גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סין לא מוותרת לאף אחד ודואגת שכולם יכתבו "טיוואן" כפי שהיא רוצה – כולל תיכון בקולורדו

אף ארגון אינו קטן מדי או נידח מדי לחמוק מעיניהם הבולשות של בירוקרטים סינים הבודקים בקשות של עמותות להיות נוכחים באירועים של האו"ם

טייוואן / צילום: Shutterstock, Sean Pavone
טייוואן / צילום: Shutterstock, Sean Pavone

בניסיון לתת לחלק מהסטודנטים שלו טעימה של יחסים בינלאומיים, פנה תיכון רג'יס הישועי מקולורדו לאו"ם לקבלת רשות לשלוח נציגים שיהיו נוכחים במפגש מועצת האו"ם על מעמדן של הנשים.

באביב האחרון, הוועדה באו"ם שעוסקת ברישויים כאלה שלחה לתיכון דואר אלקטרוני. נכתב שם שיש בעיה: באתר של תיכון רג'יס הישועי השתמשו בטרמינולוגיה הלא נכונה לטייוואן, האי הנשלט באופן דמוקרטי. הוועדה הציעה לשנות את הניסוח ל"טייוואן, מחוז של סין".

בייג'ינג כבר זמן רב מנצלת את כוחה הרב כדי לאתגר ממשלות וארגונים בינלאומיים לגבי טענתה שטייוואן היא חלק מסין. היא גם מנדנדת יותר ויותר לננסים של הדיפלומטיה הבינלאומית, כמו תיכון רג'יס הישועי, לגבי הנושא הזה.

"אנחנו דג רקק", אמרה כריסטינה ולה, המורה לספרדית ששלחה את הבקשה של התיכון מאורורה, קולורדו, לאו"ם.

סין יושבת בוועדת האו"ם לארגונים לא ממשלתיים, הנותנת אישורים לקבוצות קטנות או גדולות להיות נוכחות באירועים של האו"ם. בפגישות הציבוריות של הוועדה, כל נציג יכול לעכב בקשה של גוף כלשהו. בירוקרטים סינים בודקים כל קבוצה שמגישה בקשות לוועדה, ובודקים כל פינה באתרי האינטרנט שלה לגבי התייחסויות לטייוואן, כך אומרים חוקרים שלמדו את התנהלות הוועדה. אם קבוצה כלשהי לא תשתמש במינוח האהוב על בייג'ינג, סין תבקש מהוועדה להעביר הלאה בקשה לשינויים.

בפגישה של הוועדה ממאי, ביקשה סין שתיכון רג'יס הישועי ישנה את הדרך שבה הוא מתייחס לטייוואן. זמן קצר אחר כך, שלחה הוועדה דואר אלקטרוני לבית הספר לגבי מאמר המופיע באתר שלו על תלמידה שהצטרפה לאיגוד של נערות בגיל תיכון לצד נערות ממדינות אחרות, כולל טייוואן, כך מספרת ולה, המורה לספרדית.

"אף אחד לא היה מגיע לעמוד הזה סתם במקרה", אמרה ולה.

היא חשבה שהבקשה מוזרה אבל הוסיפה "מחוז של סין" למאמר כפי שהתבקשה. לפני שבוע, אישרה וועדת האו"ם את הבקשה שהגישה בשם התיכון.

עקביים ותוקפניים

במהלך מושב הקיץ של הוועדה שנגמר ביום שישי, ציינה סין שטרמינולוגיה שגויה לגבי טייוואן מעכבת בקשות אחרות מלפחות שש קבוצות שונות, כולל איגוד תעשיית האופניים הבינלאומי, אגודת טבע צרפתית ששמה איגוד שלושת הקיפודים והעמותה "לכל אנשי הירח", איגוד של עורכי דין העוסקים בחקר החלל שמנסים לשמר את אתרי הנחיתה על הירח כדי שלא ייהפכו בעתיד הרחוק למלכודות תיירים.

"הם עקביים ותוקפניים לגבי זה", אמרה אלינור אופנשו, שהעמותה שלה, השירות הבינלאומי לזכויות אדם, עוקבת מקרוב אחרי פעילות הוועדה. "והם לא ינוחו עד שהעמותות יעשו את השינוי שהם מבקשים".

בטייוואן מתקיים שלטון אוטונומי מאז 1949, כשהממשלה הסינית דאז ברחה מהיבשת לאי אחרי שהפסידה במלחמת האזרחים לקומוניסטים. האו"ם הכיר בממשלת טייוואן כמושלת בסין עד שעבר להכרה בבייג'ינג ב-1971. מאותו רגע טייוואן אינה חברה באו"ם.

מאז, אימץ האו"ם את התיאור הסיני של בייג'ינג. דובר של האו"ם אמר שמשתתפים צריכים להתייחס לטריטוריה כ"טייוואן, מחוז של סין", והוועדה "מבקשת מעמותות לכבד את המינוח של האו"ם לגבי כל השמות הגיאוגרפיים". המשלחת הסינית לוועדת האו"ם על ארגונים לא ממשלתיים לקחה על עצמה את התפקיד לוודא שכל מי שרוצה להתקשר עם האו"ם מודע לכך.

ארגונים רבים המבקשים אישורים מהאו"ם, כמו תיכון רג'יס הישועי, לא נוכחים בפגישות הוועדה ולומדים על הבקשה לדיוק המינוח דרך דואר אלקטרוני, שם לא כתוב איזו מדינה ביקשה את השינוי. מבלי להיות מודעות לוויכוח הפוליטי או סתם מתוך אדישות לגביו, רבות מהן עושות כפי שנתבקשו על מנת לזרז אישור בקשות, כך אמרה רנה סיו אינבודן, עמיתה במרכז שטראוס לביטחון וחוק בינלאומי באוניברסיטת טקסס, שחקרה את הוועדה.

יין פאטון, מנכ"ל האיגוד הסביבתי של האוניברסיטאות והמכללות בבריטניה, אמר שהניסוח "מחוז של סין" נוסף לכמה מדפי האינטרנט הנידחים יותר של הקבוצה לאחר שהתבקש לעשות כן בידי הוועדה.

"עשינו זאת כי היינו נחושים להיכנס ולהשפיע על מערכת האו"ם הזו מבפנים", אמר.

בשימוע של הוועדה במאי, הנציג הסיני ז'אנג ז'ה ביקש שקהילת היוגה העולמית, המקדמת "סגנון חיים של יוגה בכל העולם וללא אפליה מכל סוג", תשנה את המינוח של טייוואן על גבי האתר שלה. בפגישה עוקבת, שאל ז'אנג את דיליפקומאר תנקפאן, מייסד הארגון שנוכח באופן אישי, אם הוא פתר את הנושא.

"כבר הוצאנו את השם", ענה תנקפאן, על פי השידור המקוון של המפגש. הוא אמר שזה לא קרה עד עכשיו כי מנהל האתר שכח ללחוץ על הכפתור לעדכון הגרסה האחרונה של האתר.

הוא אמר לז'אנג שהטעות תוקנה. התמונה של קלודיה לין, לצד התואר שלה: "נציגת הנוער של טייוואן", נעלמו מהאתר. וועדת האו"ם אישרה את בקשתה של קהילת היוגה.

לין אמרה שתנקפאן לא אמר לה לפני שמחק אותה מהאתר. היא אמרה שמבחינתה השינוי לא מפריע ואין לה עניין להיות מעורבת בנושאים גיאופוליטיים. תנקפאן סירב להגיב.

בשנה שעברה, הנציגה האמריקאית בוועדה העירה לסין לגבי הנוהג הזה. ארגונים צריכים להיות מסוגלים להתייחס לטייוואן איך שירצו, אמרה קורטני נמרוף, והתעקשות על מינוח "שהוא בהתאם לעמדות פוליטיות מסוימות... תהיה בעלת השפעה שהיא כמו צנזורה על הנוכחות המקוונת של ארגונים מסוימים".

ז'אנג ענה לה ש"ריבונות ורציפות טריטוריאלית של מדינות חברות באו"ם" היא עקרון ליבה של האו"ם, כך ש"שימוש במינוח הנכון הוא אחד הקריטריונים הבסיסיים ביותר להגשת בקשה".

כשצפתה בשידור המקוון של הוועדה משבוע שעבר, ראתה מישל הנלון, המייסדת השותפה של הארגון "למען כל אנשי הירח" את סין מתשאלת קבוצות שונות לגבי הדרך בה הן מתארות את טייוואן. "חשבתי לעצמי, 'אויש, נו באמת'", אומרת הנלון, המנהלת המרכז לחוקי אוויר וחלל באוניברסיטת מיסיסיפי.

"ואז זה קרה לנו", אמרה. "אפילו לא ידעתי שיש אצלנו התייחסות לטייוואן".

יום אחר כך, הוועדה שלחה לה דואר אלקטרוני שכיוון אותה לעמוד התרומות באתר שלה, שם ישנו תפריט גלילה של מדינות ומופיעים בו האי טייוואן והטריטוריות הנשלטות על ידי סין הונג קונג ומקאו. בדואר האלקטרוני הציעו לה להוסיף "מחוז של סין" למילה טייוואן וכמו כן להוסיף את הביטוי "מחוז אדמיניסטרטיבי מיוחד של סין" אחרי השמות של הונג קונג ומקאו.

ברצונה לפתור את הנושא במהירות כדי שהארגון שלה יוכל לתת הצהרות בוועידת האו"ם על שימוש לצרכי שלום בחלל החיצון, מחקה את כל העמוד.

"בכנות, אנחנו לא מקבלים כל כך הרבה תרומות דרך האתר", אמרה הנלון. היא מקווה שהוועדה תאשר את בקשתה במושב הבא שלה.

צ'או דנג השתתף בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"