גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סין לא מוותרת לאף אחד ודואגת שכולם יכתבו "טיוואן" כפי שהיא רוצה – כולל תיכון בקולורדו

אף ארגון אינו קטן מדי או נידח מדי לחמוק מעיניהם הבולשות של בירוקרטים סינים הבודקים בקשות של עמותות להיות נוכחים באירועים של האו"ם

טייוואן / צילום: Shutterstock, Sean Pavone
טייוואן / צילום: Shutterstock, Sean Pavone

בניסיון לתת לחלק מהסטודנטים שלו טעימה של יחסים בינלאומיים, פנה תיכון רג'יס הישועי מקולורדו לאו"ם לקבלת רשות לשלוח נציגים שיהיו נוכחים במפגש מועצת האו"ם על מעמדן של הנשים.

באביב האחרון, הוועדה באו"ם שעוסקת ברישויים כאלה שלחה לתיכון דואר אלקטרוני. נכתב שם שיש בעיה: באתר של תיכון רג'יס הישועי השתמשו בטרמינולוגיה הלא נכונה לטייוואן, האי הנשלט באופן דמוקרטי. הוועדה הציעה לשנות את הניסוח ל"טייוואן, מחוז של סין".

בייג'ינג כבר זמן רב מנצלת את כוחה הרב כדי לאתגר ממשלות וארגונים בינלאומיים לגבי טענתה שטייוואן היא חלק מסין. היא גם מנדנדת יותר ויותר לננסים של הדיפלומטיה הבינלאומית, כמו תיכון רג'יס הישועי, לגבי הנושא הזה.

"אנחנו דג רקק", אמרה כריסטינה ולה, המורה לספרדית ששלחה את הבקשה של התיכון מאורורה, קולורדו, לאו"ם.

סין יושבת בוועדת האו"ם לארגונים לא ממשלתיים, הנותנת אישורים לקבוצות קטנות או גדולות להיות נוכחות באירועים של האו"ם. בפגישות הציבוריות של הוועדה, כל נציג יכול לעכב בקשה של גוף כלשהו. בירוקרטים סינים בודקים כל קבוצה שמגישה בקשות לוועדה, ובודקים כל פינה באתרי האינטרנט שלה לגבי התייחסויות לטייוואן, כך אומרים חוקרים שלמדו את התנהלות הוועדה. אם קבוצה כלשהי לא תשתמש במינוח האהוב על בייג'ינג, סין תבקש מהוועדה להעביר הלאה בקשה לשינויים.

בפגישה של הוועדה ממאי, ביקשה סין שתיכון רג'יס הישועי ישנה את הדרך שבה הוא מתייחס לטייוואן. זמן קצר אחר כך, שלחה הוועדה דואר אלקטרוני לבית הספר לגבי מאמר המופיע באתר שלו על תלמידה שהצטרפה לאיגוד של נערות בגיל תיכון לצד נערות ממדינות אחרות, כולל טייוואן, כך מספרת ולה, המורה לספרדית.

"אף אחד לא היה מגיע לעמוד הזה סתם במקרה", אמרה ולה.

היא חשבה שהבקשה מוזרה אבל הוסיפה "מחוז של סין" למאמר כפי שהתבקשה. לפני שבוע, אישרה וועדת האו"ם את הבקשה שהגישה בשם התיכון.

עקביים ותוקפניים

במהלך מושב הקיץ של הוועדה שנגמר ביום שישי, ציינה סין שטרמינולוגיה שגויה לגבי טייוואן מעכבת בקשות אחרות מלפחות שש קבוצות שונות, כולל איגוד תעשיית האופניים הבינלאומי, אגודת טבע צרפתית ששמה איגוד שלושת הקיפודים והעמותה "לכל אנשי הירח", איגוד של עורכי דין העוסקים בחקר החלל שמנסים לשמר את אתרי הנחיתה על הירח כדי שלא ייהפכו בעתיד הרחוק למלכודות תיירים.

"הם עקביים ותוקפניים לגבי זה", אמרה אלינור אופנשו, שהעמותה שלה, השירות הבינלאומי לזכויות אדם, עוקבת מקרוב אחרי פעילות הוועדה. "והם לא ינוחו עד שהעמותות יעשו את השינוי שהם מבקשים".

בטייוואן מתקיים שלטון אוטונומי מאז 1949, כשהממשלה הסינית דאז ברחה מהיבשת לאי אחרי שהפסידה במלחמת האזרחים לקומוניסטים. האו"ם הכיר בממשלת טייוואן כמושלת בסין עד שעבר להכרה בבייג'ינג ב-1971. מאותו רגע טייוואן אינה חברה באו"ם.

מאז, אימץ האו"ם את התיאור הסיני של בייג'ינג. דובר של האו"ם אמר שמשתתפים צריכים להתייחס לטריטוריה כ"טייוואן, מחוז של סין", והוועדה "מבקשת מעמותות לכבד את המינוח של האו"ם לגבי כל השמות הגיאוגרפיים". המשלחת הסינית לוועדת האו"ם על ארגונים לא ממשלתיים לקחה על עצמה את התפקיד לוודא שכל מי שרוצה להתקשר עם האו"ם מודע לכך.

ארגונים רבים המבקשים אישורים מהאו"ם, כמו תיכון רג'יס הישועי, לא נוכחים בפגישות הוועדה ולומדים על הבקשה לדיוק המינוח דרך דואר אלקטרוני, שם לא כתוב איזו מדינה ביקשה את השינוי. מבלי להיות מודעות לוויכוח הפוליטי או סתם מתוך אדישות לגביו, רבות מהן עושות כפי שנתבקשו על מנת לזרז אישור בקשות, כך אמרה רנה סיו אינבודן, עמיתה במרכז שטראוס לביטחון וחוק בינלאומי באוניברסיטת טקסס, שחקרה את הוועדה.

יין פאטון, מנכ"ל האיגוד הסביבתי של האוניברסיטאות והמכללות בבריטניה, אמר שהניסוח "מחוז של סין" נוסף לכמה מדפי האינטרנט הנידחים יותר של הקבוצה לאחר שהתבקש לעשות כן בידי הוועדה.

"עשינו זאת כי היינו נחושים להיכנס ולהשפיע על מערכת האו"ם הזו מבפנים", אמר.

בשימוע של הוועדה במאי, הנציג הסיני ז'אנג ז'ה ביקש שקהילת היוגה העולמית, המקדמת "סגנון חיים של יוגה בכל העולם וללא אפליה מכל סוג", תשנה את המינוח של טייוואן על גבי האתר שלה. בפגישה עוקבת, שאל ז'אנג את דיליפקומאר תנקפאן, מייסד הארגון שנוכח באופן אישי, אם הוא פתר את הנושא.

"כבר הוצאנו את השם", ענה תנקפאן, על פי השידור המקוון של המפגש. הוא אמר שזה לא קרה עד עכשיו כי מנהל האתר שכח ללחוץ על הכפתור לעדכון הגרסה האחרונה של האתר.

הוא אמר לז'אנג שהטעות תוקנה. התמונה של קלודיה לין, לצד התואר שלה: "נציגת הנוער של טייוואן", נעלמו מהאתר. וועדת האו"ם אישרה את בקשתה של קהילת היוגה.

לין אמרה שתנקפאן לא אמר לה לפני שמחק אותה מהאתר. היא אמרה שמבחינתה השינוי לא מפריע ואין לה עניין להיות מעורבת בנושאים גיאופוליטיים. תנקפאן סירב להגיב.

בשנה שעברה, הנציגה האמריקאית בוועדה העירה לסין לגבי הנוהג הזה. ארגונים צריכים להיות מסוגלים להתייחס לטייוואן איך שירצו, אמרה קורטני נמרוף, והתעקשות על מינוח "שהוא בהתאם לעמדות פוליטיות מסוימות... תהיה בעלת השפעה שהיא כמו צנזורה על הנוכחות המקוונת של ארגונים מסוימים".

ז'אנג ענה לה ש"ריבונות ורציפות טריטוריאלית של מדינות חברות באו"ם" היא עקרון ליבה של האו"ם, כך ש"שימוש במינוח הנכון הוא אחד הקריטריונים הבסיסיים ביותר להגשת בקשה".

כשצפתה בשידור המקוון של הוועדה משבוע שעבר, ראתה מישל הנלון, המייסדת השותפה של הארגון "למען כל אנשי הירח" את סין מתשאלת קבוצות שונות לגבי הדרך בה הן מתארות את טייוואן. "חשבתי לעצמי, 'אויש, נו באמת'", אומרת הנלון, המנהלת המרכז לחוקי אוויר וחלל באוניברסיטת מיסיסיפי.

"ואז זה קרה לנו", אמרה. "אפילו לא ידעתי שיש אצלנו התייחסות לטייוואן".

יום אחר כך, הוועדה שלחה לה דואר אלקטרוני שכיוון אותה לעמוד התרומות באתר שלה, שם ישנו תפריט גלילה של מדינות ומופיעים בו האי טייוואן והטריטוריות הנשלטות על ידי סין הונג קונג ומקאו. בדואר האלקטרוני הציעו לה להוסיף "מחוז של סין" למילה טייוואן וכמו כן להוסיף את הביטוי "מחוז אדמיניסטרטיבי מיוחד של סין" אחרי השמות של הונג קונג ומקאו.

ברצונה לפתור את הנושא במהירות כדי שהארגון שלה יוכל לתת הצהרות בוועידת האו"ם על שימוש לצרכי שלום בחלל החיצון, מחקה את כל העמוד.

"בכנות, אנחנו לא מקבלים כל כך הרבה תרומות דרך האתר", אמרה הנלון. היא מקווה שהוועדה תאשר את בקשתה במושב הבא שלה.

צ'או דנג השתתף בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות