גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחיר הגז מזנק, ואירופה שוב תלויה בחסדי פוטין ומזג האוויר

כאשר ספקית הגז העיקרית ליבשת (רוסיה) חותכת תפוקה, וטורבינות הרוח פוגשות קיץ ללא רוח לייצור אנרגיה חלופית - התוצאה: אירופה בסחרור ● המדינות נערכות לתוכניות חילוץ שיסייעו לעבור את החורף בשלום

צינורות להובלת גז באירופה / צילום: Reuters, Rebecca Naden
צינורות להובלת גז באירופה / צילום: Reuters, Rebecca Naden

מחירי הגז הטבעי המשמש לתעשייה, לייצור חשמל ולחימום באירופה שוברים שיאים היסטוריים בימים האחרונים. כתוצאה מכך עולה חשש לגל פשיטות רגל של חברות אנרגיה קטנות, להפסקת ייצור נרחבת בתעשייה, וגם להפסקות אפשריות באספקת החשמל ביבשת בחורף הקרוב ומחסור אפשרי בגז לחימום הבתים. ממשלות ברחבי היבשת התגייסו בימים האחרונים כדי לנסות ולסייע להוריד את המחירים בעבור הצרכנים, והנושא צפוי לעמוד במרכז פגישת חירום של שרי האנרגיה של האיחוד האירופי בימים הקרובים.

משבר האנרגיה ממחיש את התלות האירופית בגז מרוסיה ואת המחסור באלטרנטיבות בנקודת הזמן הנוכחית. רוסיה, הספקית הגדולה ביותר לאיחוד, כבר הוכיחה בעבר נכונות להשתמש בייצוא הגז למטרות פוליטיות.

הזינוק במחיר הגז משפיע על כל סקטור האנרגיה, בין השאר בשל ההתבססות עליו בשנים האחרונות לייצור חשמל. באירופה, מחיר אנרגיה שמקורה בדלקי מאובנים (כמו נפט או גז) נע בין 15 ל-20 אירו לשעת מגה-וואט (MWh), אך בחודשים האחרונים המחיר שולש ועומד על 65 אירו. "מעולם לא נרשמה עלייה כה חדה במחירי הגז לאורך תקופה כה ארוכה", הסביר מומחה לעיתון. בבריטניה נרשמה ביום שלישי השבוע עלייה של 7% במחיר הגז, שהתווספה לעלייה של 70% מתחילת אוגוסט ולקרוב ל-300% מתחילת השנה.

המחירים מזנקים

הזינוק במחיר הביא לחשש מקריסה קרובה של כמה חברות אנרגיה בבריטניה, שמחויבות על פי חוק לאספקת גז במחיר קבוע על ידי הרשויות. חלקן פנו לממשלה בבקשה להלוואות דחופות, ולפי הדיווחים דאונינג 10 שוקל "מיני-חילוץ" של סקטור זה. הרשות המפקחת על מחירי האנרגיה העלתה את מחירי החשמל ב-12% ברבעון האחרון, בניסיון להקל על החברות.

בספרד, הממשלה הסוציאל-דמוקרטית הודיעה כי תפעל למיסוי חדש של "הרווחים העודפים" של חברות האנרגיה לאורך השנים, כדי לממן הוזלת גז ומקורות אנרגיה אחרים בעבור התושבים. ראש הממשלה פדרו סנצ'ז הודיע כי בדרך זו צפויה הממשלה "להשיב" כשלושה מיליארד אירו לתקציב, וכי המסים המוטלים על חשמל יופחתו עד סוף השנה בעלות של 1.4 מיליארד אירו, במטרה למתן את עליית המחירים הנוכחית.

באיטליה, שבה מחירי החשמל זינקו ב-20% ברבעון האחרון בלבד, העריכה הממשלה כי תוציא כ-4.5 מיליארד אירו בתקופה הקרובה על סבסוד החשמל והחימום לאזרחים, במטרה למנוע זינוק בעלויות שעשוי להוביל להשפעה נרחבת על הצריכה ועל התעשייה. צרפת, שחשופה פחות לעלייה במחירים משום שהיא מייצרת את רוב החשמל שלה על ידי כורים גרעיניים והמחירים מפוקחים, הודיעה כי תעניק שוברים של 100 אירו לשישה מיליון בתי אב במעמד סוציו-אקונומי נמוך, במטרה לממן את עלויות החשמל והחימום העולות.

טענות לתרגיל רוסי מכוון

מומחים הסבירו לתקשורת האירופית, כי הזינוק במחירים נובע מהיצע נמוך מהרגיל של גז המתנגש עם ביקוש גובר אליו כתוצאה מהחורף האירופי המתקרב וה"בום התעשייתי" שנובע מהתאוששות מהמשבר הכלכלי שיצרה מגפת הקורונה. מאגרי הגז הטבעי ברחבי אירופה ריקים יחסית לשנים קודמות, בין השאר משום שהחורף האחרון היה קר וממושך, והם כמעט ולא מולאו בחודשי הקיץ על ידי הספקיות האחראיות לרוב המוחלט של הגז הטבעי לאירופה: רוסיה ונורבגיה.

לדברי המומחים, רוסיה הבהירה כי עליה למלא את מאגרי הגז הטבעי שלה לפני שהיא מייצאת לאירופה, ונורבגיה התמודדה עם קשיי הפקה כתוצאה מהמגפה ומבעיות טכניות.
אבל מתחת לפני השטח לפחות, הטענות הן כי מדובר במאבקי כוחות בעיקר מצד רוסיה. גורמים באירופה מאשימים את הרוסים בכך שהפחיתו את הזרמת הגז במכוון כדי להמחיש לממשלות ולתושבי אירופה את הצורך שלהם בגז הרוסי, לקראת החלטה קרובה על התחלת השימוש בצינור "נורד סטרים 2", שבנייתו הושלמה, והוא מיועד להוביל גז מצפון רוסיה לגרמניה. האיחוד האירופי וגרמניה צריכים לאשר בשבועות הקרובים את התחלת הזרמת הגז ואת העסקה הכוללת עם חברת "גזפרום" הרוסית, ספקית הגז.

התלות ברוסיה היא גדולה מאוד. רוסיה אחראית נכון לעכשיו, לפני הפעלת "נורד סטרים 2", ל-41% מאספקת הגז הטבעי למדינות האיחוד האירופי, לפי נתוני הנציבות האירופית. נורבגיה אחראית ל-16% נוספים, אלג’יריה ולוב לכ-10%. בנוסף מייבאת אירופה גז טבעי מונזל (LNG) ממדינות כמו קטאר. היתר מגיע בעיקר מהפקה פנים-אירופית, כמו בהולנד ובדנמרק, למשל.

בנוסף, מיעוט רוח בחוות טורבינות הרוח הובילו לתפוקה נמוכה מהרגיל, ולשימוש מוגבר בגז טבעי לטובת ייצור חשמל ולתעשייה במהלך הקיץ. השימוש בגז נעשה בין השאר גם בשל התייקרות הפקת חשמל על ידי תחנות כוח פחמיות, בשל הטלת מס-פחמן על רקע שיקולים של איכות הסביבה. השורה התחתונה, הסביר אנליסט אנרגיה ל"פייננשל טיימס", היא ש"אירופה חשופה יותר לשינויים במחיר הגז הטבעי".

באירופה עוצרים פעילות

ההשלכות הכלכליות של מחירי האנרגיה הנוסקים עשויות להיות משמעותיות אם תופעה זו תימשך לאורך זמן. חברות כימיקלים ודשנים בבריטניה כבר הודיעו על הפסקת ייצור בשל עלויות האנרגיה, וגם יצרנית דשנים נורבגית גדולה הפועלת באירופה הודיעה על הפחתה של 40% בייצור בשל העלייה במחיר. בגרמניה, ענקית הכימיקלים BASF הזהירה מההשלכות של עלייה במחירי הגז על הייצור. גז משמש גם כמקור אנרגיה וגם כחומר גלם בעבור התעשיות הכימיות.

האיחוד האירופי אמור לדון במשבר האנרגיה הנוכחי השבוע. נורבגיה הודיעה כי תגדיל את אספקת הגז באופן מיידי, וארגון האנרגיה העולמי קרא לרוסיה להגדיל את כמויות הגז שהיא שולחת מערבה, לאירופה. לרשות רוסיה עומדת האפשרות לעשות זאת באמצעות צנרת הגז הקיימת שעוברת דרך אוקראינה, אך היא נמנעת מלעשות זאת עד כה. במקביל, מקווים באיחוד ובבריטניה כי בשבועות הקרובים תגבר האספקה מטורבינות הרוח.

אירופה שוב תלויה בחסדי פוטין ובמזג האוויר | עמירם ברקת, פרשנות

ב-7 בינואר 2009, בשיאו של חורף קשה במיוחד, הורידה חברת גזפרום של ממשלת רוסיה את השלטר, ועצרה למשך שבועיים את אספקת הגז למדינות דרום אירופה, על-רקע סכסוך עם אוקראינה. המהלך הזה הוביל את מדינות אירופה למסקנה הבלתי נמנעת: אסור להשאיר את השליטה במקורות אספקת האנרגיה בידי גורמים לא ידידותיים. הבטחת מקורות אספקת אנרגיה אלטרנטיביים הפכה לצורך אסטרטגי של האיחוד האירופי.

ולדימיר פוטין / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב

עשור וקצת אחרי אותו אירוע טראומתי שוב מוצאת אירופה את עצמה על-סף מחסור חריף בגז, וללא מקורות אספקת אנרגיה אלטרנטיביים. האם לא הופקו הלקחים?

עליית מחירי הגז המטאורית שהתרחשה בשבועות האחרונים איננה מיוחסת אך ורק לגז הרוסי, אלא נובעת משורת אירועים נפרדים. תקלות בהפקת הגז בנורבגיה, ההתאוששות הכלכלית ביציאה ממשבר הקורונה שמגדילה את הביקושים לגז ואירועי מזג אוויר. אבל בהיעדר רוחות שיניעו את טורבינות הרוח הענקיות שהוצבו בשנים האחרונות לחופי בריטניה ובאתרים רבים נוספים, שוב נושאת אירופה את עיניה לקרמלין. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין יכול להורות על הגדלה מיידית של כמות הגז שתוזרם לאירופה - אך אינו ממהר לעשות כן.

כלי אסטרטגי של פוטין

פוטין רואה בגז כלי אסטרטגי, עם פוטנציאל למנף את השפעתה הגיאו-פוליטית של רוסיה. כדי שהפוטנציאל הזה ימומש, פועלת רוסיה בעקביות בשנים האחרונות להבטיח שהתלות של אירופה בגז המיובא ממנה תימשך ואם אפשר - תתחזק. רוסיה עדיין מספקת כ-40 אחוז מצריכת הגז של מדינות אירופה, ובמדינות מזרח היבשת אחראים הרוסים על 75% אחוז ויותר מאספקת הגז הטבעי.

המדיניות הרוסית קיבלה בשנים האחרונות רוח גבית מהתפתחויות מרחיקות לכת שעברו על שוק האנרגיה האירופי. צמצום השימוש בפחם זול אך מזהם, סגירת תחנות כוח גרעיניות בבריטניה וגרמניה, ומעל לכל - מעבר מואץ לייצור חשמל ממקורות אנרגיה מתחדשים.

הגז הפך מפתרון לבעיה

אם בעבר נתפס הגז כ"דלק מעבר" - פתרון זמני שיתדלק את אירופה עד שיושלם המעבר לעידן האנרגיה הירוקה - לאחרונה הוא כבר נתפס פחות כפתרון ויותר כחלק מהבעיה. מחירי הגז ירדו לרצפה בשנתיים האחרונות והביקוש לגז הלך וירד. על-הרקע הזה הורידה אירופה הילוך בחיפוש אחר ספקי גז אלטרנטיביים לגז הרוסי. יבוא הגז הנוזלי מארה"ב צומח באיטיות ועדיין אינו יכול להוות תחליף לרוסיה. מאגרי הגז הישראלים אינם מצוידים בתשתיות יצוא לאירופה, והתוכנית להנחת צינור גז ימי איננה פתרון ריאלי.

וכך, ב-2021 מגלה אירופה שאספקת האנרגיה שלה תלויה בעיקר בפוטין ובמזג האוויר.

עוד כתבות

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: היכולות של כלי המלחמה היקר ביותר בעולם

במקביל להתנהלות המשא ומתן בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

אילוסטרציה: איל יצהר

העליון קבע: יש לברר את התביעה הייצוגית נגד חברות האשראי שלא סיכלו את "עושק הקשישים"

התקבל הערעור בעליון בנוגע לתביעה ייצוגית נגד חברות כרטיסי האשראי ישראכרט, כאל, ומקס והורה על החזרת ההליך לבית המשפט המחוזי ● טענת התובעים היא שחברות האשראי לא מנעו ניצול קשישים על ידי חברות שיווק שבנו מנגנון שיטתי ורחב היקף, ופעלו לשכנע למסור להם את פרטי כרטיסי האשראי שלהם

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

רצף הירידות הארוך מזה 20 שנה: מה עובר על ענקית הטכנולוגיה?

מניית אמזון רשמה ירידות בתשעת הימים האחרונים של המסחר, ואיבדה מערכה כ-18% ● בזמן שהמשקיעים חוששים שההשקעות הקרובות של אמזון ישחקו את תזרים המזומנים, בחברה מנסים להרגיע: "הלקוחות ייצרכו יותר טכנולוגיית מחשוב ותשתית מאי־פעם"

לן בלווטניק ואסף רפפורט / צילום: טים בישופ, עומר הכהן

האי הקריבי וההערכות שהתבדו: פרטים חדשים על המו"מ בין אסף רפפורט ולן בלווטניק

העיתון הבריטי פייננשל טיימס חשף כי אסף רפפורט נפגש עם בעלי רשת 13 לן בלווטניק מספר פעמים במטרה לנסות ולקדם את הצעת הרכישה שהוביל ● המחלוקת הייתה סביב הצורך בהזרמת כספים מידיית, דבר שהוביל לבסוף לבחירה בהצעה של פטריק דרהי

שטח פתוח סמוך לרהט. בעיגול: שרת התחבורה מירי רגב / צילום: צילומים: בר - אל, עמית שאבי - ידיעות אחרונות

הממשלה אישרה הקמת שני שדות תעופה במקביל. מה יעלה בגורל צקלג?

הממשלה אישרה לקדם במקביל הקמת שני שדות תעופה - בצקלג שבנגב וברמת דוד ● ההחלטה התקבלה בניגוד לעמדת שרת התחבורה רגב, שטענה כי במצב הנוכחי צקלג עשויה להישאר מאחור ● ראשת המועצה האזורית עמק יזרעאל תקפה: "זו בכייה לדורות. הממשלה מוליכה שולל את תושבי הנגב"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

האיתות האיראני לקראת המו"מ: "חוסר אמון, אנחנו חשדנים"

כוחות צה"ל זיהו הלילה מספר אזרחים ישראלים שחצו את גדר הגבול לתוך שטח סוריה ● מעטפה חשודה התקבלה במשרד רה"מ נתניהו. מאגף הביטחון והחירום נמסר: "לא נשקפה סכנה למי מהעובדים" ● שר החוץ של איראן נחת בז'נבה בשווייץ לקראת השיחות עם ארה"ב ביום שלישי ● נתניהו: "טראמפ חושב שהאיראנים רוצים הסכם אחרי הפספוס בפעם הקודמת. אמרתי לו: האיראנים משקרים" ● עדכונים שוטפים

נבחנים בבחינה / אילוסטרציה: Shutterstock

האנגלית יוצאת מהפסיכומטרי ותהפוך למבחן חדש

מדצמבר 2026 יופרד תחום האנגלית מהבחינה הפסיכומטרית, ומעתה היא תכלול שני תחומים בלבד: חשיבה מילולית וחשיבה כמותית, כאשר רמת האנגלית תיבחן בבחינה נפרדת וממוחשבת ● בעקבות זאת משך הבחינה יתקצר בשעה ● השינוי ישפיע על הקבלה למוסדות האקדמיים החל מ-2027, וכל מוסד יחליט לגבי כל מסלול לימוד האם הקבלה תדרוש גם ציון באנגלית

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

השוק מתמחר הורדת ריבית ומניות הבנייה מזנקות; אבל לא כולם משוכנעים

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שמזנקות בחדות בבורסה ● רונן מנחם, ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק, מזהיר: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים הם משובשים לחלוטין. להפך, רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

אלי גליקמן, מנכ''ל צים / צילום: צים

ועד העובדים בצים הודיע על שביתה בעקבות מכירת החברה

על רקע המגעים למכירת השליטה לקרן פימי והפג לויד, ועד העובדים בצים הכריז על שביתת אזהרה והשבית את פעילות מטה החברה בישראל

שינוי היסטורי: "כנען" במקום "פלסטין" בגלריות המוזיאון הבריטי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה יכול להבטיח החלפת משטר באיראן בצורה יעילה, המוזיאון הבריטי החליט להסיר את המילה "פלסטין" מתערוכות, ובית המשפט הבריטי פסל את הגדרת Palestine Action כארגון טרור • כותרות העיתונים בעולם

מצלמה של חברת עין שלישית / צילום: עין שלישית

האסיפה הכללית של עין שלישית אישרה מכירת 30% לאדג' האמירתית

העסקה נחתמה בינואר אשתקד, ובמסגרתה תשקיע אדג' כ־10 מיליון דולר בתמורה לכ־30% ממניות חברת בעין שלישית, המפתחת מערכות אלקטרו־אופטיות מבוססות בינה מלאכותית ● המהלך יצא לפועל לאחר שאגף הפיקוח על היצוא הביטחוני במשרד הביטחון העניק את האישור הנדרש לעסקה

ויקטור וקרט מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: סטודיו דינו

3 עסקאות בשבוע: לאומי פרטנרס עם רצף השקעות יוצא דופן

בארבעה חודשים בלבד הוביל ויקטור וקרט את לאומי פרטנרס לכתריסר עסקאות בהיקף כולל של כ–2 מיליארד שקל ● האחרונה שבהן, שנחשפה בגלובס: 80 מיליון שקל בחברת הנדל"ן אבני דרך

אילוסטרציה: Shutterstock

הכלכלה הישראלית צמחה ב-3.1% בשנה שעברה - מעל הצפי

מדובר בהפתעה חיובית: הנתון גבוה מכל התחזיות המרכזיות העדכניות מהחודשים האחרונים, שעמדו על 2.8%-2.9% ● התוצר לנפש עלה ב-1.7%, לאחר שנתיים רצופות של ירידה

דיון בבג''ץ / צילום: עמית שאבי, פול ידיעות אחרונות

בג"ץ בצו על-תנאי ללוין: נמק מדוע אינך מכנס את הוועדה לבחירת שופטים

לפי הצו, שר המשפטים ינמק עד 8 במרץ מדוע לא כינס את הוועדה לבחירת שופטים מאז ינואר 2025 לצורך איוש התקנים החסרים בכל ערכאות הרשות השופטת ● הצו ניתן בהמשך לדיון שנערך בנושא ביום חמישי האחרון, במסגרתו השופט אלכס שטיין סיפר בין היתר כי "נאלצתי אישית לשחרר שלושה אנשים בתיקי רצח" בשל המחסור בשופטים ● מנגד, לוין טען כי החוק נותן לו שיקול-דעת לפעול בהתאם לאידאולוגיה שלו

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

באיראן פסימיים לגבי המו"מ, ומאיימים: "טראמפ ילמד לקח"

צה"ל תקף מחבלים מארגון הטרור הג'יהאד האיסלאמי במרחב מג'דל ענג'ר שבלבנון ● חוסלו שני מחבלים במרחב הקו הצהוב שביצעו פעולות חשודות בקרקע והתקרבו לכוחות צה"ל הפועלים בצפון הרצועה ● בנו של השאה האיראני הגולה: "מתקפה עשויה להאיץ את נפילת המשטר" ● עדכונים שוטפים

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

נתי סיידוף, יו''ר שיכון ובינוי / צילום: איל יצהר

לאחר מחיקת ענק בשדה דב: שיכון ובינוי מכניסה את השכרת הדירות לשלד בורסאי

בשנים האחרונות, נאלצה חברת הבנייה של נתי סיידוף להכיר במחיקות עתק של 1.5 מיליארד שקל בגין ייזום נדל"ן במתחם שבצפון ת"א ● כעת היא מכניסה את הפעילות לבורסה באמצעות מיזוג לשלד לפי שווי של 270 מיליון שקל

קמהדע / צילום: יח''צ, איור: גיל ג'יבלי

התמחור עדיין לא מגלם את הערך האמיתי של המניה הזו

הכניסה לתחום מוצרי הפלזמה הייחודיים עם ביסוס פעילות בארה"ב הפכו את קמהדע לחברת ביופארמה בינלאומית ● תמחור המניה עדיין אינו מגלם את מלוא פוטנציאל הצמיחה העתידית ● בדרך היא תצטרך להתגבר על מתחרות מבוססות, חשיפה לשערי מטבע וסיכוני שרשרת האספקה ● ניתוח חברה, מדור חדש

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

עשרות מיליוני דולרים למנכ"ל ולמתווך: המרוויחים מעסקת צים

ענקית הספנות הגרמנית הפג לויד וקרן פימי צפויות לרכוש את צים ● אם העסקה תצא לפועל, המנכ"ל אלי גליקמן ייהנה מכ-40 מיליון דולר, והוא לא בעל המניות היחיד שירשום תשואה משמעותית ● סאמר חאג' יחיא, לשעבר יו"ר בנק לאומי, שתיווך בעסקה, עשוי לגזור קופון של מעל 10 מיליון דולר

מג'דל אל־כרום. תורחב דרומה? / צילום: Shutterstock

תקדים מסוכן או תיקון עוול: בג"ץ יכריע אם לאשר שכונה שנפסלה ארבע פעמים

ערכאת התכנון העליונה דחתה את הצעת ביהמ"ש, ופסלה הכשרה בדיעבד של הבנייה הלא חוקית במג'ד אל־כרום, שגם כוללת פריצת עקרונות תוכנית המתאר הארצית ● כעת, הסוגיה חוזרת להכרעה עקרונית בבג"ץ ● בעולם התכנון חוששים: "האישור יהווה תקדים מסוכן"