גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחירי האנרגיה באירופה הגיעו לשיא לאחר שהרוח הפסיקה לנשוב

הסתמכות גדולה על כוח הרוח לצד מחסור בגז טבעי הובילו לזינוק במחירי האנרגיה

טורבינות רוח / צילום: Shutterstock, windwalk
טורבינות רוח / צילום: Shutterstock, windwalk

שווקי הגז הטבעי והחשמל כבר היו בעלייה באירופה כשנכנס לתמונה זרז חדש: הרוח בים הצפוני הסוער הפסיקה לנשוב.

ההאטה המיידית בייצור חשמל מאנרגיית רוח מול חופי בריטניה בשבועות האחרונים הייתה כמכת שוט לשווקי אנרגיה מקומיים. מפעלי חשמל בפחם ובגז נאלצו לייצר את מה שהרוח לא ייצרה.

מחירי הגז הטבעי, שכבר עלו בעקבות ההתאוששות מהמגפה והעדר רזרבות דלק במצבורים ובמאגרים, והגיעו לשיא של כל הזמנים. פחם תרמי, שכבר זמן רב מסתכלים עליו בעין עקומה בגלל פליטות הפחמן שלו, יצא משפל מתמשך בגלל שחברות חשמל חייבות להפעיל מפעלי ייצור לגיבוי.

המקרה הזה מדגיש את המצב הרגיש ששווקי האנרגיה באזור מתמודדים מולו לפני החורף האירופי הארוך. הזינוק במחיר החשמל היה חריף ביותר בבריטניה, שנשענה על חוות רוח על מנת להגיע לצמצום פליטות הפחמן שלה עד שנת 2050. מחירי קרדיטים של פחמן, שחברות חשמל רוכשות כדי לקבל רשות לשרוף דלקי מאובנים, גם הם הגיעו לשיא.

"הרבה אנשים היו מופתעים מזה", אמר סטפן קונסטנטינוב, כלכלן אנרגיה בכיר בחברת הנתונים ICIS לגבי הזינוק במחירי החשמל. "אם זה היה קורה בחורף כשהביקוש משמעותית גבוה יותר, אז זה היה הופך לאיום של ממש על יציבות המערכת".

בשיאם, מחירי החשמל בספטמבר עלו יותר מכפלים והיו גבוהים פי שבעה מאשר בתקופה המקבילה ב־2020. שווקי האנרגיה זינקו גם בצרפת, הולנד וגרמניה.

מחירי חשמל שיימסר ביום המחרת עלו ל־285 לירה שטרלינג למגה וואט/שעה בבריטניה כשמהירות הרוח ירדה בשבוע שעבר, על פי ICIS. המחיר הזה מקביל ל־395 דולר למגה וואט/שעה ומהווה שיא שלא נרשם מאז 1999.

בשווקי החשמל, מחיר הייצור אצל הספק היקר ביותר קובע את המחירים לכולם. המשמעות היא שכאשר מדינות צורכות חשמל ממפעלים תרמיים שיש להם עלויות הפעלה גבוהות באופן יחסי, הן מעלות את המחירים לכל השוק. עלויות ההפעלה במפעלי דלק מאובנים גבוהות כעת לאחר עלייה ללא הרף במחיר הגז, הפחם והרישיונות לפליטת פחמן.

מחירי האנרגיה יכולים לעלות אפילו יותר אם הטמפרטורות הקרירות יגרמו להפסקת חידוש מאגרי הגז לפני תקופת שיא הביקוש בחורף, כך אמר טום לורד, סוחר פחמן בחברה הבריטית Redshaw Advisors. "יש לך שוק גז שהוא מאוד הדוק", אמר.

שווקי החשמל, הגז, הפח והפחמן באופן טיפוסי ניזונים זה מזה. מחירי גז גבוהים גורמים לחברות חשמל לשרוף יותר פחם, ואז הן צריכות לקנות יותר קרדיטים לפליטת פחמן. האשראי היקר לפליטת פחמן גורם לחברות לפנות חזרה לגז, שמחירו שוב עולה בגלל שמלאי הדלק אינו גבוה.

למעגל הסגור הזה פוטנציאל להדהד בכלכלה באופן נרחב יותר. נשיאת הבנק המרכזי של אירופה קריסטין לגארד התייחסה החודש לשווקי האנרגיה כאחד הגורמים המרכזיים האחראיים לעלייה באינפלציה.

אנרגיית רוח ייצרה כרבע מהחשמל של בריטניה בשנה שעברה, על פי החברה המפעילה National Grid. לאחר שהרוח דעכה החודש, ביקשה National Grid מהחברה Electricite de France להפעיל מחדש את תחנת הפחם West Burton A הנמצאת בנוטינגהמשיר. בעתיד זה לא יהיה אפשרי: הממשלה הבריטית הודיעה שהיא רוצה שכל מפעלי הפחם ייסגרו עד שנת 2024.

כמובן, בזמנים מסוימים רוחות חזקות הביאו לכך שהחשמל היה זול. אבל החודש, חוות רוח בבריטניה ייצרו פחות מגיגה וואט בודד בימים מסוימים, כך אמר קונסטנטינוב. ההספק המלא הוא 24 גיגה וואט. עבודות תחזוקה על כבלים תת־ימיים הגבילו את יבוא החשמל מצרפת.

מי שהפסיד מהזינוק במחירים הן חברות שיש להן צריכת חשמל גדולה שהן חייבות לחדש בהסכמי אנרגיה שנתיים וחברות שלא גידרו את חשבונות החשמל שלהן.

שתי חברות אנרגיה מבריטניה - PFP Energy ו־MoneyPlus Energy - פשטו רגל כשמחירי החשמל זינקו החודש. החברות, שביחד יש להן 94,000 לקוחות הצורכים חשמל וגז, לא החזירו בקשה לתגובה.

בין המרוויחים מהמצב הזה היו חברות אמריקאיות ורוסיות המייצאות גז לאירופה, כמו גם ספקי אנרגיה מתחדשת המייצרים חשמל שכמעט ואין להם עלויות תפעול. מניות Cheniere Energy, יצואנית אמריקאית גדולה של גז טבעי מעובה, עלו ב־47% השנה.

העלייה במחיר מדגישה את הצורך לכך שיהיה מלאי גיבוי לזמנים בהם הרוח לא נושבת והשמש לא זורחת, כך אמר מארק דיקינסון, מנכ"ל Inspired, חברה המייעצת לחברות אחרות על עלויות אנרגיה ושינוי האקלים.

בין האפשרויות הקיימות: מפעלים חשמל תרמיים לגיבוי, אחסון בסוללות או כבלים לייבוא חשמל משווקים אחרים.

עוד כתבות

שליחים של וולט / צילום: פביו טרופה

השת"פ בין וולט לסיבוס בצומת דרכים: עשויים להיפרד ברבעון הבא

שיתוף הפעולה בין חברת המשלוחים לענקית כרטיסי ההסעדה נבחן מחדש ועשוי להסתיים כבר בחודשים הקרובים ● לגלובס נודע כי בעקבות שיחה בניהן הוחלט כי לעת עתה שיתוף הפעולה יימשך כסדרו

BYD ATTO 2

ישאיר לכם עודף מ-150 אלף שקל: קרוס-אובר חשמלי מאובזר במיוחד

BYD ATTO 2, הקרוס־אובר הקומפקטי החשמלי החדש של BYD, שומר על ממדים חיצוניים מותאמים היטב לעיר ● יש לו תא נוסעים מרווח ומאובזר, נוחות נסיעה טובה וטווח חשמלי מכובד ● המחיר נגיש אבל הפלח צפוף

טוביה לוסקין, המייסד והמנכ''ל לשעבר / צילום: תמר מצפי

סוף לסכסוך: מייסד גבעות עולם יוצא בנזיד עדשים, החברה חוזרת לקידוחים

לאחר 12 שנות מאבק משפטי, נפרדת שותפות הנפט "גבעות עולם" מהמייסד טוביה לוסקין, שמכר את חלקו תמורת כ־1.2 מיליון שקל בלבד ופטור מחובות עתק ● כעת מכריזה ההנהלה על "דף חדש" וחזרה להפקת נפט מסחרית: "מחפשים שותף אסטרטגי, וגם נגייס הון בבורסה"

פרסומת של ארטליסט לסופרבול / צילום: צילום מסך

יותר מ-8 מיליון דולר ל-30 שניות: אף אחד כמעט לא מזפזפ בפרסומות הסופרבול

הסופרבול, שישודר ביום ראשון הקרוב, הוא לא רק אירוע ספורט משמעותי עם 120 מיליון צופים - אלא גם אחד מאירועי הפרסום הגדולים בעולם ● השנה יקחו בו חלק שלוש חברות ישראליות, והטרנד הבולט הוא מעבר מפרסומת חד-פעמית לחוויה אינטראקטיבית "360"

בצלאל זיני / צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

בצלאל זיני, אחיו של ראש השב"כ, מואשם בהברחות לעזה במאות אלפי שקלים

הפרקליטות מייחסת לבצלאל זיני, שהיה אחראי על הכנסת כלים הנדסיים לעזה, עבירות של סיוע לאויב במלחמה, פעולה ברכוש למטרות טרור ולקיחת שוחד, אחרי שהבריח סיגריות לרצועה בשלושה סבבים ● "הנאשמים היו מודעים לאפשרות שהסחורות יגיעו לידי חמאס ויסייעו לו לשמר שרידות כלכלית ואחיזה שלטונית"

שילוט של פולימרקט לקראת הבחירות לראשות עיריית ניו יורק / צילום: ap, Olga Fedorova

"מכונת האמת" של פולימרקט: איך פלטפורמת ההימורים הפכה לענקית בשווי 9 מיליארד דולר

שיין קופלן, מייסד פלטפורמת ההימורים פולימרקט, הצליח להפוך מיזם קריפטו שנוי במחלוקת לאחד המדדים המשפיעים ביותר באמריקה ● בין הימורים על מלחמות לטענות על מניפולציות בפרסי נובל, הפלטפורמה שהוגדרה כ"מכונת אמת" כבשה את המיינסטרים והכניעה את הרגולטורים ● האם זהו עוד קזינו או עתיד המידע?

האם רגולציית הסייבר לרכב תחסום יבוא דגמים מסוימים? / אילוסטרציה: Shutterstock

המהלך הדרמטי של הממשלה: התקנה שעשויה לעצור את יבוא הרכבים הפופולריים

יבוא רכבים לישראל יחוייב השנה באישורי סייבר, לפי תקנות משרד התחבורה ● ב-2025, ישראל הובילה ביבוא רכבים סיניים מופחתי זיהום ודורגה 14 בעולם ביצוא מוחלט ● וגם: עודפים מוזלים של "אפס ק"מ" גם בחודש פברואר ● השבוע בענף הרכב

מרטין שלגל, נגיד הבנק המרכזי השוויצרי / צילום: Reuters, Maximilian Schwarz

הדילמה השוויצרית: איך להגן על הכלכלה, לשמור על הפרנק ולא לעצבן את טראמפ

בעוד שהדולר מוסיף ונחלש, והעולם מחפש יציבות, שווייץ ניצבת בפני "צרות של עשירים": המטבע המקומי בשיא של עשור, האינפלציה במדינה אפסית, והחשש מפגיעה ביצוא גובר ● האם הנגיד מרטין שלגל יחזור לריבית שלילית ויסתכן בעימות חזיתי מול ממשל טראמפ?

כמה ימי מחלה העובדים הישראלים לוקחים? / אילוסטרציה: Shutterstock

כמה ימי מחלה העובדים הישראלים לוקחים? הנתונים מנפצים כמה מיתוסים

האם הורים לילדים קטנים לוקחים יותר ימי מחלה מאחרים, ובאילו ימים ישראלים נוטים להיעדר? ● חברת חילן Value ניתחה את דיווחי ימי המחלה של מאות אלפי עובדים מסקטורים שונים, וחלק מהמסקנות מפתיעות ● שוק העבודה במספרים, מדור חדש

פרופ' נרי אוקסמן / צילום:  Conor Doherty, courtesy of OXMAN

"בכלכלה הסמויה של הטבע יש פוטנציאל עצום לתיקון העולם": נרי אוקסמן חושפת את החברה החדשה שהקימה

היא מפתחת נעליים שאפשר לשתול אחרי השימוש, מתכננת בתים שמגדלים את עצמם, ומגדלת במעבדה אוכמניות שאיש לא טעם 450 שנה ● אחרי 25 שנה באקדמיה, פרופ' נרי אוקסמן, מהחוקרות המשפיעות בתחומי הארכיטקטורה והעיצוב, רוצה ליישם את החזון שלה לסינרגיה בין בני אדם לטבע ● וגם: ההתמודדות עם הסערה שנקלעה אליה בעקבות פעילותו הפרו־ישראלית של בן זוגה, המיליארדר ביל אקמן

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שוקי החיזוי מגלגלים מיליארדים בניבוי העתיד, אך בישראל אין עליהם פיקוח

שוקי החיזוי דוהרים למחזור של טריליון דולר והופכים ללהיט התורן של עולם ההשקעות ● הכניסה של Plus500 הישראלית מעוררת את המשקיעים, אך בישראל הרגולציה נותרה מאחור

פרסומים לדירות חדשות כשהמחיר המצוין הוא למ''ר / צילום: צילומי מסך

במקום סכום כולל לדירה, מפרסמים מחיר למ"ר: מה עומד מאחורי השינוי השיווקי

עוד ועוד חברות שמוכרות דירות נוקבות במחיר למ"ר, ולא במחיר של הדירה ● המספרים האלה היו בדרך כלל שמורים לשמאים ולאנשי מקצוע, ולא לקהל הרחב ● המטרה: לעשות סטנדריטזציה למחירים ● מומחים: "המגמה כבר חורגת מתחום תל אביב"

חבר הכנסת אחמד טיבי יומן השבוע, כאן ב', 04.02.26 / צילום: איל יצהר

עד כמה הרצח בחברה הערבית חריג ביחס לעולם?

ח"כ אחמד טיבי אמר ששיעור הרצח בחברה הערבית גבוה ביחס לעולם ● הנתונים מראים שהוא צודק - ויש רק שלוש מדינות שרשמו שיעורי רצח גבוהים יותר ● המשרוקית של גלובס

הזבל עולה על גדותיו / צילום: Shutterstock

בין ההצהרות למעשים: ישראל לא נגמלת מקבירת הפסולת באדמה

בישראל, בניגוד לעולם, עדיין רוב הפסולת מוטמנת בקרקע ● מדובר במצב בעייתי ממגוון סיבות, כשאחת מהן היא שהמקום הולך להיגמר ● מאמצי הממשלה לא הביאו לשינוי בשטח, והמשבר מעבר לפינה ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי הטיפול בפסולת

סטיב וויטקוף / צילום: ap, Evelyn Hockstein

דיווח: צוות המו"מ האמריקני עזב את מקום השיחות בעומאן

נוכחות מפקד סנטקום במו"מ הגבירה את המתיחות בין ארה"ב ואיראן ● דיווח בניו יורק טיימס: באיראן מוכנים להשהות את תוכנית הגרעין בתמורה להסרת הסנקציות ● דוברת הבית הלבן: "טראמפ רוצה עסקה עם איראן, אבל אני רוצה להזכיר לאיראנים שיש לנשיא גם אופציות אחרות" ● צה"ל תקף במהלך הלילה ברצועת עזה בתגובה לירי מחבלים ● עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

מגמה שלילית בתל אביב; מדדי הקלינטק והביטחוניות ירדו ב-3%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.9% ● טאואר זינקה לאחר שהודיעה על שת"פ עם אנבידיה, אך מחקה את העליות זמן קצר לאחר מכן ● מג'יק ומטריקס התאוששו מעט לאחר הצניחה במניות ה-IT אתמול ● הביטקוין יורד לשפל של כשנה וחצי ● וגם: בבנק אוף אמריקה מצפים שהטלטלה בתחום הטכנולוגיה תייצר הזדמנויות במניות השבבים

בדיקת ינשוף / צילום: Shutterstock

האנשים שהשתכרו בלי ששתו אלכוהול, וההסבר המפתיע

דמיינו שאתם נעצרים ע"י שוטר. לא שתיתם אלכוהול, ואתם אפילו מסכימים לבדיקה - אבל בדיקת הינשוף מצביעה על שכרות ● כעת, מחקרים מסבירים את התופעה הנדירה: "תסמונת המבשלה העצמית" - מצב רפואי שבו הגוף שלכם מייצר אלכוהול באופן טבעי, מבלי ששתיתם אפילו טיפה

קריית שמונה. תצליח איפה שחיפה ובאר שבע נכשלו? / צילום: Shutterstock

בין פנטזיה למציאות בגליל: אוניברסיטה ושדה תעופה הם לא תמיד תרופת קסם

ההכרזות על שדה תעופה ואוניברסיטה בקריית שמונה מצטיירות כהבטחה למהפך בצפון ● בפועל, ניסיון העבר מלמד שנגישות ולימודים לבדם אינם משנים מגמות הגירה ● בלי תעסוקה, שירותים ואקוסיסטם עירוני מתפקד, קריית שמונה עלולה להישאר תחנת מעבר זמנית

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

דיווח: איראן מוכנה לדון גם בטילים - וגם בתמיכתה בארגוני טרור

הניו יורק טיימס דיווח: באיראן מוכנים להעלות נושאים נוספים, מעבר לגרעין, בשיחות המו"מ שייפתחו מחר ● כמעט שנתיים וחצי עברו מתחילת המלחמה ולקראת המעבר המתוכנן לשלב ב' של הסכם הפסקת האש - צה"ל טיפל רק בכמחצית מהמנהרות ברצועת עזה ● לפחות תשע מדינות מהאזור העבירו מסרים לבית הלבן וביקשו - אל תבטלו את הפגישה עם האיראנים ● סגן נשיא ארה"ב ג'יי.די ואנס: "לאיראן לא יכול להיות נשק גרעיני - זה המטרה העיקרית של טראמפ" ● עדכונים שוטפים

הדמיית הפרויקט של חג'ג' בשדה דב. יאושר ברישוי עצמי / הדמיה: FIRST

עשרה היתרים כבר ניתנו במסלול רישוי עצמי: "מקצר 3 שנים לפחות מהתהליך"

מתחילת השנה ניתן להגיש היתרים במסלול הרישוי העצמי גם עבור בניינים גבוהים. לשניים כאלו, ברובע שדה דב, כבר הוגשו בקשות להיתר ● עד היום אושרו רק היתרים בודדים, והבניין הגבוה ביותר בן 4 קומות ● היזמים מרוצים: "סכומים אדירים שנחסכים"