גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל כלל על הוצאת ההיטל על הרפואה הפרטית מחוק ההסדרים: "החלטה נכונה"

יורם נוה סוגר חציון חזק בכלל ביטוח עם רווח של 760 מיליון שקל ותשואה להון של 24% • בשיחה עם גלובס הוא מתייחס להחזקות אלפרד אקירוב, שהגיע ל-15% בחברה, להיטל על ביטוחי הבריאות שהוצא מחוק ההסדרים וגם להעלאת גיל הפרישה לנשים ● גם מגדל סיכמה מחצית מצוינת

צילום: כדיה לוי
צילום: כדיה לוי

חברות הביטוח וקופות החולים יכולות לנשום לרווחה בינתיים, לאחר שההחלטה להטיל עליהן מס של עשרות אחוזים בשל כל טיפול, ניתוח או התייעצות עם רופא מומחה הוצאה מחוק ההסדרים. לפי שעה לא מדובר על ביטול מוחלט של כוונת האוצר להגביל באמצעות ההיטל את הרפואה הפרטית, אלא על הסטתה למסלול של חקיקה רגילה ושלא באמצעות חוק ההסדרים.

"ההיטל הזה מראה כמה אנחנו, כחברת ביטוח, חשופים לסיכונים רגולטוריים", אומר יורם נוה, מנכ"ל כלל ביטוח ופיננסים, בשיחה עם גלובס. "החלטה כזו להטיל מס על כל החברות יכולה להיות מאוד דרמטית. צריך להבין את המשמעות שלה על כל מערך הרפואה הפרטית והציבורית, וזו הסיבה שצריך לנהל את הדיון על זה בצורה אחראית ומקצועית. כמובן שכשיהיו ניירות עבודה מסודרים, נתייחס לזה עניינית".

את הרבעון השני של השנה סיכמה החברה בראשותו של נוה עם רווח כולל לאחר מס של כ-357 מיליון שקל, גידול של 157% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. בחציון הראשון של שנת 2021, הרווח הכולל לאחר מס הסתכם בכ-760 מיליון שקל, לעומת הפסד כולל בסך של 345 מיליון שקל בתקופה המקבילה - אז התפרצה מגפת הקורונה והביאה לנפילות בשוקי ההון שהשפיעו על דוחות חברות הביטוח כולן.

"מנכ"ל צריך להשיא ערך, ובזה אני מתעסק" 

כלל ביטוח מתנהלת כיום כחברה ללא גרעין שליטה, אך עם מחזיק מניות מהותי - אלפרד אקירוב, שרכש באמצעות חברת אלרוב נדל"ן שבשליטתו כבר 15% ממניות כלל ביטוח והפך לבעל המניות הגדול בה. אולם אם יחפוץ להיות בעל השליטה בחברה, יידרש לקבל היתר שליטה מרשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון.

באשר לרכישת המניות בידי אקירוב, המנכ"ל נוה אומר כי "אחד האתגרים של כלל בשנים האחרונות היה המעבר מחברה עם בעל שליטה, לחברה המנוהלת על ידי נאמן ועד לחברה ללא גרעין שליטה. כל האירוע הזה מורכב כי כלל היא הראשונה מבין חברות הביטוח שהפכה לחברה ללא גרעין שליטה. אנו רואים מודל יציב של חברות ללא גרעין שליטה במערכת הבנקאית, ומנגד בענף שלנו מודלים כמו בהראל, מנורה מבטחים והפניקס, של חברה עם בעל שליטה וגם הוא גם יציב, כך שאין נוסחה אחת מנצחת.

"בסופו של דבר האתגר שלנו בהנהלה הוא להשיא ערך לכל בעלי העניין, ולא משנה מהו הרכב השליטה. אנחנו משרתים 2 מיליון לקוחות, עובדים עם סוכנים שהם שותפים עסקיים ומפרנסים 4,000 משפחות, ויש לנו אחריות לעשרות שנים קדימה. מנכ"ל נמדד על בסיס הביצועים שלו והשאת הערך לכל בעלי העניין, ובזה אני מתעסק".

בניגוד להיטל על ביטוחי הבריאות הפרטיים, סוגיית העלאת גיל הפרישה לנשים נשארה בחוק ההסדרים, והוא צפוי לעלות בהדרגה עד ל-65.

מה דעתך על המתווה להעלאת גיל הפרישה לנשים?
נוה: "המהלך נכון כי אנשים חיים יותר, גם גברים וגם נשים. כלל ביטוח ופיננסים הוא ארגון של 70% נשים, שזה די חריג, ואין מניעה שנשים יעבדו בו עד גיל 67. המתווה המדורג הוא דבר נכון וזו מגמה שתוביל ליותר שוויוניות ותעסוקת נשים. צריך לזכור שתוחלת החיים של נשים במדינת ישראל היא ארוכה יותר ולכן הן צריכות לחסוך לפחות כמו גברים. כן צריך לקחת בחשבון טיפול נכון באוכלוסיות מוחלשות ובמקצועות שוחקים, גם בציבור הנשים וגם בגברים".

גידול ברווח החיתומי ובדמי הניהול המשתנים

עד עתה פרסמו את הדוחות שלהן לרבעון השני ולמחצית שנת 2021 שתיים מתוך חמש חברות הביטוח הגדולות - כלל ובשבוע שעבר דיווחה מגדל. 

עבור שתי החברות היו הרבעון והחציון הראשון מצוינים, כשכלל רשמה כאמור רווח נקי של 375 מיליון שקל ברבעון השני ו-760 מיליון שקל במחצית, ומגדל הציגה רווח רבעוני של 334 מיליון שקל ובמחצית 567 מיליון שקל.

את הפערים במקורות הצמיחה של שתי החברות אפשר לראות כשמשווים בין הרווח החיתומי לבין הרווח מהשקעות, אם כי אצל שניהם הנתונים מרשימים ושתיהן הציגו תשואה להון דו ספרתית גבוהה - כלל עם 24.1% במחצית הראשונה ומגדל עם תשואה של 16.5%.

כאשר מסתכלים על הרווח החיתומי, כלומר שמגיע מהגידול בפרמיות, בדמי הגמולים ובתקבולים בגין חוזי השקעה, אצל כלל ביטוח הוא צמח ב-25% ל-12 מיליארד שקל, לעומת כ-9.6 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד. גידול המיוחס בעיקר לתחומי ביטוח החיים, הגמל והפנסיה וכן לגידול בפרמיות בביטוח הכללי.

במגדל, הפרמיות ברוטו, דמי הגמולים והתקבולים בגין חוזי השקעה הסתכמו בכ-5.8 מיליארד שקל, עלייה של כ-9% לעומת המחצית המקבילה, שנבעה בעיקר מתחומי ביטוח החיים וחיסכון ארוך טווח, אך קוזזה מקיטון בפרמיות ביטוח כללי, בעיקר בביטוחי הרכב. בנוסף, חברות הביטוח הפסיקו למכור השנה ביטוחי תאונות אישיות בשל שינוי רגולטורי, וצמצמו מאוד את מכירת פוליסות הנסיעות לחו"ל בשל מגפת הקורונה והפחתת הטיסות.

בהמשך לכך, כלל נהנתה מגידול משמעותי בדמי הניהול המשתנים, אותם דמי ניהול שחברת הביטוח רושמת כתוצאה מתשואות טובות בשוק ההון בפוליסות מבטיחות התשואה שברשותה. כלל רשמה הכנסה של 384 מיליון שקל במחצית השנה הראשונה מדמי ניהול משתנים, בעוד שבתקופה המקבילה ב-2020 היא לא הכניסה אף לו שקל אחד, כיוון שהתשואות היו שליליות בשל מגפת הקורונה, ולכן היא לא יכולה הייתה לגבות דמי ניהול אלה. מגדל רשמה הכנסות מדמי ניהול משתנים בסך 282 מיליון שקל במחצית, כשגם היא לא גבתה דמי ניהול משתנים בתקופה המקבילה אשתקד.

אולם מגדל רשמה גידול נרחב יותר בהכנסות מהשקעות, ואלה הסתכמו במחצית השנה ב-625 מיליון שקל, בעוד שהכנסות כלל מהשקעות הסתכמו ב-477 מיליון שקל (לעומת הפסד של 52 מיליון שקל במחצית המקבילה).

השווקים עלו והיקף הנכסים תפח

פרמטר נוסף שבו שתי החברות הציגו גידול מרשים בחצי השנה הראשונה הוא היקף הנכסים המנוהלים. מגדל רשמה זינוק של יותר מ-20% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, מ-283 מיליארד שקל נכסים מנוהלים ל-343 מיליארד שקל בסוף יוני. זאת הודות לגידול בהיקף הנכסים המנוהלים בפעילות קרנות הנאמנות ובניהול התיקים, בעקבות גיוסים משמעותיים ועליות ערך ניכרות שנבעו מהעליות בשוקי ההון. כן יש לציין את הפעילות של מגדל שוקי הון - שהיא המגייסת הגדולה ביותר בענף קרנות הנאמנות ב-16 החודשים האחרונים, ברצף.

גם כלל הציגה גידול בהיקף הנכסים, וזה הגיע לשיא כשעמד נכון לסוף יוני על 258 מיליארד שקל, גידול של 21% לעומת ההיקף בסוף יוני 2020.

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס ל-AFP: אין בעיות מהותיות עם ההצעה לעסקה שהוצגה לנו


דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי, שר החוץ הורה להיערך ל"גל אנטישמי" • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני