גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כל כמה זמן צריך להתרחץ? הסלבס שלא מתקלחים מציתים דיון סוער

דמויות הוליוודיות כולל ג'ייק גילנהול, מילה קוניס, אשטון קוצ'ר ודקס שפארד נוקטים בגישה משוחררת להיגיינה, והביאו לדיון סוער על השאלה כל כמה זמן יש להתרחץ ● הם משקפים אי הסכמה דומה בקרב הקהילה הרפואית ואנשים אחרים

מקלחת / צילום: Shutterstock
מקלחת / צילום: Shutterstock

בצרפת של המאה ה־18 להתקלח לא היה באופנה. ראשית כל, לא היו מקלחות. מים נקיים היו נדירים. בעיניים מודרניות, לצרפתים שלפני המהפכה הצרפתית היה אפשר לכל הפחות לומר להישטף מפעם לפעם. במיוחד בגלל שהסניטציה הציבורית הייתה בסיסית והביוב זרם באוויר הפתוח. ברומן ההיסטורי של פטריק זיסקינד מ־1985 "בושם", הוא מתאר את התקופה כמסריחה: "... בערים הייתה צחנה שגברים ונשים מודרניים לא יכולים היו לתאר לעצמם".

אבל לצרפתים הייתה גרסה שלהם לניקיון היומי. רבים זילפו בושם על גופם והחליפו בגדים בבגדים נקיים. בקצה השני, ברומא העתיקה, במאה הראשונה, התרחצו שעות רבות ביום, בקבוצות גדולות (אם כי לא השתמשו בסבון). במקומות רבים בעולם, כולל חלקים מהודו, הנהר או הבאר הקרובה הם עדיין המקום בו מנקים את הגוף - ואת הבגדים, והכלים. כפי שכתבה קתרין אשנבורג בספרה מ־2008 על ההיסטוריה של הרחצה, "כל הלכלוך על הניקיון", "יותר מאשר בעין או באף, הניקיון נמצא בראשו של המתבונן".

זו פרספקטיבה שכדאי לזכור למי שנמצא בדיון המקוון של ימינו לגבי מקלחות. החודש, השחקן השלומפר באופן חינני ג'ייק גילנהול נתן למגזין "וניטי פייר" ריאיון משוחרר בו אמר שהוא חושב ש"פחות חשוב" להתרחץ. הוא המשיך: "אני חושב שיש עולם שלם של אי רחצה שגם עוזר לשמירה על העור, והגוף שלנו מנקה את עצמו". (הוא אמר גם שהוא מופתע שהליפה - ספוג הרחצה הקשה - מקורה בטבע).

ג'ייק ג'ילנהול / צילום: Shutterstock

נראה ש"העולם של אי רחצה" לא עובר רחוק מהוליווד, בהתחשב בכמות הידוענים שנתנו את דעותם בנושא היגיינה. בהופעה בפודקסט "מומחי מקלדת" הקיץ, השחקנים אשטון קוצ'ר ומילה קוניס תיארו את גישתם המשוחררת לניקיון עצמם וילדיהם. קוטשר אמר: "אני שוטף את בית השחי והמפשעה כל יום, ושום דבר אחר אף פעם". בכל הנוגע לילדים, אמר, "אם אתם רואים עליהם לכלוך, תנקו אותם, אחרת אין טעם". לאחר שהנושא התפוצץ בטוויטר, דווין "דה רוק" ג'ונסון נתן דעה הפוכה ואמר שהוא מתקלח שלוש פעמים ביום. הידוענים האלה סירבו להגיב על הנושא לטור הנוכחי.

הרופאים חלוקים בדעותיהם, אבל רבים נצמדים לכלל האצבע

הרופאים עצמם חלוקים בדעותיהם על כמות הרחצה הראויה. אבל רבים נצמדים ככלל אצבע להנחיה להתרחץ פעם אחת כל 24 שעות. "אנו ממליצים למטופלים להתרחץ כל יום", אמר ד"ר קורי ל' הרטמן, דרמטולוג ומייסד Skin Wellness Dermatology מבירמינגהם, אלבמה. הוא הבהיר שאין צורך לשפשף באופן אגרסיבי סבון מייבש על כל חלק מהגוף כל יום - מספיק לתת לבועות הסבון לעבור על הרגליים. אבל, הוא ציין, "יש לנו כזו הצטברות של לכלוך ושל זעה ושמן ושאריות מהסביבה שאנו לא יודעים אפילו שאנו נושאים כל יום על העור שלנו, ואנחנו באמת צריכים להסיר את זה. זה מעודד בקטריות, זה מעודד גדילה של אורגניזמים אחרים, וזה פשוט רעיון טוב להיפטר מזה".

אבל לא רק ידוענים מתנגדים להוראה להתרחץ כל יום. למרות שאמריקאים רבים - בעלי הכשרה רפואית או בלעדיה - משבחים את החשיבות של מקלחת יומית ודיאודורנט, ישנן כל מיני סיבות לכך שלאחרונה רבים מטילים בכך ספק. חלק מהמתנגדים מציינים את החשיבות של שמירה על ההגנה הטבעית של העור, ה"מיקרוביום" - הבקטריות החיוביות שחיות עליו. במאמר מ־2016 במגזין של האקדמיה האירופית לדרמטולוגיה וחקר מחלות מין, תואר העור והמיקרוארוגניזמים החיים עלו כ"מגן השומר על הגוף נגד מתקפות חיצוניות". למרות שהמגן הזה לרוב יכול לעמוד בפני סבון ומים, ישנם אנשים עם מחלות כמו אקזמה שמוצאים שרחצה תכופה עם סבון חזק מחריפה את מצבם. פעילי איכות הסביבה מעודדים חיסכון במים על ידי פחות רחצה (מקלחת ממוצעת משתמשת ב־80 ליטר מים). וכמובן ישנם הנונקונפורמיסטים שפשוט לא רוצים להיצמד למנהגי היגיינה סטנדרטיים.

ג'יימס המבלין, רופא ומחבר ספרים, דיבר בשבחה של הרחצה המועטה בספרו מ־2020: "נקי: המדע החדש של עור ויופי ולעשות פחות". בספר, הוא מתאר את המסע שלו להשתחרר מרודנות הסבון. חמש שנים לפני שכתב את הספר, עזב משרה בתשלום גבוה כרופא על מנת לנסות ידו כעיתונאי, ומצא שהוא רוצה "לצרוך פחות" בסך הכל. הוא קיצץ בצריכת האלכוהול, הקפאין, אינטרנט בפס רחב, נהיגה - ורחצה. אם כי בתחילה הניסוי שלו היה בעיקר תולדה של ניסיון להתייעל, בסופו של דבר הטיל ספק בכל התפיסות שלנו לגבי ניקיון. הוא מתאר את הספר כ"הזמנה לאמץ את המורכבות של העולם סביבנו ועל העור שלנו". כיום, החלק היחיד בגופו שהמבלין רוחץ באופן שגרתי הן ידיו.

"לדעת שאני חוסכת מים כל שבוע על ידי דילוג על מקלחות עושה לי הרגשה טובה"

הבידוד הכפוי של הקורונה נתן לאנשים רבים הזדמנות לבחון את תדירות המקלחות. ג'ים ארנולד, לדוגמא, סופר בן 66 מלוס אנג'לס, אמר שבזמן המגפה יצא מהבית פחות ושם לב שבאקלים היבש בו הוא חי הוא לא מזיע הרבה. אז הוא התחיל להתרחץ פעם בשבוע, במין חזרה לילדותו בוויסקונסין, אז כילד אחד מתוך שמונה הרחצה הייתה טקס שבועי. הוא היה משועשע כשידוענים כמו גילנהול הביעו את העמדה שלהם נגד רחצה מיותרת וחשוב, 'ובכן, אני לא היחיד שהבין שלא צריך לעשות את זה'.

ארנולד גם אוהב לחסוך מים בקליפורניה מוכת הבצורת, אם כי הודה ש"כשמסתכלים על התמונה הגדולה, אדם אחד במקלחת זה כנראה לא בזבוז מים עצום". שרה קריג, מתאמת תקשורת ופרויקטים בת 41 מססקצ'וון, קנדה, מתרחצת בערך אחת לשלושה ימים והצביעה על תרומתה לאיכות הסביבה. היא הסבירה: "לדעת שאני חוסכת מים כל שבוע על ידי דילוג על מקלחות עושה לי הרגשה טובה".

לפני כמה שנים אומרת קריג שהייתה לה הארה כשישבה באמבטיה: למה אני מתרחצת אם איני מלוכלכת? זה הוביל אותה להטיל ספק ב"התניה החברתית" בנושא הרחצה, אבל גם את בבשמים והקרמים שמשווקים לנו ללא הרף. היא אמרה שמוצרים אלה "מנסים להסתיר את המהות הטבעית שלנו וזה פשוט לא נחוץ".

מדובר בתמהיל בעל ניחוח משכר: איכות הסביבה, בריאות העור, שיווק. אבל עבור אנשים רבים השאלה פשוטה למדי: האם הם מסריחים? ארנולד, קריג והמבלין כולם אמרו שאינם מסריחים. הרטמן אמר שאדם עשוי לא להיות השופט הטוב ביותר של ריח הגוף שלו. "זה תפקידם של האנשים סביבך, לקבוע, יקירי", אמר. "אתה לא הולך להריח את זה".

עבור פטריק ברטוש, יועץ תקשורת בן 41 מהולנד שקרא את ספרו של המבלין, זה לא שווה את הסיכון. "אף על פי שאני מסכים באופן בסיסי עם הספר, אני עדיין מתרחץ כל יום או לפחות כל יומיים כשאני לא יוצא הרבה מהבית". הוא מזיע הרבה בגלל היפרהידרוזיס, והסביר, "אם לא אתרחץ באופן שגרתי, לא אוכל לנהל חיי חברה". אולי בסופו של דבר, הרחצה נוגעת לאחרים יותר מאשר לנו.

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם