גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענקיות הנפט המערביות חזרו להרוויח בענק, אבל מתכוונות לצמצום ההוצאות

למרות ההתאוששות שנרשמה התעשייה בעקבות יציאה ממשבר הקורונה במספר מדינות, ענקיות הנפט אקסון ושברון מהדקות את ההוצאות כדי למשוך משקיעים

מתקן זיקוק של אקסון מוביל. רווח של 4.7 מיליארד דולר ברבעון השני / צילום: Associated Press, Matt Brown
מתקן זיקוק של אקסון מוביל. רווח של 4.7 מיליארד דולר ברבעון השני / צילום: Associated Press, Matt Brown

חברות הנפט הגדולות גורפות את הרווחים הגדולים ביותר שלהן מתחילת מגפת הקורונה, אך הן מתכננות להמשיך להוציא כסף באופן שקול על מנת לעודד תפוקה על אף מחירי סחורות גבוהים יותר.

אקסון מובייל  דיווחה ביום שישי על רווחים של 4.7 מיליארד דולר ברבעון השני של השנה, בעוד שמתחרתה שברון  דיווחה על רווחים רבעוניים של 3.1 מיליארד דולר.

מדובר בשינוי מגמה דרמטי לעומת 2020, אז אקסון דיווחה על הפסד של 1.1 מיליארד דולר ברבעון ושברון הפסידה 8.3 מיליארד דולר - לנוכח הצניחה בביקוש לנפט ולגז עקב סגירת הכלכלות בכל העולם בעקבות התפרצות נגיף הקורונה.

כמה מחברות הנפט הגדולות ביותר באירופה דיווחו גם הן על תוצאות טובות בשבוע שחלף. ברויאל דאץ'-של דיווחו על הכנסה נטו של 5.5 מיליארד דולר, בעוד שטוטאל הצרפתית הציגה רווח של 3.5 מיליארד דולר.

תעשיית הנפט והגז השתקמה מהפסדים חסרי תקדים שנרשמו בשנת 2020 לאחר שכלכלות נפתחו השנה מחדש, וגרמו למחירים לעלות לרמות הגבוהות ביותר זה שנתיים. מחירי הנפט בארה"ב שמרו על רמה של מעל 60 דולר לחבית מאז מרץ, עם פאזה שלילית באפריל האחרון, לאחר שבמשך רוב שנת 2020 נותרו מתחת ל־50 דולר לחבית. מחיר הנפט ממערב טקסס נסגר ביום שישי על 73.81 דולר לחבית, עלייה של 19 סנט, או 0.3%.

המשקיעים לוחצים למתן צמיחה ולהפחית פליטות פחמן

עם זאת, אף אחת מהיצרניות המערביות לא הודיעה כי תגדיל את הוצאות ההון, כשהחברות מתמודדות עם לחצים מצד משקיעים למתן את צמיחתן ולהפחית את כמות פליטות הפחמן, לנוכח חששות מפני הגדלת הרגולציה ושינויי האקלים. חברות מסוימות באירופה הבטיחו לתת עדיפות לאנרגיה מתחדשת על פני ייצור מסורתי.

אקסון קיצצה את תקציב ההון השנתי שלה בשנה שעברה מ־25 מיליארד ל־19 מיליארד דולר ופחות, ובסוף השבוע דיווחה כי ההוצאה שלה השנה בהון תהיה קרובה יותר ל־16 מיליארד דולר, וכי ייצור הנפט והגז שלה ירד ב־2% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

"יש לנו תוכנית טובה לגבי ההשקעות שלנו, ואנו מתקדמים יפה לגבי החוב", אמר מנכ"ל אקסון, דארן וודס, בשיחה עם אנליסטים. "אנחנו ממוקדים בלהביא עוד חביות יותר רווחיות, עם ערך יותר גבוה".

גם שברון מסרה ביום שישי כי לא תעלה את הוצאות ההון. כבר במחצית הראשונה השנה החברה הוציאה 5.3 מיליארד דולר בהון לעומת 7.7 מיליארד דולר במחצית המקבילה. בעבר אמרה שברון שתגדיל את התפוקה השנתית בכ־3% עד 2025 ותיתן עדיפות להחזרת כסף לבעלי המניות.

שתי החברות נהנו מרווחים חזקים בעסקי הכימיקלים שלהן, בעת שהביקוש לפלסטיק ומוצרים אחרים זינק השנה. לדברי אקסון, לחטיבת הכימיקלים שלה היה הרבעון הטוב ביותר אי פעם, עם רווחים של 2.3 מיליארד דולר.

"הביקוש למוצרים השתקם, למניות שלנו - לא כ"כ"

ההוצאות המוגבלות הן חלון כניסה עבור משקיעים שברחו מהתחום אחרי עשור של החזרים גרועים וחששות לגבי העתיד של דלקי מאובנים בטווח הארוך.

"וול סטריט לא מחפשת השקעות מואצות בעסקי הנפט והגז", אמר דן פיקרינג, מנהל השקעות ראשי ב־Pickering Energy Partners. "נוצר שילוב של מודעות לסביבה ולממשל תאגידי עם חששות לגבי מעבר לאנרגיות חלופיות, יחד עם צלקות מהעשור האחרון".

מניות של חברות נפט ודלק רבות זינקו בחזרה השנה אבל נותרו מתחת למחיריהן לפני הקורונה. למשל, מניית שברון עלתה ביותר מ־20% השנה, אבל ירדה ב־4% מפברואר אשתקד, ואילו אקסון עלתה קרוב ל־40%, אבל ירדה ב־5% לעומת המחיר לפני המגפה. מדד מניות הדלק והגז הגדולות עלה ב־42% השנה, אבל ביחס לרמתו לפני חמש שנים ירד ב־37%.

מנהל הכספים הראשי בשברון אמר שמשקיעים רבים עדיין אינם בטוחים לגבי מחויבות יצרני הנפט למשמעת הון, בייחוד כשמחירי הסחורות עולים. כך לדבריו, "הביקוש למוצרים שלנו השתקם במלואו, למעט לגבי דלק מטוסים. אולם הביקוש למניות שלנו משתקם יותר באיטיות".

על מנת למשוך את בעלי המניות בחזרה, שברון נותנת עדיפות השנה לתשלומים עבורם, והודיעה כי תחזור לבצע רכישה עצמית של מניות בהיקף של 2 עד 3 מיליארד דולר בשנה. החברה גם הגדילה את הדיבידנד שלה ב־4% באפריל. באירופה, של וטוטאל החזירו את נוהג הBuyBack- גם הן השבוע.

החוב של אקסון יקשה עליה להגדיל תשלומים למשקיעים

שברון גם הכריזה בשבוע שעבר על חטיבה עסקית חדשה שייעודה פיתוח טכנולוגיות להפחתת פליטות פחמן. בפברואר הגיעה הכרזה דומה מצד אקסון, לפיה תשקיע 3 מיליארד דולר עד 2025 בחטיבה חדשה עם חתימת פחמן נמוכה.

תשלומים מוגדלים למשקיעים יכולים להיות קשים יותר לאקסון, שהחוב במאזן גבוה יותר מזה של שברון. לחברה טקסס חוב בגובה כמעט 60 מיליארד דולר, על פי מחלקת המחקר של S&P גלובל, בעוד החוב של שברון עומד על כ־38 מיליארד דולר. אקסון גם הותירה את הדיבידנד שלה ללא שינוי השנה.

אקסון, חברת הנפט המערבית הגדולה ביותר, תצטרך להגדיל את הוצאות ההון עבור נכסי הליבה שלה, במיוחד בגיאנה ובאגן הפרמי, על מנת לייצר את המזומנים שלהם היא זקוקה כדי לשלם את החוב ולתגמל משקיעים, אמר ביראג' בורחאטריה, אנליסט ב־RBC.

באסיפת בעלי המניות השנתית שלה במאי איבדה אקסון שלושה מושבים בדירקטוריון שלה לטובת קרן הגידור Engine No. 1, בעקבות טענות הקרן האקטיביסטית כי אקסון הוציאה כסף באופן לא מחושב במשך שנים על פרויקטים לא רווחיים, ולא הכינה אסטרטגיה למעבר האנרגטי הצפוי.

"הגדלת הוצאות ההון על עסקי הליבה היא תרחיש מאתגר", אמר בורחאטריה, "אבל אקסון לא תוכל לממן את הדיבידנד בגובה 15 מיליארד דולר שלה בעזרת נכסים עם חתימת פחמן נמוכה בזמן הקרוב, אז ההון יופנה לעסקי הליבה בעתיד הנראה לעין".

בינתיים, אקסון הפחיתה את מספר האסדות שהיא מפעילה ממרץ אשתקד ב־85% בערך, לפחות מ־10, על פי Enervus, חברת ניתוח מידע על אנרגיה. שברון גם היא ביצעה הפחתות לדבריו, ואף אחת מהשתיים לא הוסיפה אסדות בחודשים האחרונים, הגם שיצרניות אחרות עשו כן.

"נדרשות שמרנות בייצור ועקביות"

קווין הולט, מנהל השקעות בכיר ב־Invesco, אמר שחברות הנפט הגדולות צריכות להשתמש במזומנים שלהן על מנת לשלם חובות ולוודא שהדיבידנדים שלהן בני קיימא.

על פי הולט, ישנה עדיין מספיק אי ודאות לגבי אספקת הנפט והביקוש שתשמור את מחירי הסחורות ואת הוצאות היצרניות תחת בקרה לעת עתה. מחירי הנפט ירדו באופן זמני מוקדם יותר ביולי, עקב חששות מכך שזנים חדשים של נגיף הקורונה יפגעו בשיקום הכלכלה ושאופ"ק ובנות בריתה יגדילו את התפוקה באופן יותר תקיף. השאלה, אמר הולט, היא אם צעדי הצנע יחזיקו מעמד.

"חברות שמרו על משמעת ב־2021, אבל האם יעשו זאת ב־2022?" אמר הולט. "מה שאנחנו צריכים מהחברות האלה הם שמרנות בייצור ועקביות".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק