גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סין לא מוותרת לאף אחד ודואגת שכולם יכתבו "טיוואן" כפי שהיא רוצה – כולל תיכון בקולורדו

אף ארגון אינו קטן מדי או נידח מדי לחמוק מעיניהם הבולשות של בירוקרטים סינים הבודקים בקשות של עמותות להיות נוכחים באירועים של האו"ם

טייוואן / צילום: Shutterstock, Sean Pavone
טייוואן / צילום: Shutterstock, Sean Pavone

בניסיון לתת לחלק מהסטודנטים שלו טעימה של יחסים בינלאומיים, פנה תיכון רג'יס הישועי מקולורדו לאו"ם לקבלת רשות לשלוח נציגים שיהיו נוכחים במפגש מועצת האו"ם על מעמדן של הנשים.

באביב האחרון, הוועדה באו"ם שעוסקת ברישויים כאלה שלחה לתיכון דואר אלקטרוני. נכתב שם שיש בעיה: באתר של תיכון רג'יס הישועי השתמשו בטרמינולוגיה הלא נכונה לטייוואן, האי הנשלט באופן דמוקרטי. הוועדה הציעה לשנות את הניסוח ל"טייוואן, מחוז של סין".

בייג'ינג כבר זמן רב מנצלת את כוחה הרב כדי לאתגר ממשלות וארגונים בינלאומיים לגבי טענתה שטייוואן היא חלק מסין. היא גם מנדנדת יותר ויותר לננסים של הדיפלומטיה הבינלאומית, כמו תיכון רג'יס הישועי, לגבי הנושא הזה.

"אנחנו דג רקק", אמרה כריסטינה ולה, המורה לספרדית ששלחה את הבקשה של התיכון מאורורה, קולורדו, לאו"ם.

סין יושבת בוועדת האו"ם לארגונים לא ממשלתיים, הנותנת אישורים לקבוצות קטנות או גדולות להיות נוכחות באירועים של האו"ם. בפגישות הציבוריות של הוועדה, כל נציג יכול לעכב בקשה של גוף כלשהו. בירוקרטים סינים בודקים כל קבוצה שמגישה בקשות לוועדה, ובודקים כל פינה באתרי האינטרנט שלה לגבי התייחסויות לטייוואן, כך אומרים חוקרים שלמדו את התנהלות הוועדה. אם קבוצה כלשהי לא תשתמש במינוח האהוב על בייג'ינג, סין תבקש מהוועדה להעביר הלאה בקשה לשינויים.

בפגישה של הוועדה ממאי, ביקשה סין שתיכון רג'יס הישועי ישנה את הדרך שבה הוא מתייחס לטייוואן. זמן קצר אחר כך, שלחה הוועדה דואר אלקטרוני לבית הספר לגבי מאמר המופיע באתר שלו על תלמידה שהצטרפה לאיגוד של נערות בגיל תיכון לצד נערות ממדינות אחרות, כולל טייוואן, כך מספרת ולה, המורה לספרדית.

"אף אחד לא היה מגיע לעמוד הזה סתם במקרה", אמרה ולה.

היא חשבה שהבקשה מוזרה אבל הוסיפה "מחוז של סין" למאמר כפי שהתבקשה. לפני שבוע, אישרה וועדת האו"ם את הבקשה שהגישה בשם התיכון.

עקביים ותוקפניים

במהלך מושב הקיץ של הוועדה שנגמר ביום שישי, ציינה סין שטרמינולוגיה שגויה לגבי טייוואן מעכבת בקשות אחרות מלפחות שש קבוצות שונות, כולל איגוד תעשיית האופניים הבינלאומי, אגודת טבע צרפתית ששמה איגוד שלושת הקיפודים והעמותה "לכל אנשי הירח", איגוד של עורכי דין העוסקים בחקר החלל שמנסים לשמר את אתרי הנחיתה על הירח כדי שלא ייהפכו בעתיד הרחוק למלכודות תיירים.

"הם עקביים ותוקפניים לגבי זה", אמרה אלינור אופנשו, שהעמותה שלה, השירות הבינלאומי לזכויות אדם, עוקבת מקרוב אחרי פעילות הוועדה. "והם לא ינוחו עד שהעמותות יעשו את השינוי שהם מבקשים".

בטייוואן מתקיים שלטון אוטונומי מאז 1949, כשהממשלה הסינית דאז ברחה מהיבשת לאי אחרי שהפסידה במלחמת האזרחים לקומוניסטים. האו"ם הכיר בממשלת טייוואן כמושלת בסין עד שעבר להכרה בבייג'ינג ב-1971. מאותו רגע טייוואן אינה חברה באו"ם.

מאז, אימץ האו"ם את התיאור הסיני של בייג'ינג. דובר של האו"ם אמר שמשתתפים צריכים להתייחס לטריטוריה כ"טייוואן, מחוז של סין", והוועדה "מבקשת מעמותות לכבד את המינוח של האו"ם לגבי כל השמות הגיאוגרפיים". המשלחת הסינית לוועדת האו"ם על ארגונים לא ממשלתיים לקחה על עצמה את התפקיד לוודא שכל מי שרוצה להתקשר עם האו"ם מודע לכך.

ארגונים רבים המבקשים אישורים מהאו"ם, כמו תיכון רג'יס הישועי, לא נוכחים בפגישות הוועדה ולומדים על הבקשה לדיוק המינוח דרך דואר אלקטרוני, שם לא כתוב איזו מדינה ביקשה את השינוי. מבלי להיות מודעות לוויכוח הפוליטי או סתם מתוך אדישות לגביו, רבות מהן עושות כפי שנתבקשו על מנת לזרז אישור בקשות, כך אמרה רנה סיו אינבודן, עמיתה במרכז שטראוס לביטחון וחוק בינלאומי באוניברסיטת טקסס, שחקרה את הוועדה.

יין פאטון, מנכ"ל האיגוד הסביבתי של האוניברסיטאות והמכללות בבריטניה, אמר שהניסוח "מחוז של סין" נוסף לכמה מדפי האינטרנט הנידחים יותר של הקבוצה לאחר שהתבקש לעשות כן בידי הוועדה.

"עשינו זאת כי היינו נחושים להיכנס ולהשפיע על מערכת האו"ם הזו מבפנים", אמר.

בשימוע של הוועדה במאי, הנציג הסיני ז'אנג ז'ה ביקש שקהילת היוגה העולמית, המקדמת "סגנון חיים של יוגה בכל העולם וללא אפליה מכל סוג", תשנה את המינוח של טייוואן על גבי האתר שלה. בפגישה עוקבת, שאל ז'אנג את דיליפקומאר תנקפאן, מייסד הארגון שנוכח באופן אישי, אם הוא פתר את הנושא.

"כבר הוצאנו את השם", ענה תנקפאן, על פי השידור המקוון של המפגש. הוא אמר שזה לא קרה עד עכשיו כי מנהל האתר שכח ללחוץ על הכפתור לעדכון הגרסה האחרונה של האתר.

הוא אמר לז'אנג שהטעות תוקנה. התמונה של קלודיה לין, לצד התואר שלה: "נציגת הנוער של טייוואן", נעלמו מהאתר. וועדת האו"ם אישרה את בקשתה של קהילת היוגה.

לין אמרה שתנקפאן לא אמר לה לפני שמחק אותה מהאתר. היא אמרה שמבחינתה השינוי לא מפריע ואין לה עניין להיות מעורבת בנושאים גיאופוליטיים. תנקפאן סירב להגיב.

בשנה שעברה, הנציגה האמריקאית בוועדה העירה לסין לגבי הנוהג הזה. ארגונים צריכים להיות מסוגלים להתייחס לטייוואן איך שירצו, אמרה קורטני נמרוף, והתעקשות על מינוח "שהוא בהתאם לעמדות פוליטיות מסוימות... תהיה בעלת השפעה שהיא כמו צנזורה על הנוכחות המקוונת של ארגונים מסוימים".

ז'אנג ענה לה ש"ריבונות ורציפות טריטוריאלית של מדינות חברות באו"ם" היא עקרון ליבה של האו"ם, כך ש"שימוש במינוח הנכון הוא אחד הקריטריונים הבסיסיים ביותר להגשת בקשה".

כשצפתה בשידור המקוון של הוועדה משבוע שעבר, ראתה מישל הנלון, המייסדת השותפה של הארגון "למען כל אנשי הירח" את סין מתשאלת קבוצות שונות לגבי הדרך בה הן מתארות את טייוואן. "חשבתי לעצמי, 'אויש, נו באמת'", אומרת הנלון, המנהלת המרכז לחוקי אוויר וחלל באוניברסיטת מיסיסיפי.

"ואז זה קרה לנו", אמרה. "אפילו לא ידעתי שיש אצלנו התייחסות לטייוואן".

יום אחר כך, הוועדה שלחה לה דואר אלקטרוני שכיוון אותה לעמוד התרומות באתר שלה, שם ישנו תפריט גלילה של מדינות ומופיעים בו האי טייוואן והטריטוריות הנשלטות על ידי סין הונג קונג ומקאו. בדואר האלקטרוני הציעו לה להוסיף "מחוז של סין" למילה טייוואן וכמו כן להוסיף את הביטוי "מחוז אדמיניסטרטיבי מיוחד של סין" אחרי השמות של הונג קונג ומקאו.

ברצונה לפתור את הנושא במהירות כדי שהארגון שלה יוכל לתת הצהרות בוועידת האו"ם על שימוש לצרכי שלום בחלל החיצון, מחקה את כל העמוד.

"בכנות, אנחנו לא מקבלים כל כך הרבה תרומות דרך האתר", אמרה הנלון. היא מקווה שהוועדה תאשר את בקשתה במושב הבא שלה.

צ'או דנג השתתף בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

קצב האינפלציה השנתי באוקטובר ללא שינוי - 2.5%; מחירי הדירות יורדים חודש שביעי ברציפות

מדד המחירים לצרכן עלה באוקטובר ב-0.5%, כאשר עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי ירקות ופירות והלבשה והנעלה ● מחירי הדירות ירדו באוגוסט-ספטמבר ב-0.3% בהובלת מחוזות חיפה ומרכז ● יוני פנינג, מזרחי טפחות: "הסתברות של 90% להורדת ריבית ע"י בנק ישראל" ● הדולר מתחזק מול השקל

GAC HYPTEC HT / צילום: יח''צ

הרכב הסיני הזה מזכיר את טסלה Y, וזול ממנה בעשרות אלפי שקלים

AION HT, הקרוס-אובר החשמלי הגדול של GAC, מציב את טסלה Y על הכוונת, אבל זול ממנה בעשרות אלפי שקלים ● יש לו תא נוסעים מאובזר ויוקרתי, ואיכות נסיעה טובה, אם כי מערכת ההנעה צנועה למדי

שלוש עצות מיתולוגיות למנהלים / צילום: Shutterstock

טוב, רע, טוב: מה הדרך המיטבית לתת משוב לעובדים ולמה מנהלים נמנעים ממנה?

למה חופש לעובדים הוא לא תמיד טוב ● איך זה שאנחנו מעדיפים משוב שלילי על חיובי ומדוע מנהלים נמנעים מלתת כזה ● וכיצד ג'ף בזוס מציע לפעול כשלא מצליחים לרתום את הצוות למשימה? המלצות למנהלים לעובדים ● פופקורן

קניות בקניון / צילום: Shutterstock, YIUCHEUNG

הצריכה הפרטית בריבאונד משמעותי ברבעון השלישי - קצב של 5.3%

התוצר רשם ברבעון השלישי של 2025 עלייה של 12.4% לעומת הרבעון הקודם - כך עולה מאומדן ראשון שמפרסמת היום הלמ"ס ● בהשוואת הרבעון השלישי למקבילו אשתקד, העלייה בתוצר מתונה יותר ועומדת על 3.5%, אך עדיין מדובר בקצב צמיחה שעולה על תחזיות הכלכלן הראשי באוצר

בודקים את המיתוס. פגיעת ברק / צילום: Maxime Raynal

ברק לא מכה באותו מקום פעמיים? חוקי הפיזיקה קובעים אחרת


אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: למרות הביטוי המוכר, בפועל חוקי הטבע והפיזיקה עובדים באופן הפוך לחלוטין

דירה במגדל בר''ג נמכרה ב־15% מעל מחיר השוק / צילום: Shutterstock

בכמה נמכרה דירת 2 חדרים במגדל סיטי טאואר ברמת גן?

המגדל היוקרתי מציע מבחר גדול של דגמי דירות, ורמת המחירים בו יציבה בשנתיים האחרונות ● הדירה, עם 2 חדרים בשטח של 51 מ"ר, נמכרה ב-2.23 מיליון שקל

מצב השווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה צריך לדעת כשפורשים לפנסיה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הזינוק במחזורי המסחר הפך למכרה זהב עבור הבורסה ● מנהל ההשקעות שבטוח - זה לא הזמן למכור את מניות הבנקים ● הטיפים שיכולים לחסוך לכם מיליון שקל ויותר ● וגם: ארבע חברות מישראל שוברות שיאים בוול סטריט

גלולת הקסם של כוכבי הוליווד / צילום: PA - Jordan Strauss, Evan Agostini, Jordan Strauss

הגלולה שמשגעת את אמריקה, הרופאים שידם קלה על ההדק - והביקורת

היא פותחה כדי להפחית לחץ דם וקצב לב אבל בשנים האחרונות הפכה פרופרנולול לתרופת ההרגעה שהסלבס לא זזים בלעדיה - על השטיח האדום, לפני הופעות וגם בדייטים וחתונות ● אפילו הרופאים כבר לא מהססים, עם זינוק של 28% במספר המרשמים, למרות שב-FDA התכוונו למשהו אחר לגמרי

מהרן פרוזנפר / צילום: דוברות משרד האוצר

דיל חדש באוצר: סמוטריץ' בוחן מינוי אישה כחשכ"לית בתמורה לאישור ראש אגף התקציבים

ארבעה חודשים אחרי שהמינוי של מהרן פרוזנפר לתפקיד ראש אגף התקציבים נפסל בטענה לחוסר ייצוג לנשים בצמרת האוצר, נבחנת בסביבת השר סמוטריץ' פשרה תקדימית: מינוי חשכ"לית חדשה במקום הארכת כהונתו של יהלי רוטנברג ● בינתיים, הצעת תקציב 2026 מגובשת ללא ממונה על התקציבים וללא ממלא מקום

מטוס F-15 איגל אמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove/News Images/Sipa USA

השכנה של ישראל לוחצת על ארה"ב: תמכרו לנו מטוסי קרב חדשים

חברת וונדר רובוטיקס תשיק רחפן תקיפה חדש שיבצע את טיסותיו הראשונות כבר בימים הקרובים ● אזרבייג'ן מציגה מערכת הגנה אווירית חדשה שרכשה מסין ● מצרים מנהלת מו"מ עם ארה"ב לרכישת עשרות מטוסי קרב ● וגם: הסינים מעתיקים מל"ט מתאבד מאיראן ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מייקל רפפורט / צילום: Charles SykesBravo via Gettyimages

מייקל רפפורט שילם מחיר על תמיכתו בישראל, אבל מתעקש: "אני לא קורבן"

השחקן מייקל רפפורט התבלט במלחמה כאקטיביסט פרו–ישראלי ● "תמיד הייתי יהודי גאה", הוא אומר בראיון לקראת השתתפותו בוועידת ישראל לעסקים של גלובס שתיערך ביום ראשון הבא, אבל יש לזה מחיר: "איבדתי חברים, עבודה" ● עכשיו הוא שוב מושך אש: "ממדאני נבחר לראשות ניו יורק כי אנשים הוזנו במידע שגוי"

מחשוב קוונטי / צילום: AP

כולם מסכימים שזו תהיה המהפכה הטכנולוגית הבאה. אבל מי תהיה ה"אנבידיה" של התחום?

מחשוב קוונטי הולך ומתברר בתור המהפכה הטכנולוגית שצפויה לקחת את המחשוב המתקדם בעולם לשלב הבא ● גם בשוק ההון מזהים את הפוטנציאל והמניות בתחום הציגו תשואות פנומנליות בשנה האחרונה ● אבל עליות של אלפי אחוזים מביאות גם ירידות חדות, ויש מי שמשוכנעים: הדבר הגדול הבא יגיע מהשוק הפרטי או מענקיות הטכנולוגיה

יעל אבירם רוזנפלד / צילום: כפיר זיו

המנהלת שמחליטה מי יקבל משרה באנבידיה: "אני תמיד אומרת - תעזו"

יעל אבירם רוזנפלד, שמובילה את תחום הגיוס של ענקית השבבים בישראל, מגלה מה החברה מחפשת דווקא במועמדים צעירים - ומדוע סקרנות, גמישות ויכולת למידה חשובות יותר מניסיון ● בראיון לגלובס היא מדברת על האיזון בין טכנולוגיה לאנושיות, ועל החוסן שנדרש כדי להחזיק מעמד בעולם שמשתנה כל הזמן

זאב הבלהות / צילום: Shutterstock

תחזיקו חזק: מה יקרה כשזאב הבלהות יחזור ליער

השבת זאב הבלהות או ציפור הדודו האייקונית לחיים אומנם מסעירה את הדמיון, אבל מהלך כזה משנה את כל התמונה ביחס לטורפים ולתחרות על משאבים ● איך עושים את זה בצורה שלא תפגע בטבע, והאם ההישג הזה רצוי בכלל?

איך בני 80 שומרים על מוח צעיר / צילום: Shutterstock

במכון ויצמן עשו מחקר ענק על הזדקנות, והממצאים מפתיעים

פרופ' מרסל משולם מאוניברסיטת נורת'ווסטרן חקר במשך שנים אלצהיימר ואז החליט לשנות כיוון ולחקור דווקא את הסוד של הסופר־אייג'רים ● פרופ' אורי אלון ממכון ויצמן חיפש את "צוק ההזדקנות" של נשים והופתע בעצמו מהממצאים ● ופרופ' ודים גלדישב, מבית החולים של הרווארד, גילה מה קורה כשמחברים בין איברים של עכבר צעיר ועכבר זקן ● שלושה חוקרי הזדקנות מספרים לגלובס על הממצאים המטלטלים והמשמעות שלהם לעתיד, וגם עונים על השאלה איך אפשר להאט הזדקנות כבר היום

המאבק בהון השחור. מימין: מנהל רשות המסים שי אהרונוביץ' ומנהל רשות המסים לשעבר ערן יעקב / צילום: איל יצהר, שחר עזרן

מנהל רשות המסים לשעבר: "איזה אדם נורמטיבי מחזיק 300 אלף שקל במזומן?"

הון עתק נעלם מדי שנה בכלכלת הצללים, אך רק בשנה האחרונה הצליחה המדינה לחשוף חלק קטן מההון השחור - בעיקר דרך רפורמות בחשבוניות ובמזומן ● ראש רשות המסים לשעבר: "המפתח הוא לזהות עסקאות לא לגיטימיות בזמן אמת ולמנוע אותן; אנחנו נעזרים ב־AI"

אילוסטרציה: Shutterstock

החולשה של מור ואנליסט בחודשים האחרונים, ומי כובשת את צמרת התשואות?

גם בחודש אוקטובר, התשואות החזקות בשוק המקומי ממשיכות לסייע לחוסכים לראות את אחת השנים החזקות ביותר בקרנות ההשתלמות והפנסיה ● גם חודש נובמבר בינתיים חיובי בישראל - אך שלילי בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

הפעם זה יצליח? המדינה נחושה לצמצם את השימוש שלנו במזומן

טיוטת חוק ההסדרים מחזירה את הניסיון להגביל החזקה של מזומן ל־200 אלף שקל בלבד ● מאז שנת 2014 מנסה המדינה לצמצם את השימוש בשטרות כדי לפגוע בהון השחור שמזין גם את ארגוני הפשיעה, אך נבלמה שוב ושוב ע"י המפלגות החרדיות ● מה שונה הפעם, ואיזו יוזמה שנגנזה דווקא הצליחה להשאיר חותם?

אמיר טייג / צילום: פרטי

המשקיע שעבר למדריד, ויצא לפנסיה מוקדמת בזכות רכישת דירות

החיים האינטנסיביים בישראל וסקרנות הובילו עיתונאי ואדריכלית לעזוב את ישראל לטובת ספרד - לאחר שהחלו להשקיע בה בנדל"ן מניב ● כעת הם מחזיקים במדריד מספר דירות, חלקן להשכרה לטווח קצר וחלקן לטווח הארוך

צילום: Shutterstock

מכלית נפט שינתה את מסלולה בפתאומיות, גורם אמריקאי אישר: איראן חטפה אותה

כמה סירות קטנות התקרבו לעבר המכלית סמוך למצר הורמוז - והיא שינתה את מסלולה ● מרכז הפעולות הימיות דיווח על המקרה כ"אירוע חשוד" וחברת אבטחה ימית טענה כי "נראה שמדובר בפעולה מכוונת" ● גורם אמריקאי רשמי אישר לסוכנות הידיעות AP מאוחר יותר כי איראן אחראית לחטיפתה של המכלית