גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענקיות הנפט המערביות חזרו להרוויח בענק, אבל מתכוונות לצמצום ההוצאות

למרות ההתאוששות שנרשמה התעשייה בעקבות יציאה ממשבר הקורונה במספר מדינות, ענקיות הנפט אקסון ושברון מהדקות את ההוצאות כדי למשוך משקיעים

מתקן זיקוק של אקסון מוביל. רווח של 4.7 מיליארד דולר ברבעון השני / צילום: Associated Press, Matt Brown
מתקן זיקוק של אקסון מוביל. רווח של 4.7 מיליארד דולר ברבעון השני / צילום: Associated Press, Matt Brown

חברות הנפט הגדולות גורפות את הרווחים הגדולים ביותר שלהן מתחילת מגפת הקורונה, אך הן מתכננות להמשיך להוציא כסף באופן שקול על מנת לעודד תפוקה על אף מחירי סחורות גבוהים יותר.

אקסון מובייל  דיווחה ביום שישי על רווחים של 4.7 מיליארד דולר ברבעון השני של השנה, בעוד שמתחרתה שברון  דיווחה על רווחים רבעוניים של 3.1 מיליארד דולר.

מדובר בשינוי מגמה דרמטי לעומת 2020, אז אקסון דיווחה על הפסד של 1.1 מיליארד דולר ברבעון ושברון הפסידה 8.3 מיליארד דולר - לנוכח הצניחה בביקוש לנפט ולגז עקב סגירת הכלכלות בכל העולם בעקבות התפרצות נגיף הקורונה.

כמה מחברות הנפט הגדולות ביותר באירופה דיווחו גם הן על תוצאות טובות בשבוע שחלף. ברויאל דאץ'-של דיווחו על הכנסה נטו של 5.5 מיליארד דולר, בעוד שטוטאל הצרפתית הציגה רווח של 3.5 מיליארד דולר.

תעשיית הנפט והגז השתקמה מהפסדים חסרי תקדים שנרשמו בשנת 2020 לאחר שכלכלות נפתחו השנה מחדש, וגרמו למחירים לעלות לרמות הגבוהות ביותר זה שנתיים. מחירי הנפט בארה"ב שמרו על רמה של מעל 60 דולר לחבית מאז מרץ, עם פאזה שלילית באפריל האחרון, לאחר שבמשך רוב שנת 2020 נותרו מתחת ל־50 דולר לחבית. מחיר הנפט ממערב טקסס נסגר ביום שישי על 73.81 דולר לחבית, עלייה של 19 סנט, או 0.3%.

המשקיעים לוחצים למתן צמיחה ולהפחית פליטות פחמן

עם זאת, אף אחת מהיצרניות המערביות לא הודיעה כי תגדיל את הוצאות ההון, כשהחברות מתמודדות עם לחצים מצד משקיעים למתן את צמיחתן ולהפחית את כמות פליטות הפחמן, לנוכח חששות מפני הגדלת הרגולציה ושינויי האקלים. חברות מסוימות באירופה הבטיחו לתת עדיפות לאנרגיה מתחדשת על פני ייצור מסורתי.

אקסון קיצצה את תקציב ההון השנתי שלה בשנה שעברה מ־25 מיליארד ל־19 מיליארד דולר ופחות, ובסוף השבוע דיווחה כי ההוצאה שלה השנה בהון תהיה קרובה יותר ל־16 מיליארד דולר, וכי ייצור הנפט והגז שלה ירד ב־2% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

"יש לנו תוכנית טובה לגבי ההשקעות שלנו, ואנו מתקדמים יפה לגבי החוב", אמר מנכ"ל אקסון, דארן וודס, בשיחה עם אנליסטים. "אנחנו ממוקדים בלהביא עוד חביות יותר רווחיות, עם ערך יותר גבוה".

גם שברון מסרה ביום שישי כי לא תעלה את הוצאות ההון. כבר במחצית הראשונה השנה החברה הוציאה 5.3 מיליארד דולר בהון לעומת 7.7 מיליארד דולר במחצית המקבילה. בעבר אמרה שברון שתגדיל את התפוקה השנתית בכ־3% עד 2025 ותיתן עדיפות להחזרת כסף לבעלי המניות.

שתי החברות נהנו מרווחים חזקים בעסקי הכימיקלים שלהן, בעת שהביקוש לפלסטיק ומוצרים אחרים זינק השנה. לדברי אקסון, לחטיבת הכימיקלים שלה היה הרבעון הטוב ביותר אי פעם, עם רווחים של 2.3 מיליארד דולר.

"הביקוש למוצרים השתקם, למניות שלנו - לא כ"כ"

ההוצאות המוגבלות הן חלון כניסה עבור משקיעים שברחו מהתחום אחרי עשור של החזרים גרועים וחששות לגבי העתיד של דלקי מאובנים בטווח הארוך.

"וול סטריט לא מחפשת השקעות מואצות בעסקי הנפט והגז", אמר דן פיקרינג, מנהל השקעות ראשי ב־Pickering Energy Partners. "נוצר שילוב של מודעות לסביבה ולממשל תאגידי עם חששות לגבי מעבר לאנרגיות חלופיות, יחד עם צלקות מהעשור האחרון".

מניות של חברות נפט ודלק רבות זינקו בחזרה השנה אבל נותרו מתחת למחיריהן לפני הקורונה. למשל, מניית שברון עלתה ביותר מ־20% השנה, אבל ירדה ב־4% מפברואר אשתקד, ואילו אקסון עלתה קרוב ל־40%, אבל ירדה ב־5% לעומת המחיר לפני המגפה. מדד מניות הדלק והגז הגדולות עלה ב־42% השנה, אבל ביחס לרמתו לפני חמש שנים ירד ב־37%.

מנהל הכספים הראשי בשברון אמר שמשקיעים רבים עדיין אינם בטוחים לגבי מחויבות יצרני הנפט למשמעת הון, בייחוד כשמחירי הסחורות עולים. כך לדבריו, "הביקוש למוצרים שלנו השתקם במלואו, למעט לגבי דלק מטוסים. אולם הביקוש למניות שלנו משתקם יותר באיטיות".

על מנת למשוך את בעלי המניות בחזרה, שברון נותנת עדיפות השנה לתשלומים עבורם, והודיעה כי תחזור לבצע רכישה עצמית של מניות בהיקף של 2 עד 3 מיליארד דולר בשנה. החברה גם הגדילה את הדיבידנד שלה ב־4% באפריל. באירופה, של וטוטאל החזירו את נוהג הBuyBack- גם הן השבוע.

החוב של אקסון יקשה עליה להגדיל תשלומים למשקיעים

שברון גם הכריזה בשבוע שעבר על חטיבה עסקית חדשה שייעודה פיתוח טכנולוגיות להפחתת פליטות פחמן. בפברואר הגיעה הכרזה דומה מצד אקסון, לפיה תשקיע 3 מיליארד דולר עד 2025 בחטיבה חדשה עם חתימת פחמן נמוכה.

תשלומים מוגדלים למשקיעים יכולים להיות קשים יותר לאקסון, שהחוב במאזן גבוה יותר מזה של שברון. לחברה טקסס חוב בגובה כמעט 60 מיליארד דולר, על פי מחלקת המחקר של S&P גלובל, בעוד החוב של שברון עומד על כ־38 מיליארד דולר. אקסון גם הותירה את הדיבידנד שלה ללא שינוי השנה.

אקסון, חברת הנפט המערבית הגדולה ביותר, תצטרך להגדיל את הוצאות ההון עבור נכסי הליבה שלה, במיוחד בגיאנה ובאגן הפרמי, על מנת לייצר את המזומנים שלהם היא זקוקה כדי לשלם את החוב ולתגמל משקיעים, אמר ביראג' בורחאטריה, אנליסט ב־RBC.

באסיפת בעלי המניות השנתית שלה במאי איבדה אקסון שלושה מושבים בדירקטוריון שלה לטובת קרן הגידור Engine No. 1, בעקבות טענות הקרן האקטיביסטית כי אקסון הוציאה כסף באופן לא מחושב במשך שנים על פרויקטים לא רווחיים, ולא הכינה אסטרטגיה למעבר האנרגטי הצפוי.

"הגדלת הוצאות ההון על עסקי הליבה היא תרחיש מאתגר", אמר בורחאטריה, "אבל אקסון לא תוכל לממן את הדיבידנד בגובה 15 מיליארד דולר שלה בעזרת נכסים עם חתימת פחמן נמוכה בזמן הקרוב, אז ההון יופנה לעסקי הליבה בעתיד הנראה לעין".

בינתיים, אקסון הפחיתה את מספר האסדות שהיא מפעילה ממרץ אשתקד ב־85% בערך, לפחות מ־10, על פי Enervus, חברת ניתוח מידע על אנרגיה. שברון גם היא ביצעה הפחתות לדבריו, ואף אחת מהשתיים לא הוסיפה אסדות בחודשים האחרונים, הגם שיצרניות אחרות עשו כן.

"נדרשות שמרנות בייצור ועקביות"

קווין הולט, מנהל השקעות בכיר ב־Invesco, אמר שחברות הנפט הגדולות צריכות להשתמש במזומנים שלהן על מנת לשלם חובות ולוודא שהדיבידנדים שלהן בני קיימא.

על פי הולט, ישנה עדיין מספיק אי ודאות לגבי אספקת הנפט והביקוש שתשמור את מחירי הסחורות ואת הוצאות היצרניות תחת בקרה לעת עתה. מחירי הנפט ירדו באופן זמני מוקדם יותר ביולי, עקב חששות מכך שזנים חדשים של נגיף הקורונה יפגעו בשיקום הכלכלה ושאופ"ק ובנות בריתה יגדילו את התפוקה באופן יותר תקיף. השאלה, אמר הולט, היא אם צעדי הצנע יחזיקו מעמד.

"חברות שמרו על משמעת ב־2021, אבל האם יעשו זאת ב־2022?" אמר הולט. "מה שאנחנו צריכים מהחברות האלה הם שמרנות בייצור ועקביות".

עוד כתבות

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"