גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חלק מהמרוויחות הגדולות של המגפה מגלות שהחגיגה נגמרה

הצמיחה מאטה בכמה חברות, מה שמוסיף לאתגרים שלהן בגלל עלויות ייצור גבוהות יותר וקשיי אספקה

משאיות של UPS / צילום: Shutterstock, ג'ונתן וייס
משאיות של UPS / צילום: Shutterstock, ג'ונתן וייס

כמה חברות גדולות ששגשגו בשיא מגפת הקורונה מדווחות על האטה בצמיחה, מה שמצביע על כך שלקוחות רבים חוזרים לדפוסי התנהגות שאפיינו אותם לפני פרוץ המגפה.

בשירות שילוח החבילות UPS אמרו ששלחו פחות חבילות מאשר לפני שנה והזהירו מפני צמיחה איטית בהמשך השנה, הודעה שגרמה לצניחה של 10% במחיר מניות החברה. יצרנית מוצרי החיטוי ליזול וסבוני דטול אמרה שמכירות של המוצרים ירדו ביותר משליש בארה"ב מאז מרץ. יצרנית המרקים Campbell Soup דיווחה בחודש שעבר שהמכירות שלה צנחו ב־21% ברבעון האחרון, שינוי כיוון חד משנה קודם לכן, כשיצרניות המזון נאבקו להדביק את קצב הביקוש של אמריקאים שהיו בבהלה למלא את המזווה.

בינתיים, בחברה 3M מקצצים את התוצר העולמי של מסכות N95 שהחברה מייצרת וצופים שמכירות המוצר שפעם היה קשה להשיג יצנחו ככל שקצב ההתחסנות יבלום את התפשטות הקורונה.

מכירות של רבות מהחברות האלה נותרו חזקות והאיום של זן דלתא של הקורונה עוד עשוי להביא להטלת מגבלות חדשות מסוג המגבלות שגרמו לעלייה בביקוש למוצריהן. במרכז למניעת מחלות והפצתן (CDC) המליצו ביום שלישי שאנשים מחוסנים ימשיכו לעטות מסכות בחללים ציבוריים סגורים באזורים בהם ישנו סיכוי גבוה להידבקות בקורונה.

עדיין, הסיכוי של צמצום הצמיחה מוסיף ללחץ על החברות האלה ככל שהן מתמודדות עם אינפלציה במחירים ובעיות בשרשרות האספקה. שלא כמו בשיא המגפה, כשצמיחה גבוהה הקלה על ההשפעה של המחסור במוצרים ואתגרים אחרים הקשורים במגפה, החברות האלה מאבדות את היתרון היחסי שלהן.

"רואים שינוי בהתנהגות"

ההאטות הן תשובה מוקדמת לאחת השאלות הגדולות ביותר של המגפה: כמה זמן יימשכו שינויי ההתנהגות שהסגרים והנגיף גרמו להם?

"אנו רואים שינוי בהתנהגות" אמר לקשמן נרסימהאן, מנכ"ל יצרנית ליזול Reckitt Benckiser Group, לגבי הביקוש למוצרי היגיינה. "מה שראינו ברבעון השני, בעיקר בארה"ב, היה שאריות של זה שהיו גבוהות משחשבנו".

ב־UPS, נפח השילוחים הממוצע ליום ירד ב־0.8% ברבעון השני בכל העולם וב־2.9% בארה"ב בהשוואה לנתונים של שנה שעברה, כשסגרים נרחבים הותירו צרכנים בבתים והעבירו את הרכישות של הכל, מנייר טואלט ועד משחת שיניים, לאינטרנט. זו הייתה הפעם הראשונה שנפח השילוח הרבעוני ירד מאז תחילת 2011.

"הרבה מהלקוחות שלנו בחנויות רגילות פתחו מחדש את החנויות וככל שהכלכלה נפתחה מחדש, הן חזרו אליהן", אמרה מנכ"לית UPS קרול טומא ביום שלישי.

החברה דיווחה על זינוק של כ־15% במכירות ועל רווחים גבוהים יותר, בין היתר כתוצאה מזה שדרשה יותר כסף והייתה יותר בררנית לגבי הלקוחות שהסכימה לעבוד איתם וסוג המוצרים שהסכימה לשלוח.

עדיין, התחזיות לצמיחה איטית יותר הובילו למכירות מסיביות של המניה ביום שלישי. יחד עם זה, מתחילת השנה מניות UPS עלו ביותר מ־13%.

ב־3M, היצרנית האמריקאית הגדולה ביותר של מסכות N95, אמרו שהמכירות שלהן ירדו ב־11% ברבעון השני לעומת הרבעון שלפניו, כשאשפוזים בגלל המחלה ירדו במספרם. בחברה, שמשרדיה נמצאים בעיר סיינט פול במינסוטה, אמרו שמכירות המסכות עשויות לרדת אפילו ב־300 מיליון דולר במחצית השנייה של השנה בהשוואה לאותה תקופה בשנה שעברה.

מסכות N95, שבזמן המגפה היו בשימוש על ידי עובדי מערכת הבריאות ולקוחות כאחד, נותרו נדירות והיה קשה להשיג אותן במשך כל השנה שעברה. בתי חולים פנו לשימוש חוזר בציוד מגן כדבר שבשגרה ובמקרים רבים נתנו לרופאים ואחיות מסכה אחת למשמרת.

ב־3M הגדילו את הייצור בינואר 2020 כשהנגיף החל להתפשט בסין. עד ינואר השנה, ייצרה החברה מסכות בקצב של 2.5 מיליארד מסכות לשנה, פי ארבע יותר מהרמה של 2019.

"אנו רואים שהביקוש באמת משתנה ככל שהקורונה מתפתחת", אמר מנכ"ל 3M מייק רומן. "אנו נמצאים בתחילת התהליך של להתחיל להוריד בקצב הייצור".

עבור חלק מהחברות שהעסקים שלהן הרוויחו משינויים שגרמה המגפה, ההאטה אינה הבעיה היחידה. חברות אמריקאיות בכל התחומים משלמות יותר על סחורות, תחבורה וכוח אדם בזמן שהתפרצויות קורונה ברחבי העולם לאורך קווי אספקה פגעו במשלוחים של הכל מטלפונים ניידים ועד מכנסי ריצה. חברות רבות מעלות את מחירי המוצרים על מנת לאזן את עלויות הייצור הנוסקות, מה שבוחן עד כמה הלקוחות רעבים לשלם יותר על מוצרים, כולל מוצרי מזון, מכוניות ושמפו.

הלחצים על מחירים מציבים איום לשיקום של מסעדות, מוכרים ותעשיות אחרות שנפגעו קשה וכעת נהנות מההקלה במגבלות ומחידושה של התנהגות נורמלית בקרב הצרכנים. לגבי החברות ש"עשו מכה" עקב ההתנהגות הלא רגילה של לקוחות, התנאים הנוכחיים הם סטירה כפולה.

בחברה Reckit Bensicker אמרו שחוץ מירידה בביקוש למוצרי חיטוי, שנראסימהאן אמר שכנראה הגיעה לשיאה בארה"ב בפברואר, החברה מתמודדת עם עלייה במחירן של סחורות כמו פלסטיק ונייר ועם עלויות שילוח גבוהות יותר. בחברה אמרו שהרווח התפעולי השולי שלה בששת החודשים הראשונים של השנה ירד ב־2.9% לרמה של 21.6%.

"האינפלציה בעלויות החריפה ברבעון השני, וייקח זמן לאזן את רוח הפנים הזו", אמר נראסימהאן. ב־Reckit הורידו את הנחיית השוליים לשנה במלואה, צעד דומה לצעד שעשתה ענקית המזון יונילוור בשבוע שעבר. עוד בשבוע שעבר, קימברלי־קלארק דיווחה על תוצאות שירדו מהציפיות בגלל עלויות גבוהות יותר וביקוש מצטמק לנייר טואלט מסוג "סקוט" שהיא מייצרת. כל שלוש החברות העלו את המחיר של חלק מהמוצרים על מנת לאזן עלויות ייצור גבוהות יותר. בבורסה בלונדון ירדו מניותיה של Reckit בקרוב ל־9%.

ניק קוסטוב השתתף בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט; אלפאבית התקרבה לשווי של 4 טריליון דולר

מספר המשרות החדשות בארה"ב נמוך מהצפי; שיעור האבטלה ירד ● באירופה מתבשלת עסקת ענק שתיצור את חברת הכרייה הגדולה בעולם: ריו טינטו עומדת לרכוש את גלנקור הבריטית ● מחירי הנפט עולים בעקבות המתיחות הגאו-פוליטית בין ארה"ב לאיראן

מושיק רוט. ''אני צריך כל יום לרוץ ולנצח את המאה מטר'' / צילום: אסף קרלה

"התחלתי ב-800 שקל ארוחה לאדם והבנתי שזה לא כלכלי": מושיק רוט בראיון על המסעדה הכי יקרה בישראל

מושיק רוט הציע את הארוחה הכי יקרה בישראל – 2,000 שקל לראש בסעודת הסילבסטר - ואנשים רבו כדי לשלם גם 5,000 ● בראיון לגלובס הוא מדבר על התמחור ("פחדתי מאיך שזה יתקבל פה"), מספר על הקושי בפיין דיינינג ("אתמול ביטל זוג - 10% מהמחזור נפל"), ומקפיד על כל פרט בארוחה שהיא פשוט פנטסטית: "אני לא מזייף, ואני יודע שאני מספק את הסחורה"

משרד הפנים / צילום: תמר מצפי

בתעודת הזהות שלכם עומד לפוג התוקף? הממשלה מאריכה אותו בשנה נוספת

בשל העומסים הצפויים בלשכות האוכלוסין: משרד הפנים מבקש להאריך את תוקפן של תעודות הזהות ● ברשות האוכלוסין אומרים שהם נוקטים מספר צעדים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

מנכ"ל ענקית הנפט אקסון לטראמפ: "ונצואלה לא ראויה להשקעה"

בפגישה בבית הלבן עם מנכ״לי ענקיות האנרגיה האמריקאיות ביקש טראמפ להזרים כ-100 מיליארד דולר לתעשיית הנפט של ונצואלה ● אולם הבכירים הגיבו בספקנות: למרות רזרבות הנפט העצומות, בעיני התעשייה ונצואלה עדיין מחייבת שינויי עומק לפני שיוזרמו אליה מיליארדים ● מנכ״ל אקסון אמר: "חזרה נוספת לונצואלה מחייבת שינויים משמעותיים"

פייסבוק / צילום: Shutterstock

הונאות ההשקעה ברשת עולות מדרגה - זו ההודעה המחשידה

נוכלים פתחו פרופילים מזויפים בפייסבוק ובמסנג'ר והתחזו לכתב שוק ההון ולמגיש פודקאסט "כסף בקיר" של גלובס, בניסיון לקדם קבוצות השקעה פיקטיביות ● בתגובה ראשונית לפניית העיתון, קבעה מטא כי אין הפרה של כללי הקהילה

משרדי וויקס / צילום: איל יצהר

"קורה פה משהו עמוק יותר": ההחלטה של וויקס מעוררת סערה בעולם ההייטק

וויקס הודיעה בשבוע שעבר לעובדים על חזרה לעבודה מהמשרד במשך חמישה ימים בשבוע ● "הפטנט שוויקס בנתה עליו אימפריה, נהיה פתאום קל הרבה יותר לשכפול", אומרת הפסיכולוגית וחוקרת ההתנהגות לירז מרגלית. "היתרון התחרותי נשחק, והאיום הוא קיומי" ● עוד נכתב כי החלטת החברה עשויה לעלות לה בטאלנטים ● לצד הביקורות, היו גם מי שהגנו על החלטת החברה

שוק השכירות בתל אביב / צילום: Shutterstock

שוק השכירות בת"א: הדירות ששוות יותר ואלו ששוות פחות

אחרי שנים שבהן מחירי השכירות בתל אביב לא עצרו לרגע, ועל כל דירה שיצאה לשוק היה תור, נראה כי הביקוש לדירות בשכירות בעיר מתמתן ● המחירים עדיין רושמים עליות, אך לא בכל אזור ולא בכל תנאי

עובדי חברת החשמל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

בשל עצים שנעקרים מהרוח: הפסקות חשמל נרשמות ברחבי הארץ

רוחות חזקות ברחבי הארץ - חלקן הגיעו גם למהירות של 100 קמ"ש - הובילו לנפילות עצים שפוגעים בקווי חשמל ויוצרים הפסקות חשמל מקומיות בכל רחבי הארץ ● עובדי חברת החשמל עובדים על מנת להחזיר את החיבורים ● בחלק מהתקלות, צפי חזרת החשמל עומד על שעות הערב

מהרן פרוזנפר / צילום: דוברות משרד האוצר

סוף לסאגת המינויים באוצר: פרוזנפר מונה לממונה על התקציבים, עבאדי-בויאנג'ו לחשבת הכללית

אישור הממשלה מביא לסיום סאגה ארוכה, שהשאירה את אגף התקציבים ללא ממונה בראשו בתקופה רגישה של העברת תקציב המדינה לשנת 2026

צביקה בר-נתן / צילום: אופיר אייב

הבגידה, ההחמצה והמיליונים: פרקליט־העל חושף את הסודות

הנסיעה ליערות גואטמלה כדי לחלץ פעוט מציפורני כת, הכישלון בתיק הפרקליטה שנחשפה כמדליפה וחייה התהפכו, והתחקיר שמזכיר לו היום את קטארגייט ● בספר חדש צביקה בר־נתן, מבכירי עורכי הדין בישראל, חושף פרטים על הפרשות הגדולות שליווה במהלך 35 שנות קריירה ● ראיון

גל אביב, מנכ''ל בלנדר / צילום: סיון פרג'

בשל שינויים בסביבת הריבית וקיטון בהפקדות: בלנדר יוצאת מההלוואות החברתיות

חברת האשראי של משפחת אביב הודיעה כי תפסיק להעמיד הלוואות P2P חדשות, בעקבות "שינויים מהותיים שחלו בסביבת הריבית, שגרמו לקיטון בהפקדות למערכת" ● בלנדר הונפקה בתחילת 2021, ומנייתה צנחה בכ-88% ביחס למחירה בעת ההנפקה

כורדים סורים מפגינים נגד המשטר בחסכה, השבוע / צילום: Reuters, Orhan Qereman

המחאות באיראן עלולות לפגוע באינטרסים הישראליים בסוריה

בעוד שהקשב הבינלאומי מופנה לאיראן ולוונצואלה, טורקיה שולחת כוחות צבאיים לשטח מדינת החסות סוריה - והמיעוט הכורדי מבין שזהו חלון הזדמנויות מסוכן ● המונים התקבצו היום בשערי בסיס אמריקאי בחיפוש אחר הגנה מפני ארדואן, אך וושינגטון שומרת בינתיים על שתיקה

אולם קולנוע. טעמי הקהל משתנים / צילום: Shutterstock

על המודל החדש של הקולנוע: בין מועדון ג'אז לפארק שעשועים

כמו מועדוני הג׳אז של פעם, גם אולמות הקולנוע מאבדים את מעמדם כמרכז של תרבות המיינסטרים ● כעת, הקולנוע יצטרך לעבוד קשה ולהצדיק כל ביקור של הקהל

שר המשפטים יריב לוין וח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים דווקא כן מגביר ודאות

תיקון חוק החוזים אינו מושלם, אך הביקורת עליו מתעלמת מהתמונה המלאה ● הוא אומנם לא מבטל את שיקול-הדעת של השופטים, אך עושה סדר בריבוי הגישות שלהם לפרשנות, מגביל עמימות ומאפשר לצדדים לדעת מראש כיצד חוזיהם ייבחנו

חן גולן, יו''ר נקסט ויז'ן / צילום: שלומי יוסף

מימוש ענק: מייסדי נקסט ויז'ן מכרו מניות ב-345 מיליון שקל, וזו הרוכשת

אחרי זינוק של 260% בשנה האחרונה מייסדי החברה הביטחונית מוכרים נתח נוסף ביצרנית המצלמות המיוצבות ● מאז ההנפקה מימשו המייסדים מניות בהיקף של מעל מיליארד שקל

גלעד שיינר / צילום: שלומי יוסף

"בשוק כבר מבינים שהמשקל של אנבידיה טמון בקישוריות - שנולדת בישראל"

הוא חולש על הסגמנט הצומח ביותר בחברה, מנהל את הקשר מול מאסק ואלטמן ומוביל את "החפיר" ששומר על ענקית השבבים בצמרת ● גלעד שיינר, סגן נשיא בכיר באנבידיה, מסביר לגלובס איך הפכה ישראל ללב המערכת של הואנג ● וגם: כך נסגר המעגל עם העובד שחזר מהשבי, אבינתן אור: "הבטחנו לו שהכיסא שלו במשרד שמור" ● החזיתות של אנבידיה, פרויקט מיוחד 

הנאום הפך לתצוגת תכלית. מנכ''ל אנבידיה הואנג בכנס CES השבוע / צילום: Reuters, Kyodo

האיומים מגיעים מכל עבר, והשליטה של אנבידיה בשרשרת הערך מתחילה להיסדק

למרות דומיננטיות של 90% מהשוק ושווי דמיוני, אימפריית השבבים של ג'נסן הואנג ניצבת מול גל מתחרים חדשים - משבבי הסקה יעילים ועד פתרונות שרתים חסכוניים באנרגיה ● חברות ענן, ענקיות טכנולוגיה וסטארט־אפים ישראליים מנסים לנצל את נקודות החולשה שלה כדי לערער את הבלעדיות של מי שהפכה לשם נרדף למהפכת הבינה המלאכותית ● החזיתות של אנבידיה, פרויקט מיוחד

בחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: רוני שיצר

67% עברו את בחינות לשכת עורכי הדין בפעם הראשונה. מי האוניברסיטה המובילה?

שיעור המעבר הכללי בבחינה עמד על 67% בקרב אלו שנבחנו בפעם הראשונה ● מקרב כלל הניגשים, אחוז העוברים נמוך משמעותית ● האוניברסיטאות מובילות בצורה מובהקת על פני המכללות

ארוחת בוקר בחאן בארותיים / צילום: באדיבות חאן בארותיים

היקב בקצה המדבר שמייצר 420 אלף בקבוקים בשנה וזכה במדליות

אגם נסתר שמפציע רק בחורף, שקשוקה בטאבון, טקס תה בדואי סביב מדורה, יין ששמו נודע למרחקים וחאן שבו תוכלו לישון תחת שמים זרועי כוכבים ● ביקור בפתחת ניצנה

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

פירצה בגדר: כל אחד יכול לפתוח קרן גידור, ועשרות מיליארדים מתנהלים ללא פיקוח

קרנות הגידור בישראל מושכות בשנים האחרונות עוד ועוד משקיעים, למרות דמי הניהול הגבוהים והיעדר השקיפות של פעילותן ● כך קורה שאפיק ההשקעה המתוחכם, שקורץ למיליונרים, מנהל כבר יותר מ-70 מיליארד שקל ללא פיקוח של הרגולטור ● רשות ני"ע: "הקרנות רשאיות לפעול במסגרת הפטורים שקבע המחוקק"