גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מקסיקו תובעת יצרני נשק גדולים בבית דין בארה"ב

המדינה טוענת כי אוזלת-ידם של היצרנים מקלה על הברחת נשק לידי כנופיות הסמים

תצוגת אקדחים / צילום: Associated Press, ג'ון לוצ'ר
תצוגת אקדחים / צילום: Associated Press, ג'ון לוצ'ר

ממשלת מקסיקו תובעת קבוצה של יצרני נשק אמריקאים בבית דין פדרלי בארה"ב, בטענה כי אוזלת-היד של החברות הללו מאפשרת מסחר בנשק המגיע בסופו של דבר לקרטלי סמים מקסיקניים.

בתביעה האזרחית שהוגשה ביום רביעי בבית הדין המחוזי בבוסטון, טוענת הממשלה המקסיקנית שהעלמת העין של יצרני הנשק הופכת אותם לשותפים בהנעת האלימות של קרטלי סמים וארגוני פשע אחרים במקסיקו בשנים האחרונות.

אלימות כנופיות יצאה משליטה במקסיקו, מדינה שהיא ביתם של כמה מהקרטלים האכזריים ביותר בעולם, וגרמה לרציחתם של יותר מ־150 אלף איש ועשרות אלפי נעדרים מאז 2006.

מדובר בפעם הראשונה בה מדינה זרה תובעת יצרני נשק בארה"ב, כך אומר אדם סקאגס, יועץ בכיר ומנהל מדיניות במרכז המשפטי גיפורדס נגד אלימות כלי נשק, קבוצה לא ממשלתית הפעילה בנושא. בין הנתבעות חברות גדולות כמו סמית' וווסון, בארט, קולט וגלוק.

במקסיקו אמרו שהיצרנים והמוכרים שנתבעו מכרו יותר מ־68% מכלי הנשק המוברחים למקסיקו בכל שנה, מניין של כ־340 אלף רובים ואקדחים. הרובים מיוצרים במפעלים במסצ'וסטס ומדינות אחרות בארה"ב, כך אומרת ממשלת מקסיקו.

"המטרה המרכזית שלנו היא שהחברות האלה יפסיקו לעשות מה שהן עושות, שהחוצפה הזו בנושא הסחר הלא חוקי ברובים המגיעים למדינתנו ייפסק", אמר במסיבת עיתונאים שר החוץ המקסיקני מרסלו אברארד.

מקסיקו מבקשת גם שבית המשפט יפסוק שמגיעים לה פיצויים, על פי בכירים בממשלה. אלחנדרו סלוריו, יועץ משפטי למשרד החוץ, אמר שממשלת מקסיקו תדרוש פיצוי של לפחות 10 מיליארד דולר.

איגוד תעשיית כלי הנשק בארה"ב, NSSF, דחה את הטענה שהחברות מעלימות עין ואמר שההאשמות לגבי סחר בנשק אל מעבר לגבול "ניתנות להפרכה".

"כל הרובים והאקדחים הנמכרים בחנויות בתוך ארה"ב נמכרים בהתאם לחוקי מדינות וחוקים פדרליים, לאחר שמושלמת בדיקת רקע של ה־FBI והקונים ממלאים טפסים", נמסר מהאיגוד.

התביעה תתמודד עם מכשולים לא פשוטים בבית הדין, אמר סקאגס. חוק פדרלי מ־2005, המכונה חוק ההגנה על מסחר הוגן בכלי נשק, מגן על יצרני רובים וסוחרי נשק מאחריות לפשעים המבוצעים עם כלי הנשק שהם מייצרים ומוכרים.

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן קרא שוב ושוב לדמוקרטים בקונגרס להגיש מחדש הצעות חוק מהעבר שביקשו לבטל את החוק הזה. היו כמה אתגרים חוקתיים נגדו, אבל כולם כשלו, כך אומרים במרכז המשפטי גיפורדס.

"באופן חלקי זה כך בגלל ההגנות הייחודיות של תעשיית הנשק, שאינן זמינות לאף תעשייה אחרת", אמר סקאגס. "אבל אם נשים בצד את האתגרים החוקיים ונתייחס לעניין האתיקה והמוסר, אי אפשר להגן על ההתנהגות של תעשיית הנשק".

הוא אמר שתביעות נגד יצרני נשק יכולות להימשך שנים, והזכיר את המקרה של העיר גארי באינדיאנה, שתביעה של עיריית שיקגו נגד חנות הנמצאת בה ואחראית לכאורה על מכירת נשק ששימש בסופו של דבר לפשיעה אלימה בשיקאגו (הנמצאת במדינת אילינוי הסמוכה) נמשכת כבר יותר מ־20 שנה.

סלוריו, עורך הדין המקסיקני, טען שהתיקון השני לחוקה, המגן על הזכות להחזיק ולשאת נשק, והחוק מ־2005 לא תקף במקרה זה בו הנזק קרה במקסיקו ולא בארה"ב.

את החברות קולט ובארט לא ניתן היה להשיג מיד לתגובה, בעוד שסמית' וווסון לא הגיבו מיד לבקשות תגובה.

התביעה הוגשה יום אחד אחרי יום השנה השני לטבח באל פאסו משנת 2019, מקרה בו גזען של עליונות לבנה ירה והרג 23 אנשים, ששמונה מהם היו מקסיקנים, ופצע 24 אחרים.

נשיא מקסיקו אנדרס מנואל לופז אוברדור, לאומן שנכנס לתפקיד ב־2018, ביקש גישה אחרת להתמודדות עם אלימות כנופיות הסמים לעומת קודמיו בתפקיד והתמקד בהריגת ראשי הקרטלים וכליאתם. הוא אומר שהעדיפויות שלו הן התמודדות עם סיבות העומק הכלכליות לאלימות דרך תוכניות תעסוקה ושיקום חברתי, ומאבק נגד הסחר בנשק אמריקאי.

ממשלת מקסיקו מעריכה שיותר מ־500 אלף רובים נסחרים באופן לא חוקי בין ארה"ב למקסיקו כל שנה, ומשמשים לתדלוק עלייה באלימות ככל שהקרטלים נלחמים על שטחים ועל שליטה על נתיבי הברחה ושווקים לא חוקיים במקסיקו. שיעור מקרי הרצח במקסיקו עלה משמונה הרוגים לכל 100 אלף איש ב־2009 ל־29 הרוגים לכל 100 אלף איש ב־2020, ו־70% ממקרי ההריגה בשנה שעברה נעשו על ידי שימוש ברובים ואקדחים.

למרות שבמקסיקו עצמה חוקים נוקשים האוסרים על בעלות על כלי נשק, קרטלי הסמים וכנופיות אחרות חמושים עד הצוואר, ולעתים יש להם יותר כח אש מהמשטרות המקומיות. הממשלה מעריכה שבין 70% ל־90% מכלי הנשק נרכשים בארה"ב ואחר כך מוברחים למקסיקו.

כנופיות סמים כמו קרטל סינלואה וקרטל ג'ליסקו הדור החדש הן בין האכזריות והחמושות ביותר בעולם. בקרטל ג'ליסקו משתמשים באופן שגרתי ברובים קליבר 50 של בארט, המסוגלים לחדור שריון קל, ובכלי נשק אחרים בדירוג צבאי. ב־2015, הפיל הקרטל מסוק של הצבא בעזרת מטול RPG.

בתביעה טוענת מקסיקו שחברות הנשק "מעצבות, משווקות, מפיצות ומוכרות רובים בדרכים שהן מודעות לכך שהכלי לבסוף מחמשים את קרטלי הסמים במקסיקו". הממשלה אומרת גם שהחברות עובדות עם סוחרי נשק מושחתים ומפעילה "נהלי מכירה לא חוקיים ומסוכנים" שהקרטלים יכולים לנצל בקלות כדי להשיג כלי נשק.

ממשלת מקסיקו אומרת גם שהחברות מעצבות את כלי הנשק כך "שניתן לשנות אותם בקלות לירות ירי אוטומטי וניתן להעבירם בקלות לשוק הפלילי במקסיקו".

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות