גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיקויים לדוג'קוין? הקרב על הסימן המסחרי של המטבע שנהגה כבדיחה ושווה מיליארדים מתפרץ

המטבע הדיגיטלי שנועד להיות חסר ערך הגיח למרכז הבמה השנה בעזרתו של אלון מאסק. כעת ניטש קרב לגבי שמו

דוג'קוין. העתק של העתק / צילום: Shutterstock, Jiri Hera
דוג'קוין. העתק של העתק / צילום: Shutterstock, Jiri Hera

קרב כלבים פרץ לגבי השאלה למי הזכות לשם דוג'קוין.

דוג'קוין הוא מטבע דיגיטלי שהתפרסם בגלל היותו סאטירה על עולם הקריפטו. בתחילת הדרך, תוכנן כבדיחה במשך כמה שעות בודדות. המטבע הוא מחווה למם אינטרנטי ויראלי מ-2013 על כלב מגזע שיבה אינו היפני שיש לו בעיות כרוניות באיות מילים (ולכן המילה כלב מאויתת Doge ולא Dog).

יוצרי המטבע התכוונו שיהיה חסר ערך, אבל השנה הגיע המטבע למרכז הבמה הודות לדחיפה מצד מנכ"ל טסלה והקמע של המטבעות הדיגיטליים, אלון מאסק. בשיא שלו במאי, הדוג'קוין, מטבע שיש ממנו מלאי אינסופי ואין לו שום שימוש, היה שווה יותר מ-80 מיליארד דולר. כיום עומד שווי השוק שלו על כ-31 מיליארד דולר.

יחד עם זה הופיעו כמה פרויקטים דומים וניצת קרב לגבי מיהם בעלי הסימן הרשום על הדוג'קוין.

איגוד הדוג'קוין, עמותה מקולורדו שהוקמה ב-2014 על ידי יוצרי הדוג'קוין ותומכיו, לא הגישה בקשה רשמית על שם המותג דוג'קוין עד סוף אוגוסט. כעת הבקשה שלה יושבת לצד עוד שש בקשות דומות במשרד הפטנטים והסימנים הרשומים האמריקאי, שכולן מתחרים על שימוש במותג דוג'קוין, אשר בנוסף למטבעות קריפטו, צץ גם על גבי שמיכות לתינוקות וחליפות שני חלקים לגברים.

"רוב האנשים האמינו שלא משתלם לרשום סימנים רשומים כאלה בגלל שמי יודע כמה זמן זה ישרוד. כעת אנחנו קצת מתחרטים שלא עשינו זאת", אמר ינס וויכרס, חבר בדירקטוריון של איגוד הדוג'קוין. האיגוד, שבמשך כמה שנים היה רדום, חזר לחיים באוגוסט.

מאסק לא הגיב לבקשת תגובה. הוא מינה נציג מטעמו שמייעץ לדירקטוריון של איגוד הדוג'קוין. מוקדם יותר השבוע, צייץ מאסק תמונה של גור השיבה אינו החדש שלו, ששמו פלוקי.

יש היום כמעט 100 מטבעות קריפטו המשתמשים בכינוי "דוג'" או בראשי התיבות האלה, על פי CoinMarketCap.com. פרויקטים חדשים מהשנה כולל את Dogelon Mars ואת Baby Doge Coin.

ב-24 במאי, החברה Moon Rabbit AngoZaibatsu נרשמה לקבלת סימן רשום על השם דוג'קוין בארה"ב ובאיחוד האירופי.

המייסד של Moon Rabbit AngoZaibatsu, אנחל ורסטי, אמר שיצר דוג'קוין חדש ברשת הבלוקצ'יין של החברה שלו כששם לב שאיגוד הדוג'קוין המקורי נזנח. הוא אומר ששידרג את הקוד הפתוח המקורי של הדוג'קוין, שכל אדם רשאי להעתיק מ-GitHub, פלטפורמת שיתוף הקוד של מיקרוסופט.

ורסטי אומר שהקים עוד חברה באיי קוק בשם איגוד הדוג'קוין השנה. בחודש שעבר, איגוד הדוג'קוין מקולורדו הודיע שהדוג'קוין מאיי קוק "מנסה להרוויח באופן לא הוגן מהרצון הטוב שבנה דוג'קוין".

"אנחנו לא עושים זאת בשום כוונת זדון", אמר ורסטי. "חשבנו שזה נזנח, חשבנו שזה זקוק באופן דחוף להכוונה. אנחנו לא הולכים לעשות פניית פרסה רק בגלל שהילד הגדול חזר למגרש המשחקים".

העתק של העתק של העתק

טריטוריאליות לגבי מותג הדוג'קוין נראית לרבים בסביבת העבודה של הקריפטו כאירונית. מטבעות קריפטו נשענים על אתוס של בעלות מבוזרת. הביטקוין, מטבע הקריפטו הראשון, עוצב כך שהוא לא שייך לאף אחד.

ארה"ב לא אישרה סימן רשום על מטבע קריפטו בשם ביטקוין. המותג של המטבע השני בגודלו מבחינת פופולריות, את'ר, נשלט על ידי איגוד האת'ריום משווייץ, שמפתח את המטבע ואת רשת הקריפטו הנרחבת שלו.

הדוג'קוין עצמו נוצר בתחילה על ידי העתקת ושינוי מטבע קריפטו אחר בקוד פתוח שנקרא luckycoin. הלאקיקוין היה גרסה עם שינויים של Litecoin, שבעצמו היה גרסה עם שינויים של ביטקוין. (ביום שני, הודעת פייק ניוז שיצאה לכאורה על ידי רשת וולמרט טענה שהרשת העצומה תתחיל להרשות ללקוחות לבצע תשלומים בלייטקוין, מטבע קריפטו נידח יחסית).

"זה העתק של העתק של העתק", אמר ורסטי על הדוג'קוין. "אין שום דבר בעל ערך בקוד עצמו. הוא קיים רק בגלל הקהילה שלו, לא בגלל שום סיבה טכנולוגית".

על ידי רשימת סימן רשום, פרויקטים של קריפטו יכולים למנוע ולעצור ארגונים אחרים מיצירת מוצרים שעשויים לבלבל משתמשים לגבי איזה מותג תומך במטבע.

אולי ליוצרי הדוג'קוין המקורי תביעה בעלת ערך על השם מפני שהמטבע משמש כמטבע קריפטו כבר כמעט עשור, כך אמרה קרוליין סיימונס, שותפה מבוסטון במשרד עריכת הדין אוריק, הרינגטון וסאטקליף, המתמחה בחוקי קניין רוחני, ואינה מעורבת בסכסוך על הדוג'קוין. התהליך לרשימת סימן רשום יכול לעתים לקחת יותר משנה.

באוגוסט, עורך דין של איגוד הדוג'קוין מקולורדו שלח מכתב לפרויקט המכונה דוג'קוין 2.0. הוא דרש שינוי בשם של דוג'קוין 2.0, בכתובת אתר האינטרנט ובחומרים אחרים בתוך כמה ימים. וויכרס אמר שהשם עשוי להיחשב בטעות לגרסה שנייה של פרויקט הדוג'קוין.

"הדוג' מהיום הראשון מיצב עצמו נגד הממסד ועכשיו הפך לממסד", אמר קאם גירי, יוצר הפרויקט דוג'קוין 2.0. "יש 9,000 פרויקטים אחרים של דוג'קוין. למה הם רודפים דווקא אותנו?"

דוג'קוין 2.0, אמר גירי, מבקש לפתור מחלוקת הנמשכת זמן רב בקהילת הדוג'קוין: האם להגביל את מספר המטבעות כדרך להגדיל את ערכו. הפרויקט, המגדיר עצמו כ"דוג'קוין אבל משודרג", הגביל את מספר המטבעות שניתן לכרות בו ל-100 מיליון.

הדוג'קוין לא אמור להיות מופתע שיש כל כך הרבה חיקויים מפני שהוא מהווה כזה בעצמו, כך אמר כריס בנדיקסן, ראש המחקר בחברת ניהול הנכסים מלונדון CoinShares.

"היו צומחים לזה חקיינים כמו תוכי או כמו כלב. כזה הוא החלל הזה", אמר. "מאוד קשה אפילו לצחוק ולעשות סאטירה בימינו. כמעט כל העולם הופך לבדיחה".

עוד כתבות

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם