גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך תגמלו את ילדיכם - ואת עצמכם - מהמסכים

כעת זה הזמן לאיפוס דיגיטלי שיסיר מנהגי טכנולוגיה רעים שאתם ומשפחותיכם פיתחתם בזמן המגפה

הורים רבים מעידים שזמן המסך של ילדיהם התארך מעבר למה שהם היו רוצים בזמן הקורונה / צילום: Shutterstock, Subbotina Anna
הורים רבים מעידים שזמן המסך של ילדיהם התארך מעבר למה שהם היו רוצים בזמן הקורונה / צילום: Shutterstock, Subbotina Anna

אחרי יותר משנה של מגפה שבה היו דבוקים למסכים, לילדים רבים יהיה קשה להיפרד מהטכנולוגיה, שהייתה נחמה עבורם וגם חיברה ביניהם כשכל אחד היה בביתו. במחקר שחברת איפסוס ערכה לאחרונה דיווחו 22% מבין 325 ההורים שנשאלו, כי ילדיהם בילו בממוצע עשר שעות או יותר בשבוע מול המסכים בנושאים הקשורים לבידור - הרבה יותר ממה שהיו רוצים. והם לא לבד, גם לנו, המבוגרים, קשה להיפרד מהמסכים.

פניתי למומחים בתחום כדי להבין איך אפשר, כשמשפחה, לעשות איפוס דיגיטלי. הנה שמונת העצות הטובות ביותר.

הגדירו חללים ללא מסכים

"הבעיה הטכנולוגית הגדולה שמשפחות מתמודדות איתה היא שהן מאבדות זמן שיחה וזמן איכות משותף לטובת הטלפונים", אומרת שרי טרקל, מייסדת ומנהלת המכון לטכנולוגיה ולעצמיות באוניברסיטת MIT. לכן היא מציעה להגדיר חללים מסוימים שבהם מותר לנהל רק שיחה פנים אל פנים. אלה יכולים לכלול את המטבח ושולחן האוכל למשל.

כמו כן, טרקל מציעה שילדים לא יכניסו מכשירים למכונית. ואכן, כמה מהשיחות הטובות ביותר שהיו לי עם כל שלושת ילדיי יחד קרו בדרך כנסיעה. עם זאת, לנסיעות ארוכות כבר כדאי להצטייד בטאבלטים. למרות שאני תמיד אורזת ספרים לילדים, זמן מסך תמיד יקצץ התבכיינות של "מתי נגיע?" (חוץ מזה, ככה הם יכולים לבדוק במפות של גוגל ואז לא צריכים לשאול).

טרקל טוענת כי מנגד יש להגדיר מרחב שמיועד למסכים, פינת הטלוויזיה או האזור שבו היא נמצאת בבית. לדעתה זה מקום התכנסות טוב למשפחות. "אם הולך להיות מסך, שיהיה מסך משותף", אמרה. ואכן, במשך זמן מה, צפייה ב"מנדלוריאן" ואחר כך ב"וונדה ויז'ן" הייתה השגרה שלנו ליום שישי.

החזירו את הכללים שביססתם לפני הקורונה

השתמשו בזמן הנוכחי כהזדמנות להשתית מחדש כללים הנוגעים לטכנולוגיה, שאולי זנחתם בזמן המגפה, כמו איסור השימוש במכשירים בחדר השינה בלילה או משחקי וידאו רק לאחר הכנת שיעורי הבית.

קבעו יום שבתון שבועי מטכנולוגיה

בחרו יום בשבוע שבו הילדים לא ישתמשו במסכים בכלל, והחילו את הכלל הזה גם על עצמכם. אמנם זה קשה בסביבת העבודה שלנו, שהיא 24/7, אבל אם בעבודה שלכם אתם לא באמת נדרשים לטלפון כל הזמן, שחררו אותו יום אחד, אפילו בסוף השבוע.

טיפאני שליין, מחברת הספר "24/6: לוותר על מסכים יום אחד בשבוע כדי לקבל יותר זמן, יצירתיות וחיבור", עושה זאת עם בעלה ושתי בנותיה כבר 11 שנים. "יום חופש מלא בכל שבוע מאפס את השימוש שלנו בטכנולוגיה", היא אומרת. "זה כמו שריר - ככל שמתאמנים על זה, זה נעשה קל יותר".

אם קשה לכם לוותר על המכשיר ליום שלם בהתחלה, עשו את זה בהדרגה. התחילו בשעתיים ללא טלפון, ואחר כך תגדילו את משך הזמן בעוד קצת בכל שבוע. שליין טוענת שמנהג כזה מקטין את ההטרדה והמשא ומתן הקורים כשיש הפרעות לשגרה טכנולוגית קבועה.

"הדבר שאתם הכי לא רוצים לעשות הוא לומר לילד שאתם לוקחים לו משהו. הציגו את זה כ'אתה הולך לקבל משהו בחזרה'", אמרה שליין.

הפרידו בין הרגלים טובים להרגלים רעים

זכרו: לא כל זמן מול המסך שקול לאחר. מומחים מציעים לקיים דיון עם הילדים בנוגע לשימוש הטכנולוגי המשמעותי ביותר עבורם, ואז לנסח תוכנית שתעבה אותו, ותפחית את השיטוטים חסרי הטעם באינטרנט.

בתי בת ה־9 בילתה יותר מדי זמן ברובלוקס (פלטפורמת משחקי רשת) בימים הראשונים של המגפה. מאז היא החליפה את הבילוי הזה בפעילויות יצירתיות יותר: היא לימדה את עצמה ליצור ולערוך סרטוני וידאו על גבי אייפד וליצור יצירות אמנות מורכבות בעזרת העיפרון של אפל (Apple Pencil). לאחרונה החלה גם לצפות בסרטוני יוטיוב על ייצור צעצועים ולאחר מכן ממש הכינה אותם.

"כאשר הטכנולוגיה מאפשרת לבני נוער לפתח מיומנויות או לצלול אל תחומי העניין שלהם, יש לה השפעה חיובית על הבריאות הסובייקטיבית שלהם", אומרת קייטי דיוויס, פרופסורית עמיתה בבית הספר למידע באוניברסיטת וושינגטון, שחקרה את השפעות הטכנולוגיה על בני נוער במהלך המגפה.

הציעו חלופות

לא תמיד יספיק שתאמרו לילדיכם להניח את המכשירים ולצאת לשחק בחוץ. אולם לעתים קרובות זה יעבוד טוב יותר אם תציעו להם תבנית לפעילות או אפשרויות בחירה. אתם יכולים לומר להם לרשום על פתקים את הפעילויות שהם אוהבים לעשות בחוץ ולשים אותם בצנצנת, כך שיוכלו לשלוף בכל פעם שהם יוצאים מהבית.

אתם יכולים גם להפוך את הסדר ולדרוש מילדיכם לעשות מספר מסוים של פעילויות ללא מסך לפני שאתם מרשים להם להשתמש במכשיר. בארק, חברת הבטיחות והניטור המקוונת, פרסמה רשימת מטלות ופעילויות ומציעה לדרוש מילדים להשלים שלוש מהן לפני שהם חוזרים למסך.

השאירו את הטלפונים בבית

כשאתם יוצאים החוצה, אפילו סתם לטיול בפארק, אל תיקחו את הטלפונים אתכם. לדברי שליין, זה יעזור לילדים להתרגל להרגיש שהם לא חייבים את הטלפון יהיה עליהם כל הזמן.

השתמשו בהגדרות המכשירים כדי להתנתק

אתם לא באמת צריכים להציץ בטלפון בכל פעם שהוא מודיע לכם שמישהו צייץ לגביכם. כבו את ההתראות של חלק מהאפליקציות או קבעו שרק החשובות מהן יופיעו. "מצב פגישה (do not disturb)" הוא הסטטוס החביב עליי להשתקת הסחות דעת מיותרות (ההפעלה שלו מהירה גם באנדרואיד וגם באייפון).

אל תצפו לשינוי בן לילה

המומחים אומרים שאתם צפויים להיתקל בהתנגדויות בניסיון לאפס את ההרגלים הטכנולוגיים של המשפחה. אם המהלך שלכם לבסס יום ללא מסכים בשבוע לא צלח, נסו שוב בשבוע הבא - אומרת שליין. אחרי הכול, אנחנו לא באמת יכולים להוריד את המתג ולקוות שהחיים יחזרו לקדמתם אחרי השנה שכולנו חווינו.

היו אמפתיים. כהורים חשוב שתודו כמה מבלבלת, קשה ומפחידה הייתה השנה האחרונה עבור ילדים רבים. לדברי טרקל, שספרה האחרון הוא "יומני האמפתיה: ספר זיכרונות", ההקלה של מגבלות הקורונה מאפשרת לילדים לחזור לעשות דברים פנים אל פנים ובבטיחות, וזה כשלעצמו יפחית את זמן המסך.

עם זאת, עבור ילדים רבים המפגש הפיזי עם חברים לכיתה יכול להיות קשה, בעיקר למופנמים, שמצאו מזור מהלחצים החברתיים של חיי ההתבגרות במהלך המגפה. במחקר מהעת האחרונה שערכה אפליקציית הצילום VSCO, בהשתתפות 1,000 בני נוער ומבוגרים צעירים יחסית, 60% מהמגיבים העידו שהם חרדים יותר מפגישות פנים אל פנים בהשוואה ללפני המגפה.

בני הנוער במחקר של פרופ' דיוויס יודעים ככל הנראה שיהיה עדיף לחזור למפגשים של ממש. "אפילו כשהחוויות הטכנולוגיות שלהם היו בעלות משמעות", כתבה, "הרגישו בני הנוער שהתקשורת ברשת לא יכולה בסופו של דבר להחליף אינטראקציות פנים אל פנים עם החברים שלהם".

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?