גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חלק מהמרוויחות הגדולות של המגפה מגלות שהחגיגה נגמרה

הצמיחה מאטה בכמה חברות, מה שמוסיף לאתגרים שלהן בגלל עלויות ייצור גבוהות יותר וקשיי אספקה

משאיות של UPS / צילום: Shutterstock, ג'ונתן וייס
משאיות של UPS / צילום: Shutterstock, ג'ונתן וייס

כמה חברות גדולות ששגשגו בשיא מגפת הקורונה מדווחות על האטה בצמיחה, מה שמצביע על כך שלקוחות רבים חוזרים לדפוסי התנהגות שאפיינו אותם לפני פרוץ המגפה.

בשירות שילוח החבילות UPS אמרו ששלחו פחות חבילות מאשר לפני שנה והזהירו מפני צמיחה איטית בהמשך השנה, הודעה שגרמה לצניחה של 10% במחיר מניות החברה. יצרנית מוצרי החיטוי ליזול וסבוני דטול אמרה שמכירות של המוצרים ירדו ביותר משליש בארה"ב מאז מרץ. יצרנית המרקים Campbell Soup דיווחה בחודש שעבר שהמכירות שלה צנחו ב־21% ברבעון האחרון, שינוי כיוון חד משנה קודם לכן, כשיצרניות המזון נאבקו להדביק את קצב הביקוש של אמריקאים שהיו בבהלה למלא את המזווה.

בינתיים, בחברה 3M מקצצים את התוצר העולמי של מסכות N95 שהחברה מייצרת וצופים שמכירות המוצר שפעם היה קשה להשיג יצנחו ככל שקצב ההתחסנות יבלום את התפשטות הקורונה.

מכירות של רבות מהחברות האלה נותרו חזקות והאיום של זן דלתא של הקורונה עוד עשוי להביא להטלת מגבלות חדשות מסוג המגבלות שגרמו לעלייה בביקוש למוצריהן. במרכז למניעת מחלות והפצתן (CDC) המליצו ביום שלישי שאנשים מחוסנים ימשיכו לעטות מסכות בחללים ציבוריים סגורים באזורים בהם ישנו סיכוי גבוה להידבקות בקורונה.

עדיין, הסיכוי של צמצום הצמיחה מוסיף ללחץ על החברות האלה ככל שהן מתמודדות עם אינפלציה במחירים ובעיות בשרשרות האספקה. שלא כמו בשיא המגפה, כשצמיחה גבוהה הקלה על ההשפעה של המחסור במוצרים ואתגרים אחרים הקשורים במגפה, החברות האלה מאבדות את היתרון היחסי שלהן.

"רואים שינוי בהתנהגות"

ההאטות הן תשובה מוקדמת לאחת השאלות הגדולות ביותר של המגפה: כמה זמן יימשכו שינויי ההתנהגות שהסגרים והנגיף גרמו להם?

"אנו רואים שינוי בהתנהגות" אמר לקשמן נרסימהאן, מנכ"ל יצרנית ליזול Reckitt Benckiser Group, לגבי הביקוש למוצרי היגיינה. "מה שראינו ברבעון השני, בעיקר בארה"ב, היה שאריות של זה שהיו גבוהות משחשבנו".

ב־UPS, נפח השילוחים הממוצע ליום ירד ב־0.8% ברבעון השני בכל העולם וב־2.9% בארה"ב בהשוואה לנתונים של שנה שעברה, כשסגרים נרחבים הותירו צרכנים בבתים והעבירו את הרכישות של הכל, מנייר טואלט ועד משחת שיניים, לאינטרנט. זו הייתה הפעם הראשונה שנפח השילוח הרבעוני ירד מאז תחילת 2011.

"הרבה מהלקוחות שלנו בחנויות רגילות פתחו מחדש את החנויות וככל שהכלכלה נפתחה מחדש, הן חזרו אליהן", אמרה מנכ"לית UPS קרול טומא ביום שלישי.

החברה דיווחה על זינוק של כ־15% במכירות ועל רווחים גבוהים יותר, בין היתר כתוצאה מזה שדרשה יותר כסף והייתה יותר בררנית לגבי הלקוחות שהסכימה לעבוד איתם וסוג המוצרים שהסכימה לשלוח.

עדיין, התחזיות לצמיחה איטית יותר הובילו למכירות מסיביות של המניה ביום שלישי. יחד עם זה, מתחילת השנה מניות UPS עלו ביותר מ־13%.

ב־3M, היצרנית האמריקאית הגדולה ביותר של מסכות N95, אמרו שהמכירות שלהן ירדו ב־11% ברבעון השני לעומת הרבעון שלפניו, כשאשפוזים בגלל המחלה ירדו במספרם. בחברה, שמשרדיה נמצאים בעיר סיינט פול במינסוטה, אמרו שמכירות המסכות עשויות לרדת אפילו ב־300 מיליון דולר במחצית השנייה של השנה בהשוואה לאותה תקופה בשנה שעברה.

מסכות N95, שבזמן המגפה היו בשימוש על ידי עובדי מערכת הבריאות ולקוחות כאחד, נותרו נדירות והיה קשה להשיג אותן במשך כל השנה שעברה. בתי חולים פנו לשימוש חוזר בציוד מגן כדבר שבשגרה ובמקרים רבים נתנו לרופאים ואחיות מסכה אחת למשמרת.

ב־3M הגדילו את הייצור בינואר 2020 כשהנגיף החל להתפשט בסין. עד ינואר השנה, ייצרה החברה מסכות בקצב של 2.5 מיליארד מסכות לשנה, פי ארבע יותר מהרמה של 2019.

"אנו רואים שהביקוש באמת משתנה ככל שהקורונה מתפתחת", אמר מנכ"ל 3M מייק רומן. "אנו נמצאים בתחילת התהליך של להתחיל להוריד בקצב הייצור".

עבור חלק מהחברות שהעסקים שלהן הרוויחו משינויים שגרמה המגפה, ההאטה אינה הבעיה היחידה. חברות אמריקאיות בכל התחומים משלמות יותר על סחורות, תחבורה וכוח אדם בזמן שהתפרצויות קורונה ברחבי העולם לאורך קווי אספקה פגעו במשלוחים של הכל מטלפונים ניידים ועד מכנסי ריצה. חברות רבות מעלות את מחירי המוצרים על מנת לאזן את עלויות הייצור הנוסקות, מה שבוחן עד כמה הלקוחות רעבים לשלם יותר על מוצרים, כולל מוצרי מזון, מכוניות ושמפו.

הלחצים על מחירים מציבים איום לשיקום של מסעדות, מוכרים ותעשיות אחרות שנפגעו קשה וכעת נהנות מההקלה במגבלות ומחידושה של התנהגות נורמלית בקרב הצרכנים. לגבי החברות ש"עשו מכה" עקב ההתנהגות הלא רגילה של לקוחות, התנאים הנוכחיים הם סטירה כפולה.

בחברה Reckit Bensicker אמרו שחוץ מירידה בביקוש למוצרי חיטוי, שנראסימהאן אמר שכנראה הגיעה לשיאה בארה"ב בפברואר, החברה מתמודדת עם עלייה במחירן של סחורות כמו פלסטיק ונייר ועם עלויות שילוח גבוהות יותר. בחברה אמרו שהרווח התפעולי השולי שלה בששת החודשים הראשונים של השנה ירד ב־2.9% לרמה של 21.6%.

"האינפלציה בעלויות החריפה ברבעון השני, וייקח זמן לאזן את רוח הפנים הזו", אמר נראסימהאן. ב־Reckit הורידו את הנחיית השוליים לשנה במלואה, צעד דומה לצעד שעשתה ענקית המזון יונילוור בשבוע שעבר. עוד בשבוע שעבר, קימברלי־קלארק דיווחה על תוצאות שירדו מהציפיות בגלל עלויות גבוהות יותר וביקוש מצטמק לנייר טואלט מסוג "סקוט" שהיא מייצרת. כל שלוש החברות העלו את המחיר של חלק מהמוצרים על מנת לאזן עלויות ייצור גבוהות יותר. בבורסה בלונדון ירדו מניותיה של Reckit בקרוב ל־9%.

ניק קוסטוב השתתף בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

עופרה שטראוס, יו''ר קבוצת שטראוס / צילום: שלומי יוסף

מימוש ענק: משפחת שטראוס מכרה מניות של חברת המזון ב-405 מיליון שקל

המכירה בוצעה במחיר של 114.5 שקלים למניה, דיסקאונט של 3% על מחירה בבורסה ● המכירה מצטרפת למימושים נוספים שביצעה שטראוס בשנים האחרונות, בסך מצטבר של קרוב למיליארד שקל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

בצל היחלשות הדולר והמתח מול טראמפ: הפד צפוי לעצור את הפחתת הריבית

בעקבות מדדי מחירים שמעידים על אינפלציה רוחבית, הפד צפוי להפסיק הפעם עם רצף הורדות הריבית שלו ● ברקע, היחסים המתוחים בין נשיא ארה"ב ליו"ר הבנק המרכזי והדולר שממשיך לאבד גובה

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "על רקע קריסת העיתונות שראינו ב-BBC, התפקיד שלנו בגלובס רק מתחדד"

כנס תשתיות לעתיד של גלובס נפתח עם דבריה של מו"ל גלובס, אלונה בר און, שדיברה על ירידת האמון בתקשורת בישראל ובעולם, אך אמרה שזה לא קורה בטעות, אלא בגלל התנהלות לקויה של כלי התקשורת ● "לתפיסתנו יש להביא תוכן עובדתי, בדוק, רלוונטי ומונגש - ובהקשרו"

כוחות חמאס בעזה / צילום: Reuters, Majdi Fathi

ארה"ב מטילה סנקציות על 6 עמותות צדקה בעזה שמזרימות כספים לחמאס

ארה"ב הטילה סנקציות על שש עמותות צדקה, שלפי מידע מודיעיני משמשות ככיסוי אזרחי להעברות כספים ולמימון הזרוע הצבאית של חמאס ● כך ארגון הטרור שומר על זרימת הכסף לרצועה

מימין: נוחיק סמל, מנכ''ל סוני סמיקונדקטור ישראל, דדי ילין, מנהל מרכז הפיתוח בישראל של ARM / צילומים: מארק נומדר, יח''צ

50 עובדים בבת אחת: ענקית השבבים שניצלה את סגירת סוני בישראל

לגלובס נודע כי חלק מעובדי סוני בישראל נקלטו בחברת ארם שבשליטת סופטבנק, המגבירה את מאמצי הגיוס שלה בארץ ● זאת לאחר שהראשונה החלה בנסיגה מפעילות המו"פ שלה בישראל

ח''כ עופר כסיף, חד''ש־תע''ל. כיכר הכנסת, ערוץ כנסת, 15.01.26 / צילום: דוברות הכנסת

מה חלקם של הסייענים בפשיעה בחברה הערבית?

מה הביא את האלימות בחברה הערבית לממדים כאלה? עופר כסיף נתן הסבר לא שגרתי, אבל מתברר שהוא ניצב על יסודות רעועים • המשרוקית של גלובס

סין סימנה את המוסד כמטרה - וזו הסיבה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מדינות המפרץ מתנגדות לתקיפה באיראן, סין עוזרת לטהרן לסכל את פעילות המוסד בשטחה, ובמגזין פורן פוליסי טוענים שמועצת השלום של טראמפ תפגע בחלשים • כותרות העיתונים בעולם

יודפת אפק-ארזי, יו''ר נת''ע, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף

יו"ר נת"ע: "לא מרוצה מההתקדמות בקו הירוק, מצפה שהזכיין שמנהל יביא תוצאות יותר מהר"

יודפת אפק-ארזי, יו"ר נת"ע, אמרה בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי "המטרו הוא הכרח, לא לוקסוס - והתקציב קיים; הפרויקט יחסוך לישראל 34 מיליארד שקל בשנה" ● על הרכבת הקלה אמרה: "גם הקו הירוק ייפתח חלקית ב-2028, לא רק הסגול" ● וגם: האם הם חשבו להחליף את החברות בקו הירוק בגלל העיכובים?

האקסטרים של השוק / צילום: Shutterstock

ההשקעה שעשויה להניב לכם תשואה של מאות אחוזים או להפסד של רוב הכסף

קרנות נאמנות ממונפות על מדדי השוק הניבו תשואות של מאות אחוזים בשנתיים האחרונות, הרבה מעל המדדים עצמם ● ובכל זאת הן מנהלות "רק" 5.2 מיליארד שקל — בשל הסיכון הגבוה להפסד הכסף ● וגם: אילו דמי ניהול תשלמו בהן, ומה קרה למי שהימר עמן נגד השוק

מיקי רביב, מנכ''ל כאף ישראל / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל כאף ישראל: "יש גורמים שמעוניינים לממן את הפרויקט לחיבור המסילה במפרץ עם ישראל"

מיקי רביב, מנכ"ל כאף ישראל, סיפר בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי החברה פועלת בסעודיה ובאמירויות והיא בהחלט רואה היתכנות להשלמת רשת הרכבות המפרצית ● "רק 200 קילומטר בירדן מפרידים בינינו לרשת הרכבות המפרצית"

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

אפשרות הביטול התגמשה: למה חברות התעופה הפכו פתאום לנדיבות יותר?

עונת החורף והמתיחות הביטחונית הורידו את הביקושים ואת המחירים של טיסות, בעיקר לטווח הקצר והבינוני ● בחברות התעופה הישראליות זיהו שהנוסעים זקוקים לביטחון, וכעת הן מספקות שירותי ביטול טיסה גמישים בהרבה ● כך זה יעבוד

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; ה-S&P 500 עלה לשיא חדש

ה-S&P 500 עלה בכ-0.4% ● ענקית ביטוחי הבריאות יונייטד הלת' צללה בכ-20%, יחד עם יתר מניות הסקטור ● המשקיעים בוחנים את הסכם הסחר החופשי עליו הודיעו הודו והאיחוד האירופי ● מניות יצרניות הרכבים בדרום קוריאה ירדו ● מדד הדולר צלל לשפל של ארבע שנים ● ביוליוס בר מעריכים כי למרות גורמי סיכון, התשואות הגלובליות נותרו יציבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בתל אביב; מניות השבבים עולות, מניות הבנקים והבנייה יורדות

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.8% ● הדולר נסחר סביב 3.09 שקלים ● קמטק ונובה מזנקות במעל 7% ● הדולר נחלש בעולם לרמתו הנמוכה ביותר מזה ארבע שנים ● ה-S&P 500 עלה אתמול לשיא חדש, בהובלת מניות הטכנולוגיה ● מיקרוסופט, מטא וטסלה יפרסמו היום דוחות, הפד יודיע על החלטת הריבית בארה"ב ● וגם: בבנק הפועלים מסמנים ארבע מניות דיפנס אירופיות מומלצות

אלכס הונולד מטפס על הבניין בטאיפיי / צילום: ap, Chiang Ying-ying

כמה כסף שווה טיפוס על מגדל בגובה 500 מטר? "הסכום מביך"

ללא כל אמצעי אבטחה ובידיים חשופות טיפס גדול המטפסים בעולם, אלכס הונולד, על אחד הבניינים הגבוהים בעולם ● למרות שנחשב לספורטאי עילית בתחומו, נאלץ המטפס האמריקאי להסתפק בסכום צנוע במיוחד ואמר ש"זה פחות ממה שהסוכן שלי שאף שנקבל"

שלטי בחירות 2022 בישראל / צילום: דביר הלוי

בחירות 2026: ישראל כמקרה מבחן עולמי לניצול לרעה של AI

הבחירות בישראל עשויות להיות קו ההגנה הראשון של הדמוקרטיה בעידן הבינה המלאכותית ● אם לא יוקם מנגנון הגנה טכנולוגי, אזרחי ואופרטיבי כבר כעת, ההכרעה לא תהיה ע"י הציבור ● טור דעה

גלעד בר אדון, מנכ''ל מוריה / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מוריה: "ירושלים תהפוך לעיר הראשונה בישראל עם רשת של רכבות קלות"

גלעד בר אדון, מנכ"ל מוריה - החברה לפיתוח ירושלים, התייחס בכנס תשתיות לעתיד של גלובס למהפכת תשתיות התחבורה שעוברת עיר הבירה בימים אלו ●  "רואים היום תוכניות של מגדלים בני 30–40 קומות ליד הרכבת הקלה – דבר שלא היה מעולם בירושלים"

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

ירידות באירופה; אמזון תפטר 16 אלף עובדים, ASML קופצת במעל 6%

בורסת פריז נופלת במעל 1% ● מניות השבבים באירופה קופצות ● הקוספי זינק בכ-1.7% לשיא חדש של כל הזמנים ● ה-S&P 500 עלה אתמול לשיא חדש, בהובלת מניות הטכנולוגיה ● הדולר נחלש בעולם לרמתו הנמוכה ביותר מזה כארבע שנים ● מיקרוסופט, מטא וטסלה יפרסמו דוחות היום, הפדרל ריזרב יודיע על החלטת הריבית

אור ליביס, סמנכ''ל כלכלה במשרד התחבורה ואורי סירקיס, מנכ''ל ישראייר / צילום: כדיה לוי

הזדמנות או תחרות לא הוגנת? בעד ונגד הקמת בסיס וויזאייר בנתב"ג

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, דנו בשאלה האם הקמת בסיס קבוע של וויזאייר בנתב"ג תוביל לתחרות אמיתית ולהוזלת מחירים, או שמא מדובר במהלך שיפגע בחברות התעופה הישראליות ויעמיק עיוותים רגולטוריים ● בדיון התעמתו אור ליביס, סמנכ״ל כלכלה במשרד התחבורה, ומנכ"ל ישראייר אורי סירקיס, על עתיד השמיים הפתוחים בישראל

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את מועצת השלום בדאבוס / צילום: Reuters, Harun Ozalp

טראמפ מאיים על איראן: "המתקפה הבאה תהיה קשה בהרבה!"

החל מסע הלוויה של רס"ר רן גואילי ז"ל, אביו הצדיע; חברו: "הוא לא היה רוצה שנהיה עצובים" ● טראמפ: "יש צי גדול בדרך לאיראן, מקווה שהם יחתמו על עסקה" ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "אנחנו ערוכים לעימות ארוך-טווח" ● שר החוץ האיראני: "אם ארה"ב רוצה לנהל מו"מ, היא צריכים לשים בצד את האיומים ● עדכונים שוטפים

פיטורי בינה מלאכותית וגיוסי עובדים / צילום: Shutterstock

פיטורי בינה מלאכותית? המעסיקים בכלל חושבים אחרת

סקר מעסיקים של רשות החדשנות מעלה כי בשנת 2025 לא נרשמה פגיעה מהותית בהיקף המשרות בענף ההייטק, כאשר רק 13% מהחברות שביצעו פיטורים קשרו זאת להטמעת כלי בינה מלאכותית