוכנית של גלסינגר להחיות את החברה. בעוד שאינטל היא עדיין יצרנית השבבים הגדולה ביותר בארה"ב לפי נפח המכירות, תאגיד  Nvidia  עבר אותה בהערכת השווי. החברה מוכרת בגלל כרטיסי המסך שלה, והפכה ליקירת המשקיעים בהימור שלה על כמה מהתחומים הלוהטים ביותר של הטכנולוגיה, כמו משחקי מחשב ואינטליגנציה מלאכותית. החברה, יחד עם היריבה הוותיקה של אינטל AMD, לקחו חלק מנתח השוק שהיה פעם של אינטל.

במרץ אמר גלסינגר שאינטל תהפוך ליצרנית שבבים מובילה לא רק לצרכיה אלא גם בשביל חברות אחרות. הוא התחייב להשקיע מיליארדי דולרים במטרה הזו, ואינטל נמצאת בשיחות לרכוש את החברה המתמחה בייצור שבבים GlobalFoundries, כך דווח על ידי הוול סטריט ג'ורנל.

אינטל אמרה החתימה את יצרנית המעבדים לטלפונים  קוואלקום  (Qualcomm) כלקוחה לשבבים שאמורים להיות מיוצרים ב-2024. קואלקום השתמשה במידה נרחבת בשבבים שיוצרו על ידי TSMC וסמסונג.

על מנת לעזור לוודא שבלת"מים טכנולוגיים לא מעכבות את תוכנית השיקום והחזרה לעליונות טכנולוגית של החברה, אינטל תפקח על הצעדים בכל שלב, אמרה קלהר. "בתחומים בהם זיהינו סיכון אמיתי בתוך תהליך כלשהו, אנחנו שואפים בכל לב שתהיה לנו תוכנית חלופית", אמרה. "כך שאם התוכנית הראשית לא עובדת, נוכל לעבור לחלופית הרבה יותר בקלות".

החברה אמרה גם שהיא משנה את השם של טכנולוגיית הטרנזיסטורים על מנת לשקף טוב יותר את הסטנדרטים של התעשייה. שבבים של אינטל בטכנולוגיה של 10 ננומטר יכונו מעתה אינטל 7, בעוד ששבבים בטכנולוגיה של 7 ננומטר יכונו אינטל 4. לפני שנים, שמות מספריים של טרנזיסטורים שיקפו את ממדיהם, אבל מאז השתנה המבנה של הטרנזיסטורים והטרמינולוגיה איבדה קשר לעולם האמיתי.

גלסינגר מנסה להוציא לפועל את השינוי בזמן של מחסור חסר תקדים בשבבים שהונע על ידי ביקוש גבוה בהרבה מהצפוי בזמן מגפת הקורונה למשחקי ווידאו, מחשבים ניידים ומכשירים רבים אחרים. המנכ"ל חזה שהביקוש הגדול למעבדים ימשיך במשך שנים, ויצדיק את יכולת הייצור של אינטל. המחסור העולמי הנוכחי בשבבים, כך אמר, עשוי להיפתר רק בשנת 2023.

המצב גם התגלה כסוג של רוח גבית לחברה. ביום חמישי שעבר דיווחה אינטל על תוצאות הרבעון השני שהרוויחו ממכירות גבוהות מהצפוי בשבבים הקשורים לתחום המחשבים הביתיים.

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק