גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלוש הערות על החלטת העליון בארה"ב בעניין ההפלות בטקסס

החלטתו הטרייה של בית המשפט האמריקאי שלא לפסול את חוק ההפלות השמרני של מדינת טקסס מתסיסה את השמאל בארה"ב ● מה אפשר ללמוד מהפסיקה על התערבות בתי המשפט בנושא זכויות אזרח?

ההפגנות מול בית המשפט העליון בוושינגטון לאחר הפסיקה שלא לפסול את חוק ההפלות של טקסס / צילום: Reuters, Tom Brenner
ההפגנות מול בית המשפט העליון בוושינגטון לאחר הפסיקה שלא לפסול את חוק ההפלות של טקסס / צילום: Reuters, Tom Brenner

יש משהו כמעט פתולוגי ביחס של האמריקאים לתחום ההפלות. מה שנחשב במדינות רבות בעולם לתחום "מקצועי", שההכרעות בו עוברות כמעט מתחת לרדאר הציבורי, ממשיך למגנט את האמריקאים, ולא משחרר את האחיזה שלו מהם, עשרות בשנים.

בשבוע שעבר נחתם פרק חדש בתחום ההפלות כשהעליון האמריקאי הגיע הכי קרוב מבחינתו להשלמת סיבוב פרסה מלא בסוגיה. מהחלטתו המפורסמת משנות השבעים (Roe v. Wade) שפסלה חוק של מדינת טקסס וקבעה כי לאישה זכות חוקתית לבצע הפלה, קיבלו כעת שופטי העליון, לאחר כמעט יובל שנים, החלטה בה הם נמנעים מלפסול חוק חדש, אף הוא תוצרת טקסס, וזאת על אף המנגנון הדרקוני שיצר בתחום ההפלות.

על פי החוק ניתן לתבוע גורמים פרטיים המעורבים בהפלות (לרבות כאלה שבסך הכל תורמים לכך מכספם) בסכום של עד 10,000 דולר. החוק, שהעליון בחר הפעם שלא לפסול, ולכן יישאר לעת עתה בתוקף, מונע, גם אם באופן עקיף ומתוחכם, כל אפשרות מעשית לבצע הפלה בטקסס.

הביקורת במאמר המערכת של ה"וושינגטון פוסט" הגדירה את הפסיקה הזו של העליון "כבריחה מאחריות". מאמר המערכת של ה"ניו יורק טיימס" לא נותר חייב ומתח אף הוא ביקורת על המוסד שעד לאחרונה היה החביב ביותר על ציבור קוראיו. במילים קצרות הסבירו כהני המקדש הליברלי כי מעתה העליון הוא "יריב" עבור "רוב הציבור האמריקאי".

מרכז תקומה השתלט על העליון

באוקטובר האחרון פרסמתי כאן טור חצי עתידני, שהתרכז במה שחלק מהקוראים ראה בו אוטופיה וחלק אחר מהקוראים ראה בו דיסטופיה, וכותרתו הייתה "ביום שבו בצלאל סמוטריץ' יבחר לנשיא בית המשפט העליון". טענתי כי התמיכה המוחלטת של השמאל הישראלי בעליונות בית המשפט על המחוקק היא לא יותר מעמדת נוחות הנהנית ברגע הנתון מאיוש שמאלי של ספסלי העליון. ביום שבו הימין ישיג שליטה בעליון, כך טענתי, העמדות בנושא זה עתידות להשתנות מן הקצה אל הקצה.

ובכן, כמעט שנה עברה וסמוטריץ' טרם נבחר לנשיא המוסד המכובד הזה. אבל אנשים המחזיקים בתפיסת עולם דומה מאוד לשלו, ואולי אף שמרנית ממנה בנושאים מסוימים, מחזיקים היום ברוב מוצק של העליון. אני מדבר על העליון האמריקאי כמובן, לא חלילה זה הישראלי בו השופטים המכהנים עדיין מחזיקים במעין זכות וטו על מינויים של שופטים חדשים. הרוב השמרני הזה, שלא מעט ממנו קתולי, ומחציתו מונתה בימי טראמפ, מסביר כמובן הרבה מאוד ממה שמסתמן כיחס החדש של בית המשפט העליון לתחום ההפלות.

הוא כמובן גם מסביר את ההצעות מרחיקות הלכת שנשמעות בחודשים האחרונים בוועדה שהקים הנשיא ביידן ובה גורמים מהשמאל האמריקאי, הפוליטי והאקדמי, מקדמים עוד ועוד קיצוצים בסמכותו של העליון. פסילת חוקים ברוב מיוחד בלבד, ביטול כליל של האפשרות לפסול חוקים, פסקאות התגברות ועוד. מישהו הזיז לשמאל האמריקאי את הגבינה בעליון, וכעת, כשיש להם רוב פוליטי בשני בתי הקונגרס ונשיא מטעמם, הם מגיבים באופן מיידי. כל פסל שאליו השתחוו מאז שנות החמישים הוא כיום מטרה לגיטימית לניפוץ.

כשהשופטים משחקים שבץ-נא

בשבוע שעבר פרסם פרופסור מני מאוטנר, החביב עליי לא רק בזכות רוחב ידיעותיו ומשנתו הסדורה, אלא קודם כל בזכות כנותו הרבה, ולצערי - החריגה בשמי האקדמיה הישראלית, טור תגובה לדברים שכתבתי כאן בנושא זכויות. טענתי כי הפרלמנטים, ולא בתי המשפט, הם שצריכים לקבוע את מערכת הזכויות במדינה.

מאוטנר הסביר מדוע הוא חולק על הטענה הזו וקבע כי "תפקיד הרשות המבצעת והרשות המחוקקת הוא לפעול לקידום הטוב הקולקטיבי של האזרחים. ואולם איננו סומכים על שתי הרשויות האלה שהן יידעו לאזן נכון בין הצורך לקדם את האינטרס הקולקטיבי לבין הצורך לשמור על זכויות האזרחים. מכיוון שכך, אנחנו מפקידים את התפקיד של קביעת הזכויות וההגנה עליהן בידי רשות אחרת, הרשות השופטת".

הייתי עונה למאוטנר בעצמי, אלא שתחושתי היא שהאירוע המתפתח בארה"ב, שהוא דוגמה מצוינת למה שקורה כשנותנים לשופטים להכריע בנושא זכויות, מספק את המענה הנדרש בעצמו. נותר לי רק להפנות את הזרקור לשלוש נקודות מרכזיות.

ראשית, ההחלטה של העליון היא קודם כל ביזארית. במקום להפוך את התקדים משנות השבעים השופטים החליטו לשחק שבץ-נא. הם אינם מסדירים את נושא ההפלות מראשיתו, אלא בוחרים להשתחל לתוכו, בדיעבד, במקום שאותו הם מזהים כפנוי ושטרם נמסרה בו הכרעה מצידם בעבר.

האופן בו פועלים בתי המשפט, ובראשו - הישענות על תקדימים מחייבים, מקשה מאוד על העליון השמרני של היום להפוך את פסק דין רו הליברלי משנות השבעים. וכך הוא מגיע לתוצאה אבסורדית בה הוא מותיר מצד אחד זכות עקרונית לאישה לבצע הפלה, ומצד שני מותיר חוק אשר מאפשר "ענישה אזרחית" על כל מי שייקח חלק בפרוצדורה שכל מטרתה היא, ובכן, לאפשר לאישה לשמור על הזכות שהעליון עצמו הכיר בה.

שנית, ג'רמי וולדרון, שגם אני וגם מאטונר הזכרנו בטורינו כמי שתומך בהסדרתן של זכויות בפרלמנט ולא בבית המשפט, משתמש באופן ספציפי בנושא ההפלות, כדי להדגים את הנזק הרב שיש במנגנון ההתערבות השיפוטית בנושא זכויות. וולדרון טוען כי דווקא בשל העובדה שאין באנגליה ביקורת שיפוטית המתערבת בהסדרת הזכויות בפרלמנט הצליחו המחוקקים האנגלים של שנות השישים לסיים את המחלוקת ביניהם בנושא באופן מוצלח. הם ידעו כי ההסדר אליו יגיעו הוא ההסדר הסופי שיקבע את גורל ההפלות, ולכן ניהלו דיון נוקב, אך מכובד ומעמיק בין התומכים בזכות האישה להפיל לזכות העובר לחיים. כשהדיון הסתיים הם המשיכו האלה לעניין הבא.

אין הבטחה לשמירה על זכויות

האמריקאים, כך טוען וולדרון, אינם מסוגלים לנהל את הדיון הזה. הם בזים איש לרעהו. הם ניגשים לנושא באופן עקרוני מדי. אין להם עניין לנהל דיון מדעי, פרקטי, פסיכולוגי, דתי או כלכלי. הם יודעים שהנושא יעבור בסוף להכרעתו של העליון. העניין הזה מקשה עליהם אפילו לשמוע אחד את השני. זו כנראה גם אחת הסיבות לפתולוגיה שלהם בעניין הזה. הם לא מצליחים לדבר אחד עם השני מבלי לנסות לכופף לו היד ברמה החוקתית. כמו שקרה השבוע. כל הכרעה שיפוטית טוענת את האקדח לקראת ההכרעה הבאה.

שלישית, וזו כנראה הנקודה הכי חשובה, כלל לא ברורה לי ההסתמכות של מאוטנר על בית המשפט שבניגוד לפרלמנט ולממשלה ידע "לאזן נכון בין הצורך לקדם את האינטרס הקולקטיבי לבין הצורך לשמור על זכויות האזרחים". על מה נשענת התזה הזו? צריכה להיות סיבה כבדת משקל להעביר את ההכרעות בנושא הזכויות מן הפרלמנט אל בית המשפט, אך אם כמו שאנחנו רואים אין בכך כל הבטחה לשמירה על זכויות, אפילו לא אלה שבגרעין הליברלי הקשה, הקרוב לליבו של מאוטנר, מה ההצדקה העקרונית לגורם המצוי מעל הפרלמנט? האיוש הספציפי של ספסלי העליון? כיום העליון הישראלי עדיין נהנה מרוב ליברלי, אך האם ביום שבו בצלאל סמוטריץ' אכן יהיה נשיא העליון, לא בארה"ב אלא בישראל, מאוטנר ימשיך להאמין בכך שהעליון הוא שצריך להכריע בנושא זכויות?

הכותב דוקטורנט בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית, מעניק ייעוץ לגופים שונים, לרבות בתחום הבנקאות, ושימש בעברו בתפקידי יעוץ שונים בכנסת ובממשלה. לקראת הקמת הממשלה הנוכחית שימש כחבר בצוות המשא-ומתן של ימינה

עוד כתבות

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"