גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות הקנאביס מסכמות מחצית: איך מתמודדים עם עודף בכושר ייצור עולמי?

עודף כושר ייצור, חברות שפורצות קדימה ורכישות פוטנציאלית הם רק חלק מהשינויים שעוברות חברות הקנאביס הישראליות ● שירי עדן, מנכ"לית נישות ויועצת לקרן הנאמנות סלע קנאביס: "חברות שביצעו הנפקה משנות את מעמדן"

קנאביס. עודף הייצור יביא למחיקות מלאי פג תוקף ברבעונים הקרובים / צילום: כפיר זיו
קנאביס. עודף הייצור יביא למחיקות מלאי פג תוקף ברבעונים הקרובים / צילום: כפיר זיו

המחצית הראשונה של 2021 הייתה התקופה הראשונה שבה הותר לחברות קנאביס בישראל למכור את הסחורה שלהן לחו"ל. אולם, למרות שניתנה להן האפשרות הזו ברמה התיאורטית, רוב הפעילות של החברות הייתה עדיין בישראל.

אבל זה לא נורא: בתקופה הזו גדל השוק הישראלי לקנאביס רפואי והפך לאחד השווקים המשמעותיים והמחוזרים בעולם בסקטור זה, למרות קוטנה היחסי של המדינה. ישראל, שהייתה אמורה להיות יצואנית קנאביס מובילה עם חברות מנוסות ומותגים מוכרים, הפכה דווקא לשוק של יבוא של מותגי חו"ל, בעיקר בקטגוריית ה-THC הגבוה.

במקביל, חל גם שינוי בהרכב השחקנים הישראלים בתחום. בשנת 2020 ההובלה מבחינת היקף ההכנסות הייתה של BOL (בשליטת עמיר שיווק וליאון קופלר, מבעלי סופר-פארם), עם 83.6 מיליון שקל. זאת, בזכות היותה חלוצת פיילוט האסדרה החדשה, המחירים הנמוכים יחסית, קליטת מטופלים ששוייכו במקור לתיקון עולם  על פי האסדרה הישנה (בה כל מטופל משוייך לחברה היחידה), והקשרים הטובים עם רשת סופר-פארם.

ב-2021 BOL עברה כמה תהליכים כואבים של כישלון הנפקה וחילופי בעלות, ופינתה את המקום הראשון לאינטרקיור שדהרה קדימה בזכות מותגים מיובאים ורכישת רשת של בתי מרקחת פרטיים מתמחים, וכעת BOL תופסת את המקום השני.

 

אינטרקיור , שהתמזגה לחברת רכישה מיוחדת בקנדה ונרשמה למסחר גם בנאסד"ק, כבר ניצלה את הקופה המלאה והמניה הנסחרת בבורסה אטרקטיבית כדי לרכוש את בטר, אחת הוותיקות והמוערכות בשוק שלא הצליחה להפוך בורסאית, תמורת 35 מיליון דולר במניות אינטרקיור, ואת השליטה בפעילות בתי המרקחת של קאנומד  ב-16 מיליון שקל במזומן ומניות.

מובילת הפעילות בחו"ל היא IMC . בנוסף לנתח שוק גבוה יחסית בשוק הישראלי (9%) יש לה גם כבר הכנסות משמעותיות מחוץ לישראל, לאחר שביצעה הנפקה בקנדה כבר ב-2019, וכבר ניצלה את המניה שלה לקנות כמה פעילויות קנאביס מחוץ לישראל. חלק מן ההכנסה שהל הוא בכלל מעסקאות אופורטוניסטיות, כולל מכירה של בדיקות קורונה. אם כבר יש ל-IMC חברת הפצה לבתי מרקחת בגרמניה וקשרים מסחריים ברחבי העולם, אז למה לא.

המתחרה הרביעית בגודלה היא פנאקסיה , חברה קצת שונה בשוק כי אין לה מתקן גידול ואת ערוצי ההפצה הישראליים שלה מכרה השנה ל-IMC. יש לה מפעל עיבוד קנאביס שהוא היחיד כרגע בארץ ממנו אפשר לייצא לחו"ל, וכן הסכמי הפצה בחו"ל. בכך הפך כל השוק לתלוי בה כרגע, כפי שנראה בהמשך.

"הרווחיות משוק היבוא גבוהה משל המותגים המקומיים"

בשנת 2021 מלאי הקנאביס בישראל גדלו מאוד, מסבירה שירי עדן, מנכ"לית נישות ויועצת לקרן הנאמנות סלע קנאביס, "ולכן נראה ברבעונים הקרובים מחיקות מלאי שתוקפו יפוג". פנאקסיה, היא אומרת, מכרה ל-IMC את המלאי יחד עם בתי המרקחת, ולא יספגו את המחיקות.

מדוע נצבר מלאי עודף? רק ב-2020 היה מחסור.
עדן: "השוק הישראלי נפתח ליבוא, שתופס נתח שוק משמעותי. באופן פרדוקסלי, הרווחיות ממנו גבוהה מזו של המותגים המיוצרים בארץ. בגלל עודף כושר היצור בעולם, גם בקנדה וגם בפורטוגל, ובגלל הרצון של החברות המובילות בחו"ל לתפוס נתח מהשוק הישראלי, יצרני המותגים מוכנים למכור את המוצר בעלות שולית".

השנה נראה התאמות של כושר יצור כדי לא למחוק שוב מלאי?
"בישראל, יהיו התאמות של כושר יצור, אבל עד גבול מסויים. פנאקסיה מקווה שיפתחו לה שווקי חו"ל, אז היא מייצאת יחד עם חברת שיח מדיקל , גם למלאי. יש גם היערכות של השוק למצב של לגליזציה מלאה, ועוד לפני זה לגליזציה של CBD, שבשבילו כדאי לשמור מלאי בגובה מסויים.

"כמו כן אנחנו צופים שהשוק הישראלי ימשיך לגדול. צפויה רפורמה שתאפשר לרופאים נוספים, אולי אפילו לרופאי משפחה, לרשום קנאביס למחלות נוספות מעבר לאלה עבורן הוא נרשם היום, וגם כטיפול קו ראשון בכאב ולא רק כאשר מוצו כל האפשרויות האחרות. לכן החברות כן מתכננות לשמור את כושר היצור שבנו, גם במחיר של השמדת סחורה.

"אותו הדין גם לגבי העולם. בגלל הציפיה לפתיחה של שווקים נוספים ושל לגליזציה. חברות רוצות להיות מוכנות להיות הראשונות שיכנסו לשווקים חדשים. וחברות יבואניות בישראל יכולות להמשיך להנות מן העודף הזה, שמאפשר להן לקנות סחורה טובה במחירים נגישים".

חממת גידול קנאביס של תיקון עולם / צילום: יח''צ

לחברות ישראליות עשויים להיפתח שוקי יצוא שיספגו את עודף ההיצע?
"היצוא תלוי בקבלת אישור EU-GMP למפעל הייצור, והיחידה שקיבלה אישור כזה עבור המפעל שלה, היא פנאקסיה. גם המפעלים האחרים כנראה עומדים בתקנים, אבל גורמי הפיקוח על קנאביס רפואי מאירופה לא יכולים להגיע פיזית לארץ, בגלל הקורונה, והגורם במשרד הבריאות הישראלי שאחראי על הכרה במפעלי התרופות בתיאום עם התקן האירופאי, לא רואה את הקנאביס כחלק מהפעילות שלו. אז המפעלים האלה תקועים בלי תקינה.

"בינתיים, פנאקסיה מייצאת רק מוצרים שרשומים תחת המותג שלה, ולכן כל מגדל ישראלי תלוי בקשר שלו עם פנאקסיה וביכולת של פנאקסיה לחתום על הסכמים בחו"ל. כושר העיבוד של המפעל של פנאקסיה כרגע לא נראה שמהווה צוואר בקבוק. פנאקסיה היא מותג חזק. למשל, היא זכתה בפיילוט הקנאביס הרפואי בצרפת, יחד הם החברות הקנדיות המובילות, אבל בכל זאת היא מתחרה באירופה מול חברות עם תקציבי שיווק בלתי מוגבלים".

במצב של עודף כושר ייצור בכל העולם, איפה היתרון התחרותי של המוצרים הישראליים?
"יש היום הרבה קנאביס בעולם והוא מאוד איכותי. בישראל רוב המטופלים הם מטופלי כאב, ולהם מתאים קנאביס עם אחוז THC גבוה - שלא היה המומחיות של הישראלים. לכן מותגי היבוא מצליחים כאן. בעולם ישנם מטופלים אחרים, עם אפילפסיה, אוטיזם והתוויות אחרות שאינן כאב, ומה שמעניין אותם זה CBD גבוה ובעיקר ההדירות של המוצרים (היכולת לספק את אותה החוויה בכל מנה), ודווקא בתחומים האלה יש לישראל ערך מוסף. פלח השוק של המוצרים האלה לא גבוה, ויש בהם תחרות, אבל כבר היום יש עניין משוקי חו"ל דווקא עבור המוצרים האלה".

ראינו את החברות המובילות בשוק משתלטות גם על בתי המרקחת. איך זה משנה את השוק?
"אם חברה מחזיקה כמה מוצרים מקומיים וכמה מותגי יבוא, היא יכולה להציע בבית המרקחת שלה מגוון רחב של מוצרים שלה, לצד מגוון מצומצם יותר של המותגים האחרים. בתי מרקחת מוכרים גם מוצרים שאינם קנאביס, וזה מגדיל את ההכנסות, עם שולי רווח נמוכים משל הקנאביס עצמו, אבל מוכרים אותם בערוץ שקיים ממילא, אז התוספת לא רעה".

עדן מאמינה כי חברות שביצעו הנפקה, כמו אינטרקיור או IMC, משנות את המעמד שלהן בעולם. "חברת טילריי  (שהיא גם שותפה של אינטרקיור, ג"ו) דיווחה על רצון לבצע רכישות גדולות. יותר קל לה לרכוש חברה שנסחרת שהמשקיעים הציבוריים מכירים, וכבר קיבלה סיקור חיובי של אנליסטים, וזאת בנוסף לרכישות שהחברות הנסחרות עצמן עושות. אצל מי שלא יפרוץ קדימה בצורה כזו, תהיה נסיגה לממוצע. לא נופתע אם בין החברות שכרגע לא פרצו קדימה, יהיו מיזוגים או שחברה כזו תירכש על ידי חברה זרה שמעוניינת בשוק הישראלי".

עוד כתבות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר