גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סין צפויה להעביר את אחד מחוקי ההגנה על פרטיות המחמירים ביותר בעולם

הגבלות חדשות מגיעות בעת שאזרחים נעשים חששנים יותר ויותר לגבי חטטנות ענקיות הטכנולוגיה

מצלמת אבטחה בשנחאי. בכל רחבי סין פרוסות מצלמות, חלקן עם טכנולוגיית זיהוי פנים / צילום: Shutterstock, TPCX
מצלמת אבטחה בשנחאי. בכל רחבי סין פרוסות מצלמות, חלקן עם טכנולוגיית זיהוי פנים / צילום: Shutterstock, TPCX

המדינה המובילה בעולם מבחינת מעקב אחרי אזרחיה מתכוננת לייסד כללי פרטיות חדשים ומרחיקי לכת.

הגוף המחוקק העליון בסין צפוי להעביר השבוע חוק פרטיות המזכיר את המסגרת החזקה ביותר להגנה על צנעת הפרט הקיימת בעולם, רגולציות ההגנה על מידע כללי של אירופה. אבל שלא כמו ממשלות באירופה, שמתמודדות עם לחץ ציבורי גדול בנוגע לאיסוף מידע, בייג'ינג צפויה להשאיר לעצמה גישה נרחבת לנתונים במסגרת חוק ההגנה על מידע אישי החדש שתעביר.

חוק הפרטיות הלאומי, הראשון מסוגו בסין, נבחן בתוך כך שהתסכול בתוך הממשלה ובחברה הסינית בכלל גובר לגבי תרמיות אינטרנט, גניבת נתונים ואיסוף מידע על ידי ענקיות הטכנולוגיה הסיניות. החוק עובר סבב תיקונים שלישי, שהוא לרוב האחרון לפני שהוא עובר ונכנס לתוקף.

במסגרת החוק כל ארגון או אדם העוסק בניהול מידע פרטי של אזרחים סיניים יצטרך לצמצם למינימום את איסוף המידע ולקבל על כך הסכמה מראש, לשון הטיוטה האחרונה שפורסמה. החוק יכלול גופים ממשלתיים, אם כי עורכי דין ומנתחי מדיניות אומרים שהאכיפה צפויה להיות מחמירה יותר לגבי הסקטור הפרטי.

בעוד שפרטיות באירופה ובארה"ב מובנת לרוב כהגנה בפני חברות פרטיות וכן גופי ממשלה, בסין הממשלה הציבה עצמה בקו אחד עם הצרכנים במאבק נגד גניבת נתונים והפרות פרטיות, כך אמרה קנדרה שפר, שותפה בחברה הייעוץ שבסיסה בבייג'ינג Trivium China.

"כשהממשלה מחוקקת חוקים על פרטיות, היא לאו דווקא מגבילה את הגישה שלה עצמה", אמרה.

טיוטת החוק החדש היא התפתחות חיובית בעיני אזרחים סינים כמו וו שנגוויי, עורך דין שתבע חברה סינית העוסקת בסטרימינג של סרטים בשנה שעברה לאחר שחשפה את היסטוריית הצפייה שלו בתביעה נפרדת לגבי תעריפי המנוי.

ענקיות טכנולוגיה כאלה "מאמינות שהן יכולות לעשות מה שהן רוצות במידע על משתמשים", אמר וו בריאיון. "סוג זה של חשיבה הוא שגוי באופן מאוד רציני".

הציבור בסין ביקש שוב ושוב החמרה של כללי איסוף המידע

בשנה האחרונה, רגולטורים סינים ריסנו את תחום הטכנולוגיה בכמה חזיתות, החל מהגבלים עסקיים ועד ביטחון מידע. חוק הפרטיות צפוי להיות מרכיב מפתח בנוף חדש לחברות טכנולוגיה שבעבר נהנו מגישה יחסית בלתי מופרעת למידע של משתמשים. החוק יאחד כמה חוקים שהם נפרדים כיום ויקל על הממשלה להעניש גורמים המפרים אותו.

"בשביל חברות הטכנולוגיה הסיניות, התקופה של איסוף מידע חופשי ושימוש בו בסין - כלומר חופשי מאחריות וללא שום השלכות - נגמרה", אמר ווינסטון מא, פרופסור בבית הספר למשפטים של אוניברסיטת ניו יורק, והוסיף שהחוק החדש, לצד רגולציות אחרות, יאט את "הצמיחה הבלתי נעצרת" של חברות הטכנולוגיה.

הציבור בסין ביקש שוב ושוב החמרה של כללי איסוף המידע. במשך שנים, חוקים רופפים לגבי הגישה למידע, לצד מעקב פולשני מצד הממשלה, הובילו משתמשים מסוימים להשוות את שימושם באינטרנט ל"ריצה בעירום".

ב-2018, רובין לי, מנכ"ל מנוע החיפוש הסיני הענקי באידו, הציג את הנושא בבוטות כשאמר לקהל בפורום בדרג גבוה שבמקרים רבים בני העם הסיני מוכנים "להקריב פרטיות בשם הנוחות, הבטיחות או היעילות".

בזמנו דבריו היו שערורייתיים, והמודעות החברתית רק צמחה מאז, כך אומרים עורכי דין בסין. לי אמר מאז שבאידו משתמשת רק במידע פרטי שהמשתמשים מסכימים לספק.

לעתים הרשויות הסיניות עצמן הן מטרה לתלונות על פרטיות

באזורים עירוניים של בנייני מגורים ברחבי המדינה, היכן שמותקנות מצלמות עם טכנולוגיית זיהוי פנים על מנת לוודא את זהות התושבים והמבקרים, תלונות מצד הדיירים גרמו לממשלות מקומיות לנקוט פעולות נגד מנהלי נכסים, כמו איסור על איסוף מידע ביומטרי ללא הסכמה. בחודש שעבר, בית הדין הגבוה ביותר בסין הורה למנהלים להציע חלופות לדיירים שלא מסכימים לזיהוי פנים.

מצלמת אבטחה ברחוב בבייג'ינג / צילום: Associated Press, Mark Schiefelbein

אחרים תבעו חברות בבית המשפט. ב-2019, הפרופסור הסיני למשפטים גואו בינג פתח במה שהיה האתגר המשפטי הראשון לטכנולוגיית זיהוי הפנים, כשתבע גן חיות מקומי על כך שדרש ממנוייו לרשום את תווי הפנים שלהם כחלק ממערכת כרטוס חדשה.

בנובמבר האחרון, הורה השופט לגן החיות לפצות את גואו בסכום המקביל ל-160 דולר על "אובדן הטבות חוזיות ועלויות תחבורה". מחיר המנוי השנתי עומד על כ-210 דולר.

לעתים הרשויות עצמן הן המטרה לתלונות על פרטיות. באביב, אפליקציה לטלפונים ניידים שפותחה על ידי משרד בתוך המשרד הסיני לביטחון הציבור על מנת להיאבק בתרמיות מקוונות על ידי סינון שיחות והודעות נתקלה בהתנגדות על כך שאספה מידע שכלל זיהוי מספרים וכתובות מגורים פרטיות.

בעיר הדרומית שנזן, כמה תושבים פנו לרשת החברתית הדומה לטוויטר, וייבו, והתלוננו שם שבתי ספר דוחקים בתלמידים ובמורים להירשם לאפליקציה. ממרכזי חיסונים בשני מחוזות נמסר לוול סטריט ג'ורנל בטלפון שביקרו בהם שוטרים שרצו לוודא שאנשים מורידים את האפליקציה לפני שהם מקבלים את החיסון.

אם נתוני האפליקציה מודלפים, כך כתב משתמש אחד בביקורת בחנות האפליקציות של אפל בסין, "אני יכול רק לעשות ניתוח פלסטי, לשנות את שמי, להחליף מספר טלפון ולהשיג תעודת זהות מזויפת".

מעקבים משטרתיים לא יושפעו מהחוק 

טיוטת החוק החדש אוסרת על ארגוני ממשלה איסוף מידע מעבר למה שנחוץ לביצוע "חובות הקבועים בחוק". אבל זה לא צפוי להשפיע על מעקבים משטרתיים ומעקב, כך אמר ג'רמי דאום, עמית בכיר במרכז סין ע"ש פול צאי בביה"ס למשפטים של אוניברסיטת ייל. החוק החדש בסין, כמו המקבילה שלו באירופה, לא מציין באופן מפורש שימוש על ידי המשטרה.

"התיאוריה היא שהממשלה נמצאת שם להגנה על הזכויות שלך, אז ניתן לסמוך עליה שלא תפר אותן - היא תשתמש במידע שלך רק במידה הנחוצה לביטחון הציבור", אמר דאום. השאלה אם ישנם בלמים טובים על שימוש כזה היא עניין אחר, הוסיף.

ביטחון הציבור הוא מושג מעורפל ונרחב בסין, ונותן לממשלה כוחות נרחבים לעקוב אחר האזרחים. במחוז שינג'יאנג הצפון מערבי, היכן שנבנתה רשת של מחנות ריכוז ובתי כלא על מנת להכניע מיעוטים אתניים המתגוררים שם, יש מצלמות מעקב בכל פינה. העברת כרטיס תעודת זהות וסריקת פנים נחוצים אפילו כדי לתדלק כלי רכב.

הרבה אנשים מעדיפים זאת על פני מצב פרוץ.

דנג יופנג, אמן מבייג'ינג שמיפה מצלמות אבטחה בבירה בנובמבר האחרון על מנת להדגיש כמה הן נפוצות, אמר שהוא מבין מאיפה מגיע מנכ"ל באידו שאמר שלעם הסיני אכפת מפרטיות פחות מאשר מבטיחות ונוחות. ואכן, ברמה אישית, מצלמות האבטחה גורמות לו להרגיש בטוח יותר, כך אמר.

"אולי, בעולם הזה, אנחנו מוכנים להקריב חלק מהפרטיות שלנו תמורת בטיחות", אמר האמן. "אבל זו רק דעתי האישית... אני לא מייצג את העם הסיני".

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?