גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חלק מהמרוויחות הגדולות של המגפה מגלות שהחגיגה נגמרה

הצמיחה מאטה בכמה חברות, מה שמוסיף לאתגרים שלהן בגלל עלויות ייצור גבוהות יותר וקשיי אספקה

משאיות של UPS / צילום: Shutterstock, ג'ונתן וייס
משאיות של UPS / צילום: Shutterstock, ג'ונתן וייס

כמה חברות גדולות ששגשגו בשיא מגפת הקורונה מדווחות על האטה בצמיחה, מה שמצביע על כך שלקוחות רבים חוזרים לדפוסי התנהגות שאפיינו אותם לפני פרוץ המגפה.

בשירות שילוח החבילות UPS  אמרו ששלחו פחות חבילות מאשר לפני שנה והזהירו מפני צמיחה איטית בהמשך השנה, הודעה שגרמה לצניחה של 10% במחיר מניות החברה. יצרנית מוצרי החיטוי ליזול וסבוני דטול אמרה שמכירות של המוצרים ירדו ביותר משליש בארה"ב מאז מרץ. יצרנית המרקים Campbell Soup דיווחה בחודש שעבר שהמכירות שלה צנחו ב־21% ברבעון האחרון, שינוי כיוון חד משנה קודם לכן, כשיצרניות המזון נאבקו להדביק את קצב הביקוש של אמריקאים שהיו בבהלה למלא את המזווה.

בינתיים, בחברה 3M מקצצים את התוצר העולמי של מסכות N95 שהחברה מייצרת וצופים שמכירות המוצר שפעם היה קשה להשיג יצנחו ככל שקצב ההתחסנות יבלום את התפשטות הקורונה.

מכירות של רבות מהחברות האלה נותרו חזקות והאיום של זן דלתא של הקורונה עוד עשוי להביא להטלת מגבלות חדשות מסוג המגבלות שגרמו לעלייה בביקוש למוצריהן. במרכז למניעת מחלות והפצתן (CDC) המליצו ביום שלישי שאנשים מחוסנים ימשיכו לעטות מסכות בחללים ציבוריים סגורים באזורים בהם ישנו סיכוי גבוה להידבקות בקורונה.

עדיין, הסיכוי של צמצום הצמיחה מוסיף ללחץ על החברות האלה ככל שהן מתמודדות עם אינפלציה במחירים ובעיות בשרשרות האספקה. שלא כמו בשיא המגפה, כשצמיחה גבוהה הקלה על ההשפעה של המחסור במוצרים ואתגרים אחרים הקשורים במגפה, החברות האלה מאבדות את היתרון היחסי שלהן.

"רואים שינוי בהתנהגות"

ההאטות הן תשובה מוקדמת לאחת השאלות הגדולות ביותר של המגפה: כמה זמן יימשכו שינויי ההתנהגות שהסגרים והנגיף גרמו להם?

"אנו רואים שינוי בהתנהגות" אמר לקשמן נרסימהאן, מנכ"ל יצרנית ליזול Reckitt Benckiser Group, לגבי הביקוש למוצרי היגיינה. "מה שראינו ברבעון השני, בעיקר בארה"ב, היה שאריות של זה שהיו גבוהות משחשבנו".

ב־UPS, נפח השילוחים הממוצע ליום ירד ב־0.8% ברבעון השני בכל העולם וב־2.9% בארה"ב בהשוואה לנתונים של שנה שעברה, כשסגרים נרחבים הותירו צרכנים בבתים והעבירו את הרכישות של הכל, מנייר טואלט ועד משחת שיניים, לאינטרנט. זו הייתה הפעם הראשונה שנפח השילוח הרבעוני ירד מאז תחילת 2011.

"הרבה מהלקוחות שלנו בחנויות רגילות פתחו מחדש את החנויות וככל שהכלכלה נפתחה מחדש, הן חזרו אליהן", אמרה מנכ"לית UPS קרול טומא ביום שלישי.

החברה דיווחה על זינוק של כ־15% במכירות ועל רווחים גבוהים יותר, בין היתר כתוצאה מזה שדרשה יותר כסף והייתה יותר בררנית לגבי הלקוחות שהסכימה לעבוד איתם וסוג המוצרים שהסכימה לשלוח.

עדיין, התחזיות לצמיחה איטית יותר הובילו למכירות מסיביות של המניה ביום שלישי. יחד עם זה, מתחילת השנה מניות UPS עלו ביותר מ־13%.

ב־3M, היצרנית האמריקאית הגדולה ביותר של מסכות N95, אמרו שהמכירות שלהן ירדו ב־11% ברבעון השני לעומת הרבעון שלפניו, כשאשפוזים בגלל המחלה ירדו במספרם. בחברה, שמשרדיה נמצאים בעיר סיינט פול במינסוטה, אמרו שמכירות המסכות עשויות לרדת אפילו ב־300 מיליון דולר במחצית השנייה של השנה בהשוואה לאותה תקופה בשנה שעברה.

מסכות N95, שבזמן המגפה היו בשימוש על ידי עובדי מערכת הבריאות ולקוחות כאחד, נותרו נדירות והיה קשה להשיג אותן במשך כל השנה שעברה. בתי חולים פנו לשימוש חוזר בציוד מגן כדבר שבשגרה ובמקרים רבים נתנו לרופאים ואחיות מסכה אחת למשמרת.

ב־3M הגדילו את הייצור בינואר 2020 כשהנגיף החל להתפשט בסין. עד ינואר השנה, ייצרה החברה מסכות בקצב של 2.5 מיליארד מסכות לשנה, פי ארבע יותר מהרמה של 2019.

"אנו רואים שהביקוש באמת משתנה ככל שהקורונה מתפתחת", אמר מנכ"ל 3M מייק רומן. "אנו נמצאים בתחילת התהליך של להתחיל להוריד בקצב הייצור".

עבור חלק מהחברות שהעסקים שלהן הרוויחו משינויים שגרמה המגפה, ההאטה אינה הבעיה היחידה. חברות אמריקאיות בכל התחומים משלמות יותר על סחורות, תחבורה וכוח אדם בזמן שהתפרצויות קורונה ברחבי העולם לאורך קווי אספקה פגעו במשלוחים של הכל מטלפונים ניידים ועד מכנסי ריצה. חברות רבות מעלות את מחירי המוצרים על מנת לאזן את עלויות הייצור הנוסקות, מה שבוחן עד כמה הלקוחות רעבים לשלם יותר על מוצרים, כולל מוצרי מזון, מכוניות ושמפו.

הלחצים על מחירים מציבים איום לשיקום של מסעדות, מוכרים ותעשיות אחרות שנפגעו קשה וכעת נהנות מההקלה במגבלות ומחידושה של התנהגות נורמלית בקרב הצרכנים. לגבי החברות ש"עשו מכה" עקב ההתנהגות הלא רגילה של לקוחות, התנאים הנוכחיים הם סטירה כפולה.

בחברה Reckit Bensicker אמרו שחוץ מירידה בביקוש למוצרי חיטוי, שנראסימהאן אמר שכנראה הגיעה לשיאה בארה"ב בפברואר, החברה מתמודדת עם עלייה במחירן של סחורות כמו פלסטיק ונייר ועם עלויות שילוח גבוהות יותר. בחברה אמרו שהרווח התפעולי השולי שלה בששת החודשים הראשונים של השנה ירד ב־2.9% לרמה של 21.6%.

"האינפלציה בעלויות החריפה ברבעון השני, וייקח זמן לאזן את רוח הפנים הזו", אמר נראסימהאן. ב־Reckit הורידו את הנחיית השוליים לשנה במלואה, צעד דומה לצעד שעשתה ענקית המזון יונילוור בשבוע שעבר. עוד בשבוע שעבר, קימברלי־קלארק דיווחה על תוצאות שירדו מהציפיות בגלל עלויות גבוהות יותר וביקוש מצטמק לנייר טואלט מסוג "סקוט" שהיא מייצרת. כל שלוש החברות העלו את המחיר של חלק מהמוצרים על מנת לאזן עלויות ייצור גבוהות יותר. בבורסה בלונדון ירדו מניותיה של Reckit בקרוב ל־9%.

ניק קוסטוב השתתף בהכנת הכתבה. 

עוד כתבות

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

בנימין נתניהו ודונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ראש הממשלה נתניהו והנשיא טראמפ ייפגשו בבית הלבן ביום שני הבא

דיווח: הנשיא טראמפ יחתום על הוראה שתקל את הסנקציות הכלכליות על סוריה ● דני אלגרט, אחיו של החטוף איציק אלגרט ז"ל, חושף: חמאס חקר את איציק בשבי בחשד שהוא טייס ● דובר צה"ל בהודעת פינוי לתושבי שכונות במרחב העיר עזה וג'באליה ● מקורות דיפלומטיים לעיתון "אל-אח'באר" הלבנוני: קהיר מאמינה כי סימני "פריצת דרך" במו"מ להפסקת האש בעזה "נראים באופק" ● 50 חטופים - 633 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

השקל מתחזק, אבל מחירי המזון לא יורדים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק ומחירי הסחורות בירידה, אז למה ההוזלות לא מגיעות לצרכנים?

הדולר נחלש, מחירי הסחורות בירידה - אבל המחירים בסופר לא צפויים לזוז בקרוב ● בכירים בתעשייה מסבירים כי היבואנים והיצרנים לא ממהרים להוזיל בשל התנודתיות הרבה של השקל, התחייבויות עבר וקשיים לוגיסטיים ● ירידות מחירים, אם יגיעו, לא צפויות לפני 2026

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

נתניהו: "נפתחו הרבה הזדמנויות - לחלץ את החטופים ולהכריע את חמאס ואפשרויות אזוריות רחבות"

סמל ישראל נתן רוזנפלד, נהרג בפיצוץ בתוך מבנה בג'באליה, האירוע מתוחקר ● שב"כ סיכל תשתית חמאס בחברון, מהגדולות שנחשפו בשנים האחרונות ● צה"ל יגיע בימים הקרובים לשליטה ב-75% משטחי הרצועה, הרמטכ"ל יציג היום לקבינט: אנו מגיעים ליעדים שהגדרתם לנו ● 632 ימים למלחמה 50 חטופים בעזה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

גילעד אלטשולר ויוסי לוי / צילום: איל יצהר, יח''צ

אלטשולר שחם מאבד לקוחות, והשווי נחתך. ומי בית ההשקעות הצומח שמככב?

עד לא מזמן אף אחד לא דמיין שזה יקרה: שווי חברת הגמל של מור עקף את זה של אלטשולר שחם ● ברקע: הנטישה ההמונית של לקוחות אלטשולר, שמצטברת ליותר מ־100 מיליארד שקל, והצטמקות רווחיו ● במקביל, מור מככב בטבלת התשואות וצומח מהר בהכנסות וברווחים

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

מארק צוקרברג מנכ''ל מטא / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

הבונוסים השמנים של צוקרברג: כך מנסה מטא למשוך את הטאלנטים מ־OpenAI

על רקע ביצועים מאכזבים של מודל ה־AI של מטא, Llama 4, מארק צוקרברג פותח את הארנק, עורך פגישות אישיות עם החוקרים המבריקים ביותר, ומציע, לפי פרסומים, בונוסים של עד 100 מיליון דולר ● בתוך המאבק האגרסיבי הזה, OpenAI מסרבת להרים ידיים

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות, ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● לפני מספר חודשים, החוק כבר תוקן כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח