גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מקסיקו תובעת יצרני נשק גדולים בבית דין בארה"ב

המדינה טוענת כי אוזלת-ידם של היצרנים מקלה על הברחת נשק לידי כנופיות הסמים

תצוגת אקדחים / צילום: Associated Press, ג'ון לוצ'ר
תצוגת אקדחים / צילום: Associated Press, ג'ון לוצ'ר

ממשלת מקסיקו תובעת קבוצה של יצרני נשק אמריקאים בבית דין פדרלי בארה"ב, בטענה כי אוזלת-היד של החברות הללו מאפשרת מסחר בנשק המגיע בסופו של דבר לקרטלי סמים מקסיקניים.

בתביעה האזרחית שהוגשה ביום רביעי בבית הדין המחוזי בבוסטון, טוענת הממשלה המקסיקנית שהעלמת העין של יצרני הנשק הופכת אותם לשותפים בהנעת האלימות של קרטלי סמים וארגוני פשע אחרים במקסיקו בשנים האחרונות.

אלימות כנופיות יצאה משליטה במקסיקו, מדינה שהיא ביתם של כמה מהקרטלים האכזריים ביותר בעולם, וגרמה לרציחתם של יותר מ־150 אלף איש ועשרות אלפי נעדרים מאז 2006.

מדובר בפעם הראשונה בה מדינה זרה תובעת יצרני נשק בארה"ב, כך אומר אדם סקאגס, יועץ בכיר ומנהל מדיניות במרכז המשפטי גיפורדס נגד אלימות כלי נשק, קבוצה לא ממשלתית הפעילה בנושא. בין הנתבעות חברות גדולות כמו סמית' וווסון, בארט, קולט וגלוק.

במקסיקו אמרו שהיצרנים והמוכרים שנתבעו מכרו יותר מ־68% מכלי הנשק המוברחים למקסיקו בכל שנה, מניין של כ־340 אלף רובים ואקדחים. הרובים מיוצרים במפעלים במסצ'וסטס ומדינות אחרות בארה"ב, כך אומרת ממשלת מקסיקו.

"המטרה המרכזית שלנו היא שהחברות האלה יפסיקו לעשות מה שהן עושות, שהחוצפה הזו בנושא הסחר הלא חוקי ברובים המגיעים למדינתנו ייפסק", אמר במסיבת עיתונאים שר החוץ המקסיקני מרסלו אברארד.

מקסיקו מבקשת גם שבית המשפט יפסוק שמגיעים לה פיצויים, על פי בכירים בממשלה. אלחנדרו סלוריו, יועץ משפטי למשרד החוץ, אמר שממשלת מקסיקו תדרוש פיצוי של לפחות 10 מיליארד דולר.

איגוד תעשיית כלי הנשק בארה"ב, NSSF, דחה את הטענה שהחברות מעלימות עין ואמר שההאשמות לגבי סחר בנשק אל מעבר לגבול "ניתנות להפרכה".

"כל הרובים והאקדחים הנמכרים בחנויות בתוך ארה"ב נמכרים בהתאם לחוקי מדינות וחוקים פדרליים, לאחר שמושלמת בדיקת רקע של ה־FBI והקונים ממלאים טפסים", נמסר מהאיגוד.

התביעה תתמודד עם מכשולים לא פשוטים בבית הדין, אמר סקאגס. חוק פדרלי מ־2005, המכונה חוק ההגנה על מסחר הוגן בכלי נשק, מגן על יצרני רובים וסוחרי נשק מאחריות לפשעים המבוצעים עם כלי הנשק שהם מייצרים ומוכרים.

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן קרא שוב ושוב לדמוקרטים בקונגרס להגיש מחדש הצעות חוק מהעבר שביקשו לבטל את החוק הזה. היו כמה אתגרים חוקתיים נגדו, אבל כולם כשלו, כך אומרים במרכז המשפטי גיפורדס.

"באופן חלקי זה כך בגלל ההגנות הייחודיות של תעשיית הנשק, שאינן זמינות לאף תעשייה אחרת", אמר סקאגס. "אבל אם נשים בצד את האתגרים החוקיים ונתייחס לעניין האתיקה והמוסר, אי אפשר להגן על ההתנהגות של תעשיית הנשק".

הוא אמר שתביעות נגד יצרני נשק יכולות להימשך שנים, והזכיר את המקרה של העיר גארי באינדיאנה, שתביעה של עיריית שיקגו נגד חנות הנמצאת בה ואחראית לכאורה על מכירת נשק ששימש בסופו של דבר לפשיעה אלימה בשיקאגו (הנמצאת במדינת אילינוי הסמוכה) נמשכת כבר יותר מ־20 שנה.

סלוריו, עורך הדין המקסיקני, טען שהתיקון השני לחוקה, המגן על הזכות להחזיק ולשאת נשק, והחוק מ־2005 לא תקף במקרה זה בו הנזק קרה במקסיקו ולא בארה"ב.

את החברות קולט ובארט לא ניתן היה להשיג מיד לתגובה, בעוד שסמית' וווסון לא הגיבו מיד לבקשות תגובה.

התביעה הוגשה יום אחד אחרי יום השנה השני לטבח באל פאסו משנת 2019, מקרה בו גזען של עליונות לבנה ירה והרג 23 אנשים, ששמונה מהם היו מקסיקנים, ופצע 24 אחרים.

נשיא מקסיקו אנדרס מנואל לופז אוברדור, לאומן שנכנס לתפקיד ב־2018, ביקש גישה אחרת להתמודדות עם אלימות כנופיות הסמים לעומת קודמיו בתפקיד והתמקד בהריגת ראשי הקרטלים וכליאתם. הוא אומר שהעדיפויות שלו הן התמודדות עם סיבות העומק הכלכליות לאלימות דרך תוכניות תעסוקה ושיקום חברתי, ומאבק נגד הסחר בנשק אמריקאי.

ממשלת מקסיקו מעריכה שיותר מ־500 אלף רובים נסחרים באופן לא חוקי בין ארה"ב למקסיקו כל שנה, ומשמשים לתדלוק עלייה באלימות ככל שהקרטלים נלחמים על שטחים ועל שליטה על נתיבי הברחה ושווקים לא חוקיים במקסיקו. שיעור מקרי הרצח במקסיקו עלה משמונה הרוגים לכל 100 אלף איש ב־2009 ל־29 הרוגים לכל 100 אלף איש ב־2020, ו־70% ממקרי ההריגה בשנה שעברה נעשו על ידי שימוש ברובים ואקדחים.

למרות שבמקסיקו עצמה חוקים נוקשים האוסרים על בעלות על כלי נשק, קרטלי הסמים וכנופיות אחרות חמושים עד הצוואר, ולעתים יש להם יותר כח אש מהמשטרות המקומיות. הממשלה מעריכה שבין 70% ל־90% מכלי הנשק נרכשים בארה"ב ואחר כך מוברחים למקסיקו.

כנופיות סמים כמו קרטל סינלואה וקרטל ג'ליסקו הדור החדש הן בין האכזריות והחמושות ביותר בעולם. בקרטל ג'ליסקו משתמשים באופן שגרתי ברובים קליבר 50 של בארט, המסוגלים לחדור שריון קל, ובכלי נשק אחרים בדירוג צבאי. ב־2015, הפיל הקרטל מסוק של הצבא בעזרת מטול RPG.

בתביעה טוענת מקסיקו שחברות הנשק "מעצבות, משווקות, מפיצות ומוכרות רובים בדרכים שהן מודעות לכך שהכלי לבסוף מחמשים את קרטלי הסמים במקסיקו". הממשלה אומרת גם שהחברות עובדות עם סוחרי נשק מושחתים ומפעילה "נהלי מכירה לא חוקיים ומסוכנים" שהקרטלים יכולים לנצל בקלות כדי להשיג כלי נשק.

ממשלת מקסיקו אומרת גם שהחברות מעצבות את כלי הנשק כך "שניתן לשנות אותם בקלות לירות ירי אוטומטי וניתן להעבירם בקלות לשוק הפלילי במקסיקו".

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

גנץ ל"גורם המדיני": לא להיכנס להיסטריה משיקולים פוליטיים

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"