גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המפלגה הקומוניסטית הסינית חוזרת לשורשים: פחות לעשירים ויותר לעניים

הנשיא מצביע על תוכניות שיקדמו יותר בתקיפות שוויון חברתי, כשמילות המפתח 'שגשוג עממי' מופיעות בכל מקום

אישה מחזיקה בדל המפלגה הסינית בעת חגיגות מאה שנים להיווסדות המפלגה / צילום: Associated Press, Ng Han Guan
אישה מחזיקה בדל המפלגה הסינית בעת חגיגות מאה שנים להיווסדות המפלגה / צילום: Associated Press, Ng Han Guan

סין נתנה עדיפות לצמיחה כלכלית במשך רוב 40 השנים האחרונות. כעת, הנשיא שי ג'ינפינג מצביע על תוכניות לקידום שוויון חברתי באופן יותר תקיף, בניסיון למצק את התמיכה העממית בשלטונה המתמשך של המפלגה הקומוניסטית.

המאמץ הזה מנוסח בסיסמה "שגשוג עממי", שכעת מופיעה בכל מקום בסין, כולל בנאומים ציבוריים, כלי תקשורת בבעלות הממשלה ובתי ספר - ובדברים שאומרים אנשי עסקים כמו ג'ק מא, שלא מזמן חזר מסדרת חינוך ממשלתית.

כמו הרבה סיסמאות של המפלגה הקומוניסטית, הפרטים עדיין עמומים. אבל בכירים ואנליסטים שעקבו אחרי השימוש בביטוי אומרים שמטרתו להעביר את הרעיון שהמנהיגים חוזרים לשאיפות המקוריות של המפלגה - לחזק עובדים ואת מי שידם אינה משגת, ולהגביל את רווחי המעמד הקפיטליסטי כשצריך לטפל באי שוויון חברתי.

בפגישה חשובה בנושא כלכלה ופיננסים ביום שלישי, תיאר הנשיא שי את המטרה הרחבה יותר של "שגשוג עממי" כ"דרישת יסוד של הסוציאליזם".ההממשלה צריכה "לעודד אנשים בעלי הכנסה גבוהה ויוזמה לתת בחזרה לחברה יותר" ו"ליצור הזדמנויות ליותר אנשים להתעשר", נכתב בסוכנות הידיעות הממשלתית שינהואה, בציטוט מתוך פרוטוקול רשמי של הפגישה.

נאום של נשיא סין שי ג'ינפינג מוקרן בעת חגיגות מאה שנה למפלגה הקומוניסטית, בסוף יוני / צילום: Associated Press, Ng Han Guan

מיתוג מחדש של המפלגה

עדיפות המדיניות החדשה היא חלק מהצעדים האחרונים של סין נגד חברות טכנולוגיה חזקות ועסקים אחרים שצמיחתם וכוח השוק שלהם נתפסים כתורמים לפילוג חברתי, כך אומרים מומחים ואנשי סוד בתעשייה. הצעדים כוללים קנסות נגד חברות כמו עליבאבא בשל כשלים בנושא הגבלים עסקיים, והכרזה שהעלויות של חינוך אחרי שעות בית הספר צריכות לרדת והתחום צריך לעבור לידי עמותות על מנת להוריד את עלויות החינוך למשפחות.

המסרים מצד הממשלה יכולים להצביע גם על שינוי בתחומים כמו טיפול בריאותי, פנסיות ורווחה, אמרו.

הדחיפה הזו מתבססת על הכרזות קודמות של מנהיגים סיניים, שניסו להתמקד באיכות הצמיחה בעת שהם מטפלים בחסרונות הפיתוח המהיר, כמו למשל זיהום הסביבה. כשבייג'ינג חשפה תוכנית חומש בעיצומו של משבר הקורונה השנה, היא נטשה את המסורת ארוכת השנים שלה לקבוע יעד מספרי לתוצר המקומי הגולמי, סימן לכך שהיא מבקשת להפחית מהדגש של צמיחה לשם צמיחה.

"שי ג'ינפינג מבקש למתג מחדש את דימוי המפלגה הקומוניסטית מבית ומחוץ" על ידי הקטנת פער ההכנסה ומעבר לפיתוח באיכות גבוהה יותר, אמר ביל ביקאלס, כלכלן בכיר לשעבר באו"ם שהיה מוצב בסין. "הוא רוצה להדגים שהסוציאליזם מוצלח יותר מהקפיטליזם המערבי על ידי זה שהוא דואג לכלל האוכלוסייה".

האופן שבו העושר מחולק תמיד העסיק את המפלגה, אם כי דעותיה בנושא השתנו במשך השנים. מאו דזה דונג פעם תייג קפיטליסטים כאויבי העם הסיני. בשנות ה־80, דנג שיאופינג אמר שזה בסדר "לתת לחלק מהאנשים להתעשר ראשונים" בזמן שסין מאמצת רפורמות שוק, אם כי הוא גם הדגיש את הצורך בכך שבסופו של דבר העושר יחולק באוכלוסייה באופן שוויוני.

חלוקת הון לא שוויונית היא כיום מקור מרכזי לחשש. בזמן שתנאי המחיה בסין עלו באופן דרמטי, מדד ג'יני, המודד אי שוויון, גדל ל־70.4 ב־2020 לעומת 59.9 ב־2000, מה שהופך את סין לאחת הכלכלות הגדולות הכי לא שוויוניות, על פי נתוני קרדיט סוויס.

ראש הממשלה לי קקיאנג גרם לשערורייה בשנה שעברה כשחשף שיותר מ־600 מיליון איש, או יותר מ־40% מאוכלוסיית סין, מרוויחים פחות מ־140 דולר בחודש, בזמן שסינים רבים מתלוננים על כוחם של הטייקונים העשירים.

חגיגות מאה שנים למפלגה הקומוניסטית בסין / צילום: Associated Press, Ng Han Guan

תוכנית "השגשוג העממי" יוצאת לדרך

אם כי הביטוי "שגשוג עממי" אינו חדש, הוא החל להופיע הרבה יותר אחרי שסין הודיעה בשנה שעברה שהצליחה למגר את העוני הקיצוני והגיעה למטרה ארוכת השנים שלה להיות מה שנקרא "חברה משגשגת באופן סביר".

בנאום מפברואר כשחגג את ההישג הזה, הדגיש הנשיא שי את ההגעה ל"שגשוג עממי" כשלב הבא בפיתוח סין.

בערך בתקופה זו, ג'ק מא, מייסד שותף של עליבאבא וענקית הפיננסים אנט גרופ, הופיע בציבור לראשונה מאז שהממשלה חסמה את ההנפקה המצופה של אנט ואמר שזו הייתה אחריותם של היזמים "לעבוד קשה לחידוש האזורים הכפריים והשגשוג העממי".

ג'ק מא / צילום: Associated Press, Markus Schreiber

ביוני, בחר הנשיא שי במחוז ז'ג'יאנג המזרחי, איפה שפעם היה מושל, כמחוז פיילוט לתוכנית "השגשוג העממי". במסגרת התוכנית, המחוז מכוון להעלות את ההכנסה הניתנת להוצאה לאדם לסכום של 75 אלף יואן, המקבילים ל־11.6 אלף דולר, עד 2025, מכ־52 אלף יואן ב־2020.

התוכנית מבטיחה גם לצמצם את הפער בין עשירים ועניים ולעשות רפורמה בהקצאת הכנסות על ידי שינויים ב"הכנסות גבוהות מאד", פעולות ענישה נגד רווחים לא חוקיים ועידוד אנשי עסקים להגדיל את מאמצי הפילנטרופיה שלהם.

יואן ג'יאג'ון, ראש המפלגה בז'ג'יאנג, אמר שהמחוז מנסה להראות לשאר המדינה שאפשר לצמצם פערים בין מחוזות שונים ובין הכנסות של אנשים. הוא ניסה גם להרגיע את הקהילה העסקית שהתוכנית לא נועדה "להרוג את העשירים ולעזור לעניים", על פי ציטוטים מדבריו בתקשורת המדינתית.

בנקאי השקעות, בלוגרים ויזמים סינים התמקדו בנושא של "שגשוג עממי" וביקשו להסביר את השלכותיו.

בדוח בן 50 עמודים שיצא מוקדם יותר החודש, כלכלנים של מורגן סטנלי ציינו שהדגש הסיני החדש על "התעשרות ביחד" או "שגשוג עממי", כנראה יתבטא ברוחות פנים רגולטוריות נוספות לחברות בתחומים הקשורים לעלייה בחוסר שוויון חברתי, ויותר תמיכה בעסקים הקשורים לבריאות הציבור ואנרגיה ירוקה.

"בהשוואה למה שהיה רק לפני חמש שנים, ההנהגה הסינית מקצה תשומת לב רבה יותר לשוויון חברתי", אמר לארי הו, כלכלן ראשני לענייני סין ב־Macquarie Group. בנוסף לצעדי ענישה נגד חברות טכנולוגיה כמו אנט גרופ, שרגולטורים מאשימים בכך שהן מפתות אנשים צעירים להיכנס לחובות, אמר הו שעדיפויותיה של בייג'ינג כעת כוללות הסטה של יותר תמיכה פיננסית לאזורים עניים ולהורדת מחירי הדיור.

חברת הגיימינג והתקשורת טנסנט (Tencent Holdings) הודיעה באפריל שתוציא 7.7 מיליארד דולר על ריפוי חוליי החברה והוצאת האזורים הכפריים של סין ממעגל העוני. יותר לאחרונה, מייסד מייטואן וואנג שינג תרם 2.3 מיליארד דולר מענקית משלוח המזון הסינית לקרן שהוא מנהל שנועדה לממן חינוך ופיתוח מדעי.

ביום רביעי, טנסנט, לאחר שהציגה רווח נטו לרבעון המקביל ל־6.57 מיליארד דולר, הודיעה שתתרום עוד 7.7 מיליארד דולר לקידום פרויקטים הקשורים ל"שגשוג עממי", כולל בריאות הציבור וחינוך. "האסטרטגיה החדשה הזו של טנסנט היא גם תגובה חיובית לאסטרטגיה הלאומית", אמרה החברה בהודעה.

"להרגיע את הציבור"

הנשיא שי כבר חשב על מעבר לדגש גדול יותר על שוויון חברתי לפני שנכנס לשלטון ב־2012, כשמאבק שקורה פעם בעשור על הכוח במפלגה נכנס לימיו האחרונים, כך אמרו אנשים המכירים את החשיבה.

הדיון הזה קיבל ביטוי ציבורי דרך דיבורים על עוגה, מטפורה לעושר של סין, אמרו האנשים. כמה פקידים בכירים טענו שקודם יש להגדיל את העוגה ואז לחלק אותה. אחרים, כמו בו שילאי, מנהיג של המפלגה בצ'ונגקינג שהיה נראה כמועמד למשרה גבוהה יותר לפני שנידון למאסר עולם על שחיתות ושימוש לרעה בסמכותו, התעקשו קודם כל לחלק את העוגה באופן שוויוני יותר ואז להגדיל אותה.

הנשיא שי, שבזמנו היה סגן נשיא, לא הסכים לא עם אלה לא עם אלה, אמרו האנשים. הוא אמר שמטרתו הייתה גם להגדיל את העוגה וגם לחלק אותה באופן שוויוני והאחד לא סותר את השני.

יותר לאחרונה, השיקום החזק יחסית של סין ממגפת הקורונה נתן להנהגת המדינה יותר גמישות במסע הארוך שלה להשגת מטרותיה החברתיות, לאחר טיפול בעדיפויות אחרת כמו שחיתות, כך אומרים מומחים.

סוף הקדנציה השנייה של שי - והניסיון הצפוי שלו לקבל קדנציה שלישית בשנה הבאה - עשויים לתת דחיפה למאמץ להשגת "שגשוג עממי", במיוחד כעת כשהצמיחה מתחילה להאט. "שי מקווה להרגיע את הציבור כשהכלכלה מאטה ומתכוון להביע דאגה לפרנסות האנשים", אמרה דורותי זולינגר, פרופסורית למדעי המדינה באוניברסיטת קליפורניה, אירוויין. אבל "עדיין ישנם אנשים עניים רבים בסין שנותרו מאחור וימשיכו להיוותר מאחור".

עוד כתבות

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

צה״ל ושב״כ חיסלו את מפקד הכוח הימי של חמאס בעיר עזה

בכיר ישראלי לתקשורת הזרה: ממשלת ישראל מתוסכלת מעיכוב משלוחי הנשק • חיזבאללה דחה את המתווה של צרפת להסדרה בצפון • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • עדכונים שוטפים

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

ארי הרו / צילום: ניצן שפיר

6 חודשי עבודות שירות לארי הרו, לשעבר ראש הסגל בלשכת רה"מ

גזר הדין ניתן בעקבות הסדר טיעון שחתמה הפרקליטות עם הרו כחלק מהסכם עד המדינה עמו בפרשות 1000 ו-2000 ● במסגרת ההסדר הרו הודה והורשע בעבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת 3H גלובל ● כן נגזרו עליו קנס של 700 אלף שקל וחצי שנת מאסר על-תנאי

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן